Ένταση και αντίληψη του ήχου στην ακρόαση με ακουστικά.

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,392
Πριν ξεκινησω να πω αυτα που σκεφτομαι,πρεπει να υπαρξει παλι η υπενθυμιση οτι οι εντασεις οταν ακουμε με ακουστικα,θα πρεπει να κυμαινονται σε λογικα-οχι πολυ υψηλα επιπεδα.Και αυτο βεβαια για την προστασια της ακοης μας μακροπροθεσμα.

Επισης να πω οτι φυσικα,ενα καλο ζευγαρι ακουστικων σωστα οδηγουμενο,θα πρεπει να δινει ενα σωστο μουσικα αποτελεσμα (απο αποψη συχνοτικης ισορροπιας,σωστων δυναμικων,σωστης εικονας,διαφανειας και ενεργειας κτλ)τοσο σε αρκετα χαμηλες,οσο και σε υψηλοτερες (παντα σε λογικα πλαισια) σταθμες.


Με δεδομενα λοιπον τα παραπανω,εχω παρατηρησει τελευταια,καποια ενδιαφεροντα πραγματα σχετικα με την ενταση που ακουμε και την αντιληψη του ηχου.





1) Το πρωτο ειναι και λογικο.Σε πολυωρη ακροαση,αν ακουω γενικα σε δυνατη ενταση,μετα απο καποια ωρα παθαινω καποιου ειδους ακουστικη κοπωση,και δε θελω να συνεχισω αλλο...Δεν ειναι οτι πονανε τα αυτια μου ή βουηζουν,απλα ερχεται ενα σημειο που λεω "αρκετα"...Το παθαινω και με τα πιο ισορροπημενα μου ακουστικα που δεν εχουν καποια αισθητη εμφαση σε καποια περιοχη συχνοτητων,ωστε να πω οτι φταιει κατι τετοιο και με κουραζουν πιο γρηγορα.
Αν αντιθετως ακουω για πολυ ωρα σε λογικες και πιο χαμηλες εντασεις,δεν κουραζομαι και μπορω να απολαμβανω την ακροαση για πολυ περισσοτερη ωρα.



2)Καποια ακουστικα που εχω,καθως και αλλα που εχω δοκιμασει,εχουν καποια ιδιαιτεροτητα στη συχνοτικη αποκριση τους,και μου ακουγονται καλυτερα σε χαμηλοτερες ή μετριες/λογικες σταθμες.
Πχ τα shure srh 840,οταν γινει σωστη και πληρης μονωση,εχουν μια εμφαση καπου προς τα χαμηλα,με αποτελεσμα ενιοτε να ακουγονται λιγο μπουκωμενα σε υψηλοτερες εντασεις.
Τα Sony MDR 1R εχουν μια δικη τους λιγο αποψη γενικα στα μεσαια, και σε πιο δυνατες εντασεις δε μου ακουγονται τοσο καλα.
Τα AKG K550 για λιγο που τα ειχα μια φορα,σε δυνατοτερες εντασεις σκληραιναν λιγο προς τα υψηλα καποιες φορες.
Τα beats solo hd,που μου δανεισαν προσφατα για λιγες μερες,ηταν αρκετα μπουκωμενα και παχια γενικα σαν ηχος και με καποια προβληματα ανακλασεων στα μεσαια σε πιο υψηλες σταθμες.

Ολα τα παραπανω,τα οποια προσωπικα θεωρω οτι σε συγκεκριμενες συχνοτητες εχουν προβλημα (ή θα μπορεσαν εστω να ειναι λιγο πιο σωστα ισορροπημενα),ή και λογω ελαφριου προβληματος αντηχησης της καμπινας πιθανως καποιες φορες,σε χαμηλοτερες εντασεις ηταν καλα ισορροπημενα γενικα,και τα προβληματα αυτα ηταν ανεπαισθητα ή μη ακουστα/εναχλητικα.

Μαλιστα θα τολμησω να πω οτι πιθανως και να βοηθουσαν λιγο σε χαμηλοτερες εντασεις με τον τροπο τους.Καποιες φορες λοιπον σκεφτομαι οτι ισως και να ειναι επιτηδες ετσι ρυθμισμενα για ακροασεις σε λογικοτερες/χαμηλοτερες σταθμες απο τους κατασκευαστες.
Αν τωρα αυτο ειναι σωστο ή οχι δε ξερω,λογικα πρεπει να υπαρχει σωστη συχνοτικη ισορροπια κατα το δυνατο σε ολες τις εντασεις,εγω ομως αυτο που ξερω ειναι οτι οι παραπανω αδυναμιες των ακουστικων που ανεφερα σε χαμηλες εντασεις πιθανως λειτουργουν αρκετες φορες με εναν θετικο τροπο,δινοντας και στα ακουστικα εναν "χαρακτηρα" οχι παντα κακο ηχητικα,ή που να με κανει να πω οτι αυτο που ακουω ειναι λαθος ή προβληματικο και δεν υπαρχει καλη ισορροπια.



3)Κατι αλλο που εχω παρατηρησει,χωρις ομως να εχω κατσει πολυ προσεκτικα να δω αν οντως ειναι ετσι και γιατι το αντιλαμβανομαι εγω ετσι τελοσπαντων,ειναι η αντιληψη της ηχητικης σκηνης και της εικονας σε διαφορες σταθμες.
Αυτο λοιπον,που μου φαινεται τουλαχιστον οτι ακουω εγω,ειναι μια βελτιωμενη ψευδαισθηση του βαθους και της κατα καποιο τροπο λιγο τρισδιαστατης ας το πω,και ακριβης ατμοσφαιρικης ηχητικης εικονας,οταν ακουω σε χαμηλοτερες εντασεις.Το εχει παρατηρησει καποιος αλλος αυτο?




Τα παραπανω λοιπον ειναι καποια πραγματα που εχω παρατηρησει οτι συμβαινουν στην ακροαση με ακουστικα,και τα εγραψα προς ανταλλαγη αποψεων,συζητησης κτλ.Θα με ενδιεφερε αρκετα να διαβασω και αποψεις/εμπειριες αλλων μελων πανω στο θεμα της εντασης και της αντιληψης της ποιοτητας,της εικονας και της ισορροπιας του ηχου.
 
Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις Γιάννη. ..

Να προσθέσω πως κάθε ακουστικό μου φαίνεται να ισορροπεί συχνοτικά σε κάποια στάθμη. Από εκείνο το σημείο ιδανικής ισορροπίας και μετά αρχίζει και εμφανίζει αποκλίσεις.
 
decibel_exposure_chart.gif


Με ακουστικά πιστεύω ότι λόγο μείωσης του θορύβου περιβάλλοντος μπορεί κάποιος και με χαμηλότερες εντάσεις από 85db να απόλαυση για αρκετές ώρες την μουσική του. Το αν θα το ενδιαφέρον του ακροατή θα κρατήσει για πολύωρες ακροάσεις χωρίς κόπωση η να βαρεθεί σε κάποια φάση νομίζω αυτό είναι καθαρά και θέμα ποιότητας ήχου.
 
Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις Γιάννη. ..

Να προσθέσω πως κάθε ακουστικό μου φαίνεται να ισορροπεί συχνοτικά σε κάποια στάθμη. Από εκείνο το σημείο ιδανικής ισορροπίας και μετά αρχίζει και εμφανίζει αποκλίσεις.


Ναι,θα ελεγα οτι αναλογως της ηχητικης ταυτοτητας του ακουστικου,υπαρχει ενα ευρος στην ενταση,οπου φαινεται να αποδιδει πιο ισορροπημενα.(εμπλεκονται και κριτηρια προσωπικα εδω βεβαια...)
Τα πιο σωστα και ισορροπημενα μοντελα βεβαια τα οποια οδηγουνται και οπως πρεπει,απο χαμηλες μεχρι υψηλοτερες σταθμες θα πρεπει να αποδιδουν το ιδιο καλα,πιο πολυ θα ελεγα το παραπανω ισχυει για ακουστικα που εχουν καποιο χρωματισμο-ιδιαιτερο ηχητικο χαρακτηρα,εμφασεις ή πτωσεις σε καποιες συχνοτητες κτλ.

Εχει παρατηρησει κανεις σας αυτο που περιεγραψα στο (3) ,ειτε σε συγκεκριμενο ζευγαρι ακουστικων,ειτε γενικοτερα?
 
Έφτιαξα στο headphone.com τις καμπύλες απόκρισης από 4 κορυφαία ακουστικά:
graphCompare.php

Και τα τέσσερα προσπαθούν να ακουλουθήσουν την καμπύλη ακουστότητας του αφτιού:
image001.jpg

Αλλά το καθένα είναι καλύτερα ταιριασμένο σε διαφορετική ένταση! Το Grado θα ακούγεται πιο σωστό σε χαμηλές εντάσεις, το AKG σε ψηλές.
 
In(), πολύ χρήσιμο ποστ.

Και, φλερτάροντας με το off topic, να πω ότι με την απάντησή σου καταλαβαίνει κανείς και το γιατί τα φλατ ηχεία δεν ακούγονται καλά σε χαμηλές εντάσεις (όσο κι αν παίζει ρόλο ο χώρος σ' εκείνη την περίπτωση), όσο και την ανάγκη (που έχει φυσικά άλλα μειονεκτήματα) των ρυθμιστικών τονικότητας, των loudness, κ.λπ.
 
Εχθες βγηκα σε μπαρακι,και κουρασα τα αυτια μου πολυ,και τωρα το βραδακι που επανηλθα,εβαλα μουσικουλα σε αρκετα χαμηλη ενταση στο σπιτι που επικρατει ηρεμια,με το ipod nano και τα shure 840.

Τελευταια τεινω να υιοθετησω πολυ αυτο τον τροπο ακροασης...σε χαμηλες εντασεις.Ειναι πιο καλα να ξεκινας τις ακροασεις σε χαμηλες σταθμες και αν θες ενταση να το κανεις με μετρο και σταδιακα.
Δε γινεται παντα αυτο,καποια στιγμη θα δωσεις και εντασεις,αλλα γενικα βλεπω οτι ειναι ο καλυτερος τροπος ακροασης για ακουστικα.Και διατηρεις μακροπροθεσμα την ακοη σου αναλλοιωτη,και απολαμβανεις και τη μουσικη περισσοτερο τελικα χωρις να κουραζει.

Το εκανα και προχθες με το σταθερο συστημα και τα sennheiser hd600,οπου νομιζα οτι το φορτε τους ηταν σε κανονικες και λιγο πιο υψηλες εντασεις,και παλι ηταν καλυτερα και ακουσα αρκετη ωρα μουσικη χωρις να κουραστω.

Συνιστω λοιπον αν δεν ειστε πολυ αυτου του τροπου ακροασης,να δωσετε μια ευκαιρια να κανετε καποιες ακροασεις σε χαμηλες εντασεις και να ψηλωνετε με προσοχη και οχι πολυ αποτομα,ουτε σε μεγαλες σταθμες.
 
Τώρα είδα αυτό το νήμα...

Μερικές παρατηρήσεις από μένα...

Πάντοτε ακούω σε χαμηλές στάθμες... σίγουρα χωρίς να έχω υπολογίσει ακριβώς, πάντως αρκετά κάτω από 90db...

Οι χαμηλές στάθμες έχουν αποτέλεσμα ο ενισχυτής (ή ενισχυτικό μέρος ipod ή από όπου ακούτε), να έχει περισσότερη διαθέσιμη ισχύ για peak (headroom)... έτσι εξασφαλίζεται καλύτερη λειτουργία του και μειωμένες παραμορφώσεις.

Η μεταβαλλόμενη εμπέδηση των ακουστικών ανάλογα με την συχνότητα που αναπαράγουν, έρχεται επίσης στο παιχνίδι με την ενίσχυση, διότι αλλιώς καταναλώνει ισχύ σε μια συχνότητα (άλλα ωμ) , ένα HD800 και αλλιώς ένα LCD2... αυτό πρέπει να έχουμε υπόψη μας, και όχι να κοιτάμε τα διαγράμματα συχνοτικής απόκρισης, απλά, όπως σε ένα πιο πάνω ποστ.

Το βέβαιο είναι ότι σε χαμηλότερες εντάσεις τα ακουστικά τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση, κυρίως λόγω ενίσχυσης, και όχι από τίποτε άλλο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που το λένε οι οδηγίες των Sennheiser HD 800, είναι προσοχή στην ένταση... διότι ένα καλό ακουστικό (με καλή ενίσχυση) σου δίνει την αίσθηση να το ακούσεις πιο δυνατά, ακριβώς επειδή ακούγεται τόσο ωραία...

Το σφάλμα αυτό το κάνουν ΟΛΟΙ (εκτός κανά δύο πολύ έμπειρων) ανεξαιρέτως που έρχονται σπίτι μου και δοκιμάζουν τα ακουστικά, τα παίζουν σε στάθμες πολύ πάνω από 100db, και κάνουν βιαστικές κρίσεις, σε αυτές τις απαγορευτικές στάθμες.

Το ίδιο παρατηρώ και με επαφές που έχω με μέλη και με ρωτάνε για ενισχυτικά, ότι μπουκώνουν κλπ... ενώ παίζουν σε στάθμες για κουφούς...

Θα συμφωνήσω Γιάννη με αυτό που λες για την ανάλυση και την αίσθηση της σκηνής και έδωσα εξήγηση... το ipod σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί σωστή ενίσχυση για ένα κανονικού μεγέθους ακουστικό.

Και να σχολιάσω και τα τέσσερα ακουστικά πιο πάνω... αν και οφ τόπικ... η "σωστότερη" καμπύλη είναι τα HD800 η πιο χάλια είναι τα GS1000 (φιρί φιρί για κώφωση αν παίζεις σε υψηλές εντάσεις) με τα άλλα δύο κάπου στην μέση, με τα LCD2 καταλληλότερα για μακροχρόνιες ξεκούραστες ακροάσεις...

Φανταστείτε όμως πως αυτά αλλάζουν από έναν ενισχυτή με αδυναμία ρευμάτων ή και κάποια διαφορά στην εμπέδηση εξόδου του... άλλα αντάλλων...
 
Οι πιο πανω καμπυλες ανταποκρισης, αν οντως σωστες, ειναι πολυ καλες για τα LCD-2 +HD 800 καθοτι μιμουνται ενα σχεδον ιδανικο house curve με το τυπικο roll off στις ψηλες. μαλιστα η καμπυλη του Audeze, αν ισχυει, ειναι πραγματικα εντυπωσιακη και πολυ κοντα στο ιδανικο by all standards με εξαιρεση ισως ενα πολυ μικρο break up απο τους 10Κ στους 20Κ Ηζ, που και παλι ειναι αναμενομενο καθοτι απο οσο γνωριζω μιλαμε για ενιαια μοναδα αναπαραγωγης (full range planar magnetic).

με την νεα τους τιμη στην Αμερικη ισως να ειναι στο οριο της ευκαριας (800 $)..
 
Η σχεδόν ιδανική καμπύλη είναι τα HD800... πολύ ποιο ισορροπημένα στις χαμηλές, εκτός του peak 6K... και αυτό έρχεται να διορθώσει το Anaxilus Mod... τα LCD2 είναι αδύνατον να αναπαράγουν λεπτομέρεια και αέρα/σκηνή σε αυτές τις συχνότητες (όπως κάνουν τα HD800),... είναι σοβαρά ρολαρισμένα, και με έμφαση στο μπάσο, με τον γνωστό χαιεντάδικο ήχο που συζητάγαμε και κατιδίαν...

1000x500px-LL-cac4bbb4_Combinedfree-fieldanddiffuse-fieldheadphoneresponsecurveaveraged.png
 
Εγω εγραψα κατι πιο συγκεκριμενο, δλδ την εξομοιωση του φασματος συμφωνα με το γνωστο paper των Bruel + Kjaer. στην ουσια ειναι μια εξομοιοση του ιδανικου μοντελου ακουστικης των δωματιων.

αυτο δλδ που εχουν κανει και οι 2 εταιριες ειναι να δημιουργησουν ενα ακουστικο που θα παιζει σαν ηχειο σε φυσικο χωρο.
 
Last edited:
Δεν με βοηθας ομως, το αρθρο εχει 20 $. θα πρεπει να μου το φερεις να το διαβασω
 
Διάβασε το δεύτερο είναι νεότερο πληρέστερο και εμπεριέχει αρκετές αναφορές στον Moller...

Τι διάγραμμα το βρήκα στο διαδίκτυο...

Η καμπύλες πρέπει να πλησιάζουν εκεί όπως στο διάγραμμα...

Βέβαια αν διαβάσεις το δεύτερο άρθρο... θα δεις ότι δεν είναι τα πράγματα εύκολα αφού πρέπει να γίνει και εξομοίωση του αυτιού... και όχι μια απλή κούκλα κεφάλι με δύο μικρόφωνα...

Τι θέλω να πω... ότι σε άλλα αυτιά και σε άλλον εγκέφαλο άλλα μπορεί να ακούγονται αλλιώς...

Ας τα έχουμε υπόψιν πάντως... προσωπικά με ξέρεις δεν διυλίζω τον κώνωπα...
 
Το δευτερο αρθρο δεν ειναι applicable καθοτι χρησιμοποιει in ear ακουστικα αλλα και το θεμα του ειναι ασχετο οσων αφορα την κουβεντα μας.

Αν ο σκοπος του σχεδιαστη ειναι να εξομοιοσει ενα τυπικο house curve για να δωσει "φυσικοτητα" στο ακουσμα, και απο τα γραφιματα θα ελεγα πως προσπαθησαν και οι 2, τοτε το Audeze ειναι ελαχιστα πιο κοντα.
 
Βεβαια, να πω την αληθεια, η κουρβα του Audeze ειναι too good to be true. εχει μηδενικο ρολ οφ στους 10 κυκλους και αυτο ειναι μαλλον απιθανο..
 
Audeze_LCD2LCD3_graph_LCD2throughtheages.jpg


λοιπον, μιλωντας με τον Χρηστο στο τηλ βρηκαμε την κουρβα απο το Inner fidelity, η οποια ειναι οντως εντυπωσιακη..
 
Ναι, τα ακουστικα εχουν παραπλησια λογικη, δλδ αυτη της εξομοιοσης, με μικρες διαφορες. Το LCD-2 εχει μηδενικο ρολ οφ στις χαμηλες ( μετο 800 να ειναι στο ελαχιστο -4 στος 20 κυκλους) ενω θα ελεγα οτι το 800 υπερτερει λιγο στις ψηλες, λογω ενος πιο στρωτου κατ εμε ρολ οφ. Μιλαμε βεβαια για τοπ καταστασεις, στο οριο του θεωρητικου τελειου

Και για να επιστρεψουμε στο θεμα μας, αν τα ακουστικα ειναι τοσο καλα σχεδιασμενα θα αναπαραγαγουν σωστα και κατ επεκταση ξεκουραστα σε ολες τις σταθμες.
 
Last edited:
Για να αντιμετωπισουμε ομως σφαιρικα το θεμα ξεκουραστης ακροασης στα ακουστικα πρεπει να λαβουμε υποψιν και καποιες ακομα μετρησεις οπως

1) την παραμορφωση
2) εμπεδηση και συμπεριφορα στην οδηγηση
3) ringing
4) ταχυτητα ανταποκρισης

τα καλα ακουστικα συμπεριφερονται σχεδον ιδανικα σε ολες τις παραμετρους. Η παραμορφωση ισως να ειναι πιο σημαντικη στο θεμα της ξεκουραστης ακροασης απο την συχνοτικη κατανομη και σε συνδιασμο με μεγαλη σταθμη να κανει ενα μετριο ακουστικο ιδιαιτερα κουραστικο.
 
Last edited: