Ενας Λεβέντης Αυστραλός Δάσκαλος.

17 June 2006
62,715
Χολαργός
Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου πέθανε ο λευκός,Αυστραλός δάσκαλος Peter Norman.
Ο Νorman ηταν ο ασημένιος Ολυμπιονίκης στα 400 μέτρα ανδρών,στο Μεξικό το 1968 ,σε μιά απο τίς μεγαλύτερες στιγμές τής ιστορίας όλων τών Ολυμπιακών Αγώνων.
Η κατάταξη ήταν.
1)Τομμυ Σμίθ
2)Πήτερ Νόρμαν
3)Tζών Καρλος.
Ο πρώτος και ο τρίτος ήταν Μαύροι Αμερικανοί.Οι παλιότεροι θά θυμούνται τούς δύο Αμερικανούς να υψώνουν τήν γαντοφορεμένη γροθιά τους κατά τήν διάρκεια τής ανάκρουσης τού Αμερικανικού Εθνικού Υμνου,πάνω στο βάθρο τών νικητών.Ηταν μέλη τής οργάνωσης ´Μάυροι Πάνθηρες´,πού αντιδρούσε στην ρατσιστική στάση του Αμερικανικού Κράτους,και ήταν εναντίον τού πολέμου τού Βιετνάμ.
Μετά η αμερικανική ολυμπιακή επιτροπή ,έστειλε τούς δυο αθλητές πίσω στίς Η.Π.Α.γιατί έμπλεξαν ,λέει ,το Ολυμπιακό Ιδεώδες με την πολιτική(αλλοίμονο:flipout: :flipout: ).
Αυτό πού τότε είχε κάνει εντύπωση,αλλά με τα χρόνια είχε ξεχαστεί ήταν η στάση τού Αυστραλού λεβέντη δάσκαλου.Φόρεσε ένα σήμα στο στήθος ,για τα ανθρώπινα δικαιώματα,και έμεινε στο βάθρο συμπαραστεκόμενος στούς δύο Αμερικανούς αθλητές.
Ο Σμίθ και ο Κάρλος δεν τον ξέχασαν ποτέ.Από τότε τον θεωρούσαν ´αδελφό´.Ειχαν συναντηθεί πολλές φορές και γιόρταζαν συχνά μαζί την επέτειο τού 1968.
Ο Νορμαν στην Αυστραλία συμετείχε σε επιτροπές που ήταν αντίθετες στην πολιτική τής τοτε Αυστραλιανής κυβέρνησης,που δεχόταν μόνον λευκούς μετανάστες.
Την Τρίτη απεχώρησε απο τον κόσμο οριστικά.Οι Κάρλος και Σμίθ τον αποχαιρετησαν για τελευταία φορά.Ελαφρύ τό χώμα.....
Αλλες εποχές,άλλο ήθος.
Υ.Γ
Οι πληροφορίες ελήφθησαν απο άρθρο του Κ.Ανς,απο τις αθλητικές στήλες της ´Ε´,τής Τετάρτης,4/10.
 
Σπύρος Σούρλας said:
Μετά η αμερικανική ολυμπιακή επιτροπή ,έστειλε τούς δυο αθλητές πίσω στίς Η.Π.Α.γιατί έμπλεξαν ,λέει ,το Ολυμπιακό Ιδεώδες με την πολιτική(αλλοίμονο:flipout: :flipout: ).

Αυτά τα χαρούμενα διαβάζουμε κατά καιρούς και λιώνουμε στο γέλιο...εδώ την ίδια την ιστορία των σύγχρονων αγώνων προσπαθούν να διαστρεβλώσουν.
 
Ρομαντικές εποχές .
Η οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης είχε κάποιο νόημα. Υπήρχε ένα αντίκτυπο σε κάποιες σκεπτόμενες ομάδες.
Στις μέρες μας...
 
Εγώ συμφωνώ μαζί σας, αλλά πως συμβιβάζεται αυτό με το πρόστιμο που έφαγε η Τουρκία επειδή έβαλε τον Ταλάτ να δώσει τα βραβεία της Formula 1; Εμείς μπορούμε να βρούμε πολλές και σημαντικές διαφορές, αλλά, από την οπτική των Τουρκοκυπρίων, δε μοιάζουν πολύ οι δύο καταστάσεις;
 
Lepton said:
Εγώ συμφωνώ μαζί σας, αλλά πως συμβιβάζεται αυτό με το πρόστιμο που έφαγε η Τουρκία επειδή έβαλε τον Ταλάτ να δώσει τα βραβεία της Formula 1; Εμείς μπορούμε να βρούμε πολλές και σημαντικές διαφορές, αλλά, από την οπτική των Τουρκοκυπρίων, δε μοιάζουν πολύ οι δύο καταστάσεις;


Η Λεγόμενη Βορεια Κύπρος δεν ειναι αναγνωρισμένη απο τον Ο.Η.Ε,και επίσης δεν είναι παράρτημα τής Τουρκίας(ουτε οι Τούρκοι δεν τό λένε αυτό).Αρα ποιός είναι ο Ταλάτ??Τον βάλανε απο την πισω πόρτα λοιπόν.
To άλλο αφορά καταπίεση μεγάλης μειονότητας,στην ίδια χώρα.
Υπάρχουν καταγγελίες καταπίεσης τών τουρκοκυπρίων απο τους ελληνοκυπριους και δεν το ξέρουμε??Δεχεται η Τουρκία οτι η Κυπρος ειναι ενιαία και ανεξάρτητη,οπότε η τουρκοκυπριακή μειονότητα,ως μέλος τού ενός και μοναδικού κρατους τής Κυπριακής Δημοκρατίας,καταπιέζεται???Ας το δεχτεί αυτό η Αγκυρα και μετά το συζητάμε.
Kαμία σχέση τα δύο γεγονότα.
 
Εγώ τα γνωρίζω αυτά, αλλά η δικαιολόγηση της FIA ήταν ότι δε θέλει ανάμειξη της πολιτικής στα αγωνιστικά δρώμενα. Αυτό αφήνει υπόνοιες ότι θα αντιδρούσε αντίστοιχα και στην περίπτωση του Norman. Εκεί εστιάζεται ο προβληματισμός μου. Εκτός αν θεωρείται ουσιαστική διαφορά το ότι η κίνηση ήταν επίσημη και όχι απλώς η έκφραση κάποιου μεμονωμένου αθλητη.
 
Λευτέρη και η Δ.Ο.Ε.,έτσι αντιδρά.Υποτίθεται ότι ο αθλητισμός και η πολιτική δεν συνάδουν.
Αυτό τυπικά ισχύει,αλλά βέβαια γνωρίζεις πόσο εμπλέκονται οι ´Αθάνατοι´στήν πιό αισχρή έκφραση τής πολιτικής που είναι η διαφθορά.
Και τότε επειδή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ξαφνιάστηκε και ´ενοχλήθηκε´αφάνταστα απο την συγκεκριμένη διαμαρτυρία,έβαλε σάν ασπίδα το τυπικό περί πολιτικοποίησης τής Ολυμπιάδας.
Πάντως ήταν μιά ειρηνική διαμαρτυρία,που έμεινε στην μνημη.Ενώ αντιθέτως το Μόναχο έκανε τεράστιο κακό στούς Παλαιστίνιους.
 
Με δεδομένα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ εδώ και 3 δεκαετίες, νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για μια διεθνούς εμβέλειας διαμαρτυρία για φυλετικές διακρίσεις που γίνονται μέσα σε μια χώρα, και στη δεύτερη μιλάμε για μια διεθνούς εμβέλειας προβολή μιας παράνομης και μη αναγνωρισμένης ηγεσίας, που έχει ανέλθει μετά από εισβολή και παράνομη κατοχή τμήματος ενός ανεξάρτητου κράτους, από άλλο κράτος. Τώρα εγώ δεν περίμενα από την FIA ούτε καν να βγάλει ανακοίνωση, πόσο μάλλον να τιμωρήσει κι όλας την Τουρκία. Αλλά το να εμβαθύνει κι όλας στους λόγους της τιμωρίας είναι κάτι που δεν ξέρω αν το θέλω κι όλας. Αλλά και επιχειρηματικά να το δούμε, η FIA έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει το προϊόν της όπως αυτή νομίζει από οτιδήποτε πιστεύει ότι μπορεί να το αλλοτροιώσει.