Εις Μνήμην Κώστα Καββαθά

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,590
Αθήνα, Ηλιούπολη
Εις Μνήμην Κώστα Καββαθά,
του Δημοσιογράφου και Εκδότη που επηρέασε όσο ελάχιστοι άνθρωποι τις ζωές μας.

Ο Κώστας Καββαθάς (γεν. Αθήνα, 2 Μαρτίου 1939 - Αθήνα, 9 Απριλίου 2025) δεν βρίσκεται κοντά μας. Έφυγε από τη ζωή προχθές σε ηλικία 86 ετών.

Z0125943434544567457.jpg

Εμείς, οι παλιοί φίλοι του Δικάναλου ανήκουμε στη γενιά που μεγάλωσε, διαμορφώθηκε και ωρίμασε διαβάζοντας τα περιοδικά και τις εκδόσεις του.
Ήχος & Hi-Fi​
4 Τροχοί​
2 Τροχοί​
Πτήση και Διάστημα​
RAM​
Γεύση​
Αναλόγιο​
Ταξιδεύοντας​
Σκάφος & Θάλασσα​
Ηλεκτρονικός Υπολογιστής​
Video Inn​
Επιστήμη & Τεχνολογία​
RAM​
Γεύση Εποχής​
Γεύση Κουζίνα​
Κηποτεχνία​
Cyber Week​
Οδηγώντας​
Στερεοφωνία & Μουσική​
Μοντέλο​
Αναλόγιο​
FORMULA 1​
RALLY XS​
Ραδιοφωνικός Σταθμός "Εν Λευκώ"​
και τόσα άλλα​

Ο άνθρωπος που έφτιαξε από το μηδέν τον ειδικό τύπο στην Ελλάδα. Κανένας άλλος δεν έκανε τόσα πολλά, ούτε πριν ούτε μετά. Δημοσιογραφία και ενημέρωση υψηλού επιπέδου, ισάξια με τα καλύτερα διεθνή μέσα.

Πως να περιγράψω τη λαχτάρα μας, καθως περιμέναμε στις αρχές του μήνα το καινούργιο τεύχος του Ήχου. Η των 5 Τροχών, ή της Πτήσης!
Ότι μάθαμε πάνω στα αντικείμενα που μας ενδιαφέρουν ξεκίνησε από τα περιοδικά του Κώστα Καββαθά.
Του το χρωστάμε!
Ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξη του:
Η ιστορία του σύγχρονου περιοδικού Τύπου στην Ελλάδα ήταν οι Τεχνικές Εκδόσεις. Για 42 χρόνια. Πού διαβάσατε τελευταία φορά για το έργο τους; Πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί άνθρωποι σαν εμένα δεν υπάρχουν πουθενά, είναι διαφανείς, αόρατοι. Ο Κώστας Καββαθάς είναι αθέατος, παρότι τα περιοδικά μας πρέπει να στείλανε πάνω από 40-50 χιλιάδες παιδιά στα πολυτεχνεία και στα πανεπιστήμια. Πολλοί γονείς λένε ότι τα παιδιά τους έγιναν ό,τι έγιναν επειδή διάβαζαν κάποιο απ’ τα περιοδικά μας. Αυτά τα παιδιά είναι τα δικά μου παιδιά.

Η αυτοβιογραφία του Κώστα Καββαθά

Μεγαλώσαμε με τον Κώστα Καββαθά, και σε τρυφερή ηλικία μοιραστήκαμε το όραμά του για μια διαφορετική, σύγχρονη Ελλάδα.

Οι Τεχνικές Εκδόσεις γαλούχησαν γενιές αναγνωστών. Με αιχμή φυσικά τους 4Τροχούς, που ήταν κάτι πολύ περισσότερο από περιοδικό για αυτοκίνητα!
Από τις σελίδες των 4Τροχών πέρασαν βαριά ονόματα: Δήμου, Γραμματικάκης, Σωμερίτης, Σταθάκης, Ζουράρις, και πολλοί άλλοι που ξεχνάω.

Αντίο Δάσκαλε...😢

kavvathas-afieroma-gmotion-1.webp

Εις Μνήμην Κώστα Καββαθά,
του Δημοσιογράφου και Εκδότη που επηρέασε όσο ελάχιστοι άνθρωποι τις ζωές μας.

Ο Κώστας Καββαθάς (γεν. Αθήνα, 2 Μαρτίου 1939 - Αθήνα, 9 Απριλίου 2025) δεν βρίσκεται κοντά μας. Έφυγε από τη ζωή προχθές σε ηλικία 86 ετών.

Z0125943434544567457.jpg

Εμείς, οι παλιοί φίλοι του Δικάναλου ανήκουμε στη γενιά που μεγάλωσε, διαμορφώθηκε και ωρίμασε διαβάζοντας τα περιοδικά και τις εκδόσεις του.
Ήχος & Hi-Fi​
4 Τροχοί​
2 Τροχοί​
Πτήση και Διάστημα​
RAM​
Γεύση​
Αναλόγιο​
Ταξιδεύοντας​
Σκάφος & Θάλασσα​
Ηλεκτρονικός Υπολογιστής​
Video Inn​
Επιστήμη & Τεχνολογία​
RAM​
Γεύση Εποχής​
Γεύση Κουζίνα​
Κηποτεχνία​
Cyber Week​
Οδηγώντας​
Στερεοφωνία & Μουσική​
Μοντέλο​
Αναλόγιο​
FORMULA 1​
RALLY XS​
Ραδιοφωνικός Σταθμός "Εν Λευκώ"​
και τόσα άλλα​

Ο άνθρωπος που έφτιαξε από το μηδέν τον ειδικό τύπο στην Ελλάδα. Κανένας άλλος δεν έκανε τόσα πολλά, ούτε πριν ούτε μετά. Δημοσιογραφία και ενημέρωση υψηλού επιπέδου, ισάξια με τα καλύτερα διεθνή μέσα.

Πως να περιγράψω τη λαχτάρα μας, καθως περιμέναμε στις αρχές του μήνα το καινούργιο τεύχος του Ήχου. Η των 5 Τροχών, ή της Πτήσης!
Ότι μάθαμε πάνω στα αντικείμενα που μας ενδιαφέρουν ξεκίνησε από τα περιοδικά του Κώστα Καββαθά.
Του το χρωστάμε!
Ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξη του:

View attachment 250412
εξαιρετική η συνέντευξη που έδωσε στο ' Φάσμα ' της ΕΡΤ λίγο.πριν φύγει..
θα έλεγα προφητικός επίσης

Το αντίο των 4Τροχών
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ
1939-2025
ΚΚ1-300x200.jpg

Γεννημένος στα πιο σκληρά χρόνια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Κώστας Καββαθάς έδειξε από πολύ νωρίς τη βαθιά του πίστη στις δυνατότητες του ανθρώπου και στα θαύματα της μηχανής. Από την εφηβεία του κιόλας, ασχολήθηκε με τον αεραθλητισμό και, λίγο αργότερα, γνώρισε από κοντά και τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αγγλία.

Στη δεκαετία του ’60 εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά, ξεχωρίζοντας για την αιχμηρή του γραφή, τη βαθιά του γνώση και τη συνολική του θεώρηση για την Αυτοκίνηση.

Στις πρώτες δημοσιογραφικές του επιτυχίες περιλαμβάνεται και η ζωντανή περιγραφή το καλοκαίρι του 1969 με τον Ιάσονα Μοσχοβίτη από την τηλεόραση της ΕΙΡΤ της αποστολής του «Απόλλων 11» και την προσελήνωση των αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης. Τον Οκτώβριο του 1970, μαζί με τη σύζυγό του Σοφία, ίδρυσε το περιοδικό 4Τροχοί, που δεν αποτέλεσε απλώς ένα έντυπο, αλλά τον θεμέλιο λίθο του Ειδικού Τύπου στη χώρα. Ακολούθησε η έκδοση των περιοδικών Πτήση και Ήχος, με το Ταξιδεύοντας να εκφράζει το ενδιαφέρον του και για την άγνωστη Ελλάδα.

Ακολούθησε ο όμιλος των Τεχνικών Εκδόσεων, στέγη για όλους τους τολμηρούς που ήθελαν να γράψουν για αεροπλάνα, για αστέρια και πλανήτες, για τη μουσική, ακόμα και για τη φιλοσοφία, με το εκπληκτικό «Αναλόγιο» του 1976. Δικό του δημιούργημα ήταν και το πρώτο Κέντρο Ασφαλούς Οδήγησης στην Ελλάδα, η «Safetrack AE» που λειτούργησε στο αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων.

Ο Κώστας Καββαθάς μπήκε σε κάθε εφηβικό δωμάτιο σαν δεύτερος πατέρας, οδηγώντας μια ολόκληρη γενιά να ονειρευτεί. Χιλιάδες νέοι, άνδρες και γυναίκες, σπούδασαν επηρεασμένοι από τη φλόγα του λόγου του και έγιναν μηχανικοί, πιλότοι, σχεδιαστές, αεροναυπηγοί, αρχιτέκτονες. Αν ξεφυλλίσει κανείς τα περιοδικά των δεκαετιών του ’70 και του ’80, θα αναγνωρίσει τα ονόματα ανθρώπων που σήμερα διαπρέπουν, τότε όμως έγραφαν γεμάτοι ενθουσιασμό και όνειρα στα γράμματα των αναγνωστών.

Με αφορμή την απώλεια του Κώστα Καββαθά, νιώθουμε την ανάγκη, ως ομάδα που έχουμε υπηρετήσει και συνεχίζουμε να υπηρετούμε την αποστολή του, να εκφράσουμε δημόσια τη θλίψη μας και το σεβασμό μας για έναν άνθρωπο που σημάδεψε τον χώρο της δημοσιογραφίας. Ο ίδιος διαμόρφωσε ένα μέσο που διαχρονικά αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ενημέρωση στη χώρα μας.

Κλείνοντας το σημείωμά μας γι’ αυτόν τον σπουδαίο άνδρα, δεν μπορούμε παρά να πούμε «Aντίο Δάσκαλε, θα σε ξαναβρούμε στην αντίπερα όχθη»._4Τ

KK4_14.jpg
KK4_13.jpg
KK4_16.jpg

Με την δουλειά μου, τον είχα γνωρίσει από τα '80ς και είχαμε συνεργαστεί αρκετά, και σε εκδηλώσεις αλλά και στην τεχνική υποστήριξη των συστημάτων του.

Υπήρξε καλός άνθρωπος, υπερδραστήριος, δημιουργικός και πρωτοπόρος στον τομέα του. Εγώ υπήρξα φαν του Ήχου&hi-fi τον οποίον αγόραζα ανελλιπώς, καθώς ήταν από τις μοναδικές έως ελάχιστες περιπτώσεις ενημερωτικού περιοδικού για τον ήχο και τη μουσική με συντάκτες εξαιρετικούς και του ...γούστου μου.

hxos&hi-fi.png
Καλό ταξίδι στον Κώστα, και μέχρι να τον ξανασυναντήσουμε εκεί ψηλά, θα τον θυμόμαστε σαν έναν άξιο Έλληνα που τίμησε τη δημοσιογραφία και την επιχειρηματικότητα.

Συζητησαμε λιγο στο FB (με αφορμη μια αναρτηση μου για το Altered Carbon σε ομαδα SciFi) πριν απο αρκετο καιρο.
Αυτος ξεκινησε την κουβεντα και (δυστυχως για μενα) αρχισα να του λεω ποσο ανεφικτα ηταν ολα αυτα (στη σειρα).
Καποια στιγμη με διακοπτει και μου λεει "εσεις ομως γραψατε αυτην την υπεροχη αναλυση για την σειρα, σωστα ?"
Με εβαλε στην θεση μου !!! Με τον πιο ανθρωπινο και ευγενικο τροπο. Συνεχισε λεγοντας οτι πιστευει οτι ο ανθρωπος
θα νικησει τον θανατο καποια στιγμη ..... απλα ειναι πολυ νωρις ακομα. Μου ανεφερε και την θεωρια περι κβαντικης
αλληλεπιδρασης του εγκεφαλου (θεωρια Stuart-Hameroff) αρα ..... ΗΤΑΝ και διαβασμενος !!! Καθομουν και τον διαβαζα.
Αποσβολωμενος ...................

ΕΑΝ δεν ειχα κοιταξει την φωτο του στην προσωπικη του σελιδα (οντως ηταν ο Καββαθας) θα νομιζα οτι μιλουσα
σε καποιον ......................... 18χρονο !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ο ανθρωπος ηταν ΝΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΟΟΟΟΣ στο μυαλο. Και εγω γερος ! 😔

Last edited:
Ένας από τους ανθρώπους για τους οποίους ταιριαζει το θαυμάσιο επίγραμμα του οποίου η σύνταξη αποδίδεται στον Πλάτωνα:

ἀστὴρ πρὶν μὲν ἔλαμπες ἐνὶ ζῳοῖσιν Ἑῷος͵νῦν δὲ θανὼν λάμπεις Ἕσπερος ἐν φθιμένοις.

Οξυδερκής και ευέλικτος. Κάποτε μέσω του περιοδικού, ο Ν. Δήμου είχε σημειώσει σε άρθρο του, πως η νέα διεύθυνση των 4Τ, είναι στην οδό Πραξιτέλους, και όχι Πραξιτέλη όπως είχε τυπωθεί. Στο επόμενο τεύχος ήταν διορθωμένο.
Μουσικά πάντως έλαβα εκπαίδευση από τον ΗΧΟ, ακούγοντας και μουσικές που δεν μου άρεσαν, αλλά ήταν με άποψη. Για την αυτοκίνηση απλά το μέγιστο σχολείο.
Ισχυρό το αποτύπωμα του, τον ευχαριστούμε για όλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όποτε "επισκεπτόταν" τους χώρους του Ήχου έλεγε (χαριτολογώντας) στα παιδιά,
-Δεν έχω ιδέα τι κάνετε εδώ μέσα....

Πάντοτε όταν το διάβαζα είτε στους 4Τ είτε στον Ήχο γελούσα και τον αγαπούσα ακόμα περισσότερο....

Ας είναι ελαφρύ....

Το αποχαιρετιστήριο του σκιτσογράφου Στάθη Σταυρόπουλου.

STATHIS_11_4_25-930x550.png

Αν διάλεγες έναν ποιητή για τον Κώστα Καββαθά, θα ήταν ο Μαγιακόφσκι.
Ένα σύννεφο που βρυχάται υπήρξε ο Κώστας Καββαθάς σε όλη του τη ζωή.
Τώρα βρυχάται στους Γαλαξίες.
Ξεκίνησε μικρό παιδάκι να μαζεύει και να εξετάζει κάλυκες που σκόρπιζαν οι Εγγλέζοι στα Δεκεμβριανά.
Και μετά έφθασε στην στρατόσφαιρα πάνω σε ένα Μινγκ με έναν Ρώσο πιλότο που τον κέρασε εκεί πάνω μια σταλιά βότκα απ΄ το φλασκί του.
Ο Κώστας Καββαθάςα, ένας θρύλος τώρα, υπήρξε ένας γίγαντας, αόρατος για την εξουσία ,αλλά ορατός για εκατομμύρια πολίτες που διάβασαν τις σκέψεις του και διαμόρφωσαν (και έτσι) τις δικές τους σκέψεις. Ένα Ιερό τέρας.

Τα περιοδικά που εξέδωσε ο Καββαθάς, κι ανάμεσα τους οι θρυλικοί «4 Τροχοί» είχαν αφορμή τα αυτοκίνητα (ή τα αεροπλάνα, τη μουσική ή τα ταξίδια) για να μιλήσουν για τον πολιτισμό και τη γνώση.

Ο Καββαθάς μάλωνε την Ελλάδα. Με την αγάπη και την τρυφερότητα εκείνου που βλέπει ότι η χώρα του πάει στραβά κι ανάποδα.

«Άνοιξε» τα περιοδικά του κι έδωσε την ευκαιρία σε πολλές σπουδαίες πέννες να εκφραστούν ελεύθερα, ενώ στον «Εν λευκώ» αποδείχθηκε τι μπορεί να είναι η ραδιοφωνία.

Ο Κώστας στη ζωή του είχε περί πολλού το «λευκό πουκάμισο» του πατέρα του, δεν ήθελε να το λεκιάσει ποτέ, και τα κατάφερε.

Ανακατευόταν με τα πάντα, φιλοσοφία,κόμικς, πολιτική,επιστήμες,σινεμά,λαϊκή και λόγια λογοτεχνία, ένας «αναγεννησιακός άνθρωπος», φιλοπερίεργος και φιλομαθής, άοκνος, σαν η δική του ημέρα να είχε 72 και όχι 24!

Δεν μπορώ να αποχαιρετήσω τον Κώστα, θα σκοντάφτω πάνω του, στον τρόπο του, στο χιούμορ του και το όραμα του, για όλη μου τη ζωή…

stathisvinheta.jpeg

Last edited:
όπως τόσοι άλλοι, μεγάλωσα μ αυτόν.
Πρώτα από το auto express, μετά με 4Τ, και μετά μου έκανε το δώρο και έφτιαξε και ένα περιοδικό για "μένα". Ετσι το ένιωθα τότε, κάτι σαν δώρο, σαν μια νίκη που κέρδισα, να έχω τον άνθρωπο που έγραφε τόσο καλά για τα αυτοκίνητα, να βγάζει περιοδικό για την άλλη αγάπη μου, τον ήχο και τις συσκευές αναπαραγωγής του.
Αγόρασα κατα καιρούς όλα τα περιοδικά του, αλλά 4Τ και Ήχο, απο το πρώτο τεύχος.
Οι 4Τ γινονταν ανάρπαστοι μεταξύ φίλων και μεταξύ 1970 και 1973, σχεδόν ελάχιστα τεύχη επέστρεψαν πίσω, έχοντας για πάντα απαλλοτριωθεί από άλλους. Εμαθα το μάθημά μου και οι Ήχοι δεν βγήκαν ποτέ από το σπίτι και έτσι βρίσκονται ακόμα, εδώ.
Το ίδιο και τα βιβλία του.
Τα πρώτα τεύχη μάλιστα, με κοπτοραπτική κοσμούσαν το τότε μαθητικό δωμάτιο, θυμάμαι πριν λίγα χρόνια του έστειλα τη φωτογραφία στο fb και συγκινήθηκε...
View attachment img170_067.jpg
Τοσα πράγματα έφυγαν μαζί του και εξακολουθούν να υπάρχουν....
Ο άνθρωπος που ετοίμαζε το αυτοκίνητό του, ο πραγματικός οδηγός, οι καποτήδες, οι τζουτζέδες, τα μπλογκ 1100, η καφρία, η μπανανία, ο άνθρωπος που γράφει για αυτοκινητάκια, οι απόλυτες διαδρομές...
Ο άνθρωπος που έδωσε άλλη έννοια στην έκφραση "Εν Λευκώ" και δεν δίσταζε να σχολιάζει και τα εν οίκω στο "μέσα στους 4Τ".
Ο άνθρωπος που έδωσε άλλη διάσταση στα αρχικά Κ.Κ.

Εδω και κάποια χρόνια ξεφυλλίζω τα περιοδικά του στο μικρό μου κανάλι στο youtube, έτσι για να θυμάται ο κόσμος και να μαθαίνουν άλλοι πως ήταν το τότε και πως φτάσαμε ως εδώ.
Σήμερα ανέβασα άλλο ένα τεύχος.
View attachment 250579View attachment 250580

σαν πιο μικρός σε ηλικία ξεκίνησα να "τον αγοράζω" το '80

σχεδόν ταυτόχρονα 4Τ και Ήχο

τα τεύχη του Ήχου τα έχω.. τους 4Τ τους χάρισα σε πολύ νεότερο συγκάτοικο της πολυκατοικίας που έμενα κάποτε..

το "δικό μου" 1ο τεύχος του Ήχου είναι του Απρίλη (του '80), Πάσχα καλή ώρα όπως τώρα.. ένα αρνί (ζωντανό) με ακουστικά

Όταν ήμουν μικρό και αθώο παιδί ,περίμενα την πρώτη του μηνός με αγωνία για τους 4Τ.
Μετά που μεγάλωσα και μπήκα στα πράγματα ,ξεθώριασε η προσμονή και αργότερα, ειδικά όταν άρχισε να γράφει ο ΣΧ που ανάθεμα και αν ο ίδιος καταλάβαινε τι έγραφε , τους έπαιρνα περιστασιακά να περνάει η ώρα.
Κοφτερό μυαλό ο ΚΚ ,με όραμα... το καλύτερο για μένα στους 4Τ ήταν οι στήλες που είχε παραχωρήσει σε πολλούς ωραίους ανθρώπους ( μεταξύ αυτών και ο Κογιας αν θυμάστε),που έγραφαν εξαιρετικά άρθρα εκτός αυτοκίνησης συνήθως.
Τα τεστ τους τα διάβαζα μόνο για τον εξοπλισμό.
Τα υπόλοιπα τα ήξερα καλύτερα από αυτούς, δυστυχώς για αυτούς.
RIP .

το "δικό μου" 1ο τεύχος του Ήχου είναι του Απρίλη (του '80), Πάσχα καλή ώρα όπως τώρα.. ένα αρνί (ζωντανό) με ακουστικά
Στο δεύτερο του Μαίου 1973 υπήρχε ένα αυγό με ακουστικά.
Σίγουρα μέσα σε 7 χρόνια υπήρξε....πρόοδος και ...ανάκαμψη.

Πάντως για να καταλάβετε πως ήταν τα πράγματα τότε, ερχόταν ο μήνας και δεν ξέραμε αν θα υπάρχει επόμενο τεύχος. Μάλιστα υπήρξε περίπτωση που το "επόμενο" τεύχος του ήχου βγήκε μετά από δυο μήνες.