Νομός Ηλείας Ποταμός Νέδας
http://www.youtube.com/watch?v=M1BZwGPBuM0
Διαδρομή Νέδας
Η Νέδα, ποτάμι που πηγάζει στο Λύκαιο όρος, στην Αγιανάσταση της Πέτρας και εκβάλλει στο Γιαννιτσοχωρι του Κυπαρισσιακού Κόλπου, αποτελεί το φυσικό όριο της Μεσσηνίας με την Ηλεία περνώντας από τις κοινότητες της Πέτρας, του Κακαλετριου, του Συρριζου, των Πλατανιων, και των Καρυών.
Το όνομα του ποταμού προέρχεται από την ελληνική μυθολογία και τη νύμφη Νέδα, η οποία, όταν η Ρέα γέννησε τον Δία στην κορυφή του Λυκαίου όρους, τον πήρε, για να τον κρύψει, ώστε να μην τον καταπιεί ο πατέρας του ο Κρόνος. Στην αρχαιότητα η Νέδα συνδέεται με τη μεσσηνιακή ιστορία, αφού οι όχθες της υπήρξαν θέατρα των Μεσσηνιακών Πολέμων.
Εκεί ήταν η αρχαία Φιγαλία και η αρχαία Είρα στο Κακαλέτρι, πόλεις ακμάζουσες, που καταστράφηκαν από τους Σπαρτιάτες.
Το μήκος του ποταμού έως τις εκβολές του είναι 32 χλμ. και η πεζοπορία μέσα στην κοίτη του αποτελεί ονειρώδη περιπέτεια και μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Στις πηγές και την άνω ροή της η Νέδα είναι ευκολοδιάβατη, ενώ, κατεβαίνοντας χαμηλότερα, γίνεται πιο δυσπρόσιτη και δυσκολοπερπάτητη.
Η κοίτη της, ελικοειδής και πυκνόφυτη καλύπτεται από ποικιλία άγριων δένδρων και θάμνων, όπως πλατανιών, πουρναριών, σκίνων και φασκομήλων, δημιουργώντας ένα ασύλληπτης ομορφιάς τοπίο, ενώ τα νερά του ποταμού καθαρά, δροσερά και βουερά, ασπρίζουν σαν το γάλα καθώς πέφτουν ορμητικά και σπάζουν στις ατελείωτες πετροσειρές και τους βράχους.
Δεξιά και αριστερά υψώνονται κατάφυτοι λόφοι και βουνά παραφυάδες του Λυκείου, των Νομίων και του Κωτίλου, ενώ 30 περίπου πηγές και κεφαλάρια αναβλύζουν και εμπλουτίζουν το ποτάμι με κρυστάλλινα νερά, δίνοντας, παλαιότερα, κίνηση σε αρκετούς νερόμυλους, που βρίσκονται ακόμη και σήμερα ερειπωμένοι στις όχθες της Νεδας.
Το ορμητικό ρεύμα της Νέδας έχει διαβρώσει το συμπαγές και βραχώδες πέτρωμα της κοίτης της έχοντας δημιουργήσει στοές, στενά περάσματα ακόμη και σήραγγες, όπως αυτή που βρίσκεται στο «Στόμιο» της περιοχής των Πλατανίων, μήκους 100μ.
Η σήραγγα του Στομίου έχει δυο επίπεδα, εκείνο που βρίσκεται στο ύψος της κοίτης και ένα άλλο, πιο ψηλά, που φαντάζει σαν υπερώο, όπου βρισκόταν η παλιά κοίτη, ενώ έχει τη μορφή σπηλαίου με χαμηλή θερμοκρασία εξαιτίας των νερών των πηγών που τρέχουν από τον ουρανό της σήραγγας και αποτελεί κατοικητήριο χιλιάδων αγριοπερίστερων και νυχτερίδων.
Πριν την είσοδο του Στομίου και σε απόσταση 150μ. από την κοίτη της Νέδας, γκρεμίζονται τ' αφρισμένα νερά του περίφημου καταρράκτη της Φιγαλίας ύψους 50 μ., που ξεπροβάλλει από ένα εντυπωσιακό φαράγγι το οποίο ορίζεται από θεόρατους σαν κρεμαστούς βράχους, που λογχίζουν αγέρωχα τον ουρανό. Το βάδισμα στην κοίτη είναι επώδυνο και επικίνδυνο από την ολισθηρότητα των βρύων πάνω στις πέτρες, το εκτεταμένο πυκνό σύδεντρο και την έλλειψη μονοπατιού, ενώ σε αρκετά σημεία είναι αναγκαία και η κολύμβηση αφού στο ποτάμι έχουν σχηματιστεί βαθιές λίμνες.
Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, τοπικοί φορείς και φυσιολατρικοί όμιλοι οργανώνουν διήμερη πεζοπορία στην κοίτη της Νέδας. Ξεκινούν από τις πηγές της, στην Πέτρα, συνεχίζουν στο Κακαλέτρι και τη Μαρίνα, φτάνουν στα Πλατάνια και από εκεί στο Στόμιο, αφού περάσουν από τη χαράδρα της Φιγαλίας και ολοκληρώσουν την πεζοπορία φτάνοντας στις εκβολές, μετά από διαδρομή 15 χλμ.
Από την Αθήνα σε περίπου 3ώρες