Είναι δυνατόν ένα ΗΤPC να αποδώσει ποιότητα εικόνας ....?

zafeiros

Senior Member
5 March 2009
445
Εϊναι δυνατόν ένα ΗΤPC να αποδώσει ποιότητα εικόνας συγκρίσιμη με αυτήν των ποιοτικών Bluray-DVD players?

ΠΑιδια Καλημέρα,
Eστησα ενα μικρό HTPC και το συνέδεσα με μια 5090Η (HDMI) για να μπορέσω επιτέλους να δω και 1080p περιεχόμενο. Είμαι βέβαια ακόμα στην αρχή των ρυθμίσεων που χρειάζονται αλλά αμφιβάλλω αν θα καταφέρω να δω αξιοπρεπή εικόνα σε αυτό το σχήμα!!!! Συνέκρινα την αναπαραγωγή dvd.iso στο HTPC και στον ενσωματωμένο player της 5090Η και το αποτέλεσμα ήταν το ....χάος υπερ του 5090Η player!!!! Αυτό ήταν μια μεγάλη απογοήτευση.....Βέβαια κάτι παρόμοιο είχα δει και στον WDTV που είχα δοκιμάσει για λίγο παλιότερα αλλά τότε δεν το είχα πιστέψει.

Η αναπαραγωγή Bluray από το HTPC δίνει καλούτσικη εικόνα αλλά δεν με εντυπωσίασε καθολου!!! Άλλωστε δεν εχω και μέτρο σύγκρισης στα Bluray.Πραγματικά αναρωτιέμαι άν αξίζει τον κόπο να παιδευτώ με τις ρυθμίσεις που χρειάζονται στο HTPC.

Έχει κανείς σας καταφέρει να ρυθμίσει το HTPC του ώστε να φτάσει σε ποιότητα τα κορυφαία μοντέλα της αγοράς?

Απάντηση: Εϊναι δυνατόν ένα ΗΤPC να αποδώσει ποιότητα εικόνας ....?

Καλημέρα και σε σένα.

Οι μόνοι που μπορούν ν' απαντήσουν στην ερώτησή σου είναι εκείνοι που διαθέτουν ένα HTPC με BD drive καθώς και standalone BD player, ώστε να κάνουν δοκιμές. Παλιότερα είχε γίνει μια κόντρα ανάμεσα σε PC και μια standalone συσκευή DVD (αν θυμάμαι καλά, ήταν ένα ακριβό player της Denon) και το PC νίκησε κατά κράτος. Με τα σημερινά δεδομένα (HD) το υλικό είναι τόσο καλό και τόσο εύκολο στο παίξιμο (αν εξαιρέσεις την αδυναμία στην κίνηση) κατά τρόπο ώστε οι περισσότερες συσκευές να βρίσκονται πολύ κοντά στην πιστότητα της αναπαραγωγής. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει πια ''χώρος'' για πολλά ''χεριάσματα'' μέσω software για να δούμε ποιοτικότερη εικόνα, όπως γινόταν παλιότερα με τις 576 γραμμές...

Πάντως, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ξανακάναμε μια τέτοια κόντρα, για να λυθούν όλες οι απορίες...-bye--bye-

Re: Εϊναι δυνατόν ένα ΗΤPC να αποδώσει ποιότητα εικόνας ....?

@ zafeiros:

Όπως πολύ σωστά είπε ο Γιάννης, πριν πολλά χρόνια, με την τότε τεχνολογία, τα HTPCs ήδη πατούσαν άνετα DVD players χιλιάδων ευρώ.

Σημαντικότατο ρόλο βέβαια παίζει η ρύθμιση του HTPC. Γιαυτό έχουν γραφτεί ολόκληροι οδηγοί, τους οποίους μπορείς να βρεις στη σχετική κατηγορία.

Τώρα, στην αναπαραγωγή BluRay, τα πράγματα είναι πιο απλά. Η δουλειά του player είναι απλά να "βγάλει" τις 1080 γραμμές στο πανί / tv μας όπως αυτές είναι αποθηκευμένες στο δισκάκι. Σε αυτόν τον τομέα, τα περισσότερα players κάνουν ισάξια δουλειά.

Τώρα, αν θέλουμε να ξεφύγουμε από την νοοτροπία του purist και να εφαρμόσουμε και λίγο sharpening, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα..

Ευχαριστώ για την συμμετοχή στην συζήτηση. Συμφωνώ και εγώ ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μια σύγκριση ΗΤPC- standalone Bluray μια που τα λεφτα που χρειάζονται για να στήσεις ενα αξιοπρεπές HTPC πλέον ξεπερνουν αυτά για ένα μέσο standalone Bluray.

Για να κάνω λίγο πιο συγκεκριμενο το θέμα η δική μου σύγκριση έγινε στην αναπαραγωγή DVD.iso μεταξύ:

α) Pioneer 5090H, DLNA, ενσωματωμένος HMG player me streaming μέσω ethernet (100Mb) από PS3 media server

β) HTPC (asus 4830, intel 5300, 2GB RAM, Win 7 MC, Shark007 default codecs) με σύνδεση HDMI στην PIoneer 5090H στα 1080p 60Ηz.

Τα προβληματα που διαπίστωσα ήταν a) σημαντικά χειρότερη ευκρίνεια και b)χειρότερη απόδοση χρωμάτων/αντίθεσης στο HTPC.
(τώρα που το σκέφτομαι to HTPC ήταν χειρότερο και από την αναπαραγωγή σε ένα sony DVD player με σύνδεση scart στην 5090Η!!)

Τα χρώματα μάλλον μπορεί και να διορθωθούν με κατάλληλη ρύθμιση αλλά την ευκρίνια δεν ξέρω αν μπορώ να την διορθώσω. Εκεί πιθανά στην ποιότητα εικόνας να εμπλέκονται και τα κυκλώματα upscaling.

Σκοπεύω να επαναλάβω την προσπάθεια σύγκρισης σε υλικό 1080ι για δω τι γίνεται όταν δεν χρειάζεται upscaling. Δυστυχώς σε 1080p υλικό δεν θα μπορέσω να κάνω δοκιμή..

Ποιόν Player και ποιόν codec χρησιμοποίησες, φίλε zafeiros;

Αν με το HTPC βλέπεις χειρότερη εικόνα από DVD-Player μέσω SCART, έχεις κάνει κάτι πολύ λάθος ή στις ρυθμίσεις ή στην επιλογή προγράμματος/codec...

Απάντηση: Re: Εϊναι δυνατόν ένα ΗΤPC να αποδώσει ποιότητα εικόνας ....?

Σημαντικότατο ρόλο βέβαια παίζει η ρύθμιση του HTPC. Γιαυτό έχουν γραφτεί ολόκληροι οδηγοί, τους οποίους μπορείς να βρεις στη σχετική κατηγορία.

Φίλε zafeiros,

δεν κάνει εντύπωση αυτό που λες, αφού το μυστικό στην απόλυτη αναπαραγωγή DVD από το PC απαιτεί αυτό που γράφει ο Δημήτρης παραπάνω. Τα φίλτρα που θα χρησιμοποιηθούν, οι τιμές τους, οι codecs, οι χρονισμοί και τα κλειδώματα, o player, η κάρτα, όλα παίζουν σημαντικότατο ρόλο που πρέπει να εναρμονιστούν ώστε να δώσουν το κατάλληλο αποτέλεσμα.

Ποιόν Player και ποιόν codec χρησιμοποίησες, φίλε zafeiros;

Αν με το HTPC βλέπεις χειρότερη εικόνα από DVD-Player μέσω SCART, έχεις κάνει κάτι πολύ λάθος ή στις ρυθμίσεις ή στην επιλογή προγράμματος/codec...
ΤΟ ξέρω ότι είμαι ακόμα στην αρχή των ρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν φίλε μου. Απλά είδα τόσο χαοτική διαφορά που τρόμαξα.
To HTPC μου έχει μια καθαρή εγκατάσταση Win 7 με Shark007. Χρησιμοποίησα τους default codecs του Shark007 και player τον windows 7 media center. Από ότι είδα στο shark control panel χρησιμοποιεί για MPEG2 τον default windows codec. Δεν έχω ορίσει ειδικά φίλτρα ούτε διαδικασία upscaling γιατί δεν είδα κανένα οδηγό για windows media founation-- υπάρχει για FFDshow-(avsite.com) .

Re: Απάντηση: Re: Εϊναι δυνατόν ένα ΗΤPC να αποδώσει ποιότητα εικόνας ....?

Φίλε zafeiros,

δεν κάνει εντύπωση αυτό που λες, αφού το μυστικό στην απόλυτη αναπαραγωγή DVD από το PC απαιτεί αυτό που γράφει ο Δημήτρης παραπάνω. Τα φίλτρα που θα χρησιμοποιηθούν, οι τιμές τους, οι codecs, οι χρονισμοί και τα κλειδώματα, o player, η κάρτα, όλα παίζουν σημαντικότατο ρόλο που πρέπει να εναρμονιστούν ώστε να δώσουν το κατάλληλο αποτέλεσμα.

Συμφωνώ φίλε μου. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω ποτέ να επιτύχω την απόλυτη αναπαραγωγή με τις περιορισμένες μου γνώσεις. Το ψάχνω όμως..
"Τα φίλτρα που θα χρησιμοποιηθούν, οι τιμές τους, οι codecs, οι χρονισμοί και τα κλειδώματα, o player, η κάρτα"

ΜΙλάμε εδω για αναπαραγωγή DVD standard definition με upscaling σε 1080p.
Οντως χρειάζονται ρυθμίσεις στο upscaling. Αν κανείς ξέρει πως ρυθμίζεται αυτό μέσα στο windows media foundation θα του ήμουν ευγνώμων. Έχω βρεί κάτι στο http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1172653 αλλά αφορά το ffdshow αλλά δε ξέρω πόσο συμβατό είναι αυτό με το εγγενές περιβάλλον win 7 και από ότι έχω καταλάβει δεν έχει hard-acceleration. O οδηγός του forum μας εστιάζεται σε mkv περισσότερο.

Υποψιάζομαι ότι εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=31703 θα βρεις τρόπο να φορτώνεις το FFDShow στο Media Center των 7. Κόσμος το έχει κάνει από όσο γνωρίζω.

Το hardware acceleration βέβαια το ξεχνάς, αλλά δεν τρέχει και τίποτα, ειδικά για αναπαραγωγή DVD.

Υποψιάζομαι ότι εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=31703 θα βρεις τρόπο να φορτώνεις το FFDShow στο Media Center των 7. Κόσμος το έχει κάνει από όσο γνωρίζω.

Το hardware acceleration βέβαια το ξεχνάς, αλλά δεν τρέχει και τίποτα, ειδικά για αναπαραγωγή DVD.

+1

Προσωπικά, όσες φορές έχω δει Hardware Acceleration σε DVD, ήταν μετριότατο, η soft-codec λύση είναι μακράν καλύτερη.

Αν δεν τα καταφέρεις με το FFDShow και τις ρυθμίσεις του, ρίξε μια ματιά και στο στο WinDVD 9 Plus.

Thnks παιδιά. θα το κοιτάξω.Το Shark007 που έβαλα μου έχει εγκαταστήσει όλα τα απαραίτητα σοφτ(ffdshow, acfilter, avisynth). ΘΑ κάνω μια δοκιμή... Ελπίζω ο Ε5300 να μπορεί να αντέξει το realtime transcode/filtering που χρειάζεται.

Έχω εγκατεστημένο και το ΤΜΤ3. Θα δοκιμάσω και το winDVD που προτείνατε.

Μην κολλάς στο Hardware Acceleration. Εκτός κι αν χρησιμοποιήσεις κάποια επαγγελματική κάρτα που να φοράει κανένα chip της HQV και παραπλήσιων εταιρειών, μην περιμένεις να δεις κάτι αξιόλογο στο DVD-upscaling από εκεί.

Το WinDVD 9 Plus που σου πρότεινα, χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο Trimension για αυτή τη δουλειά, ο οποίος κάνει upscaling επιπέδου HQV και τρέχει ανετότατα και σε χαμηλότερης ισχύος επεξεργαστές από τον δικό σου. Επιπλέον δε, διαθέτει και δυνατότητα frame interpolation για τους ιερόσυλους.

Επίσης, χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις του FFDShow που προτείνονται στο σχετικό νήμα, θα δεις αντίστοιχου επιπέδου εικόνα, πάλι χωρίς Hardware Acceleration...

Εϊναι δυνατόν ένα ΗΤPC να αποδώσει ποιότητα εικόνας συγκρίσιμη με αυτήν των ποιοτικών Bluray-DVD players?

ΠΑιδια Καλημέρα,
Eστησα ενα μικρό HTPC και το συνέδεσα με μια 5090Η (HDMI) για να μπορέσω επιτέλους να δω και 1080p περιεχόμενο. Είμαι βέβαια ακόμα στην αρχή των ρυθμίσεων που χρειάζονται αλλά αμφιβάλλω αν θα καταφέρω να δω αξιοπρεπή εικόνα σε αυτό το σχήμα!!!! Συνέκρινα την αναπαραγωγή dvd.iso στο HTPC και στον ενσωματωμένο player της 5090Η και το αποτέλεσμα ήταν το ....χάος υπερ του 5090Η player!!!! Αυτό ήταν μια μεγάλη απογοήτευση.....Βέβαια κάτι παρόμοιο είχα δει και στον WDTV που είχα δοκιμάσει για λίγο παλιότερα αλλά τότε δεν το είχα πιστέψει.

Η αναπαραγωγή Bluray από το HTPC δίνει καλούτσικη εικόνα αλλά δεν με εντυπωσίασε καθολου!!! Άλλωστε δεν εχω και μέτρο σύγκρισης στα Bluray.Πραγματικά αναρωτιέμαι άν αξίζει τον κόπο να παιδευτώ με τις ρυθμίσεις που χρειάζονται στο HTPC.

Έχει κανείς σας καταφέρει να ρυθμίσει το HTPC του ώστε να φτάσει σε ποιότητα τα κορυφαία μοντέλα της αγοράς?

Ξεχνας το κυριοτερο που δεν στο απαντησε κανενας μεχρι τωρα
η καρτα που εχεις δεν ειναι κατι το σημαντικο θα λεγα της πλακας με 65 ευρω που κανει , αγορασε καλο hardware και το software ειναι σε δευτερουσα φαση , με καρτες των 65 ευρω μην περιμενεις αποτελεσμα , και επιπλεον υπαρχουν μεγαλες διαφορες στην ποιοτητα εικονας - χρωματων ακομα σε ξερο desktop wallpaper να δεις μεταξυ καλων καρτων και φτηνιαρικων

Εννοειται οτι οι καρτες βγαζουν την καλυτερη εικονα και δεν χτυπιουνται απο κανενα player μονο την ποιοτητα κατασκευης τους να συγκρινεις με τα φτηνιαρικα κυκλωματα των Player , και την δουλεια που κανει ο ενας και αλλος , χωρια την συστηματικη αναβαθμιση σε software και σε hardware (flash bios) , γιαυτο κοστιζουν και μια περιουσια

Βάλε το cyberlink powerdvd 9 και πες μας. Αν σου κάθεται κομματάκι δύσκολο η λύση ειναι mpc-hc, evr renderer, τικαρισμένα τα dxva. Σε σχέση με τα blu-ray που βλέπω στα καταστήματα, η διαφορά είναι μεγάλη. Αν δεν έχεις όρεξη να στήσεις htpc, αγόρασε ένα asrock.

Εγω θα αντιστρέψω την ερώτηση:
Εϊναι δυνατόν ένα Bluray-DVD player να αποδώσει ποιότητα εικόνας συγκρίσιμη με αυτήν των ποιοτικών ΗΤPC?

Φίλε μου, η δυνατότητα ρύθμισης και παραμετροποίησης του HTPC ξεπερνάει κάθε φαντασία. OOTB, πιθανόν το deck να έχει καλύτερη εικόνα.

Αν όμως έχεις την όρεξη (και το χρόνο) να ασχοληθείς με το HTPC, να είσαι σίγουρος ότι θα ανταμειφθείς. Αλλιώς παίρνεις ένα consumer-άδικο και τελειώνει η υπόθεση. :ADFADF1:

Παιδιά έχοντας το PS3 σαν player σε σύγκριση με το htpc το οποίο αποτελείται:
Intel Core Duo 8400=> 3,00ghz
Asus P5KC
Asus 4850
4gb ram στα 800mhz
Auzentech Cinema κάρτα ήχου
LG CH08LS10 BLU RAY COMBO
Windows XP,

μπορώ να παρατηρήσω τα παρακάτω:
Όσο και αν προσπάθησα να πάρω καλύτερη εικόνα από το PS3 ποτέ δεν τα κατάφερνα. Νομίζω ότι η εικόνα στο htpc στερείται αναλυτικότητα, ζωντάνια και απαλότητας θα έλεγα μιας και μόνο οι 300 θα έλεγα ότι πλησίαζαν το αποτέλεσμα του Ps3 σαν επίπεδο εικόνας. To pc μου είναι ρυθμισμένο να τρέχει όλα τα Mkv, είτε λέγονται eureka, είτε wiki... Νομίζω μελετώντας τους οδηγούς στο forum κατάφερα να παίζω με άνεση ίσως και τα πάντα.
Έχω περίπου 24 ταινίες BD οπότε μπορώ να πω με αρκετή βεβαιότητα ότι παρόλο που το htpc είναι σωτηρία όσον αφορά το θέμα παραμετροποιήσεων, υποτίτλων κλπ, στο θέμα της εικόνας και παρόλο που έδωσα περίπου 1200 ευρώ για το htpc, το htpc υπολείπεται κατά πολύ της εικόνας του ταπεινού ps3 (60gb), το οποίο είναι και πόσων χρόνων μηχανάκι.Δεν θέλω να φανταστώ πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στα νέα bluray players....

Οθόνη προβολής η Sony 46X3500 και πρόγραμμα αναπαραγωγής το τελευταίο Powerdvd.

Last edited:

Ξεχνας το κυριοτερο που δεν στο απαντησε κανενας μεχρι τωρα
η καρτα που εχεις δεν ειναι κατι το σημαντικο θα λεγα της πλακας με 65 ευρω που κανει , αγορασε καλο hardware και το software ειναι σε δευτερουσα φαση , με καρτες των 65 ευρω μην περιμενεις αποτελεσμα , και επιπλεον υπαρχουν μεγαλες διαφορες στην ποιοτητα εικονας - χρωματων ακομα σε ξερο desktop wallpaper να δεις μεταξυ καλων καρτων και φτηνιαρικων

Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, και ιδιαίτερα πρωτότυπες.

Πρώτη φορά ακούω ότι οι κάρτες γραφικών βγάζουν ποιότητα εικόνας (video) ανάλογη της τιμής τους. Από δική μου εμπειρία (αλλά και λίγο πολύ όλου του κόσμου) από τη στιγμή που μιλάμε για DVI ή HDMI σύνδεση ρόλο παίζει μόνο το software, άσχετα αν μιλάμε για κάρτα των 40 ή των 400 .

Εννοειται οτι οι καρτες βγαζουν την καλυτερη εικονα και δεν χτυπιουνται απο κανενα player μονο την ποιοτητα κατασκευης τους να συγκρινεις με τα φτηνιαρικα κυκλωματα των Player , και την δουλεια που κανει ο ενας και αλλος , χωρια την συστηματικη αναβαθμιση σε software και σε hardware (flash bios) , γιαυτο κοστιζουν και μια περιουσια

Άλλο πράγμα η general purpose GPU που έχουν οι κάρτες γραφικών, άλλο το ASIC που χρησιμοποιούν τα standalone players.

Το να λέμε ότι το ένα είναι ανώτερο από το άλλο είναι σαν να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.

Το ότι η GPU είναι πιο πολύπλοκη κατασκευαστικά, ή πιο ακριβή, σαφώς και δεν έχει άμεση σχέση με την εικόνα που δίνει σε αναπαραγωγή υλικού 1080p. Η αυξημένη πολυπλοκότητα (και το κόστος..) υπάρχει για να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες - όχι για το BD playback. Αυτό επιτυγχάνεται μια χαρά και από κάρτες των 35 .

Τώρα, όσο αφορά την ποιότητα κατασκευής, αυτό είναι μεγάλο κεφάλαιο, και ξεκινάει με το πως ορίζουμε την ποιότητα κατασκευής.

Εγώ από όσα έχω δει, οι περισσότερες κάρτες γραφικών (ανεξαρτήτως τιμής) έχουν παραπλήσια ποιότητα κατασκευής. Οι μόνες διαφορές που παρατηρούνται συνήθως έχουν να κάνουν με τη λύση ψύξης της κάρτας. Όλα τα υπόλοιπα (layout, εξαρτήματα) είναι σχεδόν ίδια, πράγμα λογικό αφού σχεδόν πάντα ακολουθείται το reference design του κατασκευαστή.

Παιδιά έχοντας το PS3 σαν player σε σύγκριση με το htpc το οποίο αποτελείται:
Intel Core Duo 8400=> 3,00ghz
Asus P5KC
Asus 4850
4gb ram στα 800mhz
Auzentech Cinema κάρτα ήχου
LG CH08LS10 BLU RAY COMBO
Windows XP,

μπορώ να παρατηρήσω τα παρακάτω:
Όσο και αν προσπάθησα να πάρω καλύτερη εικόνα από το PS3 ποτέ δεν τα κατάφερνα. Νομίζω ότι η εικόνα στο htpc στερείται αναλυτικότητα, ζωντάνια και απαλότητας θα έλεγα μιας και μόνο οι 300 θα έλεγα ότι πλησίαζαν το αποτέλεσμα του Ps3 σαν επίπεδο εικόνας. To pc μου είναι ρυθμισμένο να τρέχει όλα τα Mkv, είτε λέγονται eureka, είτε wiki... Νομίζω μελετώντας τους οδηγούς στο forum κατάφερα να παίζω με άνεση ίσως και τα πάντα.
Έχω περίπου 24 ταινίες BD οπότε μπορώ να πω με αρκετή βεβαιότητα ότι παρόλο που το htpc είναι σωτηρία όσον αφορά το θέμα παραμετροποιήσεων, υποτίτλων κλπ, στο θέμα της εικόνας και παρόλο που έδωσα περίπου 1200 ευρώ για το htpc, το htpc υπολείπεται κατά πολύ της εικόνας του ταπεινού ps3 (60gb), το οποίο είναι και πόσων χρόνων μηχανάκι.Δεν θέλω να φανταστώ πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στα νέα bluray players....

Οθόνη προβολής η Sony 46X3500 και πρόγραμμα αναπαραγωγής το τελευταίο Powerdvd.

Δεν έχω δει απευθείας σύγκριση PS3 vs. HTPC, αλλά έχω δει PS3 vs. NMT και NMT vs. HTPC, και μπορώ να πω ότι οι διαφορές ήταν ανεπαίσθητες, με πιθανό προβάδισμα στο NMT / HTPC. Αυτά σε προβολέα 1080p.

Η Sony είναι ρυθμισμένη σωστά και για τις δύο πηγές; Έστω brightness / contrast?