Ενισχυτή ή Ηχεία;

dpoly

Senior Member
19 June 2006
317
Αθήνα
Έχω πάρει την απόφαση να ξεκινήσω την αναβάθμιση του παρακάτω συστήματος:

- Ηχεία: Audiovector C2MKII
- Ενισχυτή: Creek 5330SE
- Πηγή: Atoll CD100

Οι επιλογές χώρου μέσα στο διαμέρισμα 2:
- Σαλόνι 40 τ.μ. σε σχήμα Γ με τα ηχεία τοποθετημένα κοντά στον τοίχο που βρίσκεται νοητά στη βάση του Γ.
- Δωμάτιο 15 τ.μ. (περίπου 4,5x3,5)

Αυτή τη στιγμή ο ήχος στο σαλόνι χάνεται (και με αυξανόμενη την ένταση τα ηχεία "φωνάζουν"), ενώ στο δωμάτιο ο ήχος είναι μπουκωμένος.

Διαθέτω αυτή τη στιγμή 4.000 ευρώ και θέλω να αλλάξω είτε τον ενισχυτή είτε τα ηχεία. Σε επόμενο στάδιο, σκέφτομαι να δώσω αντίστοιχο ποσό για συμπλήρωση του σετ.

Εσείς τι θα αγοράζατε;

Αν πας στο δωμάτιο θέλεις ηχεία βασης
Αν μείνεις στο σαλόνι νομίζω το πρόβλημα οφείλεται πρερισσότερο στην ακουστική του χώρου παρά στα μηχανήματα. Επομενως φτιάξε πρώτα την ακουστική του χώρου σου ωστε να αποφύγεις τις αντηχησεις (κουρτινες χαλιά κλπ) και μετά βλέπεις Είμαι σίγουρος οτι μπορείς να βελτιώσεις πολλά πράγματα έτσι.

Το σαλόνι είναι φουλ από βαριές κουρτίνες και χαλιά. Το μόνο που θα προστεθεί είναι κάποιο μεγάλο έπιπλο σαν βιβλιοθήκη.

Εγώ πιστεύω ότι είναι καταρχήν θέμα οδήγησης των ηχείων. Μάλλον ο Creek είναι λίγος. Αλλά και τα ηχεία θεωρώ ότι υστερούν σε θέμα εικόνας και ελέγχου των χαμηλών.

Η απόφαση για αναβάθμιση έχει ληφθεί. Το θέμα είναι τι θα παίξει καλύτερα σε πρώτη φάση. Τα Audiovector με έναν δυνατότερο και ποιοτικότερο ενισχυτή (π.χ. Symphonic Line RG9) ή ο Creek με κάποια ακριβότερα ηχεία (άκουσα τα Audio Physic Tempo και μου άρεσαν πολύ).

Το σαλόνι είναι φουλ από βαριές κουρτίνες και χαλιά. Το μόνο που θα προστεθεί είναι κάποιο μεγάλο έπιπλο σαν βιβλιοθήκη.

Εγώ πιστεύω ότι είναι καταρχήν θέμα οδήγησης των ηχείων. Μάλλον ο Creek είναι λίγος. Αλλά και τα ηχεία θεωρώ ότι υστερούν σε θέμα εικόνας και ελέγχου των χαμηλών.

Η απόφαση για αναβάθμιση έχει ληφθεί. Το θέμα είναι τι θα παίξει καλύτερα σε πρώτη φάση. Τα Audiovector με έναν δυνατότερο και ποιοτικότερο ενισχυτή (π.χ. Symphonic Line RG9) ή ο Creek με κάποια ακριβότερα ηχεία (άκουσα τα Audio Physic Tempo και μου άρεσαν πολύ).
Τα ηχεία σου είναι καλά.Ο creek είναι λίγος.Πήγαινε σ' ένα καλό ενισχυτή με πολλά και καθαρά watts όπως ο Musical Fidelity A5.

Μάλλον ο Creek είναι μικρός...
Πήγαινε σε πρώτη φάση σε έναν καλό ενισχυτή με άφθονο ρέυμα (όπως είναι π.χ. ο Symphonic Line RG9 που προανέφερες) και θα δεις ότι τα ηχεία σου θα παίξουν διαφορετικά.
Και σε δεύτερη φάση αντικαθιστάς και τα ηχεία αν δεις ότι δεν σε ικανοποιούν.

Τον MF A.5 τον έχω υπόψην και θα τον ακούσω.

Θα προσπαθήσω επίσης να δανειστώ κάποιον τελικό μπέρυ για να τον δοκιμάσω με τον Creek σαν προ.

Εκτός από αυτόν και τον RG9, τι αλλο προτείνετε σε ενισχυτή με ρεύματα;

Parasound a21 power, consonance Calaf ολοκληρωμένος...καταπληκτικά μηχανήματα και τα δύο ιδιαίτερα ο calaf...
Γενικά πιστεύω M.F. A5 και CONSONANCE CALAF οι καλύτερες λύσεις...Μάλιστα είναι διαθέσιμοι και οι δύο στους αντιπροσώπους για ακρόαση...

Ηχεια και μετα ενισχυτη!Δεν εχω ακουσει audiovector που να παιζει καλα!η αναβαθμιση με το audio pysic θα ειναι χαωδης!Ο consonance calaf ειναι καλη περιπτωση ενισχυτη

- Σαλόνι 40 τ.μ. σε σχήμα Γ με τα ηχεία τοποθετημένα κοντά στον τοίχο που βρίσκεται νοητά στη βάση του Γ.

Αυτή τη στιγμή ο ήχος στο σαλόνι χάνεται (και με αυξανόμενη την ένταση τα ηχεία "φωνάζουν"), ενώ στο δωμάτιο ο ήχος είναι μπουκωμένος.

Διαθέτω αυτή τη στιγμή 4.000 ευρώ και θέλω να αλλάξω είτε τον ενισχυτή είτε τα ηχεία. Σε επόμενο στάδιο, σκέφτομαι να δώσω αντίστοιχο ποσό για συμπλήρωση του σετ.

Εσείς τι θα αγοράζατε;
τα ηχεία audiovector c2 είναι καλά για την κατηγορία τους αλλά οι ενισχυτές που αναφέρουν δεν θα μπορέσουν να αναδείξουν τα χαρίσματά τους ,κατά την γνώμη μου η αναβάθμισή σου πρέπει να ξεκινήσει απο τα ηχεία,αυτα θα μπορέσουν να σε οδηγήσουν και στην επιλογή του ενισχυτού που θα σου αρέσει,προτείνω απλά να ακούσεις b&w 804s, audiospectrum orpheus, mobile fidelity oml-2, proac responce d28,καλή τυχη.

Σε οποιοδήποτε δωμάτιο και αν βάλεις το σύστημα, ένα είναι σίγουρο.
Ο Creek είναι πολύ "λίγος", για να οδηγήσει τα 4ωμα AudioVector.
Γι' αυτό και τσιρίζει μόλις σηκώσεις ένταση.
Ξεκίνα με ένα ζευγάρι προ-τελικού με πραγματικά ρεύματα, έστω και από "ταπεινούς" κατασκευαστές (Rotel, Adcom κλπ) και μην παραλείψεις να ακούσεις τους Usher.
Με 4000 Ευρώ έχεις πάρα πολλές επιλογές που θα παίζουν απίστευτα καλύτερα από τον Creek.

Απάντηση: Re: Ενισχυτή ή Ηχεία;

Ξεκίνα με ένα ζευγάρι προ-τελικού με πραγματικά ρεύματα, έστω και από "ταπεινούς" κατασκευαστές (Rotel, Adcom κλπ) και μην παραλείψεις να ακούσεις τους Usher.

Σε αυτό έχεις δίκιο. Δοκίμασα πρόσφατα έναν μικρό "ταπεινό" τελικό RB930 της Rotel μόλις 2x30 watts επάνω στα Artemis και ήταν απίστευτο πώς τα οδηγούσε!!!!!!!! Κανένας ολοκληρωμένος 2x30 δεν θα μπορούσε να τα οδηγήσει έτσι. Bέβαια ο μικρός "ταπεινός" Rotel των 2x30 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ watts μέσα στα specifications αναφέρει 20Α ρεύμα! Aυτό τελικά κάνει την διαφορά.

Λέω...
Αλλαγή ηχείων + ενισχυτή > :5000. Άρα ας πάει σταδιακά το πράγμα.

Το συγκεκριμένο Ωντιοβέκτορ δεν το γνωρίζω -- έχω ακούσει μόνο τα μεγάλα τους που ήσαν καλά. Ας υποθέσουμε (όπως έχει λεχθεί) ότι τα ηχεία έχουν ηχητικό ζουμί προς εκμετάλλευση...

Άρα βλέπουμε πρώτα τον ενισχυτή.

Η πρόταση προ-τελικού είναι καλή -- πλην όμως όχι απαραίτητη, διότι υπάρχουν πολύ καλά ολοκληρωμένα μηχ/τα. Ασε που γλυτώνεις καλώδια και πριζες...

Ο προαναφερθείς Συμφώνικ 9 μου είναι γνωστός και καλή επιλογή (ίσως overkill -- δεν ξέρω και πόσο στοιχίζει): καλή μουσική παρουσίαση και καλή οδήγηση, ίσως να μη είναι το απόλυτο σε ανάλυση.
Είχα ακούσει και ένα μικρό YBA περί τα 2,5κ (ΥΒΑ ήταν ή κάτι άλλο που πουλάει ο Κος ΥΒΑ + Σόνους Φάμπερ;) που μου έκανε καλή εντύπωση.

Βέβαια, υπάρχει πληθώρα μηχ/των μέχρι 5κ, ακόμη και Halcro άμα λάχει...
Αν είχαμε περισσότερες και ακριβέστερες πληροφορίες για το πως και τι θέλεις να ακους, θα βοηθείτο η κατάσταση. Πάντως, σε χώρο 15^2 μόνο μικρά ηχεία βάλε.

Εσείς τι θα αγοράζατε;
Θα σου προτεινα να δοκιμαζες τα Spendor S8. Υπαρχει ενα ζευγος στην Step Com , σε λιαν συμφερουσα τιμη. Ειναι εκπληκτικα για τη κατηγορια τιμης τους....

S8e

2 way floor standing loudspeaker 3D linear flow reflex
Spendor's first loudspeaker, the BC1 broadcast monitor, set entirely new standards for sound accuracy, and technical performance. It had a revolutionary 8 inch driver with a plastic cone and natural rubber surround. Our new Spendor S8e is based entirely on modern technology but like the BC1 it also has an 8 inch (210mm) plastic coned bass-midrange driver with an exceptionally smooth extended response. The large cone radiating area and freedom from resonance and breakup (thanks to our new ep38 polymer cone and high damping synthetic rubber surround) delivers a brilliantly detailed and vibrant sound. 3D linear flow reflex loading gives the bass real authority and depth, even when the cabinet is located close to a wall. Sound from the S8e is supremely effortless and enjoyable and it handles all types of music with ease. From Dance to Dvorák the S8e delivers.

View Specification
See review list

Εσείς τι θα αγοράζατε;

Θα αναφέρω κάτι που έγινε τις προάλλες.
Βέβαια τα μηχανάκια που έπαιξαν δεν ανήκουν
στην HI-END αλλά μιάς και έγραψες εδώ θα συνεχίσω.

Τα ίδια με τα ηχεία σου, παρόμοιος χώρος 40-50 τ.μ
Πηγή, φθηνό Pionner DVD.
Προ μεγαλούτσικος Marantz ΑV.
Ο ήχος αδιάφορος...
Στα γκάζια ανυπόφορος.
Και τσιρίδα και μπουμινγκ/πλαδαρότητα.
Ατάκα, μηδέν...

Βάλαμε έναν πειραγμένο φθηνό τελικό.
Της τάξης των 200 ευρώ...
Το πείραγμά του ήταν 4 εξτρά πυκνωτές τροφοδοσίας.
Ήτοι κόστος 30 ευρώ...
Ο τελικός ήτο 2Χ150WRMS/8Ω.

O ήχος απογειώθηκε!
Τα προβλήματα που ανέφερα εξαφανίστηκαν!
Το σύστημα έπαιζε αέρα.
Το μόνο που θα ήθελα παραπάνω ήταν διαφορετικότητα χροιών σε κάποια σημεία, πράγμα που είναι εφικτό με άλλη πηγή και προ.

Βλέπω πως θέλεις να διαθέσεις 4 χιλιαρικάκια.
Και καλά κάνεις.
Σαφώς ένας τελικος που κάνει 4 χιλ. ωφείλει να παίζει.
Θα σου πρότεινα όμως να πάρεις 4 τελικούς των 200 ευρώ.
Να τους γεφυρώσεις και να διπλοενισχύσεις τα ηχεία σου.
Δηλαδή 2 των 200 ευρώ στο ηχείο...
Με τα υπόλοιπα τράβα να αγοράσεις σιντιά.-bye-

Χαίρομαι που εστω και αργα επιβεβαιώνετε οτι η πολυενισχυση με μικρούς τελικούς δίνει πολύ καλα αποτελέσματα και ξεπερνά ακριβότερες υλοποιήσεις.
Το εχουν γραψει οι εγγλέζοι βεβαια δεκα χρόνια πρίν, αλλα καλιο αργα παρα ποτέ!

Αφού λοιπόν το έφερε η κουβέντα, ποιούς μικρούς τελικούς προτείνετε;

Διότι, σε κάθε περίπτωση αν καταφέρω να ακούσω διαφορά στα ηχεία μου με 400-800 ευρώ, δεν το συζητάμε καθόλου.

Εγώ εντυπωσιάστηκα με τις δυνατότητες οδήγησης ενός παλιού μικρού Rotel RB930 μόλις 2x30 watts ο οποίος όχι απλώς οδήγησε τα Artemis (150watts) σε χώρο 40 m2 αλλά δημιούργησε και εκκωφαντικές στάθμες χωρίς πρόβλημα και χωρίς να τσιρίξουν τα ηχεία ή να clippάρει ο ίδιος. Και μόνος του, όχι σε διενίσχυση...

Αφού λοιπόν το έφερε η κουβέντα, ποιούς μικρούς τελικούς προτείνετε;

Διότι, σε κάθε περίπτωση αν καταφέρω να ακούσω διαφορά στα ηχεία μου με 400-800 ευρώ, δεν το συζητάμε καθόλου.

Ένα κομμάτι που έχει γίνει τόσο δημοφιλές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού που δεν βρίσκεται πιά εύκολα.

Panasonic SA-XR45

Ναι home theater πολυκάναλος ραδιοενισχυτής με ψηφιακά Modules ενίσχυσης της TI. Φυσικά τα κανάλια θα παίξουν σε πολυενίσχυση.

Δείτε τί γράφει ανεξάρτητος κατασκευαστής ηχείων με τεράστια ribbons