Εντυπώσεις αντικραδασμικών

Har.angel

New member
11 January 2010
53
Είμαι κάτοχος Proac 140, τα οποία είναι τοποθετημένα με τις ακίδες τους να πατάνε απευθείας σε πλάκες γρανίτη (2 cm). Καθώς έχω ξύλινο πάτωμα (κλασικού τύπου με κενό κάτω από τα ξύλα) οι γρανίτες ήταν απαραίτητοι και βοήθησαν σημαντικά το ηχείο. Ωστόσο ένα μικρό βουητό από το πάτωμα ακόυγονταν σε πιο ψηλές εντάσεις. Αγόρασα λοιπόν πρόσφατα κάτι ελαστομερή αντικραδασμικά (συγκεκριμένα VIBRO) τα οποία τοποθέτησα κάτω από τους γρανίτες (τέσσερα ανά γρανίτη) Οι εντυπώσεις κάπως ανάμικτες. Το βουητό εξαφανίστηκε, η ανάλυση και προπαντός η εικόνα βελτιώθηκαν σημαντικά. Όμως οι χαμηλές συχνότητες μαζεύτηκαν με το μπάσο να γίνεται πιο ξηρό και η απόσβεση του πιο απότομη. Επίσης το ηχείο έγινε πιο συγκρατημένο - με την έννοια ότι απώλεσε μέρος της ζωντάνιας του.
Μήπως κάτι δεν πάει καλά? ´Θα ήθελα τις γνώμες σας με προτάσεις

Δοκίμασε να αντικαταστήσεις τους γρανίτες με ξύλο (ιδανικά κόντρα πλακέ) και πες μας τις εντυπώσεις σου.
Στα δικά μου Β&W 803S η διαφορά με τους γρανίτες ήταν η μέρα με την νύχτα.

Τα ίδια αποτελέσματα είχα και εγώ όταν έβαλα τα ηχεία μου πάνω σε βάσεις της primacoustic που αποτελούνται από μεγάλης μάζας σιδερένια επιφάνεια πάνω σε αφρώδες υλικό - κάτι σαν τις δικές σου βάσεις δηλαδή, μεγάλης μάζας υλικό πάνω σε απομομωνοτικό υλικό. Το πάτωμά μου: κολλητό ξύλινο. Προσωπικά θεωρώ ότι ο ήχος που περιγράφεις είναι πιο ουδέτερος γιατί δεν ακούς τον (ευχάριστο πολλές φορές) χρωματισμό του ξύλινου πατώματος. Παρόλα αυτά, πιο σφριγηλό μπάσο, με δυνατό κτύπημα, πήρα όταν δοκίμασα τα ηχεία σε χώρο με πλακάκι. Χωρίς να μπορώ να πω με σιγουριά ότι το υλικό του πατώματος και μόνο έκανε τη διαφορά στο χώρο με το πλακάκι, έχω την εντύπωση ότι το ξύλινο πάτωμα, ό,τι βάσεις και να βάλει κανείς, δεν επιτρέπει στο μπάσο να έχει τη μέγιστη δύναμη (αν και υψηλότερα στο φάσμα το ξύλο δίνει μία ζεστασιά στον ήχο που άλλες επιφάνειες δε δίνουν). Τέλως πάντων μπορεί να κάνω και λάθος γιατί έχω ακούσει συστήματα με εντυπωσιακό μπάσο σε δωμάτια με ξύλινο πάτωμα.

Last edited:
τα αντικραδασμικά/γρανίτες κλπ εκτός από μηχανική αποσύζευξη με το πάτωμα, μεταβάλλουν και το ύψος των μεγαφώνων σε σχέση με τον ακροατή.
Δοκιμάστε να αλλάξετε λίγο και την κλίση των ηχείων ως προς τον κατακόρυφο άξονα (εμπρός/πίσω)

-bye-

τα αντικραδασμικά/γρανίτες κλπ εκτός από μηχανική αποσύζευξη με το πάτωμα, μεταβάλλουν και το ύψος των μεγαφώνων σε σχέση με τον ακροατή.
Δοκιμάστε να αλλάξετε λίγο και την κλίση των ηχείων ως προς τον κατακόρυφο άξονα (εμπρός/πίσω)

-bye-

Πολύ σωστή παρατήρηση. Η αλλαγή του ύψους μεταβάλλει σημαντικά την απόκριση στο σημείο ακρόασης, ίσως πιο πολύ και από την επίδραση που έχει η απομόνωση των κραδασμών στην καθαρότητα του ήχου που ακούμε (λόγω μείωσης του comb filtering). Έτσι είναι δύσκολο να ξέρουμε αν ακούμε καλύτερα ή απλά διαφορετικά. Ειδικά στις μεσο-υψηλές συχνότητες. Στις χαμηλές συχνότητες, η μεταβολή του ύψους δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την απόκρισή τους. Με την αλλαγή της κλίσης μπορούμε να αντισταθμίσουμε τη μεταβολή στην απόκριση λόγω αλλαγής ύψους,

Για πιο μαλακο λιγοτερο ξηρο ηχο,δοκιμασε μεταξυ ηχειου και πατωματος,τρια στρογγυλα κοματια ξυλου(plywood) στο υψος περιπου των spikeς σου και αφαιρεσε τα spikes.Δυο μπροστα και ενα πισω στο κεντρο,θα εχουν πολυ καλη σταθεροτητα.Το δοκιμασα σε πολλες περιπτωσεις και με πολυ καλα αποτελεσματα.Τα ξυλα που δοκιμασα ειχαν διαμετρο περιπου 3 εκατστα

Το θεμα του μπασου ειναι αρκετα δυσκολο με αυτα τα ηχεια αν ο χωρος
δημιουργει κορυφωσεις

Ενας φιλος ειχε κορυφωση μεχρι και 15db απο 45Hz εως 55Hz και το
προβλημα περιοριστικε σημαντικα με σηκωμα των ηχειων κατα 2cm με
μαρμαρο και προσθηκη αποροφητικου υλικου αναμεσα στο μαρμαρο
και το ηχειο

Εχεις αξιολογησει το χωρο σου?