Εκθεση ιδεων με θεμα "Επιλογη ηχειων"

supacoopa

AVClub Addicted Member
19 June 2006
2,422
Athens
Το θεμα:
Επιλογη ηχειων 5.1 - 7.1 για 50%-50% ταινιες και μουσικη (pop, rock, electronica)

Ο χωρος:
Μικτης χρησης 25 τμ (5.8 x 4.4 μ), ψηλοταβανος με πατωμα παρκε

To Budget:
2000 Ε - 2500 Ε

Ενισχυτικα/Πηγες:
Yamaha RXV-596 (5x100 W), συντομα καποιος επτακαναλος Yamaha-Denon-Pioneer με HDMI
HTPC (DVD, HD, CD, mp3)

Ιδιαιτεροτητες:
Τα surround ηχεια πρεπει να αναρτηθουν σε υψος (βασης) 2.2 μ και να μπουν στις γωνιες του δωματιου.
Το κεντρικο θα τοποθετηθει σε υψος περιπου 60 εκ, πανω σε επιπλο.
Υπαρχουν αναμονες και για δυο back surround.

homecinemaparadiso.jpg

Μετα απο το απαραιτητο αυτο εισαγωγικο σημειωμα, καλω τους φιλους συνφορουμιτες να καταθεσουν τις ιδεες τους, γενικα σχετικα με το setup και ειδικα για τον τυπο των ηχειων που προκειται να στησω στο μικρο μου Home Cinema Paradiso.

Οι εναλλακτικες που εξεταζω ειναι βασικα δυο:

α) Ενα 7.1 συστημα "μικρου μεγεθους" ηχειων οπως B&W MT-30 ή κατι αντιστοιχο. Ερωτηματικο στο αν μπορω να προμηθευτω δυο εξτρα δορυφορακια για να μπουν στις θεσεις back surround και το κυριωτερο πως θα ακουγονται αυτα τα "ηχειακια" σε δικαναλη μουσικη, ακομα και αν επιστρατευτουν προγραμματα τυπου all channel stereo απο τον ενισχυτη.

β) Ενα 5.1 συστημα "full μεγεθους" ηχειων οπως B&W 600, Klipsch RF ή Dali Concept. Tα μπροστινα μπορουν να ειναι δαπεδου ενω παιζω με την ιδεα ως surround να χρησιμοποιηθουν ηχεια που προοριζονται για κεντρικα, λογω υπερβολικου υψους της θεσης τοποθετησης. Ερωτηματικο στο αν ο χωρος επαρκει για τετοιο setup χωρις να "μπουκωσει" καθως και στο αν τα ηχεια δαπεδου ενδεικνυνται για πατωμα παρκε.

Υπ'οψιν οτι αποφευγω γενικα τις υψηλες σταθμες λογω γειτονων και αρα θεωρω απαραιτητο να μπορω να ακουω σωστα/καθαρά/ικανοποιητικα και σε χαμηλη ενταση, τοσο τις ταινιες οσο και την μουσικη.

Πασα αποψη ευπροσδεκτη και υπο θεωρηση! Ευχαριστω.

Πολύ κατατοπιστικό το σχεδιάγραμμά σου. Εύγε.

Αν καταλαβαίνω καλά θα κάθεσαι στα 3 μέτρα από την οθόνη;

Πριν πάμε στις μάρκες ηχείων έχεις ακούσει διάφορες σχολές ηχείων; (ενεργά, κόρνες, ηλεκτροστατικά, ηλεκτροδυναμικά, bass reflex, κλειστού τύπου, παθητικά κλασσικά) τέλος πάντων κάτι που να σου είχε κεντρίσει τα ακουστικά σου ερεθίσματα; ή ξεκινάς από το μηδέν;

Οι εναλλακτικες που εξεταζω ειναι βασικα δυο:

α) Ενα 7.1 συστημα "μικρου μεγεθους" ηχειων οπως B&W MT-30 ή κατι αντιστοιχο. Ερωτηματικο στο αν μπορω να προμηθευτω δυο εξτρα δορυφορακια για να μπουν στις θεσεις back surround και το κυριωτερο πως θα ακουγονται αυτα τα "ηχειακια" σε δικαναλη μουσικη, ακομα και αν επιστρατευτουν προγραμματα τυπου all channel stereo απο τον ενισχυτη.

Πασα αποψη ευπροσδεκτη και υπο θεωρηση! Ευχαριστω.

Θεωρωντας τον εαυτο μου ασχετο, και χωρις να εχω ακουσει σε "πραγματικες συνθηκες" πολλων ειδων 5.1 σετ, και εχοντας τα B&W (με το μικροτερο ομως sub), σε χωρο 7 Χ 4,5 (περι τα 32 τμ) θα ελεγα να πας σε κατι πιο "ογκωδες"

Τα B&W ειναι πολυ καλα, πολυ καλης κατασκευης αλλα νομιζω οτι για τοσα τετραγωνικα, ... δεν.

Η αποψη μου ειναι για χρηση ΗΤ, οποτε για μουσικη, ισως να "ζοριζονται" περισσοτερο.

Τασο, η αποσταση θεασης απο το πανί ειναι οντως 3 μ και κατι. Το πλατος της οθονης ειναι 2 μ και αυτο ειναι ενα προβλημα, εψαχνα για μικροτερη αλλα δεν ευρισκα σε ηλεκτρικη.

Σχετικα με τα ηχεια, νομιζω οτι με το budget που διαθετω και τους χωροταξικους περιορισμους που εχω δεν μπορω να παω σε κατι διαφορετικο απο τα κλασσικα bass reflex. Με προβληματιζει βεβαια το οτι δεν μπορω να απομακρυνω τα μπροστινα περισσοτερο απο 20-30 εκ απο τον τοιχο, ειδικα αν παω σε δαπεδου που εχουν την οπη πισω.

Ακουστικη εμπειρια (οχι της μιας ακροασης) εχω απο B&W 600αρια (ειχα μεχρι προσφατα τα 602 s3 και γενικα μου αρεσαν), Klipsch RF (εντυπωσιακα σε συντομες ακροασεις αλλα με τρομαζουν λιγο οι κορνες), κατι JBL (πολυ μπουμαρισμα), καποια Audio Spectrum (αδιάφορα για μενα), Mission M series (καπως "αχρωμα" για τα γουστα μου) και Cerwin Vega VE series (μου αρεσαν αρκετα αλλα ειναι καπως "συναυλιακά"). Dali δεν εχω ακουσει αλλα διαβαζω πολυ καλα λογια γενικα. Επισης δεν εχει τυχει να ακουσω "δορυφορακια" σε κανονικες συνθηκες.

Ντινο, φανταζομαι οτι τα MT για ταινιες θα ειναι ικανοποιητικα για τον χωρο που διαθετω, ο οποιος θεωρω πως ειναι μαλλον μικρος. Τα επτα τετραγωνικα διαφορά που εχουμε δεν ειναι αμελητεα! Βεβαια παιζει ρολο και σε τι εντασεις ακους... Εσυ πως τα βρισκεις σε δικαναλη αναπαραγωγη μουσικης?

Μάλιστα. Ασχέτως του ότι είναι γνωστό ότι είμαι Klipsch fun, για ταινίες τα θεωρώ must. Και κατά δεύτερον για την μουσική που ακούς τα θεωρώ πιό must ακόμα.
Οι κόρνες γιατί σε τρομάζουν; Εχεις ιδίαν εμπειρία;

Ντινο, φανταζομαι οτι τα MT για ταινιες θα ειναι ικανοποιητικα για τον χωρο που διαθετω, ο οποιος θεωρω πως ειναι μαλλον μικρος. Τα επτα τετραγωνικα διαφορά που εχουμε δεν ειναι αμελητεα!

Και αμελητεα δεν ειναι αλλα και η αποσταση η δικη μου απο τα εμπρος ειναι κοντα στα 6 με 6,5 μετρα.

Βεβαια παιζει ρολο και σε τι εντασεις ακους... Εσυ πως τα βρισκεις σε δικαναλη αναπαραγωγη μουσικης?

Το οτι παιζουν δυνατα εως πολυ δυνατα, ειναι γεγονος. Αυτο ομως που μου λειπει ειναι ο "ογκος".

Δικαναλο δεν ακουω απο αυτα, εχω κατι earthquake γι'αυτην τη δουλεια

Αυτα..

Μπορώ να προτείνω τα Focal Chorus V826 τα αγόρασα πρόσφατα και είναι πολ´ύ καλά ηχεία αλλά θέλουν και καλή οδήγηση ! Με τον Pioneer vsax ax2 as που τα ταίριαξα βλέπω ότι δεν τα κουνάει καλά μάλλον θέλουν και τελικό .
Παρόλα αυτά μπορώ να πώ ότι είναι αρκετά μουσικά, γιατί τα ακουσα στο studio που τα πήρα με stereo hifi ενισχυτή τησ Αdvance και ήταν άψογα, αλλά και στην ταινία που παρακολούθω είναι πολύ αναλυτικά .
Τώρα τα ρεύματα θα τα φτιάξουμε!!!

Εγω εχω τα Dali και ειμαι ευχαριστημενος. Ειχα το concept 6 και το 1 στην αρχη μαζι με το κεντρικο τους και μου επαιζε καλα. Βεβαια ο χωρος μου ειναι πιο μεγαλος και δεν με καληπτε το μικρο. Αν θα πας σε μια τετοια λυση θα σου προτινα το 6 και το 2 (το 1 μπορεις να το βαλεις για back). Θεωρω οτι ειναι ευκολοδηγητα (στην αρχη τα ειναι με εναν πεντακαναλο της πλακας και επαιζαν αρκετα καλα) και μετα με τον rxv4600 επαιξαν πολυ καλητερα. Οσο ειχα αυτο το σετ δεν ειχα κανενα προβλημα με τις εντασεις και τους γειτονες (αυτα αρχισαν με το τωρινο setup). Αν εχεις καποια απορια σχετικα με αυτα τα ηχεια just ask και οσο μπορω σε βοηθαω.

...Επίσης τα Klipsch είναι ευκολοδήγητα και δεν χρειάζονται πολλά Watt για να οδηγηθούνε σωστά... Είναι ότι πρέπει για τους "ασθενικούς" AV ενισχυτές στην κατηγορία τιμής που παίζεις... Εγώ έχω τα RF-15 και τα οδηγώ με ένα AV Pioneer-VSX1015... Μέχρι στιγμής είμαι ευχαριστημένος με την απόδοσή τους αν και λόγω μπέμπη :bigcry: δεν τα έχω ακούσει όπως θα ήθελα για να έχω ολοκληρωμένη άποψη... Ένα καλό subάκι μου φαίνεται ότι το θέλουν γιατί έχω την εντύπωση οτι δεν κατεβαίνουν πολύ χαμηλά... Τέλος έχω ακούσει οτι αν βάλεις λαμπάτο τελικό μαμάνε:7SFGSFG:
Καλημέρα....-bye-

Σύντροφε supacoopa, hi (έστω και καθυστερημένα) και ελπίζω να πρόλαβα.
Σχετικά με το σχέδιο που στέλνεις και είναι πολύ κατατοπιστικό, έχω να κάνω (με το συμπάθειο) κανά δυό επισημάνσεις που ίσως είναι βολικές.
1. Το εμπρός δεξιά ηχείο (FR), το βλέπω κάπως στριμωγμένο σε έπιπλα και τοίχο. Μήπως πηγαίνοντας σε δαπέδου με πίσω bass reflex, δημιουργείται "καμπίνα" με έντονο μπουμάρισμα? Μήπως θα ήταν προτιμότερο να στραφείς σε βάσης με μπροστά το reflex ή έστω σε δαπέδου με μπροστινό port reflex? (άρα αποκλείονται κάποια μοντέλα)
2. Το στήσιμο σε "παρκέ" προϋποθέτει να προμηθευτείς ειδικά λαστιχάκια (όχι ακίδες) και συνήθως στα προμηθεύει με τα ηχεία ο κατασκευαστής. Αυτά σου εξασφαλίζουν σταθερότητα και αποφυγή από μικρομετακινήσεις, αλλά μοκέττα ή χαλί είναι defacto απαραίτητα. Τώρα βέβαια τίθεται θέμα πως ακούγονται χωρίς, οπότε δοκιμάζεις και προχωράς αναλόγως. Παρόμοιο πρόβλημα ανεξαρτήτως τύπου ηχείου, μπορεί να προκαλούν και οι ανακλάσεις στο coffee table μπροστά από τη θέση ακρόασης, οπότε ένα παχύ τραπεζομάντηλο (ή σεμεδάκι) καλό θα κάνει επί τούτου. Αλλιώς πάρε κάποιο ελαφρύ να το μετακινείς εύκολα (εγώ αυτό κάνω γιατί έχω και 2 μικρά - παιδιά εννοώ).
3. Σχετικά με το υπογούφερ, δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων αν η θέση που δείχνεις είναι η ενδεδειγμένη. Εξαρτάται προς τα που "πυροβολεί" (δάπεδο, τοίχο, θέση ακρόασης?). Αν λύσεις αυτό το θέμα, άποψή μου είναι ότι με σημείο αποκοπής τα 80Hz που προτείνει η προδιαγραφή της DOLBY, ότι και να πάρεις σε ηχεία βάσης ή δαπέδου, δεν λογίζεται από εκεί και "κάτω". Άρα, ψάχνεις για ηχεία ευαίσθητα (>90dB) και με ικανές και ξεκούραστες μεσοϋψηλές.
4. Για τα surround πιστεύω ότι (οδεύοντας και στην εποχή του HD audio), καλό θα ήταν να στήσεις αρχικά το 5.1 και να περιμένεις λίγο. Τουτέστιν, αν είναι εφικτή η λύση bookshelf προτίμησέ το από δίπολα, bipolar κοκ. Είναι μεγάλη η διαφορά σε πολυκάναλη μουσική. Αν δίνεις βάση όμως στο cinema σκέλος, χτύπα στα σίγουρα κάτι σε δίπολο του ίδιου κατασκευαστή με τα μπροστά. Ένσταση έχω μόνο για το ύψος τοποθέτησης, μιας και τα δίπολα κλπ, απαιτούν από όσα γνωρίζω "λογικό" ύψος τοποθέτησης (περίπου 50-60εκ. από το ύψος αυτιού στη θέση ακρόασης). Άρα, αν τα ηχεία αναγκαστικά τοποθετηθούν ψηλά, πας σε "συμμαζεμένο" ραφιού, για να δώσεις με ανάλογη βάση οροφής ή τοίχου, την κατάλληλη κλίση για σωστό περιβάλλοντα ήχο.
5. Αν δεν ενδιαφέρεσι τόσο για πολυκάναλη μουσική, και τα πολλά ηχεία είναι για σένα αναγκαία για να γεμίσεις τις "τρύπες" στην ακουστική του δωματίου, θα πάρεις ότι καλύτερο μπορείς σε Front ηχεία (ζεύγος) και μετά πάρε ένα σύστημα δορυφόρων για να στήσεις το 7.1 (μια με απ´όλα). Αυτή για μένα είναι και η χειρότερη - ακουστικά - λύση.
Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα χειρότερα, αλλά εδώ είμαστε. Για μάρκες μπορώ να προτείνω κάτι, αλλά πρώτα πρέπει να απαντήσεις στο ερώτημα του τι λύση θα ακολουθήσεις.
Καλημέρα και καλό ψάξιμο.

Last edited:
Σας ευχαριστω για τις ιδεες και τις παρατηρησεις σας.

Η αποφαση δεν θα παρθει πριν ακουσω παλι Dali και Focal, ενω απο γνωστο και αξιοπιστο μελος του AV Club μου προταθηκε "με κλειστα ματια" να παω σε Klipsch και συγκεκριμενα στο εξης set:
Left - Right: RF 52 Center: RC 52 Surround: RB 52 (bookshelf)

Τα Back Surround τα αφηνω τελικά για αργοτερα ενω για Subwoofer ελεγα για καποιο μικρό Yamahaκι, αλλα διαπιστωσα οτι η γκαμα της εχει μεινει μιση αφου τα μικρα μοντελα εχουν καταργηθει. Ενα ερωτηματικο λοιπον για το sub, το οποιο θα χρησιμοποιειται μονο στις ταινιες ως συμπληρωματικο "μπουμαριστηρι" (bass out -> both που λεει και ο Yamaha RXV) και οχι σε δικαναλο προγραμμα.

xsoukos, οι "ενστασεις" σου ειναι και δικες μου! Φοβαμαι "μπουμαρισμα" και απο τα δυο main λογω μικρης αποστασης απο τον πισω τοιχο αλλα δυστυχως η συζυγος δεν επιτρεπει αποσταση ανω των 15-20 εκ. Τα bookshelf σε βαση ειναι σιγουρα πιο ασφαλη, καθως σχεδον ολα τα floorstanding εχουν πισω το bass reflex, αλλα αφ'ενος το ανωτερω αξιοπιστο μελος με διαβεβαιωσε οτι δεν θα υπαρχει σοβαρο προβλημα και αφ'ετερου... εχω ενα άχτι να παρω "κολωνες" μπροστα!

Η θεση του sub ειναι αδυνατο να αλλαξει, βλεπε λήμα "συζυγος" και ατάκα "ή εκει ή πουθενα"...

Τα διπολα τα απεκλεισα τελικα, οποτε θα κανω αυτο που λες για τα surround. Ελπιζω μονο να βρω βασεις με κλιση προς τα κατω, που να μην προϋποθετουν τρυπημα της καμπινας των ηχειων.

Σχετικα με το παρκε, ηδη εχω διαπιστωσει την κακη επιδραση που εχει στον ηχο. Τα παλια μου B&W 602 (σε DIY βασεις 50 εκ) ακουγονταν ΠΟΛΥ καλυτερα στον παλιο μου χωρο, ο οποιος ηταν μικροτερος, χαμηλοταβανος και (το σημαντικοτερο) στρωμενος με μοκετα. Μολις τα εβαλα στον χωρο του σχεδιαγραμματος, εχασα τα μπάσσα και αντιμετωπιζω "σκληραδα". Βεβαια το σπιτι ειναι ακομα γυμνο, τα επιπλα ειναι λιγα (στο σχεδιαγραμμα αναφερεται η μελλοντικη κατασταση), δεν υπαρχουν κουρτινες κλπ αλλα συμφωνω οτι πιθανοτατα ενα χαλί θα χρειαστει. Απλα θα πω στην συζυγο οτι το χρειαζομαστε για "ζεστασια" και οχι για καλυτερη ηχητικη συμπεριφορα!

Σύντροφε supacoopa, αντιχαιρετώ. Διαβάζοντας το τελευταίο post που έγραψες, νιώθω την ανάγκη να σου εκφράsω τη βαθιά μου συμπαράσταση στο "δράμα" που περνάς (και λίγο-πολύ περνάμε οι περισσότεροι) με την καλή σου. Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουμε ένα topic με ιστορίες και εμπειρίες από τέτοιες καταστάσεις, και να ανταλλάξουμε κόλπα αντιμετώπισης. Θα´ χει γέλιο...
Στην περίπτωσή σου τώρα.
Θα ξεκινήσω με μια προσωπική εκτίμηση για τις μάρκες που αναφέρεις και προς θεού, όποιος διαβάζει και έχει αντίστοιχα προϊόντα, μην παρεξηγηθεί. Τα γούστα είναι υποκειμενικά.
Σχετικά με τα Dali, πιστεύω ότι με εξαίρεση τις ακριβές σειρές EUPHONIA και HELICON, δεν αξίζει να ... επιμένεις να πεισθείς (εννοώ την ΙΚΟΝ).
Σχετικά με τα Focal, η εν λόγω σειρά (Chorus V) και δη το V826, πιστεύω ότι είναι η επιτομή του "κυριλέ" ηχείου, ειδικά με το φινίρισμα Moka. Tα ηχεία της σειράς νομίζω ότι αξίζουν θέση σε φωτογραφίσεις Interrior Design εν είδει ... γλυπτών εσωτερικού χώρου (oops, ξεφύγαμε). Όπως βλέπεις, παρασύρθηκα και γω όπως πολλοί reviewers των εν λόγω ηχείων, οι οποίοι γράφουν κατεβατά για τα υλικά κατασκευής τους και το σχεδιασμό τους, και προσπερνούν εν τάχει, τα ηχητικά τους ταλέντα. Η άποψή μου όμως είναι, αν μπορείς να τα ακούσεις δίπλα-δίπλα με τα οικονομικότερα Chorus 700V (πχ τα 726V), γιατί πιστεύω ότι πέραν της αισθητικής οι διαφορές είναι απροσδιόριστες σε μουσικό πρόγραμμα.
Τέλος για τα Klipsch που σου υπερθεματίζει και ο σύντροφος Τάσος. Όντας σχεδόν κάτοχος (τα έχει κολλητός μου που ακούμε συχνά μαζί για καιρό) ενός ζεύγους RB-75 δηλ. προηγούμενη σειρά και έχοντας ακούσει RB-35 (φτηνότερο βάσης), RF-35 και το ασυναγώνιστο RF-7, πιστεύω ότι τα καινούργια Reference, είναι ... κινηματογραφικά (κυρίως). Δεν θα σε ζαλίσω όπως κάποιοι για τη διασπορά της κόρνας κοκ. Πιστεύω ότι τα ηχεία είναι άπαιχτα σε ... ζόρικη μουσική (blues, rock, funk etc) και όποιος υποστηρίξει ότι μπορεί να ακούσει καλύτερα τα προαναφερόμενα με monitor με 4-5'' μεγαφωνάκι και λάμπα ενισχυτή, πάει ορειβασία με ... κουστούμι!!!! (sic)
Θα σου πρότεινα εναλλακτικά, να πάρεις το RB-81 (ίδιο κόστος με το RF-52 + stands) με συνοδεία sub για cinema (κατά προτίμηση με RW-12d 900E ή RW-10d 600E), γιατί πιστεύω ότι είναι πιο ... στακάτο και γρήγορο ηχείο με λίγα Watts, ενώ μπορείς και να τα τραβάς λίγο προς τη θέση ακρόασης για σοβαρότερες ακροάσεις (γίνεται και πιο ισόπλευρο το τρίγωνο ακρόασης που προτείνεις και είναι πιο σωστό).
Πάντως, θα προτείνω και τα Paradigm που εκτιμώ απεριόριστα (Studio 20) σε ανάλογη τιμή και σε πιο οικονομικό τα παρεξηγημένα Infinity beta (που με προσεκτικό στήσιμο κελαηδάνε). Είναι όμως λίγο ... κουτιά.
Ανακεφαλαιώνοντας όλα τα παραπάνω πάντως, τα ακριβότερα Focal 800V, έχουν τον υψηλότερο WAF (που μας ενδιαφέρει), αν και θα "γαργαλήσουν" λίγο το διακοσμητικό ταπεραμέντο της συμβίας, για περαιτέρω αναβαθμήσεις στο decoration του καθιστικού (που μεταφράζεται σε ακριβότερα έπιπλα). Σου μιλάω εκ πείρας....
Καλή συνέχεια και να τα ξαναπούμε με νεότερες πληροφορίες. Πάντως την αρχική πρόταση για topic την .... εννοώ!!!!