Ενισχυτικά για σύστημα 7.2

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,347
Τα ηχεία: Pioneer S-V1EX (http://www.pioneer.eu/eur/products/42/99/161/S-V1EX-QL/index.html) + 2 X ΒW FPM2 (http://www.bowers-wilkins.com/display.aspx?infid=1182)

Υπάρχουν και 2 subs BW PV1 αλλά αυτά δεν μας ασχολούν νομίζω.

Το παρόν ενισχυτικό σύστημα: Parasound A51 (που δίνει στα Pioneer) + Ολοκληρωμένος Denon A11XV (που δίνει στα BW (και εκτελεί φυσικά και χρέη pro)).

To ερώτημα: Αξίζει τον κόπο η αγορά ενός Α21 μόνο για τα 2 μπροστινά και η χρήση του Α51 για τα υπόλοιπα 3 + 2;

Θα κερδίσω κάτι σε ποιότητα στο stereo (δεδομένου ότι και ο A51 και ο Α21 είναι x X 250 W);

O Denon παίζει να αντικασταθεί με καθαρό pro (αλλά αυτό ας το δούμε σε 2η φάση).

Last edited:
Ακόμα και εάν είναι τόσο ''ίδια'' (Parasound A21 - A51), έχει νόημα;

Σύριε, όπως θα γνωρίζεις, ο A21 είναι ενισχυτάρα διά χειρός John Curl.
Δυστυχώς, για τον 51 και για τυχόν ομοιότητες και διαφορές με τον 21 δεν έχω ιδέα...

Τα ονομαστικά watt ανά κανάλι είναι τα ίδια αλλά...

Α51 (για 5 κανάλια)
2.2 kVA encapsulated toroid power transformer with independent
secondary windings for each channel
164,000 µF power supply filter capacitance

Α21 (για 2 κανάλια)
1.2 kVA encapsulated toroid power transformer with independent
secondary windings for each channel
100,000 µF power supply filter capacitance

Το καλύτερο είναι να ζητήσεις να τον ακούσεις 2-3 μέρες στο χώρο σου και αποφασίζεις αν αξίζει.

Το ερώτημα είναι απλώς αν ο Α21 θα παίζει καλύτερα τα 2 μπροστά ηχεία σε σχέση με τα 2 κανάλια του Α51.

Και αυτό σε 2 περιπτώσεις: stereo (που τα υπόλοιπα 3 κανάλια του Α51 δεν θα παίζουν) ή 5.1 (που και τα υπόλοιπα 3 κανάλια του Α51 θα παίζουν επίσης).

Λόγω κοινού μετασχηματιστή, έχω την αίσθηση πάντως ότι (ειδικά σε stereo) η διαφορά δεν θα είναι μεγάλη. Γι αυτό ρωτάω την γνώμη σας εδώ.

Χρόνος για δοκιμές δεν υπάρχει.

Last edited:
Χωρις παρεξηγηση,

πουλησε τα ολα

και παρε ΕΝΑ ζευγαρι ηχεια και δικαναλα (προτιμοτερο λαμπατα) ενισχυτικα να βρεις την υγεια σου φιλε μου

:2thumb22sup:

Σε αυστηρά δικάναλη ακρόαση οι διαφορές φοβάμαι πως θα είναι μικρές.

Ηλία, τα Pioneer είναι πολύ καλά ηχεία. Δεν χρειάζονται αλλαγή (προς το παρόν, μην παίρνει και θάρρος! :p)

Ευχαριστω για την απαντηση.

Εθεσα εναν προβληματισμο... με χιουμορ

Πολυ εξυπνη η αναφορα στα ηχεια (και οχι στα παρελκομενα.......)

Επισης καλα ηχεια ειναι αυτα που παιζουν στον αναλογο χωρο....γιατι και ο χωρος ειναι ηχειο

Απλα για να προβληματιστουμε, γρηγορες και βιαστικες λυσεις συχνα φερνουν τα αντιθετα αποτελεσματα.

Πολυ εξυπνη η αναφορα στα ηχεια (και οχι στα παρελκομενα.......)

Δεν είναι θέμα εξυπνάδας. Είπες άλλαξε ηχεία και ενισχυτικά. Για τα ενισχυτικά είσαι στο σωστό thread, για τα ηχεία όχι. :p

Πέραν του ότι γνωρίζω οτι ο Σύριος είναι ευχαριστημένος με τα ηχεία του (και γιατί να μην είναι άλλωστε - αν δε με πιστεύεις δες το avatar του), μας ζήτησε μία γνώμη για ενισχυτικά και μάλιστα με τρόπο που σαφέστατα δείχνει την πρόθεσή του να συνεχίσει να απολαμβάνει και πολυκάναλο ήχο. Δεν είναι λογικό να του λέμε "πούλα τα όλα και πάρε αποκλειστικά δικάναλο".

Κι εγώ ας πούμε θα έδινα τον 51 και θα έπαιρνα φθηνότερους ενισχυτές για τα υπόλοιπα ηχεία (με ιδιαίτερη φροντίδα στο κεντρικό ίσως) για να "τσοντάρω" παραπάνω στον ενισχυτή των L-R, αλλά οι ανάγκες μου και οι επιθυμίες μου διαφέρουν αρκετά από αυτές του Σύριου. Άσε που, στην πραγματικότητα, δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως αυτό το παραπάνω που θα εξασφάλιζα από την πώληση του 51 θα αρκούσε για να πάρω κάτι σημαντικά καλύτερο από τον 21 σε δικάναλη και σε homecinema κατάσταση... Ο συγκεκριμένος τελικός είναι εξαιρετικός για τα χρήματα που ζητάει.

Υ.Γ. Το πρώτο μέρος του post μου (βλ. "οι διαφορές φοβάμαι πως θα είναι μικρές") πήγαινε στο Σύριο.

Last edited:
Thanks για τις απαντήσεις παιδιά.

Τα ηχεία δεν αλλάζουν (ακόμα :p) μιας και με έχουν βολέψει και χωροταξικά.

Το πολυκάναλο σαφώς και είναι Must. Εξίσου σοβαρό με το stereo θα έλεγα.

Έτσι που το πάτε, με βλέπω για 2 x JC1 :p

Έτσι που το πάτε, με βλέπω για 2 x JC1 :p

Τώρα μιλάς σωστά! :2thumb22sup:

Και να με καλέσεις για καφέ μόλις τους παραλάβεις γιατί σε πεθύμησα! :ADFADF1:

Είσαι τόσο σίγουρος ότι θα έχουν σοβαρή διαφορά από τον Α51;

Γενικά δεν έχω εμπειρία από ενισχυτικά αλλά γενικώς έχω μία αίσθηση ότι πολλές φορές υπερβάλλουμε τα μάλλα σε αυτόν τον τομέα άνευ.

ΥΓ Re cafe: Όποτε θες περνάς, δεν χρειάζεται αναβάθμιση. :)

Είσαι τόσο σίγουρος ότι θα έχουν σοβαρή διαφορά από τον Α51;

Ε, είπαμε... Άλλο ναύτης άλλο αστροναύτης. :afro:

Kαμία σχέση τα ρεύματα, διπλάσια τρανζίστορ ανά κανάλι, περισσότερα watt σε τάξη Α, καλύτερα υλικά στο εσωτερικό and the list goes on...

Εννοείται πριν τα σκάσεις χοντρά, πρέπει να τους ακούσεις στο χώρο σου + άλλες επιλογές σε αυτά τα χρήματα. Αν δεν έχεις χρόνο, να βρεις. :p

Last edited:
Με αυτα που διαβαζα στα specs δε θεωρω οτι μιλαμε για αναβαθμιση το να παει καποιος απο τα δυο καναλια του α51 σε ξεχωριστο α21 για τα μπροστινα. Θεωρω οτι οι διαφορες θα ειναι ασημαντες αν υπαρχουν.

Αν θελεις να ακουσεις διαφορες και σου αρεσει ο ηχος της Parasound πας στον jc1 τον οποιο θεωρω υπερβολη για τα ηχεια σου.

Μοιραζόμαστε κοινούς προβληματισμούς οπότε λέω να πω μια γνώμη.

Ενα βασικό ζητούμενο που αντιμετωπίζουμε είναι το αν και κατά πόσο αξιοποιούμε πλήρως ή όχι τις δυνατότητες των ηχείων μας (από τη στιγμή που τα σοβαρά ηχεία λειτουργούν σε κάποιους ως φετιχιστικά σύμβολα και ποντάρουν πολλά σε αυτά).

Εχοντας τα ηχεία ως αμετακίνητο κομμάτι στο set up (καθότι πολύ ερωτεύσιμα και εξ´όσων γνωρίζω πολύ καλά), θέλουμε την καλύτερη δυνατή ισχύ που θα τα φτάσει στο μέγιστο όριο απόδοσης τους.

Δυο λύσεις σε σχέση με τα προηγούμενα

α) jc1 και ξερό ψωμί

β) αν ο a21 είναι το όριο σου (επειδή έχω έναν τέτοιον και οδηγεί τους Ερμήδες μου) κάνε συνδυασμό με τον a51. Διενισχύεις τα ηχεία σου με τον a 21 και δυο από τα 5 του a51 και σου περισεύουν τρία ακόμα κανάλια για το σινεμά σου.

Toν DENON δεν θα τον έδινα. Ολο και κάποιο κανάλι του θα σου ήταν χρήσιμο για να φτάσεις στο 7.2 και δεν νομίζω πως είναι ξεπερασμένος ηχητικά για home theatre proseccor

Κάτι τέτοιο (8.3 για την ακρίβεια) σκέφτομαι να κάνω κι εγώ και αποφάσισα (μετά και από επιρροή του forum στη σχετική συζήτηση) να μην δώσω τον AX1 μου.

Μόνο που εξετάζω πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνω home theatre χωρίς κεντρικό. Ολη η πληροφορία του κεντρικού θα πηγαίνει στα main. Βρίσκω βάσιμη μια τέτοια λογική κυρίως αν εμπιστεύεσαι τα ηχεία σου και την εικόνα που στήνουν.

ΥΓ
Ας μην ανοίξουμε τώρα το θέμα καλού δικάναλου (ίσως λαμπάτου) προενισχυτή. Και μένα με καίει...

Επειδη τυχαινει να εχω Α51, Α21 και 3 x JC1....:2thumb22sup:

Διαφορα δεν θα ακουσεις, με τον Α21 που να δικαιολογει τα εξοδα τουλαχιστον.
Οδηγω τα 3 μπροστινα καναλια με JC1 και τα 4 περιφερειακα με εναν Α51.
Εαν αναρωτιεσαι τι στο καλο κανει ο Α21, ηταν καποτε γεφυρωμενος για το κεντρικο, μεχρι που αντικατασταθηκε με το τριτο μονομπλοκ.

Πρεπει να ομολογησω πως ειχα πολυ καλα αποτελεσματα οταν οδηγουσα τα τρια μπροστινα με τον τρικαναλο KAV 250a/3 της KRELL. Ταχυτατος ενισχυτης. Τωρα βεβαια κοιμαται στο παταρι...:ADFAD2:

Αν χρειαστείς άνθρωπο να βάλει μία τάξη στο πατάρι σου, let me know! :p

Να το θέσω και λίγο αντίστροφα (αν και εν μέρει ίσως έχει ήδη εμμέσως απαντηθεί).

Θεωρείτε ότι τα συγκεκριμένα ηχεία θέλουν κάτι παραπάνω από τον Α51;

Και αν ναι, για τι τάξη μεγέθους διαφορά μιλάμε αν πχ πάμε σε κάτι αισθητά καλύτερο (πχ 2 x JC 1);

Ξέρω προφανώς ότι σίγουρες απαντήσεις δεν υφίστανται απλώς ρωτάω με βάση την αίσθηση και εμπειρία σας.