Έναρξη επιχείρησης;

AS Mocca

Supreme Member
19 June 2006
4,805
Athens
Αγαπητοί συμφορουμήτες θέλω τα φώτα σας (ειδικά λογιστών & δικηγόρων).

Θέλω εγώ και ο κουμπάρος μου να ανοίξουμε μια επιχείρηση (εταιρεία) που να έχει έδρα το ένα από τα δύο σπίτια μας.

1) Τι συμφέρει περισσότερο; Α.Ε. ή Ο.Ε.;
2) Χρειάζεται να κάνουμε κάποιο υποχρεωτικό τζίρο το χρόνο;
3) Καμία επιδότηση για νέα εταιρεία υπάρχει;

Υ.Γ. Να σημειωθεί πως εργαζόμαστε ήδη και οι δυο μας ως μισθωτοί και θα συνεχίσουμε, η έναρξη της εταιρείας θα είναι παράλληλη εργασία.

Παρακαλώ σοβαρές απαντήσεις και μόνο από όσους είναι σίγουροι για αυτές.

Σας ευχαριστώ.

ΟΕ για αρχή, ανάλογα με το τζίρο πας σταδιακά για επε ή αε....

Επιδότηση τη ξεχνάς εκτός και αν πάρετε δάνειο από τράπεζα !!!! μπρρρρρ:D

Παίζουν κάποια προγράμματα για γυναικεία επιχειρηματικότητα, το αν θα μπεις βέβαια στο πρόγραμμα και αν θα πάρεις χρήμα είναι κάτι πολύ σχετικό αυτή την εποχή...

Έπεσες στην περίπτωση !!!!!! :D

Καλή μας αρχή....

Αγαπητοί συμφορουμήτες θέλω τα φώτα σας (ειδικά λογιστών & δικηγόρων).

Θέλω εγώ και ο κουμπάρος μου να ανοίξουμε μια επιχείρηση (εταιρεία) που να έχει έδρα το ένα από τα δύο σπίτια μας.

1) Τι συμφέρει περισσότερο; Α.Ε. ή Ο.Ε.;
2) Χρειάζεται να κάνουμε κάποιο υποχρεωτικό τζίρο το χρόνο;
3) Καμία επιδότηση για νέα εταιρεία υπάρχει;

Υ.Γ. Να σημειωθεί πως εργαζόμαστε ήδη και οι δυο μας ως μισθωτοί και θα συνεχίσουμε, η έναρξη της εταιρείας θα είναι παράλληλη εργασία.

Παρακαλώ σοβαρές απαντήσεις και μόνο από όσους είναι σίγουροι για αυτές.

Σας ευχαριστώ.

Καταρχάς ξεκαθάρισε τα ασφαλιστικά μιας και θα έχεις το ΙΚΑ για ασφάλιση και το ΟΑΕΕ για περίλθάψη..(ή το ανάποδο αλλά αυτο είναι το συνήθες).

Υποχρεωτικό τζίρο όχι, αν ξεπεράσεις καποιο ποσό(μακαρι) πας σε Α.Ε, εννοείται κάνεις Ο.Ε.

Επιδότηση όπως είπε ο Αντώνης.....εκτός αν είσασταν ενα μήνα άνεργοι και πηγαίνατε για κανα ψιλό στον ΟΑΕΔ.

Καταρχάς ξεκαθάρισε τα ασφαλιστικά μιας και θα έχεις το ΙΚΑ για ασφάλιση και το ΟΑΕΕ για περίλθάψη..(ή το ανάποδο αλλά αυτο είναι το συνήθες).

Υποχρεωτικό τζίρο όχι, αν ξεπεράσεις καποιο ποσό(μακαρι) πας σε Α.Ε, εννοείται κάνεις Ο.Ε.

Επιδότηση όπως είπε ο Αντώνης.....εκτός αν είσασταν ενα μήνα άνεργοι και πηγαίνατε για κανα ψιλό στον ΟΑΕΔ.
:flipout::flipout:

Σόρυ δεν άντεξα στον πειρασμό ΟΑΕΔ !!!!!!!

Και εμείς που περάσαμε και από σεμινάρια περιμένοντας το πολυπόθητο πρόγραμμα μείναμε με τα Ιδία Κεφάλαια στο χέρι !!!!

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Υπάρχει νόμος που σου επιτρέπει να μην πληρώνεις για τα 3 πρώτα χρόνια φόρους αν είσαι νέα επιχείρηση;

Α.Ε. εννοούσα ανώνυμη εταιρεία, δηλαδή να την κάνει κάποιος από τους δύο στο όνομα του.

Από όσο γνωρίζω επειδή είμαστε νεοασφαλισμένοι στο ΙΚΑ (μετά το '93) τότε δεν πληρώνουμε διπλό ΙΚΑ αλλά μόνο από την εργασία μας ως μισθωτοί όπως και τώρα.

Περίλθαψη γιατί δεν μένει στο ΙΚΑ;

Άγγελε θα σου απαντήσω αύριο για τα τρία χρόνια, αυτή την κουβέντα θα έχω με τον λογιστή μου... στα υπόλοιπα θα σε γελάσω γιατί δυστυχώς είμαι στον ΟΑΕΕ...

Αντώνη σε ευχαριστώ φίλε.

Τουλάχιστον σαν διαδικασία τι χρειάζεται;

Εννοώ χαρτούρα κτλ.

Υπάρχει κάποιος μπούσουλας κάπου να διαβάσω;

:flipout::flipout:

Σόρυ δεν άντεξα στον πειρασμό ΟΑΕΔ !!!!!!!

Και εμείς που περάσαμε και από σεμινάρια περιμένοντας το πολυπόθητο πρόγραμμα μείναμε με τα Ιδία Κεφάλαια στο χέρι !!!!

xαχα!!η ελπίδα πεθαίνει τελευταία ρε...

Αντώνη σε ευχαριστώ φίλε.

Τουλάχιστον σαν διαδικασία τι χρειάζεται;

Εννοώ χαρτούρα κτλ.

Υπάρχει κάποιος μπούσουλας κάπου να διαβάσω;

Αν δεν βιάζεστε να περιμένετε 1 με 2 μήνες που θα περάσει νομοσχέδιο για έναρξη εταιρίας σε μία ημέρα, αν το θες για τώρα η διαδικασία εδώ... Ατομική, ΟΕ/ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ

Περίλθαψη γιατί δεν μένει στο ΙΚΑ;

Είσαι σίγουρος για αυτήν την ερώτηση??

Χωρίς να είμαι σίγουρος μιας και πάει καιρός, απο την στιγμή που αποκτάς 2ο ταμείο, σε ρωτάνε σε ποιο να μείνει η ασφάλιση και σε ποιό η περίλθαψη....αλλά δεν βάζω ακι το χέρι στην φωτιά.

xαχα!!η ελπίδα πεθαίνει τελευταία ρε...

Δεν υπάρχει ελπίς (μόνο ένα πρακτορείο προπο ξέρω με αυτό το όνομα !!!!)

Προχώρησα μόνος μου με ότι συνεπάγεται αυτό....

Δεν υπάρχει ελπίς (μόνο ένα πρακτορείο προπο ξέρω με αυτό το όνομα !!!!)

Προχώρησα μόνος μου με ότι συνεπάγεται αυτό....

Ε καλά έτσι και αλλιώς μόνος ότι κάνεις, αν περιμένουμε απο το εκάστοτε κράτος.....σωθήκαμε.

Υπάρχει νόμος που σου επιτρέπει να μην πληρώνεις για τα 3 πρώτα χρόνια φόρους αν είσαι νέα επιχείρηση;
Αν δεν κάνω λάθος, για την πρώτη τριετία λειτουργίας ΟΕ, ισχύει μειωμένο ποσοστό προκαταβολής φόρου εισοδήματος. Αν θυμάμαι καλά για τα 3 πρώτα χρόνια είναι 10% αντί για 55%, που είναι το κανονικό (πιθανόν τα ποσοστά να μην είναι απολύτως σωστά, οπότε όποιος γνωρίζει ακριβώς τι ισχύει, ας με διορθώσει).

Ρώτα και πιό συγκεκριμένα εναν εμπειρο λογιστή, αλλά θα σου πρότεινα καλύτερα Ε.Π.Ε. παρά Ο.Ε. Μακάρι να πάνε όλα καλά, αλλά επειδή δεν ξέρεις καμια φορά πως έρχονται τα πράγματα με την Ε.Π.Ε. ρισκάρεις λιγότερα απο τα προσωπικά σου κεφάλαια.

η Α.Ε. έχω την αίσθηση ότι δε μπορεί κάποιος να την ανοίξει "στο όνομα του" αλλά πρέπει να συσταθεί Δ.Σ. το οποίο να αποτελείται από μονό αριθμό μελών και τουλάχιστον τριών στον αριθμό.

Είναι η πιο σωστή μορφή εταιρίας αλλά και δυστυχώς η πιο πολυέξοδη στη...συντήρηση (έξοδα για δημοσιεύσεις κλπ).

Βέβαια, έτσι όπως πάνε τα πράγματα με την καραδεξιά πολιτική της τρέχουσας κυβέρνησης ίσως σε λίγο καιρό η ΑΕ να είναι και η πιο συμφέρουσα μορφή επιχείρησης στη χώρα μας...

Καλά έκανες και άνοιξες το θρεντ εδώ αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον φοροτεχνικό-λογιστή στον οποίο θα δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό που θες να κάνεις (είδος, αναμενόμενο ύψος επένδυσης, αναμενόμενος τζίρος στο περίπου κλπ) και θα σου προτείνει ο ίδιος λύσεις.

Παιδιά συγνώμη Α.Ε. εννοώ Ατομική Επιχείρηση και όχι ανώνυμη, βλέπετε η νύστα κάνει θαύματα.

Εμένα αυτό βασικά που με ενδιαφέρει είναι το αν γίνεται να μη πληρώσω φόρους αν δεν εκδόσω κανένα τιμολόγιο μέσα στη χρονιά.

Δεν θα είναι η βασική εργασία μου αλλά κάτι συμπληρωματικό το οποίο εμφανίζονται δουλειές από το πουθενά αλλά μπορεί και καθόλου.

Ε για αυτό δεν θέλω να πληρώσω φόρους χωρίς να έχω εκδόσει κανένα παραστατικό, ειδικά προκαταβολικά.

Για να ανοίξεις ατομική επιχείρηση, χρειάζεται πάνω κάτω η διαδικασία που περιγράφεται εδώ

Επίσης, χρήσιμες πληροφορίες για το ΤΕΒΕ

Δεν νομίζω να γλυτώσεις εντελώς την εφορία, από τη στιγμή που θα παρουσιάζεις δραστηριότητα, ρώτα όμως και κάποιον λογιστή. Για την εφορία παίζουν κι άλλα ρόλο όπως τι έξοδα παρουσιάζεις, αν μπορείς το αυτοκίνητο (τα έξοδά του όπως βενζίνες, σέρβις κλπ) να τα περάσεις στα έξοδα της επιχείρησης, οικογενειακή κατάσταση κλπ τα οποία θα στα πει με λεπτομέρειες ένας λογιστής. Προσπάθησε να είναι κανόνι. Μπορεί να ξοδεύεις λεφτά γι'αυτόν, αλλά αν είναι καλός, μπορεί να σου γλυτώσει πολλά.

Για επιδοτήσεις ψάξε για την "γυναικεία επιχειρηματικότητα" ή "νεανική επιχειρηματικότητα", μπορεί να βρεις κάτι που ταιριάζει στην περίπτωσή σου, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης που θέλεις να ξεκινήσεις.

Φιλική συμβουλή για τις επιδοτήσεις: μην απορρίπτεις κάτι πριν το μελετήσεις, πριν βεβαιωθείς ότι δεν μπορείς να το κάνεις.Αν έχεις την πολυτέλεια, περίμενε.

Αυτά και καλό κουράγιο-bye-

Last edited:
Είναι καθαρά θέμα τζίρου/κερδών η μορφή του επιτιδεύματος.
Δηλ. ποιά είναι η πιο συμφέρουσα μορφή του.

Αν είναι σχετικά μικρά τα ποσά (κάτω από 100,000 ευρώ) δεν συμφέρει σύσταση εταιρίας καθώς θα φορολογείται ξέχωρα η εταιρία και ξέχωρα οι εταίροι της (επιχειρηματική αμοιβή).
Επίσης πρέπει να συνυπολογίσετε ότι εφ' όσον είστε μισθωτοί τα επιπλέον κέρδη της επιχείρησης θα προστεθούν στο μισθωτό σας εισόδημα με αποτέλεσμα να αλλάξετε (προς τα πάνω) φορολογική κλίμακα, άρα θα πληρώσετε παραπάνω φόρο (που μπορεί να σας φανεί και να είναι βαρύς...)

Όπως καταλαβαίνεις πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μια έγκυρη πρόβλεψη του τζίρου/κερδών ώστε να βαδίσετε ασφαλέστερα στην επιλογή της νομικής μορφής της επιχείρησης.
Αν έχετε εμπιστοσύνη μεταξύ σας... ξεκινήστε με ατομική επιχείρηση και στην πορεία βλέπετε...
Για το ασφαλιστικό θα σας αφαιρεθούν μόνο οι εισφορές περίθαλψης από τον ΟΑΕΕ.

Όπως είπαν και τα παιδιά θα απευθυνθείς σε φοροτεχνικό γιατί πολλά δεν τα θυμάμαι καλά ή έχουν αλλάξει.

Στις επιδοτήσεις μην ελπίζεις πολύ... και μην δίνεις σοβαρή βάση.
Εξ´άλλου αν δεν "ζήσει" η επιχείρηση θα πρέπει να τις επιστρέψετε...

Στην ατομική επιχείρηση ισχύει το αφορολόγητο όριο σαν να είσαι μισθωτός.
Στις ΟΕ, ΕΕ, φορολογείσαι από το πρώτο ευρώ.
Αν περιμένεις μεγάλους τζίρους μπορείς να πας και σε μονοπρόσωπη ΕΠΕ όπου μπορείς να περνάς περισσότερα έξοδα στα βιβλία σου μιας και είναι τρίτης κατηγορίας (οι προηγούμενες έχουν δευτέρας κατηγορίας βιβλία)

Το κόστος τελείως διαφορετικό.
Στις ΕΠΕ (ακόμη και στις μονοπρόσωπες) επειδή τα βιβλία είναι τρίτης κατηγορίας ένας λογιστής μπορεί να σου κοστίζει 400 ευρώ το μήνα ενώ στις εταιρίες με β κατηγορίας βιβλία σου κοστίζει περίπου στα 100.

Η περίθαλψη του ΤΕΒΕ (γενικά του ΤΑΕΕ) δεν έχει καμία σχέση με την περίθαλψη του ΙΚΑ. Στο ΤΕΒΕ έχεις τους γιατρούς σου και πηγαίνεις όποτε θέλεις, στο ΙΚΑ κλείνεις ραντεβού και αν είσαι τυχερός και δεν έχεις πεθάνει μέχρι να έρθει η ώρα του ραντεβού σε βάζουν στην ουρά μαζί με άλλους 100 παππούδες που δεν είχαν τι να κάνουν και είπαν να δουν γιατί τους πονάει η παρανυχίδα που τράβηξαν...

Αναλογικά και η σύνταξη που δίνει είναι καλύτερη από του ΙΚΑ αλλά δεν έχει σημασία αφού σαν ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορείς να μπεις στο ΙΚΑ... :p