Ενδιαφέρουσα κόμπακτ FUJI F70 EXR

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Μια κόμπακτ που δεν της έδωσε κανείς σημασία όταν παρουσιάστηκε.

Πρόκειται για μια κόμπακτ με μικρό σώμα (slim line) αλλά με αισθητήρα EXR που έχει πολύ μεγάλο δυναμικό εύρος (μεγαλύτερο από κάθε άλλη κόμπακτ) και μάλιστα με μέγεθος μεγαλύτερο από κάθε άλλη κόμπακτ (1/2-inch Super CCD EXR) 10 μεγα και με φακό 27-270 2.8-5.3. Φυσικά έχει μόνο jpg κι όχι raw αλλά κάνει προσομοίωση για τα φιλμ PROVIA/ASTIA/VELVIA/και BW. Έχει και περιορισμένες manual ρυθμίσεις.

http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/f/finepix_f70exr/

Προσωπικά θα την περιμένω προκειμένου να διαλέξω την allround κόμπακτ μηχανή.

O φακός είναι λιγάκι πιο αργός, f/3.3-5.6.
Φαίνεται να έχει απέναντι την Panasonic TZ6, η οποία έχει λιγάκι μικρότερο αισθητήρα, μεγαλύτερο εύρος φακού (και μάλλον αποδοτικότερη σταθεροποίηση, οπτική έναντι στον σένσορα που έχει η Φούτζι)

O φακός είναι λιγάκι πιο αργός, f/3.3-5.6.
Φαίνεται να έχει απέναντι την Panasonic TZ6, η οποία έχει λιγάκι μικρότερο αισθητήρα, μεγαλύτερο εύρος φακού (και μάλλον αποδοτικότερη σταθεροποίηση, οπτική έναντι στον σένσορα που έχει η Φούτζι)

ο αισθητήρας είναι όμως αρκετά μεγαλύτερος από ότι ξέρουμε μέχρι τώρα, άρα είναι πιο δύσκολο (κι ακριβό) να δούμε φακούς με την ίδια φωτεινότητα. Είμαι περίεργος...

Last edited:
Δεν θα το έλεγα και "αρκετά" μεγαλύτερος, 1/2'' αντί του 1/2.33'' που χρησιμοποιεί η Panasonic. Υπάρχουν βέβαια και οι 1/2.5'', όπως και οι 1/1.8'' έως και ο "μεγαλούτσικος" 1/1.6'' της F200EXR (ελάχιστα μικρότερος των "μεγάλων" αισθητήρων 2/3'' οι οποίοι έχουν πλέον εκλείψει).

Βέβαια όλα τα σημερινά σουπερζουμ μοντέλα έχουν μικρότερους αισθητήρες από την παραπάνω Fuji (λογικό, αφού επηρεάζει το τελικό μέγεθος του φακού).

Κατα τη γνωμη μου μετα την f30 η fuji εχει αρχισει και υποβαθμιζει τα μοντελα της αντι να τα αναβαθμιζει.Αυτο που λεω ισχυει και για την f31fd,(εχω και τις δυο)διοτι η fuji χαλασε την οθονη(την εκανε και καλα με πιο εντυπωσιακα χρωματα και κοντραστ και εγινε χειροτερη κατ'εμε),και πειραξε και τον κορεσμο και το sharpening στα jpeg αρχεια με αποτελεσμα να φαινονται λιγοτερο φυσικα.Βεβαια αυτες οι διαφορες ηταν αμελητεες και οι δυο αυτες μηχανες ηταν βασικα σχεδον το ιδιο.

Απο'κει και περα δε μου εχει κανει εντυπωση καμια fuji,παρα το οτι ο καινουργιος αισθητηρας τους δινει καλητερο δυναμικο ευρος και εχει καποιες ενδιαφερουσες λειτουργιες.Γενικα σα συνολο οι καινουργιες μηχανες της fuji πιστευω οτι προσπαθουν να πετυχουν μια ισορροποια μεταξυ του μαρκετινγκ και του σοβαρου αντι να ειναι αυτο που επρεπε πραγματικα να ειναι.

Ειναι κριμα διοτι η fuji θα μπορουσε κατα τη γνωμη μου να βγαλει με διαφορα την καλητερη κομπακτ της αγορας,και δεν το κανει.

Αυτη ειναι η γνωμη μου.