Ενισχυτής αυτοκινήτου σε Hi-Fi

VagosM

New member
8 January 2009
55
Για σας έχω ένα Hi-Fi της LG και μου έπεσε στα χέρια ένας ενισχυτής αυτοκίνητου μαζί με κούτα και ένα woofer 9'' στα 4 Ω μπορώ να τα βάλω στο hi-fi?
ευχαριστώ.

Είναι φτιαγμένοι να λειτουργούν με την μπαταρία του αυτοκινήτου.Επομένως δεν γίνεται να δουλέψουν με οικιακό ρεύμα.Δεν ξέρω άν είναι δυνατόν να παρεμβληθεί αποτελεσματικά,ο κατάλληλος μετασχηματιστηής-δεν ξέρω κάποιον που να το έχει κάνει.

Επίσης είναι φτιαγμένοι να οδηγούν φορτία 4 ohm και κάτω,άρα δεν ενδέικνυνται για οικιακά ηχεία.

Πρέπει να βρείς μετασχηματιστή, να κατεβάσει τα 220V σε 12V (συνεχούς ρεύματος), τον οποίο δεν είναι δύσκολο. Χωρίς να είμαι σίγουρος, έχω την εντύπωση ότι μπορείς, εφόσον τον προσαρμόσεις σωστά βεβαίως βεβαίως, να χρησιμοποιήσεις και τροφοδοτικό από υπολογιστή, κάτι σαν αυτό για παράδειγμα

http://www.plaisio.gr/product.aspx?...C01F329C67D2331E4909F9A0B275B59C617470676F222

Ο ενισχυτής του αυτοκινήτου θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για το sub. Αυτό είναι σίγουρο και μάλον δεν γίνεται και διαφορετικά. Επομένως το βασικό σου πρόβλημα είναι ο τρόπος σύνδεσης του ενισχυτή με το LG που έχεις. Ο συγκεκριμένος ενισχυτής που έχεις λογικά είναι ένας τελικός ενισχυτής και πρέπει να συνδεθεί στην έξοδο προενίσχυσης του LG σου. Έχεις τέτοια έξοδο ή έξοδο για να συνδέσεις sub στο LG? Αν έχεις τέτοια έξοδο τότε νομίζω ότι μπορεί να πετύχει.

Δεν το έχω κάνει ποτέ και δεν έχω δει να το κάνουν, οπότε όλα αυτά τα γράφω με επιφύλαξη ΟΚ?

Καλή συνέχεια.

Last edited:
Πολύ προσοχή με τα καλώδια από το τροφοδοτικό αν αποφασίσεις να πειραματιστείς

:bobby::helmet::afro::afro::afro::afro:

Last edited:
Βασικά δώσε και μοντέλο ενισχυτή για να δούμε τι ρεύμα χρειάζεται.

Επίσης έχε υπ'όψιν ότι ναι μεν η μπαταρία του αυτοκινήτου είναι 12V, αλλά όταν δουλεύει το μοτέρ έχεις τάση 14.4V και σε αυτή την τάση είναι η ονομαστική απόδοση του ενισχυτή.

το hi-fi είναι αυτό, ο ενισχυτής είναι τάσης 12V.
είδα αυτό το βίντεο στο ιντερνετ και μου ήρθε η ιδέα http://www.youtube.com/watch?v=c3tlFxO1stU, το πρόβλημα είναι πως θα ενώσω τον ενισχυτή με το hi-Fi. ευχαριστώ πολύ.

Χα!! Αυτό είναι τροφοδοτικό από υπολογιστή. Άρα είχα δίκιο :SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:

Πάμε παρακάτω τώρα. Πρέπει να πεις ποιό τύπο Hi-Fi έχεις για να δούμε αν μπορείς να το συνδέσεις και τι σύνδεση μπορείς να κάνεις με τον ενισχυτή και το sub που έχεις.

Είχες αγοράσει πριν λίγο καιρό αν δεν κάνω λάθος έναν πολυκάναλο ενισχυτή Sony. Εκεί μπορείς να συνδέσεις το sub μαζί με τον ενισχυτή του αυτοκινήτου και θα είναι πολύ ποιό απλό. Σε ενδιαφέρει να το δούμε?

Ο ενισχυτής του αυτοκινήτου θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για το sub. Αυτό είναι σίγουρο και μάλον δεν γίνεται και διαφορετικά. Επομένως το βασικό σου πρόβλημα είναι ο τρόπος σύνδεσης του ενισχυτή με το LG που έχεις. Ο συγκεκριμένος ενισχυτής που έχεις λογικά είναι ένας τελικός ενισχυτής και πρέπει να συνδεθεί στην έξοδο προενίσχυσης του LG σου. Έχεις τέτοια έξοδο ή έξοδο για να συνδέσεις sub στο LG? Αν έχεις τέτοια έξοδο τότε νομίζω ότι μπορεί να πετύχει.

Πολλοί ενισχυτές αυτοκινήτου έχουν είσοδο σήματος ισχύος (παίρνει σήμα από την έξοδο των ηχείων και το υποβιβάζει) οπότε παίρνεις την έξοδο των ηχείων. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείς ως ενισχυτή αποκλειστικά τον εξωτερικό ενισχυτή. Πιθανώς, όμως, ο ενισχυτής να έχει πολλάπλές εξόδους και να παίρνει και τα κανονικά ηχεία και το γούφερ.

Κάποιοι άλλοι έχουν είσοδο χαμηλού σήματος (Line In) από σήμα γραμμής οπότε συνδέεις την έξοδο ηχογράφησης του LG ή αν δεν υπάρχει την έξοδο ακουστικών. Η έξοδος ηχογράφησης είναι εφικτή μόνο αν ο ενισυτής έχει ρυμιστικό έντασης, αλλίως θα δουλεύει πάντα σε πλήρη ισχύ (στο τέρμα). σε αυτή την περίπτωση μόνο από την έξοδο ακουστικών.
Αν έχει και πολλαπλές εξόδους διαλέγεις και τη συνδεσμολογία ηχείων που θέλεις.

Τέλος, πολλά μοντέλα έχουν και τις δύο εισόδους οπότε έχεις ακόμη περισσότερες επιλογές.

Επίσης, χωρίς να ξέρω πολλά για το θέμα, δεν νομίζω ένας ενισχυτής που μπορεί να λειτουργήσει στα 4 Ohms δεν μπορεί στα 8. Απλώς οι προδιαγραφές ισχύος που δίνει ο κατασκευαστής είναι για τα 4 Ohms και στα 8 θα είναι πολύ μικρότερη (μάλλον η μισή). Αλλά και έτσι να είναι η "απώλεια" θα είναι μόλις 3 db.

Δοκίμασε και ενημέρωσέ μας.

Last edited:
Αυτά δεν τα ήξερα.... Ωραίος! Θεωρητικά συμφωνώ κι εγώ μαζί σου για τα 4 και τα 8Ω, αλλά δεν γνωρίζω για να πώ με σιγουριά.

Οπότε Vago αν χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια, πες μας ποιός είναι ο ενισχυτής και το LG που έχεις.

Καλημέρα.

Καλό θα ήταν για τον φίλο,για μιά τέτοια περίπτωση που δεν υπάρχει ανάλογη σίγουρη εμπειρία και γνώση,να μην γίνονται αβέβαιες συστάσεις που μπορούν να εμπεριέχουν πολλά ρίσκα-ακόμα και για την ασφάλεια του ίδιου...

Καλύτερα θα ήταν να ζητούσε (αναφέροντας τα συγκεκριμένα μηχανήματα που σκέφτεται να συνδέσει)την γνώμη και τις υπηρεσίες ενός έμπειρου ηλεκτρολόγου-εγκαταστάτη τέτοιων μηχανημάτων.

Last edited:
Είσαι αδειούχος ηλεκτρολόγος κι έχεις σχετική εμπειρία;

Συγνώμη που σε ρωτάω,γιατί καταλαβαίνεις,ότι παρέχοντας τέτοιου είδους συμβουλές σε μέλη χωρίς καμία σχετική εξειδίκευση,αναλαμβάνεις ευθύνες γαι πιθανά ρίσκα μηχανημάτων κι ασφάλειας του φίλου.

συγνώμη που δεν απάντησα χθες διάβαζα γιατί σήμερα από της 9-11:30 έγραφα διαγώνισμα μαθηματικά γενικής( 2:30 ώρες και δεν έκανα το 4 θέμα :flipout:) ο ενισχυτής είναι αυτός http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=16688 woofer δεν έχω βρει ακόμα αλλά ειταν σετ ενωμένη στο αμάξι του ξάδ. και το hi-fi είναι http://www.skroutz.gr/s/13863/LG-FA-162.html.
ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρων.

ο Sony που είχα πάρει τελικά των έβαλα στο δωμάτιο του αδερφού μου αλλά με το αζημίωτο.

(καλή επιτυχία στα μαθήματα)
Θα σε στεναχωρήσω... αλλά στο θέμα σύνδεσης ενισχυτή - lg έχουμε πρόβλημα.
Το lg δεν παρέχει pre-out εξόδους.
Ο ενισχυτής δεν νομίζω να έχει είσοδο σήματος ισχύος (δεν βλέπω και τις εισόδους, αλλά αν έχει μόνο ένα ζεύγος rca για εισόδους, δεν έχει). Αλλά και ακόμα αν είχε αυτές είναι σχεδιασμένες για την ισχύ που δίνουν εργοστασιακά ηχοσυστήματα αυτοκινήτου (δλδ όχι κάτι ιδιαίτερο).

Η μόνη απόπειρα σύνδεσης που μπορείς να κάνεις είναι να παρακάμψεις τον ενισχυτή του lg παίρνοντας σήμα από την έξοδο ακουστικών και να συνδέσεις τα ηχεία του lg και το sub γεφυρωμένο πάνω στον ενισχυτή αυτοκινήτου. Επιλογή με ΜΕΓΑΛΟ ρίσκο, γιατί δεν έχουμε ιδεά τι συνολική αντίσταση βγάζει αυτό το πράμα και δεν αποκλείεται να κάψει ενισχυτή ή ηχεία...

Δεν θα το πρότεινα... περίμενε να πέσει στα χέρια σου και κανά αυτοκίνητο... :BDGBGDB55:

Επίσης ΑΝ παίξει έτσι όπως λέω και δεν καεί κάτι, σε κάθε "μπαμ" του μπάσου θα πέφτει ο ήχος στα ηχεία... οπότε από ποιότητα χώμα...

ευχαριστώ πολύ αν είναι από της εξόδους του lg των ηχείων θα της ενώσω στον ενισχυτή και στων ενισχυτή τα ηχεία του lg, αυτό γίνεται?(θα έχει μεγαλύτερη ισχύς). αν δεν γίνεται στο πατάρι και το τον άλλο μήνα μόλις έρθει το lancer πέρασμα πάνω του.
Ευχαριστώ πολύ.

ευχαριστώ πολύ αν είναι από της εξόδους του lg των ηχείων θα της ενώσω στον ενισχυτή και στων ενισχυτή τα ηχεία του lg, αυτό γίνεται?(θα έχει μεγαλύτερη ισχύς). αν δεν γίνεται στο πατάρι και το τον άλλο μήνα μόλις έρθει το lancer πέρασμα πάνω του.
Ευχαριστώ πολύ.

Απλά μην το δοκιμάσεις τέκνον μου:grandpa:

Ευχαριστώ πολύ.

Σε καμια περίπτωση μην βάλεις έξοδο ηχείων σε είσοδο Line In. Θα καεί σχεδόν σίγουρα, και να μη καεί θα παραμορφώνει αφόρητα.

Η έξοδος ακουστικών βγάζει τάση περίπου ίδια ή λόγο μεγαλύτερη με αυτή της REC OUT την οποία τη ρυθμίζεις από το Volume. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, βγάζει ανεξήγητα "τσαγ - τσουφ" όταν πατάς οποιδήποτε κουμπί. Γι' αυτό οι χειρισμοί πάντα με το Volume κλειστό. Επίσης, καιοι δοκιμές πάντα με το Volume κλειστό και σταδιακό άνοιγμα.

Πάντως, να ξέρεις ότι αυτές οι δοκιμές κρύβουν κάποιο μικρό κίνδυνο για τις συσκευές. Για σένα δε νομίζω (εκτός, ίσως, από το τροφοδοτικό του Η/Υ που έβαλες και δεν ξέρω τι είναι αυτό).

Κάνε τις δοκιμές σταδιακά. Κάνε μόνο σύνδεση του ενισχυτή με το τροφοδοτικό και δες αν δουλέυει. Μετά σύνδεσε την έξοδο από κάποιο Discman ή Mp3 Player και μετά τα ηχεία (αν μπορείς πρώτα κάποια παλιά και "αναλώσιμα"). Αν δείχνει να δουλέθει το σύστημα έξοδο ακουστικών από το LG.

Η όλη προσπάθεια αξίζει τον κόπο μόνο για να συνδέσιες υπογούφερ, Αλλιώς, δεν νομίζω ότι ο ενισχυτής αυτός θα δώσει πολλή περισσότερη ένταση η ποιότητα. Αξίζει, επίσης, και η προσπάθεια.

Καλό ξεμπέρδεμα.