Sonus Naturalis σε χαιρετώ και πάλι και ευχαριστώ για τα πολύ ενδιαφέροντα που μου γράφεις.Θα χρειαστώ ωστόσο κάποιες διευκρινίσεις σε ορισμένα θέματα.
1) Γνωρίζω τη λειτουργία normalize. Δυστυχώς, δεν ανεβάζει την ένταση σχεδόν καθόλου. Οι παλιές ηχογραφήσεις (εργοστασιακά CD) δεν έχουν ένταση, είναι <πνιγμένες>. Σε μερικές,υπάρχει και μεγάλη διαφορά μεταξύ L-R καναλιών. Ωστόσο οι κορυφές τις κυματομορφής, είναι ελάχιστα πιό κάτω απο τα 0 db. Έτσι δεν έχουμε αποτέλεσμα. Σκοπός μου είναι να διατηρήσω όσο το δυνατό, την δουλειά (ποιότητα) του ηχολήπτη, και όχι να τη βελτιώσω (κάτι που δεν γίνεται), και να ανεβάσω απλά την ένταση. Η διαφορά λοιπόν που ακούω, μεταξύ παλαιάς και νέας ηχογράφησης είναι (φαίνεται στους αριθμούς που δείχνει το πρόγραμα) 3-4db. Θά ήθελα μία απάντηση, άν μπορεί (υπάρχει τρόπος),να πετύχω αύξηση 3-4 db, με χρήση normalize.
Δε συμφωνώ ότι οι παλιές ηχογραφήσεις (εργοστασιακά CD) δεν έχουν ένταση, είναι <πνιγμένες>.
Το αντίθετο, είναι πιο φυσικές και έχουν μεγαλύτερη δυναμική περιοχή από αυτή που συνηθίζεται σε πρόσφατα εμπορικά CD. Η διαδικασία normalize αυξάνει την ένταση όσο είναι δυνατόν χωρίς να επηρεάζει τη δυναμική περιοχή. Η συμπίεση compression τη μειώνει και αλλοιώνει το περιεχόμενο της μουσικής. Δεν μπορώ να επεκταθώ, αλλά όπως σου ξαναείπα διάβασε τα σχετικά με Loudness wars. Ξεκίνα από
εδώ:
Βέβαια, αν εσένα σου αρέσει να φτιάχνεις μ' αυτό τον τρόπο έτσι τις συλλογές σου μπορείς να το κάνεις. Είναι προσωπικό σου γούστο και αναφαίρετο δικαίωμα. Αλλά μη θεωρείς ότι επειδή ακούγονται πιο δυνατά ακούγονται και καλύτερα. Ένα μεγάλο μέρος από το συναισθηματικό περιεχόμενο της μουσικής που βρίσκεται στη δυναμική περιοχή και στα μικροδυναμικά χάνεται. Σε ποιό βαθμό μπορείς να το αντιληφθείς εξαρτάται από το σύστημα σου.
Πάντως αν πρόκειται για συλλογή είναι προτιμότερη η διαδικασία meta-normalize, ώστε να βρίσκονται όλα τα κομμάτια στην ίδια περίπου ένταση χωρίς να επηρεάζεται η δυναμική τους περιοχή.
2) Αν δέν γίνονται τα ανωτέρω με normalize, η χρήση (ελάχιστη) compresor/limiter, (thres. -8db, ratio2:1, που χρησιμοποιώ), μου αλλοιώνει ,αρκετά το αποτέλεσμα ;Εγώ με αυτές τις ρυθμήσεις δεν ακούω κάτι να χαλάει. Δεν έχω βέβαια και το πιό τέλειο σύστημα ακρόασης και σίγουρα το δυνατότερο, δεν είναι και το καλύτερο, όπως συνήθως νομίζουμε. (Δεν καταλαβαίνω το όρο μικροδυναμικά). Αν μπορείς να μου δώσεις κάποιες άλλες, ίσως πιό κατάλληλες τιμές για thres... - radio, κ.λ.π. για καλύτερα αποτελέσματα, γράψε μου. Πρέπει ακόμη ,με την λίγη αυτή χρήση του compres... να μπώ στη διαδικασία αύξησης ανάλυσης ;
Την γενικότερη άποψη μου την έγραψα πιο πάνω.
Οι παράμετροι στο Compression δεν υπόκεινται σε κάποιο σταθερό κανόνα που πρέπει να ακολουθούμε, αλλά τις καθορίζουμε ανάλογα με το γούστο μας παρατηρώντας κάθε φορά πως ακούγονται οι αλλαγές στο κομμάτι που επεξεργαζόμαστε.
3) Εκτός από MP3 ασχολούμαι και με wav, και εκτός από την αύξηση έντασης, σε μερικά τραγούδια αφαιρώ μέρη που δεν μου αρέσουν (ενδιάμεσα ή στη αρχή ή στο τέλος). Καμμία άλλη επεξεργασία δεν κάνω. Πρέπει να ανεβάσω ανάλυση ;
Αν κάνεις μόνο κοπτοραπτική (μοντάζ) δε χρειάζεται. Ούτε αύξηση στην ανάλυση, ούτε dithering.
4) Επειδή διαβάζω και κάποια σχετικά βιβλία, γνωρίζω ότι το dithering γίνεται, μόνο όταν υποβιβάζουμε το σήμα και όχι όταν το επεξεργαζόμαστε. Φοβάμαι ότι θα προστεθεί θόρυβος. Θα δοκιμάσω σίγουρα τη διαδικασία και θα σου πω, για το ακουστικό αποτέλεσμα.
Οι διάφοροι επεξεργαστές (processors/plugins) που χρησιμοποιούμε δουλεύουν κατά κανόνα σε υψηλότερη ανάλυση (p.x. 32, 48, 64 bits κλπ) από το αρχείο που επεξεργαζόμαστε. Μετά τη χρήση τους η ανάλυση ξαναπέφτει. Γι' αυτό σε κάθε περίπτωση εφαρμόζουμε dithering, εφ' όσον έχουμε χρησιμοποιήσει τέτοιους επεξεργαστές (EQ, compressors κλπ).
5)Τέλος θέλω μία επιβεβαίωση για αυτά που λές στο τέλος γιατί δεν τα γνώριζα. Διαβάζω σε βιβλίο σχετικό με το sound forge 10 ότι επεξεργάζεται και αρχεία mp3. (Μήπως βέβαια εννοεί ότι μετατρέπει wav σε mp3 ή παίρνει mp3 από cd). Μου λές λοιπόν, αν κατάλαβα καλά, ότι άν φορτώσω ένα mp3 το μετατρέπει αυτόματα σε wav.Στη συνέχεια,όσες επεξεργασίες κάνω, αυτές γίνονται και σώζονται πάλι ως wav. και τέλος, όταν τελειώσω το σώζω από το save us, επιλέγοντας mp3 - 320kb. 44.1khz. Στο save us, όμως υπάρχει και η επιλογή ως wav. Άρα μάλλον μπορούμε να το σώσουμε και ως wav. Ισχύουν λοιπόν όλα αυτά, είναι έτσι ;
Ευχαριστώ πολύ, με φιλικούς χαιερετισμούς. Θανάσης.
Ισχύουν. Είναι ακριβώς όπως τα λέω. Όταν το Soundforge λέει ότι επεξεργάζεται mp3, εννοεί ότι μπορεί να τα διαβάσει, δηλαδή αφού τα μετατρέψει πρώτα σε Wav. Η επεξεργασία γίνεται πάντα σε Wav format. Δεν γίνεται αλλοιώς. Ένα συμπιεσμένο αρχείο όπως είναι τα mp3 πρέπει να αποσυμπιεστεί σε Wav πρώτα, ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία του. Όταν σώζεις στο τέλος έχεις την επιλογή να σώσεις σε Wav format διατηρώντας αναλλοίωτη την ποιότητα του ήχου που έχεις φτιάξει, ή σε mp3 με μία μικρή υποβάθμιση στην ποιότητα δεδομένου ότι το mp3 είναι format απωλεστικής συμπίεσης.
Πιστεύω τώρα να λύθηκαν οι απορίες σου. :smile:
Σε χαιρετώ
Μιχάλης
