ελεγχομένη πτώχευση, τί είναι ακριβώς;

έχει μέρες που ψάχνω στο νετ να δω τι ακριβός είναι..... δεν βρήκα όμως τίποτε.....

Θα σου πω ουσιαστικά τι έιναι....

"Βοηθούν" οι "ισχυρές" χώρες, τις χώρες που έχουν υπερδανειστεί και δεν μπορούν πια να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Βέβαια τις εξυπηρετούν μέχρι να πάρουν πίσω αυτά που τους δάνεισαν και μετά φεύγουν με ελαφρά πηδηματάκια......και τις αφήνουν στο έλεος του λαού τους.

Βασικά σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε ειδήσεις, γιατί ο πανικός που έχουν σπείρει στον κόσμο προκειμένου να ανεβάσουν την ακροαματικότητά τους, έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά και στην οικονομία της χώρας.

Σκέψου μόνο ότι πριν μερικούς μήνες μας έλεγαν ότι θα χρεοκοπήσουμε. Πριν το καλοκαίρι βγήκε φήμη, ότι έχουμε χρεοκοπήσει και ότι θα μας το ανακοινώσουν τον Αύγουστο. Γενικά, ο καθ´ένας λέει ότι μαλακία του κατέβει στο κεφάλι και φυσικά όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει μεγάαααλοι οικονομολόγοι. Κατάφεραν και ο κόσμος πανικοβλήθηκε, πήρε τα λεφτά του και τα έβγαλε στο εξωτερικό, οι τράπεζες έμειναν από ρευστό, οπότε δεν δίνουν δάνεια και ούτε χρηματοδοτούν τις επιχρίσεις, ο κόσμος δεν κατεβαίνει να ψωνίσει γιατί θα χρεοκοπήσουμε, τα μαγαζιά κλείνουν, περισσότερος κόσμος μένει χωρίς δουλειά και άρα ακόμα λιγότερα λεφτά στην αγορά, τα μαγαζιά δεν έχουν να πληρώσουν το ΦΠΑ, το κράτος δεν εισπράττει.... να συνεχίσω?

Τώρα ο οίκος moodys λέει ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε και δεν μιλάει σχεδόν κανείς πλέον για χρεοκοπία. Την ζημιά την έκαναν όμως? Την έκαναν. Όχι φυσικά μόνο αυτοί, αλλά έβαλαν σε μεγάλο βαθμό το χέρι τους και συνεχίζουν.

Last edited:
Α! Να μην ξεχάσω και τα σενάρια που κυκλοφορούσαν επί πόσες εβδομάδες καθημερινά στα κανάλια για έξοδό της Ελλάδας από το Ευρώ!

Φυσικά και χρεωκοπήσαμε. Εδώ και καιρό. Τώρα απλά καθόμαστε κλινικά νεκροί και διασωληνωμένοι σε έναν θάλαμο εντατικής θεραπείας που μας κοστίζει το εισόδημα ενός χρόνου για κάθε μέρα παραμονής.

Στην Κύπρο κατέβηκαν αν θυμάμαι καλά γύρω στα 40δις τα οποία τα δανείζουν στην Ρωσία οι Κυπριακές τράπεζες με 9% επιτόκιο!!! Μια χαρά ε?

Φυσικά και χρεωκοπήσαμε. Εδώ και καιρό. Τώρα απλά καθόμαστε κλινικά νεκροί και διασωληνωμένοι σε έναν θάλαμο εντατικής θεραπείας που μας κοστίζει το εισόδημα ενός χρόνου για κάθε μέρα παραμονής.

Έχεις υπ' όψιν σου τι σημαίνει χρεωκοπία για μια χώρα?

Έχεις υπ' όψιν σου τι σημαίνει χρεωκοπία για μια χώρα?

Ναι. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Χωρίς τα φράγκα που έρχονται από ΕΚΤ και ΔΝΤ αύριο κηρύσσεται στάση πληρωμών στο κράτος.

Με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ στην οικονομία μας, κηρύσσεται στάση πληρωμών στους πολίτες, αφού αφενός η ανεργία αναμένεται κατά τα πλέον αισιόδοξα σενάρια να ξεπεράσει το 30%, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, και κυριολεκτώντας κιόλας, το κράτος δεν επιστρέφει στους πολίτες ΦΠΑ, φόρους, περίθαλψη κλπ.

Νομίζω κατόπιν τούτου ότι το παράδειγμά μου είναι εύστοχο.

Last edited:
Ναι. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Χωρίς τα φράγκα που έρχονται από ΕΚΤ και ΔΝΤ αύριο κηρύσσεται στάση πληρωμών στο κράτος.

Με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ στην οικονομία μας, κηρύσσεται στάση πληρωμών στους πολίτες.

Νομίζω κατόπιν τούτου ότι το παράδειγμά μου είναι εύστοχο.

Είπες:
"Φυσικά και χρεωκοπήσαμε. Εδώ και καιρό...."

Χρεωκοπία όπως έγραψες στο τελευταίο σου post, σημαίνει κυρίως στάση πληρωμών και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις.

Δεν έχει σημασία τι θα γινόταν ΑΝ...

Αυτό το ΑΝ που αναφέρεις, θα γινόταν ΑΝ δεν ήμασταν στην Ευρώπη και το Ευρώ, οπότε την Γερμανία και την Γαλλία δεν θα την ενδιέφερε ΑΝ η Ελλάδα έκοβε και το λαιμό της. Επειδή όμως είμαστε στην Ευρώπη και στο Ευρώ, αυτό το ΑΝ δεν υπάρχει και στη θέση του είναι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ (καλώς ή κακώς) οπότε το κράτος δεν έχει κηρύξει στάση πληρωμών με την έννοια τουλάχιστον που γίνεται όταν ένα κράτος χρεωκοπεί.

Ας μην συζητήσουμε τι γίνεται όταν χρεοκοπεί ένα κράτος στις αξίες των ακινήτων, στο χρηματιστήριο κτλ.

Last edited:
Re: Απάντηση: ελεγχομένη πτώχευση, τί είναι ακριβώς;

Ε αφού η Γερμανία ενδιαφέρεται γιά τό καλό μας καί όχι γιά τίς Τράπεζές της...:D:D

Για το καλό τους ενδιαφέρονται, γι' αυτό και μας "βοηθάνε". Αν δεν ήμασταν στην Ευρώπη/Ευρώ, θα μας είχε φάει το μαύρο φίδι.

Καταρχάς μια διόρθωση: Το ΔΝΤ δεν έχει ΚΑΜΙΑ θέση στην Ευρώπη. Η ΕΚΤ ναι, έχει, αλλά όχι το ΔΝΤ.

Θα μου πεις ένα και το αυτό, αλλά κάποια πράγματα έχουν και συμβολική σημασία.

Συμφωνώ μαζί σου, ότι κανέναν δε συμφέρει να χρεωκοπήσουμε, η πραγματικότητα είναι όμως ότι τελικά, δεδομένου ότι η παραμονή μας σ'αυτή την κατάσταση δημιουργεί την ίδια ύφεση που θα δημιουργούσε η επιστροφή στη δραχμή και η υποτίμησή της, δεν μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η χρεωκοπία είναι κάτι χειρότερο απ'αυτό που θα ζήσουμε όπου να'ναι.

Είπες:
"Φυσικά και χρεωκοπήσαμε. Εδώ και καιρό...."

Χρεωκοπία όπως έγραψες στο τελευταίο σου post, σημαίνει κυρίως στάση πληρωμών και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις.

Δεν έχει σημασία τι θα γινόταν ΑΝ...

Αυτό το ΑΝ που αναφέρεις, θα γινόταν ΑΝ δεν ήμασταν στην Ευρώπη και το Ευρώ, οπότε την Γερμανία και την Γαλλία δεν θα την ενδιέφερε ΑΝ η Ελλάδα έκοβε και το λαιμό της. Επειδή όμως είμαστε στην Ευρώπη και στο Ευρώ, αυτό το ΑΝ δεν υπάρχει και στη θέση του είναι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ (καλώς ή κακώς) οπότε το κράτος δεν έχει κηρύξει στάση πληρωμών με την έννοια τουλάχιστον που γίνεται όταν ένα κράτος χρεωκοπεί.

Ας μην συζητήσουμε τι γίνεται όταν χρεοκοπεί ένα κράτος στις αξίες των ακινήτων, στο χρηματιστήριο κτλ.

Καλά τα λες όμως στον αντίποδα όμως έχει σχεδόν κηρυχθεί στάση πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα

Φυσικα και εχουμε σταση πληρωμων στον ιδιωτιο τομεα...

Στη δικια μου μονο οικογενεια ειμαστε 5 ανθρωποι μεταξυ 30-40 χρονων και οι 4 ειναι ανεργοι !!!
Αν αυτο δεν ειναι σταση πληρωμων, τι ειναι ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: ελεγχομένη πτώχευση, τί είναι ακριβώς;

Για το καλό τους ενδιαφέρονται, γι' αυτό και μας "βοηθάνε". Αν δεν ήμασταν στην Ευρώπη/Ευρώ, θα μας είχε φάει το μαύρο φίδι.

Αμφιβάλλω.
Υπάρχει τό προηγούμενο τής Φινλανδίας και πώς αντιμετώπισε τήν κρίση τό 1994 πρίν μπεί στήν Ε.Ε..
Μέ τό πού μπήκε στήν Ε.Ε. βρίσκεται τώρα ξανά σέ κρίση.
Ο λόγος προφανής.

Απάντηση: Re: ελεγχομένη πτώχευση, τί είναι ακριβώς;

Καλά τα λες όμως στον αντίποδα όμως έχει σχεδόν κηρυχθεί στάση πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα

Εμμεσα και στόν Δημόσιο..
Μιά ματιά τού τί γινεται στά Ταμεία αρκεί.

Καταρχάς μια διόρθωση: Το ΔΝΤ δεν έχει ΚΑΜΙΑ θέση στην Ευρώπη. Η ΕΚΤ ναι, έχει, αλλά όχι το ΔΝΤ.

Θα μου πεις ένα και το αυτό, αλλά κάποια πράγματα έχουν και συμβολική σημασία.

Συμφωνώ μαζί σου, ότι κανέναν δε συμφέρει να χρεωκοπήσουμε, η πραγματικότητα είναι όμως ότι τελικά, δεδομένου ότι η παραμονή μας σ'αυτή την κατάσταση δημιουργεί την ίδια ύφεση που θα δημιουργούσε η επιστροφή στη δραχμή και η υποτίμησή της, δεν μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η χρεωκοπία είναι κάτι χειρότερο απ'αυτό που θα ζήσουμε όπου να'ναι.

Αυτό που γίνεται κατά τη γνώμη μου, είναι ένα ξεκαθάρισμα της αγοράς. Στραβοί κουτσοί στον Άγιο Παντελεήμονα έχει καταντήσει το θέμα. Άνοιξε ένα μαγαζί πριν 2-3 εβδομάδες στη γειτονιά μου, σαντουιτσάδικο-φαγάδικο, σε μια γωνία που δεν μπορεί από πλευράς θέσης και μόνο να εξυπηρετήσει κανέναν. Ναι μεν είναι πέρασμα, αλλά είναι αποκομμένο τελείως από την αγορά. Το μαγαζί είναι σίγουρο ότι θα κλείσει και θα συνεισφέρει στα στατιστικά του πανικού που θα τα βγάλουν οι δημοσιογράφοι. Ξέρεις πόσα τέτοια μαγαζιά υπάρχουν και ανοίγουν καθημερινά από ανθρώπους που τα ανοίγουν γιατί δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο? Ξέρω ένα σωρό στη γειτονιά μου που άνοιξαν και έκλεισαν σε μια στιγμή.

Δεν λέω ότι δεν αντιμετοπίζουν προβλήματα και τα σωστά μαγαζιά, αλλά θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερα αν δεν υπήρχε αυτό το σκατο-κλίμα που οφείλεται 100% στις τηλεοράσεις.

Οι καλές βιομηχανικές εταιρείες έχουν στραφεί προς το εξωτερικό. Οι βιομηχανίες της συμφοράς, κλείνουν η μία πίσω από την άλλη. Να μην αρχίζω να απαριθμώ είναι βαρετό. Σήμερα έμαθα για ακόμα μια εταιρεία που ξέρω ότι δουλεύει "σωστά" και με "δυνατό" προσωπικό ότι από εκεί που ήταν στα χάλια της ξεκίνησε φουλ εξαγωγές και δεν προλαβαίνουν ούτε να κατουρήσουν οι άνθρωποι.

Κοίτα μόνο τα νούμερα της βιομηχανικής παραγωγής για να δεις ότι είναι ανεβασμένα και αυτό δεν οφείλετε στην εσωτερική κατανάλωση που οι τηλεοράσεις έχουν βοηθήσει και συνεχίζουν να βοηθάνε στο μέγιστο βαθμό για να μειωθεί όσο γίνεται.

Αυτό είναι που λέω. Αν έχεις δουλειά και λεφτά φυσικά, συνέχισε να ξοδεύεις όπως ξόδευες, για να έχει και ο διπλανός σου και να συνεχίσεις να έχεις κι εσύ. Αν σταματήσεις να ξοδεύεις, όσο καλή και να είναι η οικονομία της χώρας που ζεις, θα πας κατά διαόλου κι εσύ και η χώρα σου. Η οικονομία στηρίζεται στην κατανάλωση καλώς ή κακώς.

Είδες τι έγινε με την Εθνική και την Alpha. Βγήκαν στην αγορά και βρήκαν τα λεφτά που ήθελαν. Η Εθνική μάλιστα είναι από τις ποιο δυνατές τράπεζες της Ευρώπης. Γιατί να φύγουν 40δις και να τα εκμεταλλεύονται οι Κύπριοι όταν τα χρειάζεται η δική μας αγορά. Ποιος φταίει όταν στις τηλεοράσεις κυκλοφορούσε για εβδομάδες η φήμη ότι έχουν αρχίσει να τυπώνονται δραχμές?

Last edited:

Ο ιδιωτικός τομέας, αυτός που εξυπηρετεί την ελληνική αγορά, εξαρτάται από την κατανάλωση. Εκτός αν αναφέρεσαι στις κρατικοδίαιτες εταιρείες.

Οι άνθρωποι πού απαρτίζουν τόν τόπο λαμβάνονται υπ'όψιν ή απλά θεωρούνται ''παράπλευρες'' απώλειες από τό ''ξεκαθάρισμα'' τής αγοράς?
Γιατί προφανέστατα άν εξοντωθούν 3-4 εκατομύρια μέσω ανεργίας και πείνας όντως αυτοί πού θά επιβιώσουν (βάσει τής στρεβλωμένης και όχι τής ορθής ερμηνείας τής Δαρβινικής θεωρίας)μπορεί και νά ζούν στό όριο τής φτώχειας ,πλήν Λακεδαιμονίων..........

Re: Απάντηση: ελεγχομένη πτώχευση, τί είναι ακριβώς;

Οι άνθρωποι πού απαρτίζουν τόν τόπο λαμβάνονται υπ'όψιν ή απλά θεωρούνται ''παράπλευρες'' απώλειες από τό ''ξεκαθάρισμα'' τής αγοράς?
Γιατί προφανέστατα άν εξοντωθούν 3-4 εκατομύρια μέσω ανεργίας και πείνας όντως αυτοί πού θά επιβιώσουν (βάσει τής στρεβλωμένης και όχι τής ορθής ερμηνείας τής Δαρβινικής θεωρίας)μπορεί και νά ζούν στό όριο τής φτώχειας ,πλήν Λακεδαιμονίων..........

Έχεις δίκιο, αλλά όταν ανοίγει ο άλλος pet shop μπαίνεις μέσα, δίνεις 300 για ενυδρείο και του λες δώσε μου και ένα σωληνάκι για την αντλία και σου λέει δεν έχω, το βλέπεις κρεμασμένο και του λες να το ή βλέπεις τα μισά ψάρια στις γυάλες να είναι μισοψώφια πόσο περιμένεις να μείνει ανοιχτό?

Εγώ το βλέπω κάπως διαφορετικά. Είναι ευκαιρία να κάνει ο καθ' ένας από εμάς, να βρει αυτό στο οποίο είναι καλός και να το κάνει και να μην κάνουμε ότι να ´ναι. Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής φυσικά, αλλά θα βγούμε ποιο δυνατοί.