Επαναδιαπραγμάτευση στεγαστικού

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Πήγα στην τράπεζα να επαναδιαπραγματευτώ το επιτόκιο του στεγαστικού μου (επιτόκο ECB + 1.75% spread τράπεζας + έξοδα, ασφάλειες κλπ 0.31%) και μου προσέφεραν μείωση του spread κατά 0.50% (καθόλου άσχημα). Πήρε ωστόσο το μάτι μου και τα δάνεια σε ξένο νόμισμα (ελβετικό φράγκο εν προκειμένω). Κατανοώ ότι ενέχουν διπλό ρίσκο, δηλαδή τη διακύμανση των ελβετικών επιτοκίων καθώς και της διακύμανσης του Ελβετικού Φράγκου, καθώς ουσιαστικώς κάθε μήνα αγοράζεις Ελβετικά Φράγκα (με τη σχετική εννοείται προμήθεια...) για την πληρωμή της δόσης. Το ότι το Ελβετικό είναι σταθερό νόμισμα δεν μου λέει πολλά, καθώς αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει είναι να μένει σταθερό (ή να πέφτει) σε σχέση με το Ευρώ.

Τι γνώμη έχετε για τέτοια δάνεια? Ιδίως σε βάθος χρόνου. Παρακολουθεί κανείς τα ελβετικά επιτόκια?

κατα την γνωμη μου ειναι ρουλετα δεν θα μπαινα σε τετοια ψυχοφθορα διαδικασια για να κερδισω τι?
μια αυξηση της τιμης του ελβετικου ως προς το Ευρω 10% σε ενα χρονο αυτοματως αυξανει και το κεφαλαιο και την δοση......

θα συμφερε με επιτοκιο εδω 15% και εκει 1 %

ετσι πιστευω αν κανω λαθος θα με διορθωσουν οι ουκ ολιγη τραπεζιτες του Avclub

Νομίζω ότι τα έξοδα μεταφοράς δανείου σε άλλη τράπεζα ειναι τοσα που δεν σε συμφέρει να μεταφέρεις το δάνειο για ψίχουλα...Εαν ειναι στην ίδια τράπεζα, σε συμφέρει και ΔΕΝ σου αλλάξουν τους όρους του δανείου, εξέτασέ το...

η διαφορά αυτή τη στιγμή για το κεφάλαιο που μου υπολείπεται και για την ίδια χρονική διάρκεια είναι 195 Ευρώ. Καθόλου μικρή. Βέβαια ταυτόχρονα έκαναν μία γενναία πρόωρη αποπληρωμή, οπότε η διαφορά θα είναι γύρω στα 130 Ευρώ, αλλά πάλι είναι σημαντική. Και αναμένεται και κάποια ακόμη αύξηση των επιτοκίων (άλλο 0,25 - 0,50%) της ECB.

Όσο για τη διακύμανση του Ελβετικού Φράγκου έναντι του Ευρώ, είναι υπαρκτή αλλά όχι τραγική, μάλιστα η πορεία τα τελευταία χρόνια είναι σε όφελος του Ευρώ από ό,τι βλέπω. Την τελευταία πενταετία που έψαξα βρήκα κατώτερη μέση μηνιαία τιμή 1,456 Ελβ. Φράγκα ανά Ευρώ (Μάιος 2002) μέχρι 1,593 Ελβ. Φράγκα ανά Ευρώ (σήμερα). Και αυτό είναι η μέγιστη διακύμανση, συνήθως είναι γύρω στο 1,55 από ό,τι βλέπω.

Απάντηση: Re: Επαναδιαπραγμάτευση στεγαστικού

Όσο για τη διακύμανση του Ελβετικού Φράγκου έναντι του Ευρώ, είναι υπαρκτή αλλά όχι τραγική, μάλιστα η πορεία τα τελευταία χρόνια είναι σε όφελος του Ευρώ από ό,τι βλέπω. Την τελευταία πενταετία που έψαξα βρήκα κατώτερη μέση μηνιαία τιμή 1,456 Ελβ. Φράγκα ανά Ευρώ (Μάιος 2002) μέχρι 1,593 Ελβ. Φράγκα ανά Ευρώ (σήμερα). Και αυτό είναι η μέγιστη διακύμανση, συνήθως είναι γύρω στο 1,55 από ό,τι βλέπω.

Aυτή τη στιγμή το CHF είναι στα πολύ χαμηλά του. Αν συνεχίσει να πέφτει ή άν παραμείνει σταθερό σε συμφέρει.
Αν όμως γυρίσει ξανά στο 1,55 όπως λές είσαι από χέρι χαμένος. Έχεις ήδη χάσει απο συναλλαγματική διαφορά ένα 3% σχεδόν + το επιτόκιο που πληρώνεις.
Αυτά τα δάνεια έχουν ρίσκο, μπορεί και να κερδίσεις αλλά μπορεί και να χάσεις. Το κακό είναι οτι αυτό δεν το ελέγχεις.
Πρίν μερικά χρόνια κάποιοι κονόμησαν δανειζόμενοι σε Yen. Τυχεροί αυτοί που το έκαναν νωρίς. Αυτοί που μπήκαν μετά, όταν άρχισε το Yen να δυναμώνει, και δυνάμωσε απότομα κάποιο διάστημα, χάσανε τ´αυγά και τα καλάθια.
Αν είσαι διατεθειμένος να ρισκάρεις κάντο, αν είσαι άνθρωπος της σιγουριάς ξανασκέψου το.

Γνωμη μου ειναι οτι επειδη το στεγαστικο ειναι για πολλα χρονια συνηθως, μαλλον δεν συμφερει το ξενο νομισμα (εχω και εγω στεγαστικο).
Αυτο που εκανες (επαναδιαπραγματευση) ειναι το καλυτερο, εχω κανει 2 φορες και τωρα πληρωνω μικροτερη δοση απ οτι πριν 3 χρονια που το πηρα.

η διαφορά αυτή τη στιγμή για το κεφάλαιο που μου υπολείπεται και για την ίδια χρονική διάρκεια είναι 195 Ευρώ. Καθόλου μικρή. Βέβαια ταυτόχρονα έκαναν μία γενναία πρόωρη αποπληρωμή, οπότε η διαφορά θα είναι γύρω στα 130 Ευρώ, αλλά πάλι είναι σημαντική. Και αναμένεται και κάποια ακόμη αύξηση των επιτοκίων (άλλο 0,25 - 0,50%) της ECB.

Δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο σου έκαναν πρόωρη αποπληρωμή!!!
Πριν αποφασίσεις πρέπει να γνωρίζεις κάποια πράγματα.
Μεταξύ των τραπεζών διεξάγεται πόλεμος σχετικά με το ποιά θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των Στεγαστικών δανείων.
Αυτό σου επιτρέπει ΣΗΜΕΡΑ να πουλήσεις το δάνειό σου σε άλλη τράπεζα με επιτόκιο ΕΚΤ+1%,χωρίς να πληρώσεις έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αλλά και χωρίς έξοδα προσημείωσης!!!

Τα δάνεια σε Ελβετικό φράγκο μάλλον είναι ελκυστικά αφού προσφέρονται με εξασφάλιση της διακύμανσης της ΔΟΣΗΣ με μια επιβάρυνση +0,15% στο συνολικό επιτόκιο.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα στεγαστικό δάνειο έχει μεγάλη διάρκεια,αν αλλάξει η ισοτιμία,και αφού έχεις εξασφαλίσει την δόση,μπορείς να περιμένεις έτσι ώστε την κατάλληλη για την τσέπη σου στιγμή,να γυρίσεις το δάνειό σου σε ευρώ.
Βέβαια τα παραπάνω προυποθέτουν το να παρακολουθείς λίγο τη διακύμανση των ισοτιμιών.
Αν αυτό σου φαίνεται δύσκολο και κουραστικό,να σου θυμίσω ότι ένα στεγαστικό δάνειο για τους περισσότερους από εμάς είναι απόφαση ζωής και σαν τέτοια,έχεις υποχρέωση τόσο για σένα όσο και για την οικογένειά σου,να παρακολουθήσεις τις όποιες εξελίξεις-θετικές ή αρνητικές-την αφορούν.

Αν τελικά αποφασίσεις να παραμείνεις στο ευρώ,ο ανταγωνισμός σήμερα σου προσφέρει ένα ελκυστικότερο τελικό επιτόκιο αλλά και τη μεταφορά του δανείου σου με μηδενικά-κυριολεκτικά-έξοδα.

Ελπίζω να βοήθησα λιγουλάκι.
Ότι άλλο θέλεις,εδώ είμαι.

διόρθωση: έκανα, όχι έκαναν. Μου έφυγε ένα "ν" παραπάνω!

Για μερική αποπληρωμή πήγαινα, αλλά είπα να ρίξω και μια επαναδιαπραγματευση.
Ευχαριστώ πολύ!