Έλεγχος μέσω SPI/I2C

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
3,140
Θέλω να ασχοληθώ λίγο με τα πρωτόκολλα επικοινωνίας SPI/I2C μιας και πολλά ολοκληρωμένα (DAC, ηλεκτρονικά ποτενσιόμετρα κτλ) ελέγχονται μερικά ή αποκλειστικά μέσω αυτών και ταυτόχρονα να μάθω μερικά πράγματα σχετικά με μικροελεγκτές.
Από προγραμματισμό είχα μια επαφή με C λόγω σπουδών (είχε δοθεί βάρος σε δομές δεδομένων που για να πω την αλήθεια δε με είχαν ενθουσιάσει :D).
Σκέφτομαι να αγοράσω κάποια αναπτυξιακά χαμηλού κόστους (PICkit 2 ή 3 και το PICkit serial analyzer) και να ασχοληθώ με PIC και όχι με AVR.
Τι έχετε να προτείνετε (από PIC,AVR και τα αντίστοιχα αναπτυξιακά εργαλεία);

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία από microcontrollers, αλλά αυτή την εποχή ασχολούμαι πολύ με το Arduino και τα περιφερειακά του. Δηλώνω εντυπωσιασμένος..

Χαμηλό κόστος (ειδικά οι κλώνοι από το ebay), πολλές δυνατότητες, πανεύκολο στη χρήση (αν ξέρεις τα βασικά από HW & SW..).

Γνώριζα το arduino ως αναπτυξιακό χαμηλού κόστους για εξοικείωση με μικροελεγκτές.
Στα υπόψιν.
Σχετικά με AVR και PIC, υπάρχει κάποια σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ τους ή περί ορέξεως κολοκυθόπιτα;

Και οι PIC risc δεν είναι;
Πάντως για απλό έλεγχο με περιστροφικούς κωδικοποιητές (rotary encoders) και διακόπτες μάλλον δεν έχει σημασία η ταχύτητα.

Πάνε 15 χρόνια που είχα ασχοληθεί με PIC. Δεν είναι δυσκολος ο προγραμματισμός τους, με τη λιγη C που θυμάσε θα τα καταφέρεις.
Από την άλλη
Σήμερα, θα ίππευα το κύμα (ride the wave) των arduino καθώς έχουν ενθουσιώδη κοινότητα και πολλές φρέσκιες ιδέες.

Μια απορία για το arduino είναι τι μπορείς να κάνεις, αν δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις την πλακέτα και απλά θες να προγραμματίσεις ένα μικροελεγκτή και να τον χρησιμοποιήσεις σε μια κατασκευή.

Last edited:
Κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά arduino. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο από τα πολύ μικρά, π.χ. το mini:

ArduinoMini_450px.jpg

Διαφορετικά μπορείς να πάρεις μόνο το ολοκληρωμένο και να κάνεις δικό σου κύκλωμα. Όλα τα σχετικά σχηματικά (και ο κώδικας) είναι open.

Το έχω δει. :D
Το PGA επίσης μπορεί να ελεγχθεί και από τη παράλληλη (με λογισμικό της TI), τουλάχιστον για μια πρώτη ιδέα της λειτουργίας του.