Ενεργό κρος

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,227
Θέλω να ρωτήσω αν έχει καταπιαστεί κανείς με την κατασκευή κάτι ανάλογου με αυτό.
Ή αυτό (ολοκληρωμένο).
Ευχαριστώ πολύ.

Δες εδώ μερικά σχετικά θέματα από παλιότερα. Ακολούθησε και τα λινκς, έχουν ενδιαφέρον.

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/100877-Active-crossover?highlight=

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/58261-Ενεργό-crossover-βελτιώσεις-σχόλια?highlight=

Είναι καλύτερα η επιλογή της συχνότητας κρος και η εξασθένηση να γίνεται με dip switches πάνω στην πλακέτα με αντιστάσεις ακριβείας και όχι με ποτ στην πρόσοψη. Δες εικόνες από τα λινκς πως είναι φτιαγμένο το Β4 του Παςς.

Καλό 24dB - LR active crossover, με αναλυτικές λεπτομέρειες δίνει και πλακέτες εδώ...

24 dB/Octave 2/3-Way Linkwitz-Riley Electronic Crossover

Απάντηση: Re: Ενεργό κρος

Δες εδώ μερικά σχετικά θέματα από παλιότερα. Ακολούθησε και τα λινκς, έχουν ενδιαφέρον.

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/100877-Active-crossover?highlight=

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/58261-Ενεργό-crossover-βελτιώσεις-σχόλια?highlight=

Είναι καλύτερα η επιλογή της συχνότητας κρος και η εξασθένηση να γίνεται με dip switches πάνω στην πλακέτα με αντιστάσεις ακριβείας και όχι με ποτ στην πρόσοψη. Δες εικόνες από τα λινκς πως είναι φτιαγμένο το Β4 του Παςς.

Καλό 24dB - LR active crossover, με αναλυτικές λεπτομέρειες δίνει και πλακέτες εδώ...

24 dB/Octave 2/3-Way Linkwitz-Riley Electronic Crossover

Το τελευταίο είναι μάλλον αυτό που ζητάω.
Πολλές ευχαριστίες!

Ακόμα ψάχνεσαι? νόμιζα πως είχες παραγγείλει και περίμενες το minidsp.

Αυτό last year,όταν μάζευα πληροφορίες για τα seconda που πλέον έχω αποχωριστεί.
Τώρα αυτά που έχω στο μυαλό μου είναι αποκλειστικά για διενίσχυση και χρειάζονται κάτι σαν το παραπάνω.
Προσωρινά βέβαια θα κάνω δουλειά μου με το μπέρι,αλλά μοιραία θα πρέπει να αναβαθμιστώ...

Re: Απάντηση: Ενεργό κρος

Χωρίς να θέλω να θίξω κανένα, και επειδή έχω ήδη χρησιμοποιήσει τα Marchand XM1 όπως και τα miniDSP ένα έχω να σας πω καμία σχέση, το δεύτερο είναι διαστημικό λεωφορείο και το πρώτο ModelT Ford.
Στα ενεργά cross η ψηφιακή τεχνολογία είναι απίστευτα μπροστά και ακούγεται πιο "αναλογικά" από όλα τα κανονικά αναλογικά κυκλώματα. Και είναι και χίλιες φορές πιο ευέλικτα...

δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα. εγω πχ για τα δικά μου που θέλουν ενα απλό 6Db/oct στους 150 και ενα 24αρι στους 40 με ενα βελτιωμένο μπερι πάτησα όλα το άλλα ακόμη και λαμπατα φίλτρα. και αυτό χωρίς να εκμεταλλευτώ καμία άλλη δυνατότητα του μπερι.
Φαντάσου να πας σε ανώτερης τάξης φίλτρα ή και να δώσεις ψηφιακό σήμα. βέβαια πριν την βελτίωση (που ήταν τεράστια) ήταν αρκετά χειρότερο.

Εγώ θα κόψω στους 120,όπου δεν χρειάζεται μεγάλη φασαρία.Είναι συνδυασμός ενεργού με παθητικό το κόλπο.
Αλλά φυσικά κι έχει σημασία η ποιότητα.Κι έχει να πέσει πολύ δοκιμή όταν παραλάβω με το καλό.

ποιό μπερι εχεις?
το dcx ή κανα αναλογικό?

Θα σου πω ποιο όταν το πάρω κι αυτό στα χέρια μου.
Είναι όλα σε περίοδο στησίματος και δοκιμών όπως κατάλαβες και το έχει αναλάβει ειδικός.
Υπολογίζω σε 10-15 μέρες να κάνω μια μικρή παρουσίαση.

αν δεν είναι το dcx μην μπεις καν στο κόπο να το δοκιμάσεις. τα αναλογικά μπερι ειναι του χαμού. ακόμη και στα μαγαζιά αν αναγκαστούμε λόγω κόστους να βάλουμε τόσο τρελή σαβούρα την βάζουμε μονο για τα σαμπ και βέβαια δεν περιμένουμε και να παίξουν μπάσα.

βέβαια και το dcx θέλει δουλειά αλλά γίνεται μηχαναρα μετά.

αν δεν είναι το dcx μην μπεις καν στο κόπο να το δοκιμάσεις. τα αναλογικά μπερι ειναι του χαμού. ακόμη και στα μαγαζιά αν αναγκαστούμε λόγω κόστους να βάλουμε τόσο τρελή σαβούρα την βάζουμε μονο για τα σαμπ και βέβαια δεν περιμένουμε και να παίξουν μπάσα.

βέβαια και το dcx θέλει δουλειά αλλά γίνεται μηχαναρα μετά.

Το θέμα είναι πως το ενεργό θα μπει μεταξύ προ και τελικών.
Οπότε αποκλείουμε το Minidsp,αυτό χρειάζεται φουλ σήμα στην είσοδο για να αποδώσει όπως πρέπει.
Από κει και πέρα έχει να πέσει πολύ δοκιμή,αυτό είναι σίγουρο.
Σε περίπτωση που καταλήξω στο dcx,εννοείται πως θα σου ζητήσω αναλυτικά τις μετατροπές...

δηλαδή?
Το 'δηλαδή' θα μου επιτρέψεις να μην το απαντήσω.
Όταν τελειώσουν όλα,θα τα δείξω κι αν θέλει (που δεν θα θέλει),θα πει ο ίδιος δυο λόγια.
Και δεν πρόκειται να ξαναναφερθώ σε αυτό όσο κι αν θα ήθελα,είναι για εμένα θέμα σεβασμού στον χαρακτήρα του άλλου.
Η δική μου έρευνα είναι-πως να το πω-,παράλληλη μάλλον,κι αφορά μελλοντικές αναβαθμίσεις που ίσως δεν χρειαστούν καν.
Αλλά καλό δεν είναι να τις ξέρω;
Πάντως ευχαριστώ πάρα πολύ για την μέχρι τώρα βοήθεια,εννοείται πως η γνώμη και η γνώση σας μου είναι πολύτιμη.

Σέβομαι το ότι δεν θες να πεις παραπάνω, αλλά να ξέρεις όταν κάνεις γενικές ερωτήσεις, παίρνεις και γενικές απαντήσεις, που μπορεί να μην ταιριάζουν με αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι.

π.χ μια ακόμα πιθανή λύση είναι και οι plate amps που έχουν ενσωματωμένο cross.

Χωρίς να θέλω να θίξω κανένα, και επειδή έχω ήδη χρησιμοποιήσει τα Marchand XM1 όπως και τα miniDSP ένα έχω να σας πω καμία σχέση, το δεύτερο είναι διαστημικό λεωφορείο και το πρώτο ModelT Ford.
Συμφωνώ απολύτως όπως το θέτεις (το έχω δοκιμάσει και γω το miniDSP).
Το θέμα όμως είναι , μπορεί ο μέσος χρήστης να οδηγήσει διαστημικό λεωφορείο?

Αν αγαπητέ Δημήτρη ήταν όλα τα πράγματα να είναι προσιτά στο μέσο χρήστη (από απόψεως κατανόησης ή ικανότητας) τότε η τεχνολογία θα είχε μείνει πολύ πίσω. Εξ άλλου γι' αυτό υπάρχουν οι γνώστες, για να μοιράζονται αυτά που ξέρουν με εκείνους που δεν ξέρουν μεν, αλλά θέλουν να μάθουν δε. Ή το forum είναι μόνο για να λέμε "πολύ ωραίο το ηχείο σου, έχει πολλές δυνατότητες", "ωραίο και ζεστό το καθιστικό σου" και μέχρι εκεί; Καλά τα συμπαθητικά λόγια, όλοι μας τα χρειαζόμαστε ενίοτε, αλλά δεν προάγουν το αντικείμενο, απλά το κρατάνε στη ζωή...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ενεργό κρος

Αν αγαπητέ Δημήτρη ήταν όλα τα πράγματα να είναι προσιτά στο μέσο χρήστη (από απόψεως κατανόησης ή ικανότητας) τότε η τεχνολογία θα είχε μείνει πολύ πίσω. Εξ άλλου γι' αυτό υπάρχουν οι γνώστες, για να μοιράζονται αυτά που ξέρουν με εκείνους που δεν ξέρουν μεν, αλλά θέλουν να μάθουν δε. Ή το forum είναι μόνο για να λέμε "πολύ ωραίο το ηχείο σου, έχει πολλές δυνατότητες", "ωραίο και ζεστό το καθιστικό σου" και μέχρι εκεί; Καλά τα συμπαθητικά λόγια, όλοι μας τα χρειαζόμαστε ενίοτε, αλλά δεν προάγουν το αντικείμενο, απλά το κρατάνε στη ζωή...

Συμφωνώ απολύτως.
Με λίγη μελέτη που έκανα,το Dsp μου φάνηκε αρκετά απλό,οπότε μιας και με θεωρώ μέσο χρήστη,υποθέτω πως δεν έχει λόγο η αντιπαράθεση.
Το μόνο που επισημαίνουν όλοι όμως από μια ματιά που έριξα για να δω την γνώμη των χρηστών,είναι πως απαιτεί φουλ σήμα στην είσοδο για να αποδώσει αυτά που θα θέλαμε.
Κι αυτό το συνιστά λίγο αδύναμο για χρήση μεταξύ προ και τελικών.
Αντιθέτως,στην ιδανική διάταξη,με ξεχωριστούς προ (που είναι και το όνειρο όλων όλων όσων πολυενισχύουν εκεί έξω) και έλεγχο της έντασης ακριβώς μετά το dsp πριν τους προ,θεωρείται ιδανικό.
(Να μην αναφέρω τι είδαν τα ματάκια μου,όσο το ψάχνω...μόνο την συστοιχία των τριών προ και τριών τελικών της esoteric που είδα,φτάνει νομίζω...)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ενεργό κρος

Αγαπητέ Σωκράτη για ποιά αντιπαράθεση μιλάς; Με τον Δημήτρη (Θανάσης το δικό μου) απλά ανταλλάσουμε απόψεις με πολύ πολιτισμένο τρόπο θα έλεγα και μάλιστα για να το πάω ακόμη πιο πέρα, οι πιθανότητες να συμφωνούμε είναι μεγάλες (αλλά και να διαφωνήσουμε στο τέλος δεν έγινε και τίποτα). Θέλω απλά να τονίσω ότι είναι πιο χρήσιμο να μεταδίδουμε (ή να προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε) όποιες γνώσεις έχουμε μέσα από το forum ώστε να μαθαίνουμε όλοι περισότερα αντί να ανταλλάσουμε μόνο απλές φιλοφρονήσεις, που όπως ανέφερα είναι απαραίτητες αλλά όχι ενημερωτικές (και φυσικά για το θέμα των φιλοφρονήσεων μιλούσα γενικά κι όχι προσωπικά, καθώς δυστυχώς ελάχιστους αλλά αξιόλογους χαρακτήρες γνώρισα στην κοπή της πίτας τις προάλλες, οπότε είμαι αναρμόδιος να κάνω προσωπικά σχόλια θετικά ή αρνητικά για τους φιλοφρονούντες/φιλοφρονηθέντες - ούτε καν για αστείο καθώς το πληκτρολόγιο είναι άκρως παρεξηγήσιμο εργαλείο για τέτοια πράγματα). Μάλλον όμως έχουμε ξεφύγει από το θέμα που είναι καθαρά τεχνικό γι' αυτό και σταματώ εδώ εκτός κι αν επιθυμεί κανείς να μιλήσουμε (ή να ανοίξουμε νέο θέμα ακόμη καλύτερα) για το miniDSP και τις εφαρμογές του.