ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΣΗΜΑΤΟΣ Ή "ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ" ;

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,263
What is a electrotechnical definition of an ideal amplifier?

The amplification of an electrical voltage by a desired constant gain. Phase response and distortion of the output signal should be the same like the input signal, only a gain applies.

Ideal means in particular:
  • frequency response equal over all frequencies
  • no phase shift over all frequencies
  • same frequency and phase plot for all amplitudes under all loads
  • no generation of new frequencies, whether with periodical character (e.g. distortion) or another characteristic (e.g. noise)
  • absence of reaction to the input signal
  • no performance variation vs. temperatur and ageing.
Τους ορισμούς τους πήρα απο εδώ http://www.amplifier.cd/index.html

Νομίζω,ότι είναι περιεκτικοί και σαφείς.Τους άφησα στα αγγλικά,για να μην μπούν θέματα ερμηνειών.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα κι έχοντας πάντα υπόψη ότι ο ιδανικός ενισχυτής δεν υπάρχει(ακόμα),είναι σωστή η ενσυνείδητη αντιμετώπιση πολλών κατασκευαστών ενισχυτών των προϊόντων τους εν είδει "μουσικού οργάνου"(με την έννοια της εισαγωγής χαρακτήρα στο σήμα);

Κοίτα, θεωρητικά, έτσι θα θέλαμε να είναι οι ενισχυτές μας.

Και επίσης, αυτοί θα έπρεπε να είναι οι στόχοι μιας σχεδίασης.

Προσωπικά, διαφωνώ με μηχανάκια που εξαρχής είναι "κουρδισμένα" να αποδίδουν με χαρακτήρα.

Τα χαρακτηριστικά που δεν πληρούν συνήθως οι ενισχυτές και κάνουν το κάθε μηχανάκι να ακούγεται διαφορετικά είναι:

1.no phase shift over all frequencies
Συμβαίνει πάντα στα άκρα του φάσματος και κυρίως του κάτω, λόγω των φίλτρων εισόδου.

2.same frequency and phase plot for all amplitudes under all loads
Οτι και στο 1, αλλά εδώ παίζει ρόλο το zobel στην έξοδο και το τροφοδοτικό.
Και το τροφοδοτικό είναι ο ΜΙΣΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ!
Γι'αυτό και η απόκριση συχνότητας είναι πάντα διαφορετική στο 1watt και στη πλήρη ισχύ.

3.absence of reaction to the input signal.
Εννοεί την TIMD (Transient Inter Modulation Distortion).

4. και επίσης η IMD (Inter Modulation Distortion)

Εγώ θα μιλήσω απο την μεριά του χρήστη. Θεωρώ τα πράγματα ότι είναι πολύ απλά. Δηλαδή δεν θέλω καθόλου ενισχυτές, καλώδια και κουμπάκια. Εγώ θέλω να ακούσω αυτό που γράφηκε στον δίσκο (σε οποιαδήποτε μορφή του), όπως ακριβώς γράφτηκε, οτιδήποτε διαφορετικό (λίγο ή πολύ) για μένα είναι λάθος. Τώρα αν μερικά λάθη είναι ευάκουστα ή όχι τόσο άσχημα που να προκαλούν δυσφορία, (που πολλές φορές οφείλονται και στην άγνοια των ακροατών) δεν σημαίνει ότι δεν είναι λάθος. Αρα κατ´εμέ ακρίβεια και πάλι ακρίβεια αναπαραγωγής. Αλλωστε αυτή είναι και υψηλή πιστότητα, hi-fi.

Εγώ θα μιλήσω απο την μεριά του χρήστη. Θεωρώ τα πράγματα ότι είναι πολύ απλά. Δηλαδή δεν θέλω καθόλου ενισχυτές, καλώδια και κουμπάκια. Εγώ θέλω να ακούσω αυτό που γράφηκε στον δίσκο (σε οποιαδήποτε μορφή του), όπως ακριβώς γράφτηκε, οτιδήποτε διαφορετικό (λίγο ή πολύ) για μένα είναι λάθος. Τώρα αν μερικά λάθη είναι ευάκουστα ή όχι τόσο άσχημα που να προκαλούν δυσφορία, (που πολλές φορές οφείλονται και στην άγνοια των ακροατών) δεν σημαίνει ότι δεν είναι λάθος. Αρα κατ´εμέ ακρίβεια και πάλι ακρίβεια αναπαραγωγής. Αλλωστε αυτή είναι και υψηλή πιστότητα, hi-fi.

++600