Ενισχυτής Κεντρικής vs Προενισχυτής & Τροφοδοτικό

tsatasos

Senior Member
Αν και έχω κάνει αρκετές εγκαταστάσεις κεραιών (κυρίως στην Άνω Γλυφάδα που μένω και είναι σχετικά δύσκολη περιοχή), ακόμα δεν το έχω ξεκαθαρίσει 100% σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να βάζουμε προενισχυτή + τροφοδοτικό αντί για κεντρικό ενισχυτή.

Γενικά στο 90% των περιπτώσεων προτιμώ να φέρνω τα καλώδια από την κεραία και από τα διαμερίσματα στο δώμα και βάζω κεντρικό ενισχυτή είτε έχω 2 καλώδια από τα διαμερίσματα είτε 50, γιατί προτιμώ να μην υπάρχει εξοπλισμός εξωτερικά.

Αλλά απ' ότι έχω δει και προενισχυτή να έβαζα στην κεραία και το τροφοδοτικό στο δώμα πάλι γίνεται η δουλειά.

Προενισχυτή και τροφοδοτικό βάζω μόνο στην περίπτωση που ένα διαμέρισμα έχει ένα καλώδιο από την κεραία και μετά πάει εσωτερικά στο σπίτι ένα καλώδιο από την μία πρίζα στην άλλη.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση αν βάλω έναν ενισχυτή γραμμής με δύο εξόδους, πάλι γλυτώνω τον προενισχυτή πάνω στην κεραία και γίνεται η δουλειά.

Γι' αυτό λοιπόν έχω αυτή την απορία. Πότε και για ποιό λόγο πρέπει να προτιμάμε να βάζουμε προενισχυτή + τροφοδοτικό?

Μήπως βάζοντας προενισχυτή καθαρίζει το σήμα και έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις?
 
Kαλησπερα.

Γενικα, τον προενισχυτη τον χρησιμοποιουμε οταν:
Α. Η περιοχη στην οποια μενουμε εχει ασθενη ληψη σηματων και ετσι ενισχυουμε το σημα κατευθειαν μετα την ληψη του, ωστε να φτασει σε καλυτερα επιπεδα στην επομενη συσκευη (τερματικη η καποιο κεντρικο ενισχυτη). Διοτι αν δεν ενισχυσουμε το ασθενες σημα, υπαρχει πιθανοτητα να φτασει σχεδον ανυπαρκτο στον κεντρικο ενισχυτη, οποτε αυτος δεν θα εχει τιποτα για να ενισχυσει.

Β. Οταν προκειται απο την κεραια ως τον 1ο ενισχυτη/τερματικη συσκευη να εχουμε αρκετες απωλειες δυναμης (πχ λογω μεγαλου μηκους καλωδιων). Οποτε για τον ιδιο λογο με παραπανω πρεπει το σημα να ενισχυθει πριν να περιμενουμε να φτασει στον κεντρικο μας ενισχυτη, γιατι απλα δε θα φτασει τιποτα εκτος απο θορυβο!
κλπ

Απο κει και περα υπαρχουν περιπτωσεις στις οποιες ειτε ειναι αχρειαστος ο προενισχυτης ειτε ακομα επιβαλλεται να μη χρησιμοποιηθει.
Α. Πχ αν η ληψη σου ειναι πολυ δυνατη και ενισχυσεις αμεσως το ηδη δυνατο σημα, το πιθανοτερο σεναριο ειναι να μπουκωσεις τον ιδιο τον προενισχυτη, η τον επομενο/η τις ιδιες τις τηλεορασεις με αποτελεσμα να εχεις κακη εικονα. (overload)

Β. Αν θες να ασχοληθεις με ληψη ψηφιακων καναλιων αφενος μετραει πολυ η ποιοτητα του σηματος και οχι τοσο η δυναμη του, αρα και ενα σχετικα αδυναμο σημα μπορει να ειναι εξαιρετικο και ωφελιμο για τις τηλεορασεις. Βαζοντας εναν προενισχυτη ιδιαιτερα αν αυτος ειναι κακης ποιοτητας, βαζεις θορυβο μεσα στο σημα, το οποιο αν ειναι ηδη καλο, εσυ απλα το χαλας! Του προσθετεις αχρειαστη δυναμη μεν, αλλα του προσθετεις και θορυβο.
κλπ
Δηλαδη στο αναλογικο σημα θες ~60-65db στον δεκτη σου (τηλεοραση) για καλη εικονα. Στο ψηφιακο μπορεις να εχεις κρυσταλινη εικονα και με 45db δυναμη, αρκει να μην υπαρχει πολυς θορυβος μεσα σε αυτα τα 45db. Αντιθετα αν εχεις 65db στο ψηφιακο με καμποσο θορυβο θα εχεις κακη ψηφιακη ληψη, αρα θα παγωνει η εικονα σου. (Υποψιν οτι καθε 2,7db εχουμε διπλασια δυναμη, αρα σκεψου για ποσο σημαντικη διαφορα ισχυος μιλαμε απο τα 45 ως τα 65 db)

Συνεπως ο προενισχυτης δεν χρειαζεται σε ολες τις περιπτωσεις.
 
Last edited:
Ευχαριστώ για την απάντηση.

Οπότε αφού τις περισσότερες φορές που βάζω κεραία μετά από 5m έχει μπει το καλώδιο στο δώμα σε ενισχυτή κεντρικής και ποτέ δεν έτυχε τα 3 τελευταία χρόνια που ασχολούμαι να έχει τόσο ασθενές σήμα η περιοχή (ειδικά τώρα με τα ψηφιακά), καλά κάνω και δε βάζω προενισχυτή + τροφοδοτικό και προτιμώ να τα φέρνω όλα στο δώμα σε ενιχυτή κεντρικής.