Επείγουσα ερώτηση για Pentax K10D

pontios

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
8,946
Clermont-Ferrand, France
Παιδιά μια γρήγορη ερώτηση.
Βρήκα την Κ10D καινούρια σε ξεστοκάρισμα το κιτ στα 257 ευρώ. Αυτή την στιγμή έχω την Κ100D. Αξίζει να πάω στην Κ10? Σίγουρα είναι παραπάνω megapixel και έχει και μπαταρία λιθίου. Είναι όμως καλύτερη ή να μείνω όπως είμαι?
Την Κ100 τη είχα πάρει πέρσι 300 ευρώ και δεν βλέπω να την δίνω με πάνω από 150.
Από ότι διάβασα η Κ10 είναι πιο δύσκολη στον χειρισμό και δεν βγάζει καλές jpeg. Επίσης με ISO πάνω από 800 έχει πολύ θόρυβο?

Όποιος ξέρει γιατί δεν θέλω να την χάσω εάν αξίζει.

Η Κ10D είναι σημαντικά καλύτερη μηχανή από την Κ100D. Αλλά για να πάρεις καλό αποτέλεσμα σχεδόν επιβάλλεται να φωτογραφίζεις σε raw και να κάνεις εσύ τη μετατροπή, η μηχανή jpeg που έχει η κάμερα, είναι περίπου για πέταμα. 257 ευρώ είναι πολύ χαμηλή τιμή, βέβαια είναι μοντέλο που κοντεύει τα 3 έτη, ήδη έχει αντικατασταθεί και ο αντικαταστάτης της! Για αναβάθμιση, καλύτερα μία K20D, θα έλεγα.
Από οικονομικής απόψεως βέβαια, η Κ10D είναι μια αναβάθμιση που θα σου κοστίσει μόλις 100 ευρώ.

Αν με ρωτούσες εμένα, θα σου έλεγα ότι την εποχή της Κ10 & Κ100, η Κ10 ήταν σαφώς ανώτερη !
Εκτός την ανάλυσης, μιλάμε για σαφώς ανώτερο σώμα με μεταλλικά πολλά μέρη, σφραγισμένη κατά της σκόνης κ της βροχής, η τεχνική της σταθεροποίησης γίνεται και με μηχανισμό(διαθέτει ειδικούς μαγνήτες) + ειδική επίστρωση για να μην κολλά η σκόνη στον καθρέπτη της, ο επεξεργαστής της είναι καλύτερος & γρηγορότερος, καλύτερη διαχείριση του iso, με περισσότερα βήματα (1/2 & 1/3 EV) κ.α. πολλά...

Αποψή μου είναι να πας για την Κ20 τώρα, αλλά σε αυτή την τιμή δεν θα την βρεις, οπότε δίνοντας 300 ευρώ αγοράζεις μια πάρα πολύ καλή μηχανή !!

Ευχαριστώ παιδιά, μάλλον βλέπω να την παίρνω, αλλά δεδομένου ότι δεν έχω ασχοληθεί με φωτογραφία και δεν έχω κάνει καθόλου μετατροπή σε jpeg από raw παρά μόνο με το πρόγραμμα της pentax (αν και έχω και το photoshop), θα δυσκολευτώ πολύ με την Κ10? Πιο πολύ την θέλω για φωτό διακοπών και της οικογένειας.

Τπτ δεν είναι η μετατροπή raw, ειδικώς μέσα από το PS. Τώρα εάν έχεις μεγάλο όγκο φωτογραφιών, υπάρχει ένα ζήτημα workflow... αλλά σε κάθε περίπτωση αξίζει πιστεύω η μετατροπή.