Ένας οδηγός για το Capture NX2

Ilias_1971

Senior Member
28 March 2007
388
Γέρακας
Πιστεύω ότι όποιος καταπιάνεται με την ψηφιακή φωτογραφία αναπόφευκτα θα χρειαστεί να κάνει και κάποια επεξεργασία στις φωτογραφίες του.

Για τους Nikonians, εκτός από την παγκόσμια σταθερά που ακούει στο όνομα "Photoshop", υπάρχει και το "Capture NX2". Το πρόβλημα με το Capture NX2 είναι ότι, λόγω της μικρή διείσδυσής του στην αγορά της συγκεκριμένης κατηγορίας προγραμμάτων, είναι ελάχιστα και τα βιβλία που προσπαθούν να αποκαλύψουν τα "βρώμικα μυστικά του".

Ψάχνοντας στο Internet, βρήκα αυτόν τον καταπληκτικό οδηγό του Jason Odell: The Photographer's Guide to Capture NX2 στα 25$.

Πρόκειται για e-book, οπότε ξεχάστε το διάβασμα στο "δωμάτιο που και ο βασιλιάς πηγαίνει μόνος του".

Εκτός από τις 400 σελίδες, ο Odell δίνει μαζί και φωτογραφίες σε μορφή .NEF για να μπορείτε να τις επεξεργαστείτε σύμφωνα με τον οδηγό, ως εξάσκηση.

Μην με παρεξηγήσετε, δεν παίρνω ποσοστά από τον Jason Odell, απλά θέλω να ενημερώσω όσους Nikonians θα ήθελαν να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το Capture NX2, αλλά δεν είχαν κάποιο "μπούσουλα"για να αρχίσουν.

"Φαίνεται" (; ) να κάνει την καλύτερη δουλειά για Nikon, αλλά προσωπικά το βρίσκω απαγορευτικά δύσχρηστο και ακατάλληλο για επεξεργασία πάνω από... μίας φωτογραφίας τη φορά. Με έναν όλικο ανασχεδιασμό του interface του, ίσως αποκτήσει ξανά ενδιαφέρον (για μένα τουλάχιστον).

"Φαίνεται" (; ) να κάνει την καλύτερη δουλειά για Nikon, αλλά προσωπικά το βρίσκω απαγορευτικά δύσχρηστο και ακατάλληλο για επεξεργασία πάνω από... μίας φωτογραφίας τη φορά. Με έναν όλικο ανασχεδιασμό του interface του, ίσως αποκτήσει ξανά ενδιαφέρον (για μένα τουλάχιστον).

Thanks for the input!

Δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε σοβαρο προγραμμα επεξεργασιας και ετσι δεν μπορω να πω οτι με ενοχλει το αλφα η το βητα interface. Εχω αγορασει το elements και σημερα κατεβασα το δοκιμαστικο του Capture NX2. Μπορω να πω μετα βεβαιοτητας οτι δυστυχως με τραβηξε το δευτερο και ιδιαιτερα η ευκολια τοπικης χρησης του U tool. Αλλαξα τον αψυχο ουρανο σε μια φωτογραφια σε χρονο 0, ενω στο elements πρεπει να διαβασω το manual.

Θυμιζει και viewNX οποτε μου ειναι και πιο οικειο.

Παντως απο σημερα ξεκινω διαβασμα για το ελεμεντς, και μεσα σε 30 μερες θα εχω συγκρινει και αποφασισει. Ελπιζω να μην πρεπει να σκασω αλλα λεφτα για το capture, που μου φανηκε και πιο γρηγορο σε ολα.

Thanks for the input!

Δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε σοβαρο προγραμμα επεξεργασιας και ετσι δεν μπορω να πω οτι με ενοχλει το αλφα η το βητα interface. Εχω αγορασει το elements και σημερα κατεβασα το δοκιμαστικο του Capture NX2. Μπορω να πω μετα βεβαιοτητας οτι δυστυχως με τραβηξε το δευτερο και ιδιαιτερα η ευκολια τοπικης χρησης του U tool. Αλλαξα τον αψυχο ουρανο σε μια φωτογραφια σε χρονο 0, ενω στο elements πρεπει να διαβασω το manual.

Θυμιζει και viewNX οποτε μου ειναι και πιο οικειο.

Παντως απο σημερα ξεκινω διαβασμα για το ελεμεντς, και μεσα σε 30 μερες θα εχω συγκρινει και αποφασισει. Ελπιζω να μην πρεπει να σκασω αλλα λεφτα για το capture, που μου φανηκε και πιο γρηγορο σε ολα.

Συγνωμη, δεν ειναι δωρεαν?

για κάποιον αρχάριο το ViewNX κάνει για κάποια σχετική μικρή επεξεργασία ή συστήνεται το CaptureNX;
..επίσης έτσι όπως το είδα για λίγο το ViewNX μου φάνηκε ότι την ίδια δουλειά ίσως να μπορώ να τη κάνω και με το Picasa :)

για κάποιον αρχάριο το ViewNX κάνει για κάποια σχετική μικρή επεξεργασία ή συστήνεται το CaptureNX;
..επίσης έτσι όπως το είδα για λίγο το ViewNX μου φάνηκε ότι την ίδια δουλειά ίσως να μπορώ να τη κάνω και με το Picasa :)

To viewNX ειναι το δωρεαν προγραμμα της Νικον, το αλλο οχι, και μπορεις να δεις και να επεξεργαστεις, σε περιορισμενο βαθμο βεβαια, ακομα και αρχεια RAW. Συνεπως ειναι ιδανικο για αρχη. Εμενα με βολευει αφανταστα μεχρι να μαθω το CaptureNX και το elements.

Εαν κάποιος χρειάζεται το pdf του οδηγού, ας στείλει pm με το email του για να του στείλω το link. :proud: