Εγκατάσταση μοτέρ. Σωστή ή λάθος ?

Βασίλης 07

AVClub Enthusiast
18 June 2006
904
Αν και το μοτέρ είναι εγκατεστημένο μια 2ετία δεν είχα καταφέρει να το φέρω ακριβώς στο Νότο (που σε εμένα εφάπτεται στις 23,5) Παρά το λάθος της εγκατάστασης είχα λήψη από τους 2 ακραίους ΕΧPRESS ΑΜ 22 53Ε και HISPASAT 30W. Επειδή όμως όλο αυτόν τον καιρό με έτρωγε να βάλω το μοτέρ στην σωστή θέση επιχείρησα και τελικά το ΣΚ κατάφερα και έφερα το μοτέρ όταν είναι στο 0 να έχει λήψη (μέγιστη) από τον Astra 23,5. Μάλιστα έχωντας βάλει και το σωστό γεωγραφικό μήκος-πλάτος στον δέκτη το USAL δουλεύει τέλεια και πιάνει όλους τους δορυφόρους του τόξου πλην 2 περιπτώσεων, του ΕΧPRESS ΑΜ 22 53Ε και HISPASAT 30W. Όσο και αν προσπάθησα να πετύχω λήψη κουνώντας το LNB τίποτα. Σήμερα ασχολήθηκα με το κάτοπτρο (διαμέτρου 1μ) και τελικά διπίστωσα πώς αν κατέβει 2 μοίρες έχω λήψη από HISPASAT (11972V) αλλά ο Astra 23,5 (Νότος) που πρίν είχα λήψη 90-94% έχει πέσει στο 60%. Κανονικά με όσα έχω διαβάσει, από την στιγμή που πετύχω τον Νότο (υψηλότερο σημείο) όλοι οι άλλοι δορυφόροι είναι σε χαμηλότερη θέση. Συνεπώς δεν καταλαβαίνω γιατί για να έχω λήψη από HISPASAT πρέπει να αλλάξω την κλήση του πιάτου ?

Για πείτε καμία γνώμη γιατί έχω αγανακτήσει με το θέμα.

Απάντηση: Re: Εγκατάσταση μοτέρ. Σωστή ή λάθος ?

Πιθανών να έχει ρυθμιστεί λάθος η κλίμακα Γεωγραφικού πλάτους στο μοτέρ.Έλεγξε το.

Όχι το σωστό έχω βάλει. Αλλά και πάλι αν ήταν λάθος θα έβρισκε με USAL τους άλλους ?

Ελεγξε τον ιστο,αν ειναι απολυτα καθετος

Φυσιολογικα, ετσι που τα λες, χρειαζεται αυξηση η γωνια declination.
Δλδ σηκωμα ελαχιστα το μοτερ με ελαχιστο χαμηλωμα του πιατου.
Οπωσδηποτε ελεγξε τη καθετοτητα του ιστου.
Μπορει να "κρεμασε" λιγο μπροστα απο το βαρος του πιατου.

Last edited:

Σε περίπτωση που ο ιστός δεν είναι κάθετος (και επειδή δύσκολα μπορώ να τον πειράξω) τί κάνω ?. "Παίζω" με την κλίση του μοτέρ και την κλήση του πιάτου ?

Re: Απάντηση: Re: Εγκατάσταση μοτέρ. Σωστή ή λάθος ?

Σε περίπτωση που ο ιστός δεν είναι κάθετος (και επειδή δύσκολα μπορώ να τον πειράξω) τί κάνω ?. "Παίζω" με την κλίση του μοτέρ και την κλήση του πιάτου ?

Νομιζω ναι, μονο ομως οταν η κλιση του ιστου ειναι προς τα εμπρος ή προς τα πισω,
κατι δλδ που πιστευω οτι ταιριαζει με την περιπτωση σου.
Οσες μοιρες γερνει ο ιστος -π.χ. προς τα εμπρος-, τοσες μοιρες σηκωνεις το μοτερ
ωστε να εξομοιωσεις καθετοτητα. Μετα κυταζεις και την ανυψωση του πιατου

Last edited:
Λοιπόν έφαγα όλο το απόγευμα σήμερα. Η διαφορά λήψης ανάμεσα σε Astra 23,5 και Hispasat είναι 4 μοίρες. Το τόξο δεν λέει να βελτιωθεί με τίποτα. Είτε πιάνω όλους από ανατολή, είτε όλους από δύση.Δεν ξέρω τί άλλο να κάνω.

Μάλλον ο ιστός γέρνει προς τα εμπρός. Άρα το latitude απο 38,5 το πάω 38-36 για να ισοσταθμίσω την κλίση σωστά ?

Εκτός των υπόλοιπων, θα πρότεινα να ελέγξεις ότι η κορυφή του ιστού δεν έχει στραβώσει από το υπερβολικό σφίξιμο. Είναι μια λεπτομέρεια που συχνά μας ξεφεύγει.

Εκτός των υπόλοιπων, θα πρότεινα να ελέγξεις ότι η κορυφή του ιστού δεν έχει στραβώσει από το υπερβολικό σφίξιμο. Είναι μια λεπτομέρεια που συχνά μας ξεφεύγει.

Ο ιστός στην κορυφή δεν έχει στραβώσει. Απλά μπορεί να γέρνει λίγο μπροστά και μου κάνει όλη την ζημιά. Αν δεν είχα βρεί το Νότο μου στο 0 υπήρχε περίπτωση να δουλεύει το USALS ? Εκτός και αν είμαι τόσο γκαντέμης και με λάθος ρύθμιση του μοτέρ δουλεύει το USALS.

Αν ο ιστος ειναι πολυ λεπτος και υψηλος, μπορει να χανεις τους ακριανους ΕΧPRESS ΑΜ 22 53Ε και HISPASAT 30W
επειδη σε εκεινα τα σημεια ισως γερνει ο ιστος εκτος απο μπρος-πισω και προς τα πλαγια.
Παντως με λιγο σηκωμα του μοτερ ως συνηθως αυτο το προβλημα τακτοποιειται.
USALS χωρις σημειο μηδεν δεν δουλευει, οπως δεν δουλευει γενικα το κινητο πιατο σε καθε setup.

Μα,το USALS δεν χρειαζεται να βρεις το νοτο για να δουλεψει.Αυτο ειναι το σημειο υπεροχης του.
Δουλευει με τις συντεταγμενες καθε περιοχης.Μετα στελνεις το μοτερ στον πλησιεστερο δορυφορο
γυρω απο το 0 του και ρυθμιζεις για μεγιστη ληψη σηματος του πλησιεστερου αυτου δορυφορου.
Ηδουλεια εχει τελειωσει.
Οι μικρορυθμισεις ανυψωσης μεταξυ πιατου και μοτερ θα δωσουν το τελειο αποτελεσμα για τους
δορυφορους που ειναι στα ακρα.Πρεπει ομως να γινονται στον πλησιεστερο στο 0 δορυφορο
και οχι σε οποιον να´ναι.

Last edited: