Επεξεργασία Raw - Σε ποιό Format η αποθήκευση?

shutter

New member
3 September 2009
79
Σε ποιό format είναι η καλύτερη λύση για την αποθήκευση μιας επεξεργασμένης φωτογραφίας?
Δλδ, έχοντας μια φωτο σε raw (περί τα 12ΜΒ) και μεταφέροντάς της στο photoshop για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, ποιό είναι το ιδανικότερο format και σε ποια ποιότητα (το jpg έχει διάφορες διαβαθμίσεις) για να πούμε οτι η νέα αυτη φωτογραφία είναι ισάξια του raw. Και στο μέλλον να είναι εφικτό να γίνουν εκνέου αλλαγές χωρίς απώλειες! (Αν είναι δυνατό το νέο αυτό αρχείο να μην ξεπερνά κατα πολύ σε μέγεθος το raw, το αναφέρω γιατί μου έτυχε σε .psd να έχει το 5πλάσιο, αλλά φαντάζομαι λόγω των layers κα που κρατά το photoshop)

Last edited:
ειναι μεγαλο το θεμα και δυσκολη η απαντηση με λιγα λογια,
τι εχεις στο νου σου κ τι θελεις να κανεις με τις φωτο σου??

Xμμμ για "να είναι ισάξια του raw" και όχι μεγαλύτερα σε Mbytes μόνο μια περίπτωση υπάρχει. Επεξεργασία μόνο σε Raw με σώσιμο των settings για κάθε εκδοχή που μας αρέσει.

Είναι όμως μεγάλο το ποσοστό της επεξεργασίας που μπορεί να γίνει στο ACR και μάλιστα μερικά (πολλά) πράγματα γίνονται καλύτερα στο ACR παρά στο Photoshop. Τί είδους επεξεργασία έχεις κάνει ??.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις το αποθηκευμένο αρχείο είναι κατα το μάλλον ή ήττον υποδεέστερο ή μεγαλύτερο.
Σε jpeg δεν συζητάμε ούτε για κοντά στο ισάξιο. Διότι θα είναι και συμπιεσμένο και 8μπιτο.

Τώρα το πόσο σημαντική είναι η υποβάθμιση ... εξαρτάται απο τί μελλοντική επεξεργασία θα του γίνει. Αν απαντήσεις στην ερώτηση του Γιάννη θα βγεί άκρη ...

kotsidisjohn συνήθως χρειάζεται να επεξεργαστώ κάποιες φωτογραφίες στο photoshop, απο lens correction και crop μέχρι και αφαίρεση καλωδίων και προσθήκη μασκών...
Αυτό που κάνω αρχικά είναι να διορθώσω αν χρειάζεται, white balance, έκθεση, κορεσμό, στο DPP και απο εκεί δεν ξέρω σε τί μορφή να την αποθηκεύσω ώστε να την επεγεργαστώ στο photoshop.
Επίσης απο το photoshop όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία να αποθηκεύσω σε άλλο format?

Γιάννη Γιαρίμη, δεν χάλασε και ο κόσμος να ξεπερνάει και το raw (είναι φθηνά τα GB) απλα το ανέφερα γιατί σε ένα expοrt απο το DPP σε TIF (αν θυμάμαι καλά) είχε 6πλάσιο μέγεθος!

Last edited:
σε ρωτησα με λιγα λογια οχι το τι διαδικασιες ακολουθεις με το photoshop αλλα ποια η χρηση των φωτο, που προοριζονται δηλαδη..

ΓΙα εκτυπωση πχ απλη 10χ15 σε lab?
για χρηση σε μακετες-περιοδικα-εντυπα?
για εππαγελματικη-αλλη χρηση?
για προσωπικο αρχειο?

αν ειναι για σενα κ χαλαρα πραγματα δηλαδη εννοω, μηπως δεν αξιζει να μπεις σε διαδικασια πχ να κρατησεις το καλυτερο σε ποιοτητα κ μεγεθος αρχειο? = περισσοτερη δουλεια, πιο πολυς ογκος κ χρονος κτλπ για ενα πολυ μικρο ποσοστο διαφορας??

θα λεγα πως οι 3 πιο διαδεδομενοοι τυποι ειναι psd , tiff και jpeg.

Eπισης θα προτινα Jpeg.Πολυ καλη ποιοτητα κ λογικο μεγεθος με 12 συμπιεση.
Το τιff θα ναι πιο μεγαλο και αν ειναι σε CMYK 16bit αντε γεια μετα...πολλοι δισκοι, αν κ δουλευεται ευκολα..

σε psd μπορεις να κρατησεις κ τα layers για μελλοντικη χρηση.

υπαρχουν και αλλοι τυποι αρχειων οπως πχ dng αλλα μαλλον δεν αξιζει ν ασχοληθεις , εκτος κι αν εχεις αλλες βλεψεις.

kotsidisjohn έχεις δίκιο, δεν κατάλαβα..
μερικές φωτογραφίες προορίζονται για μεγαλύτερες εκτυπώσεις απο 10x15, στο μέγιστο δυνατό μέγεθος που μπορεί να δώσει η canon 40d.
Ίσως μελλοντικά κάποιες να αξιοποιηθούν με κάποιο δημιουργικό τρόπο, αυτές θα ήθελα να τις κρατώ με τις λιγότερες απώλειες!

kotsidisjohn συνήθως χρειάζεται να επεξεργαστώ κάποιες φωτογραφίες στο photoshop, απο lens correction και crop μέχρι και αφαίρεση καλωδίων και προσθήκη μασκών...
Αυτό που κάνω αρχικά είναι να διορθώσω αν χρειάζεται, white balance, έκθεση, κορεσμό, στο DPP και απο εκεί δεν ξέρω σε τί μορφή να την αποθηκεύσω ώστε να την επεγεργαστώ στο photoshop.
Επίσης απο το photoshop όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία να αποθηκεύσω σε άλλο format?

Γιάννη Γιαρίμη, δεν χάλασε και ο κόσμος να ξεπερνάει και το raw (είναι φθηνά τα GB) απλα το ανέφερα γιατί σε ένα expοrt απο το DPP σε TIF (αν θυμάμαι καλά) είχε 6πλάσιο μέγεθος!

Υπέθεσα οτι δούλευες το AdobeCameraRaw για τα RAW.

Aφου ξεκινάς με DPP θέλεις ενδιάμεσο αρχείο. Tiff 16bit για να είσαι καλυμμένος οσο βαρια επεξεργασία και να κάνεις στο Photoshop. Mεγάλο αλλά προσωρινό, θα το σβήσεις μετα. Αρχείο θα κρατήσεις το RAW με τα σεττινγκς.

Αν χρησιμοποιήσεις το ACR (το 6,2 είναι πολύ καλό) θα γλιτώσεις το ενδιάμεσο αυτό.

Αποθήκευση του επεξεργασμένου ... όπως έγραψε ο Γιάννης.

Εκτος και αν θέλεις να συνεχίσεις βαριά επεξεργασία σε δεύτερη φάση αργότερα. Τότε πάλι ιδανικά θέλεις tiff 16bit ή PSD.
Και ωφέλιμο κατα περίπτωση είναι το colorspace ProPhotoRGB σε όλη την διαδικασία RAW-Photoshop. Μόνο στο τέλικό αρχείο αλλάζεις colorspace ανάλογα με τον προορισμό.
Βέβαια είναι μπέρδεμα, δεν ανταποκρίνεται η οθόνη στο ευρος του ProPhotoRGB πρέπει να ελέγχεις με το ιστόγραμμα ... αλλά μιλάμε για το ιδανικό. Εγώ πάντως δεν το χρησιμοποιώ και ας χάνω κατι που και που.

Tiff 16bit για να είσαι καλυμμένος οσο βαρια επεξεργασία και να κάνεις στο Photoshop. Mεγάλο αλλά προσωρινό, θα το σβήσεις μετα. Αρχείο θα κρατήσεις το RAW με τα σεττινγκς.

Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι προσωρινό αφού εκεί θα γίνει όλη η επεξεργασία και αυτό θα είναι το τελικό αρχείο απο το όποιο θα γίνονται οι κόπιες (φυσικά δν σβήνεται το RAW)!

To επεξεργασμένο απο το Photoshop το σώζεις όπως θέλεις.
Αυτό το ενδιάμεσο (επεξεργασμένο RAW-χωρις photoshop) μπορείς να το σβήσεις επειδή αναπαράγεται (αν έχεις κρατήσει τα σεττινγς) απο το DPP με ενα μπες-βγες.

εχω και γω τις αποριες μου !
εχω το adobe elements 5 καθως και το προγραμματακι που εχει πακετο η canon 1000d .
οταν θελω να επεξεργαστω τα ροου αρχεια μπορω να το κανω και με το photoshop element 5.0?
kai αν ναι , πως ?γιατι εχω δοκιμασει ,αλλα δεν μου ανοιγει τις φωτο αυτες.