Ενισχυτής βγάζει περίεργο output στα ηχεία

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2025 την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

ground_loop

New member
18 November 2012
5
Καλημέρα

Καταρχάς συγγνωμη που δεν ειμαι παλιό μέλος εδώ και ζητώ τη βοήθεια σας με το 1ο μου post, αλλά έχω ένα πρόβλημα με τον ενισχυτή και μου είπαν να απευθυνθώ εδώ, μήπως και γνωρίζει κάποιος.

O εν λόγω ενισχυτής ειναι ο Pioneer VSX-859RDS μοντέλο 10ετιάς +

vsx_859rds_medium.jpg

REaP0.jpg

OXp9T.png

Το προβλημα

Πάνω στον receiver έχω συνδεδεμένο μόνο ένα spdif που πάει στο pc, τα ηχεία με κλασσικό καλώδιο ήχου και το sub με rca.
Εδώ και καιρό, κάθε φορά που κάνω εναλλαγή σε κάποιο άλλο κανάλι του receiver ακούγεται απο τα ηχεία ενα "μπαμ".
Το ίδιο γίνεται και στην περιπτωση που αλλάζει το source του audio/movie αρχειου, πχ από 5.1 ac3 σε απλό mp3 stereo. To ίδιο και όταν κάνω την εναλλαγή με το τηλεκοντρολ πχ από dts σε thx ή από analog σε digital source. Γενικά σε οποιουδήποτε είδους εναλλαγή του receiver, απο μια κατάσταση σε μια άλλη, τα ήχεια πετάνε το "μπαμ". Παλιά θυμάμαι δε το κανε σε κανενός είδους εναλλαγή και απλά ακουγόταν ενα "κλακ" εσωτερικά απο τον receiver χωρίς να περνάει τίπoτα στα ηχεία.

Τι έχω δοκιμάσει:
1. Σβηστό pc, spdif πάνω στο receiver: τα ίδια
2. Μόνο τα ηχεία πάνω στο receiver: τα ίδια
3. Βγάζω ένα ένα τα ήχεια: τα ίδια, με τη διαφορά οτι αν πχ το μπάμ ακουγόταν απο το κεντρικό και το αποσυνδεσω, το μπαμ θα ακουστεί απο κάποιο άλλο ήχειο που παραμένει συνδεδεμένο με τον receiver.
4. Μονο ένα ηχείο πάνω στον receiver: τα ίδια, αλλά χαμηλότερης έντασης "μπαμ", από οτι αν είναι όλα τα ηχεία συνδεδεμένα με τον receiver.
5. Αποσύνδεση του receiver απο το ρεύμα, αναμονή γύρω στο 10λεπτο εκτός δικτύου και επανασύνδεση σε άλλη πρίζα ρευματος: τα ίδια.

Μου χει ψιλοσπάσει τα νεύρα.
Βάζω να δω ενα dvd "μπαμ", βάζω να δω tv στο pc "μπαμ", βάζω ακουστικά.. πολυ σωστά μαντέψατε "μπαμ".
Ανέβασα ενα αρχειο να ακούσετε, για να καταλάβετε καλυτερα τι εννοω γτ με τα κλακ και μπαμ ισως να μη βγάλετε ακρη.
Τα πολύ μικρα peaks αγνοήστε τα, είναι ο διακόπτης που γυρναω εγω.
Τα μεγάλα και μεσαία peaks είναι αυτά που περιγραφω.
Χαμηλώστε τον ήχο στα δικά σας ηχεία γτ ακούγεται δυνατά.

http://soundcloud.com/aadadhbsfhfd/audio-problem-2/s-ecSti

Ευχαριστώ.

K.ROMPOTIS

AVClub Fanatic
22 August 2009
10,924
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Καλημέρα, καλώς ήρθες στον χώρο μας, αν ακόμα και με τα ακουστικά ακούγεται μπαμ πιθανόν κάτι φταίει στην πλακέτα εξόδου ήχου, υπάρχει ένα άνθρωπος εδώ στο φόρουμ που είναι ηλεκτρονικός, κάνε υπομονή μέχρι να δει το νήμα σου, αυτός θα ξέρει σίγουρα και θα σε βοηθήσει και μπορεί και να στον φτιάξει.

Last edited:

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,346
Samos!
αν οι εναλαγες μεσα στον ενυυσχητη γινονται με καποιο ρελεδακι, τοτε πιθανοτατα να θελει αλλα..οποτε αγκαζε το μηχανακι και σε τεχνικο!

ground_loop

New member
18 November 2012
5
Μετά απο περισσότερο ψάξιμο, βρήκα πως το πρόβλημα αυτό αναφέρεται ως "pop/popping speakers" και οφείλεται στο ότι ο ενισχυτής πετάει dc ρευμα στο output.
ξέρει κανείς κάτι περισσότερο και τι σημαίνει αυτό;απο τι μπορεί να προήλθε και αν θέλει τεχνικό; ή μήπως μπορεί να διορθωθεί με ενα απλό καθάρισμα στις επαφές;

Ευχαριστώ.

Last edited:

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,102
Εχω την αισθηση οτι αδικως παιδευεσαι, τον τεχνικό θα τον χρειαστεις σε καθε περιπτωση.

Το θεμα ειναι απλως ποσα θα σου στοιχισει.

Οποτε βρες καποιον που να ειναι ''λογικός'' / να του εχεις εμπιστοσυνη.

31 December 2010
1,624
ATHENS - NEA MAKRI
Μηχανηματα αυτου του τυπου δεν κανουν επιλογες εισοδου με ρελε φιλε Σιφη ...Αυτα εχουν περασει χρονια πριν ( τουλαχιστον για τα πολυκαναλα )
Εαν υπηρχε και το ελαχιστο DC στην εξοδο του ενισχυτη θα το εβρισκε η προστασια του που ειναι σχεδιασμενη ακριβως για να παρα κολουθει κατι τετοιο .

Φοβαμαι οτι το προβλημα σου ειναι μαλλον σοφτογουερικο και δυστυχως αυτο σημαινει οτι μαλλον δυσκολα θα βρεις ακρη . Εξηγω :

Καθε φορα που ο κεντρικος επεξεργαστης παιρνει εντολη να αλλαξει μια διαδικασια οπως φορματ , εισοδος , ακουστικα , ενα αλλο εφφε η μια αλλη ρυθμιση δινει εντολη για mute καπου στην γραμμη του σηματος ( μπορω να το κοιταξω και να σου πω συγκεκριμενα ) οπου Mute σημαινει οτι για οσο χρονο γινεται η αλλαγη πχ στο φορματ το ακουστικο σημα ειναι βιαια οδηγημενο στην γη η αν θες βραχυκυκλωμενο στην γη ωστε να σιγουρευτει ο σχεδιαστης οτι τιποτα απο αυτα που ακους δεν θα ακουστει .

Τωρα η υπαρχει σοφτγουρεικο θεμα και η εντολη για mute δεν βγαινει ποτε η αλλιως βγαινει αλλα δεν εκτελειται σωστα ...Θα μπορουσε να ειναι μια επαφη η μια φισσα η μια ψυχρη κολληση η θα μπορουσε να ειναι και προβλημα στον κεντρικο επεξεξεργαστη . Γενικα δεν θα ειναι και πολυ ευκολο να βρεθει .

Θα υπηρχε και μια πιθανοτητα να ειναι θεμα γειωσης αλλα σε τοσο απλο σεταπ μαλλον απιθανο το βρισκω ...στην μαμα του λοιπον για service ....

ground_loop

New member
18 November 2012
5
να σε καλα east electronics που κανες τον κοπο να απαντήσεις.
θα το παω για service.
σε ευχαριστώ.