Επεξεργασία ήχου με sound forge

sakiskar

New member
13 February 2013
48
Γειά σας. Φορτώνω στο soundforge MP3 που προέρχονται από το internet και από παλαιά εργοστασιακά cd. Ανεβάζω την ένταση τους με compresor, περίπου 3-5 db, για να είναι ίδια με MP3 που προέρχονται από καινούργια cd και έχουν καλύτερη ποιότητα, ώστε να συνυπάρχουν στις συλλογές μου. Θέλω να ρωτήσω αν πρίν την επεξεργασία πρέπει να ανεβάσω τα bit σε 24 wav (ή αν πρέπει πρώτα 16 και μετά 24 wav) και αν πρέπει να πειράξω και το samplerate (24-44.1? 24-48? 24-96?) και αντίστροφα, αν πρέπει να ανεβούν, πως πρέπει να τα σώσω μετά την επεξεργασία; Υποβιβάζοντας απο μεγάλη ανάλυση, κατευθείαν σε MP3, ή πρώτα στα 16-44.1 wav και μετά mp3. Τέλος αν τα σώσω σε SD πρέπει κατά την υποβάθμιση να γίνει εισαγωγή dithering (όπως γίνεται όταν σώζονται σε CD), ή όχι; Όλες αυτές οι αλλαγές των bit & khz προς τα πάνω ή κάτω, (άν χρειάζονται) πρέπει να γίνουν πρώτα από τα εφφέ (process) του προγράμματος και μετά να γίνει σώσιμο (save us) ή μπορεί το πρόγραμμα να τις κάνει μόνο του με τις επιλογές που υπάρχουν στο save us.Τέλος τις ίδιες ερωτήσεις έχω και για τις περιπτώσεις που πρέπει να επεξεργαστώ αρχεία wav. Αν γνωρίζει,κάποιος σχετικά με το θέμα, θα ήθελα μία απάντηση. Ευχαριστώ.
 
Last edited by a moderator:
Πρώτα απ' όλα καλώς όρισες στην παρέα! :smile:

Δεύτερον μην ανοίγεις το ίδιο νήμα με το ίδιο περιεχόμενο σε δύο (ή περισσότερες) διαφορετικές θέσεις στο forum. (Το ένα νήμα διαγράφτηκε και παραμένει το παρόν στη σωστή θέση). Η έλλειψη εμπειρίας πάντως κατανοητή.

Τρίτον, προσπάθησε να βάζεις παραγράφους και να χωρίζεις κάπως τα μηνύματα σου. Έτσι θα είναι πιο ευανάγνωστα και θα διευκολύνεις όσους θέλουν να βοηθήσουν.

Τέταρτον, για τα ερωτήματα που θέτεις, λίγη υπομονή και θ' απαντηθούν... -bye-
 
Γειά σας. Φορτώνω στο soundforge MP3 που προέρχονται από το internet και από παλαιά εργοστασιακά cd. Ανεβάζω την ένταση τους με compresor, περίπου 3-5 db, για να είναι ίδια με MP3 που προέρχονται από καινούργια cd και έχουν καλύτερη ποιότητα, ώστε να συνυπάρχουν στις συλλογές μου.

Αυτό που προσπαθείς να κάνεις λέγεται normalizing. Αύξηση ή μείωση της σχετικής έντασης των κομματιών για να παίζουν σε σχετικά ίδια ένταση όταν βρίσκονται σε μία συλλογή. Λογικό και αναγκαίο σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά μη νομίζεις ότι έτσι βελτιώνεται η ποιότητα. Το αντίθετο μάλλον. Και αν μεν χρησιμοποιείς κάποιο Normalizer καλώς. (Όλοι οι Wave Editors διαθέτουν, ανάμεσα τους και ο Soundforge). Η όποια υποβάθμιση της ποιότητας είναι αμελητέα. Με την άνοδο της σχετικής στάθμης αυξάνεται όμως και η στάθμη του θορύβου (noise floor), αυτό να το θυμάσαι.

Αν όμως χρησιμοποιείς κάποιο compressor/limiter για το σκοπό αυτό τότε αλλοιώνεται και ο ηχητικός χαρακτήρας του αρχείου. Η κυριότερη επίδραση είναι ότι περιορίζονται τα μικροδυναμικά του κομματιού από λίγο έως πάρα πολύ. (Ψάξε στο δίκτυο να βρεις τα σχετικά με Loudness Wars)


Θέλω να ρωτήσω αν πρίν την επεξεργασία πρέπει να ανεβάσω τα bit σε 24 wav (ή αν πρέπει πρώτα 16 και μετά 24 wav) και αν πρέπει να πειράξω και το samplerate (24-44.1? 24-48? 24-96?) και αντίστροφα, αν πρέπει να ανεβούν, πως πρέπει να τα σώσω μετά την επεξεργασία;
Εφ' όσον ασχολείσαι μόνο με MP3 και η μοναδική επεξεργασία που κάνεις είναι Normalizing, δε χρειάζεται να ανεβάσεις την ανάλυση. Και μάλλον επιβάρυνση θα είναι για σένα, διότι θα προκύψουν πλήθος ενδιάμεσα και μεγάλα αρχεία, ώσπου να καταλήξεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εάν κάνεις οποιαδήποτε άλλη περαιτέρω επεξεργασία (εκτός Normalizing) (π.χ. βελτίωση του ήχου EQ κλπ) τότε ναι, πρέπει ν' ανεβάσεις την ανάλυση στα 24 Bits.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εφαρμόσεις dithering πριν τη μετατροπή σε MP3.

Η διαδικασία είναι ως εξής:
Αρχείο (MP3 / WAV) => Επεξεργασία => Dithering => WAV => MP3


Υποβιβάζοντας από μεγάλη ανάλυση, κατευθείαν σε MP3, ή πρώτα στα 16-44.1 wav και μετά mp3.
Το Soundforge είναι Wave Editor και επεξεργάζεται βασικά αρχεία WAV (ασυμπίεστα), όχι MP3 (συμπιεσμένα).
Σε κάθε περίπτωση που υποβιβάζουμε την ανάλυση και σε κάθε περίπτωση που κάνουμε επεξεργασία εφαρμόζουμε dithering.

Συνεπώς πρώτα WAV 44,1/16 και κατόπιν MP3. Ανάλογα με το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε αυτό μπορεί να γίνει και αυτοματοποιημένα.


Τέλος αν τα σώσω σε SD πρέπει κατά την υποβάθμιση να γίνει εισαγωγή dithering (όπως γίνεται όταν σώζονται σε CD), ή όχι;
Σε όλες τις περιπτώσεις σύμφωνα με όσα είπαμε παραπάνω.


Όλες αυτές οι αλλαγές των bit & khz προς τα πάνω ή κάτω, (άν χρειάζονται) πρέπει να γίνουν πρώτα από τα εφφέ (process) του προγράμματος και μετά να γίνει σώσιμο (save us) ή μπορεί το πρόγραμμα να τις κάνει μόνο του με τις επιλογές που υπάρχουν στο save as.
Προτιμότερο είναι από τα effects πρώτα και κατόπιν με την εντολή Save as...
Διότι έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε plug-in, πολλές φορές τρίτων κατασκευαστών και δεν είναι όλα της ίδιας ποιότητας. Εξαρτάται και από τον τρόπο που λειτουργεί το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε, αλλά όλα λίγο-πολύ δουλεύουν παρόμοια.


Τέλος τις ίδιες ερωτήσεις έχω και για τις περιπτώσεις που πρέπει να επεξεργαστώ αρχεία wav. Αν γνωρίζει,κάποιος σχετικά με το θέμα, θα ήθελα μία απάντηση. Ευχαριστώ.
Όπως είπαμε και πιο πάνω το Soundforge είναι Wave Editor και επεξεργάζεται βασικά αρχεία WAV (ασυμπίεστα), όχι MP3 (συμπιεσμένα). Για να δουλέψεις μ' ένα MP3, αυτό μετατρέπεται πρώτα σε WAV και αυτού την κυματομορφή βλέπεις όση ώρα κάνεις επεξεργασία. MP3 είναι μόνο το τελικό σου αποτέλεσμα. Όλα τα ενδιάμεσα στάδια είναι σε WAV και σ' αυτό το format θα σώζεις, ώσπου να τελειώσεις.

Αυτά προς το παρόν -bye-
 
Sonus Naturalis σε χαιρετώ και πάλι και ευχαριστώ για τα πολύ ενδιαφέροντα που μου γράφεις.Θα χρειαστώ ωστόσο κάποιες διευκρινίσεις σε ορισμένα θέματα.
1) Γνωρίζω τη λειτουργία normalize. Δυστυχώς, δεν ανεβάζει την ένταση σχεδόν καθόλου. Οι παλιές ηχογραφήσεις (εργοστασιακά CD) δεν έχουν ένταση, είναι <πνιγμένες>. Σε μερικές,υπάρχει και μεγάλη διαφορά μεταξύ L-R καναλιών. Ωστόσο οι κορυφές τις κυματομορφής, είναι ελάχιστα πιό κάτω απο τα 0 db. Έτσι δεν έχουμε αποτέλεσμα. Σκοπός μου είναι να διατηρήσω όσο το δυνατό, την δουλειά (ποιότητα) του ηχολήπτη, και όχι να τη βελτιώσω (κάτι που δεν γίνεται), και να ανεβάσω απλά την ένταση. Η διαφορά λοιπόν που ακούω, μεταξύ παλαιάς και νέας ηχογράφησης είναι (φαίνεται στους αριθμούς που δείχνει το πρόγραμα) 3-4db. Θά ήθελα μία απάντηση, άν μπορεί (υπάρχει τρόπος),να πετύχω αύξηση 3-4 db, με χρήση normalize.

2) Αν δέν γίνονται τα ανωτέρω με normalize, η χρήση (ελάχιστη) compresor/limiter, (thres. -8db, ratio2:1, που χρησιμοποιώ), μου αλλοιώνει ,αρκετά το αποτέλεσμα ;Εγώ με αυτές τις ρυθμήσεις δεν ακούω κάτι να χαλάει. Δεν έχω βέβαια και το πιό τέλειο σύστημα ακρόασης και σίγουρα το δυνατότερο, δεν είναι και το καλύτερο, όπως συνήθως νομίζουμε. (Δεν καταλαβαίνω το όρο μικροδυναμικά). Αν μπορείς να μου δώσεις κάποιες άλλες, ίσως πιό κατάλληλες τιμές για thres... - radio, κ.λ.π. για καλύτερα αποτελέσματα, γράψε μου. Πρέπει ακόμη ,με την λίγη αυτή χρήση του compres... να μπώ στη διαδικασία αύξησης ανάλυσης ;
3) Εκτός από MP3 ασχολούμαι και με wav, και εκτός από την αύξηση έντασης, σε μερικά τραγούδια αφαιρώ μέρη που δεν μου αρέσουν (ενδιάμεσα ή στη αρχή ή στο τέλος). Καμμία άλλη επεξεργασία δεν κάνω. Πρέπει να ανεβάσω ανάλυση ;
4) Επειδή διαβάζω και κάποια σχετικά βιβλία, γνωρίζω ότι το dithering, γίνεται, μόνο όταν υποβιβάζουμε το σήμα και όχι όταν το επεξεργαζόμαστε. Φοβάμε ότι θα προστεθεί θόρυβος.Θα δοκιμάσω σίγουρα τη διαδικασία και θα σου πω, για το ακουστικό αποτέλεσμα.
5)Τέλος θέλω μία επιβεβαίωση για αυτά που λές στο τέλος γιατί δεν τα γνώριζα. Διαβάζω σε βιβλίο σχετικό με το sound forge 10 ότι επεξεργάζετε και αρχεία mp3. (Μήπως βέβαια εννοεί ότι μετατρέπει wav σε mp3 ή πέρνει mp3 από cd). Μου λές λοιπόν, αν κατάλαβα καλά, ότι άν φορτώσω ένα mp3 το μετατρέπει αυτόματα σε wav.Στη συνέχεια,όσες επεξεργασίες κάνω, αυτές γίνονται και σώζονται πάλι ως wav. και τέλος, όταν τελειώσω το σώζω από το save us, επιλέγοντας mp3 - 320kb. 44.1khz. Στο save us, όμως υπάρχει και η επιλογή ως wav. Άρα μάλλον μπορούμε να το σώσουμε και ως wav. Ισχύουν λοιπόν όλα αυτά, είναι έτσι ;

Ευχαριστώ πολύ, με φιλικούς χεραιτισμούς. Θανάσης.
 
Sonus Naturalis σε χαιρετώ και πάλι και ευχαριστώ για τα πολύ ενδιαφέροντα που μου γράφεις.Θα χρειαστώ ωστόσο κάποιες διευκρινίσεις σε ορισμένα θέματα.
1) Γνωρίζω τη λειτουργία normalize. Δυστυχώς, δεν ανεβάζει την ένταση σχεδόν καθόλου. Οι παλιές ηχογραφήσεις (εργοστασιακά CD) δεν έχουν ένταση, είναι <πνιγμένες>. Σε μερικές,υπάρχει και μεγάλη διαφορά μεταξύ L-R καναλιών. Ωστόσο οι κορυφές τις κυματομορφής, είναι ελάχιστα πιό κάτω απο τα 0 db. Έτσι δεν έχουμε αποτέλεσμα. Σκοπός μου είναι να διατηρήσω όσο το δυνατό, την δουλειά (ποιότητα) του ηχολήπτη, και όχι να τη βελτιώσω (κάτι που δεν γίνεται), και να ανεβάσω απλά την ένταση. Η διαφορά λοιπόν που ακούω, μεταξύ παλαιάς και νέας ηχογράφησης είναι (φαίνεται στους αριθμούς που δείχνει το πρόγραμα) 3-4db. Θά ήθελα μία απάντηση, άν μπορεί (υπάρχει τρόπος),να πετύχω αύξηση 3-4 db, με χρήση normalize.
Δε συμφωνώ ότι οι παλιές ηχογραφήσεις (εργοστασιακά CD) δεν έχουν ένταση, είναι <πνιγμένες>.
Το αντίθετο, είναι πιο φυσικές και έχουν μεγαλύτερη δυναμική περιοχή από αυτή που συνηθίζεται σε πρόσφατα εμπορικά CD. Η διαδικασία normalize αυξάνει την ένταση όσο είναι δυνατόν χωρίς να επηρεάζει τη δυναμική περιοχή. Η συμπίεση compression τη μειώνει και αλλοιώνει το περιεχόμενο της μουσικής. Δεν μπορώ να επεκταθώ, αλλά όπως σου ξαναείπα διάβασε τα σχετικά με Loudness wars. Ξεκίνα από εδώ:
Βέβαια, αν εσένα σου αρέσει να φτιάχνεις μ' αυτό τον τρόπο έτσι τις συλλογές σου μπορείς να το κάνεις. Είναι προσωπικό σου γούστο και αναφαίρετο δικαίωμα. Αλλά μη θεωρείς ότι επειδή ακούγονται πιο δυνατά ακούγονται και καλύτερα. Ένα μεγάλο μέρος από το συναισθηματικό περιεχόμενο της μουσικής που βρίσκεται στη δυναμική περιοχή και στα μικροδυναμικά χάνεται. Σε ποιό βαθμό μπορείς να το αντιληφθείς εξαρτάται από το σύστημα σου.

Πάντως αν πρόκειται για συλλογή είναι προτιμότερη η διαδικασία meta-normalize, ώστε να βρίσκονται όλα τα κομμάτια στην ίδια περίπου ένταση χωρίς να επηρεάζεται η δυναμική τους περιοχή.

2) Αν δέν γίνονται τα ανωτέρω με normalize, η χρήση (ελάχιστη) compresor/limiter, (thres. -8db, ratio2:1, που χρησιμοποιώ), μου αλλοιώνει ,αρκετά το αποτέλεσμα ;Εγώ με αυτές τις ρυθμήσεις δεν ακούω κάτι να χαλάει. Δεν έχω βέβαια και το πιό τέλειο σύστημα ακρόασης και σίγουρα το δυνατότερο, δεν είναι και το καλύτερο, όπως συνήθως νομίζουμε. (Δεν καταλαβαίνω το όρο μικροδυναμικά). Αν μπορείς να μου δώσεις κάποιες άλλες, ίσως πιό κατάλληλες τιμές για thres... - radio, κ.λ.π. για καλύτερα αποτελέσματα, γράψε μου. Πρέπει ακόμη ,με την λίγη αυτή χρήση του compres... να μπώ στη διαδικασία αύξησης ανάλυσης ;
Την γενικότερη άποψη μου την έγραψα πιο πάνω.

Οι παράμετροι στο Compression δεν υπόκεινται σε κάποιο σταθερό κανόνα που πρέπει να ακολουθούμε, αλλά τις καθορίζουμε ανάλογα με το γούστο μας παρατηρώντας κάθε φορά πως ακούγονται οι αλλαγές στο κομμάτι που επεξεργαζόμαστε.

3) Εκτός από MP3 ασχολούμαι και με wav, και εκτός από την αύξηση έντασης, σε μερικά τραγούδια αφαιρώ μέρη που δεν μου αρέσουν (ενδιάμεσα ή στη αρχή ή στο τέλος). Καμμία άλλη επεξεργασία δεν κάνω. Πρέπει να ανεβάσω ανάλυση ;
Αν κάνεις μόνο κοπτοραπτική (μοντάζ) δε χρειάζεται. Ούτε αύξηση στην ανάλυση, ούτε dithering.

4) Επειδή διαβάζω και κάποια σχετικά βιβλία, γνωρίζω ότι το dithering γίνεται, μόνο όταν υποβιβάζουμε το σήμα και όχι όταν το επεξεργαζόμαστε. Φοβάμαι ότι θα προστεθεί θόρυβος. Θα δοκιμάσω σίγουρα τη διαδικασία και θα σου πω, για το ακουστικό αποτέλεσμα.
Οι διάφοροι επεξεργαστές (processors/plugins) που χρησιμοποιούμε δουλεύουν κατά κανόνα σε υψηλότερη ανάλυση (p.x. 32, 48, 64 bits κλπ) από το αρχείο που επεξεργαζόμαστε. Μετά τη χρήση τους η ανάλυση ξαναπέφτει. Γι' αυτό σε κάθε περίπτωση εφαρμόζουμε dithering, εφ' όσον έχουμε χρησιμοποιήσει τέτοιους επεξεργαστές (EQ, compressors κλπ).

5)Τέλος θέλω μία επιβεβαίωση για αυτά που λές στο τέλος γιατί δεν τα γνώριζα. Διαβάζω σε βιβλίο σχετικό με το sound forge 10 ότι επεξεργάζεται και αρχεία mp3. (Μήπως βέβαια εννοεί ότι μετατρέπει wav σε mp3 ή παίρνει mp3 από cd). Μου λές λοιπόν, αν κατάλαβα καλά, ότι άν φορτώσω ένα mp3 το μετατρέπει αυτόματα σε wav.Στη συνέχεια,όσες επεξεργασίες κάνω, αυτές γίνονται και σώζονται πάλι ως wav. και τέλος, όταν τελειώσω το σώζω από το save us, επιλέγοντας mp3 - 320kb. 44.1khz. Στο save us, όμως υπάρχει και η επιλογή ως wav. Άρα μάλλον μπορούμε να το σώσουμε και ως wav. Ισχύουν λοιπόν όλα αυτά, είναι έτσι ;
Ευχαριστώ πολύ, με φιλικούς χαιερετισμούς. Θανάσης.
Ισχύουν. Είναι ακριβώς όπως τα λέω. Όταν το Soundforge λέει ότι επεξεργάζεται mp3, εννοεί ότι μπορεί να τα διαβάσει, δηλαδή αφού τα μετατρέψει πρώτα σε Wav. Η επεξεργασία γίνεται πάντα σε Wav format. Δεν γίνεται αλλοιώς. Ένα συμπιεσμένο αρχείο όπως είναι τα mp3 πρέπει να αποσυμπιεστεί σε Wav πρώτα, ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία του. Όταν σώζεις στο τέλος έχεις την επιλογή να σώσεις σε Wav format διατηρώντας αναλλοίωτη την ποιότητα του ήχου που έχεις φτιάξει, ή σε mp3 με μία μικρή υποβάθμιση στην ποιότητα δεδομένου ότι το mp3 είναι format απωλεστικής συμπίεσης.

Πιστεύω τώρα να λύθηκαν οι απορίες σου. :smile:

Σε χαιρετώ
Μιχάλης -bye-
 
Μιχάλη, γειά σου.
Ευχαριστώ και πάλι, για τα πολύ χρήσιμα που γράφεις. Όλα αυτά τα θεωρώ διδασκαλία και το forum, σχολείο σε όλα τα σχετικά θέματα.Έχω, μόνο λίγους μήνες ασχολίας και δουλειάς με το computer audio, και τις λιγότερες γνώσεις από όλους σας. Ξεχνώ καμιά φορά ότι απευθύνομαι σε πολλούς. Εύχομαι να είναι χρήσιμα, όσα γράφεις και για άλλους. Από την κακή μετάφραση του PC, (δεν ξέρω αγγλικά), διάβασα για το Loudness Wars, και αν κατάλαβα καλά, προσπαθούν να βρούν ένα <σύστημα> για να γράφονται,όλα τα CD, στην ίδια ένταση. Μακάρι να γίνει,για να μη χαθεί η ποιότητα, το συναίσθημα ή η έκφραση.
Πράγματι λύθηκαν όλες οι απορίες μου, όμως όπως και εσύ, σαν έμπειρος γνωρίζεις, το ένα θέμα φέρνει το άλλο και ποτέ δεν τελειώνει κανείς.Εγώ δεν θέλω να απασχολώ με μυνήματα -ερωτήσεις κανένα. Δηλώνω, ότι δεν πρόκειται να ρωτήσω ξανά πάνω στο ίδιο θέμα,(ανταλλαγή απόψεων βέβαια μπορεί να γίνει), πέρα απο δύο ερωτήσεις-διευκρυνήσεις που προέκυψαν, μετά την απάντηση του Μιχάλη και απο δική μου έρευνα. Άν θέλει και μπορεί ο Μιχάλης ή όποιος άλλος (ειδικά κάποιος που να δουλεύει sound forge), ας δώσει μία απάντηση.
1) Θα ασχοληθώ μόνο με normalize, για μικρή αύξηση έντασης. Όμως ,όπως τελευταία έμαθα , έχουμε normalize-peak (που δεν μπορεί να ανεβάσει πολύ ) και ήταν η μόνη δυνατότητα που είχα στη απλή έκδοση sound forge. Θα αναβαθμίσω σε έκδοση pro με δυνατότητα normalize-RMS, με το οποίο θα κάνουμε δουλειά, είτε ανεβάζοντας ένταση, ή βάζοντας τα κομάτια στη ίδια ένταση. Άν και έχω ελληνικές οδηγίες, υπάρχουν παράμετροι που δεν καταλαβαίνω στο normalize-RMS. Όπως, ποιά η ρύθμιση των ignore below - attack time - release time - Use equal loudness contur για να υπολογισθεί η μέση RMS ισχύς ; Ποιά δεδομένα του αρχείου πρέπει να ληφθούν υπόψι για να βάλουμε εδώ τις σωστές τιμές και να κάνουμε έτσι σωστή δουλειά ; Και κατόπιν για να αποφύγουμε τυχόν παραμόρφωση επιλογή Apply dynamic compression or normalize peak value to 0db. Νομίζω ,ότι αυτά είναι τα σημαντικότερα για την αύξηση έντασης με σωστό τρόπο.
2) Μία απλή απορία . Σε αρχείο wav που έχω επεξαργασθεί, πρέπει να βάλω dithering ,πριν το σώσω ως MP3. Άν δεν επεξεργασθώ καθόλου το wav, δεν πρέπει πάλι να βάλω dithering , λόγω του ότι θα πέσει η ανάλυσή του σε MP3 ;
Δεν ήθελα να γράψω πολλά και να κουράσω, όμως έπρεπε να εκφράσω απόψεις, απορίες και ευχαριστίες.
Πολλά ευχαριστώ στον Μιχάλη, με ευχές για επιτυχία σε όλες τις δραστηριότητές του.
Ευχαριστώ και χαιρετώ φιλικά όλους. Θανάσης.
 
Συμπληρωματικά, θα διευκρινύσω όρους (παραμέτρους), στο normalize-RMS του sound forge (ανάλογοι, θα υπάρχουν και σε άλλα προγράματα επεξ. ήχου), για όσους θελήσουν να ασχοληθούν-απαντήσουν, στην (1) ερώτηση απο το προηγούμενο μύνημά μου.
Το ignore below καθορίζει το επίπεδο πάνω απο το οποίο θα γίνει υπολογισμός της μέσης RMS ισχύος. Εδώ λοιπόν, ξεκινούμε απο το 0 ή θέτουμε κάποια τιμή ?
Τα Attack time & release time ,είναι στα 200ms. Αυτή η τιμή δεν είναι κατάληλη για όλα τα songs. Ποιά δεδομένα του αρχείου (ίσως απο τα στατιστικά), πρέπει να λάβουμε υπόψι, για να θέσουμε τις ιδανικές τιμές ?
Το use equal loudness contour, θα το τσεκάρουμε ή όχι, για να ληφθούν υπόψι, οι κμπύλες Fletcher-Munson ? (Στους υπολογισμούς, γίνετε στάθμιση του παράγοντα της συχνότητας, επειδή τις υψηλές και χαμηλές δεν τις αντιλαμβανόμαστε τόσο καλά, όσο τις μεσαίες).
Τέλος, για αποφυγή τυχόν παραμόρφωσης, επιλέγουμε Apply dynamic cmpres , δηλ. εφαρμογή μεταβλητού κέρδους (gain) ή normalize peak value to 0db ,δηλ. με εφαρμογή μέγιστου δυνατού σταθερού κέρδους, με μέγιστη κορυφή στα 0db ?

Για τα ανωτέρω, θέλω υπόδειξη ρυθμήσεων 1) για άνοδο έντασης σε ένα αρχείο και 2) για ταίριασμα αρχείων με διαφορετικές εντάσεις.

Ευχαριστώ και χαιρετώ όλους. Θανάσης.