Επίγεια ψηφιακή αυριο: προτιματε Mpeg2 ή Mpeg4.1 AVC H264?

Γιάννης Μακρής

AVClub Enthusiast
29 November 2007
817
Ηράκλειο Κρήτης
Αν αυριο το πρωί σας λεγαμε οτι τα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας ανοιγουν την άλλη εβδομάδα, σε όλη την Ελλάδα με πανίσχυρο σήμα, (ονειρα να κάνουμε μια και μας εβαλε μεσα η... καλοκαιρία)

ΣΕ ΤΙ ΦΟΡΜΑ θα θέλατε να ξεκινήσουν?

Λαβετε υπ' όψη οτι:

----Οι τηλεοράσεις σας θα πρέπει να εχουν
>είτε δυνατότητα αναβάθμισης software (εξαιρετικά δύσκολο καθως οι περισσότεροι AVC ειναι Hardware)

>είτε οτι παρ' οτι αγοράσατε τηλεόραση DVB-T ready, θα πρέπει ειτε να εχει CI ωστε να βάλετε μοντούλα αποκωδικοποίησης ή εξωτερικό δέκτη)

----χωρίς mpeg4 δεν εχει ψηφιακή επίγεια HD, διότι δεν συμφέρει κανένα παροχέα. Για την εκπομπή σήματος 1080i σε mpeg2 απαιτείται ολόκληρος αναμεταδότης.

----Δεν θα δουλευουν τα κονσερβοκούτια που αγοράσαμε για οοοοταν θα ερθει η ψηφιακή.

Αν και εχω επενδύσει ήδη σε DVB-T εξοπλισμό εγω θα ψήφιζα εξ αρχής την υλοποίηση με mpeg4, καθως θα ηταν περισσότερο συμβατός με το μέλλον. Αφου αργήσαμε που αργήσαμε, ας τρέξουμε λίγο για να μην μένουμε μια ζωή τελευταίοι......:fahne90:

EDIT - καποιος Mod να το κάνει poll γιατι εφαγα τα κομμάτια μου και δεν βρήκα πως γίνεται..........ευχαριστώ.

οπτιον 1) MPEG 2 για συμβατότητα
οπτιον 2) MPEG 4 μπας και δουμε ποτέ HD.

Last edited:
Εγώ πιστεύω πως τελικά το mpeg-2 θα μείνει για την χώρα μας και θα βλέπουμε το mpeg-4 μόνο στις υπόλοιπες χώρες. Φυσικά και το mpeg-4 είναι μονόδρομος στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση αλλά ακόμα δεν ξεκίνησε τίποτα για τα καλά στην χώρα μας.

Φαντάζομαι οι σταθμοί με τα "φράγκα" να έχουν σε mpeg-4 αναμετάδοση στο μέλλον και το mpeg-2 να είναι στα τοπικά κανάλια..... ποιός ξέρει!!

Ψηφίζω mpeg-4.
Και για την κινητή DVB-H που θα ξεκινήσει κάποτε αυτό άλλωστε θα χρησιμοποιεί.

Φυσικά και ψηφίζω mpeg4, παρότι έχω αγορασμένο εδω και πολυυ καιρό επίγειο ψηφιακό δέκτη mpeg2, ο οποίος και κάθεται, αφού δεν μας έχει κανει ακόμη την τιμή η ΕΡΤ να μας καλύψει (ενώ εγω ως βλαξ πιστεψα τις αρχικές εξαγγελίες και ετρεξα να αγοράσω δεκτη για να είμαι έτοιμος!)
Ασχέτως βεβαια του τι θα ψηφίσουμε εμείς, θα εκπλαγώ πάρα πολύ αν τυχόν καταλάβουν το σφαλμα και το γυρίσουν σε mpeg4, παρόλο που αφού καθυστέρησαν τόσο είναι μεγαλη ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν μία πιο σύγχρονη τεχνολογία. Σε αλλη χωρα το θεμα θα συζητιόταν τουλάχιστον στα κανάλια ή στις εφημερίδες, σ εμάς ολοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου...

Ψάχνοντας κάτι άλλο, βρήκα και ανέσυρα το πολύ ενδιαφέρον θέμα του Γιάννη.

Mpeg-4 είναι το μέλλον.
Mpeg-4 λοιπόν και χωρίς HD, αλλά εμείς σαν χώρα μόλις ολοκληρώσαμε την σχετική νομοθετική ρύθμιση. Μέχρι την υλοποίηση της σε ευρεία κλίμακα, θα περάσει καιρός. Μέχρι να στηθούν οι αναμεταδότες, να δώσει ρεύμα η ΔΕΗ, έχουμε δρόμο..
Οταν οι άλλοι θα τρέχουν mpeg-4, εμείς θα εισάγουμε και θα διαφημίζουμε ως μεγάλη καινοτομία, το mpeg-2.

Το 2020 που θα είναι έτοιμα για μετάβαση τα κανάλια μας, θα βάλουν mpeg-8! (... ενώ όλοι οι άλλοι θα μεταβαίνουν σε mpeg-12! ) :rifle:

----χωρίς mpeg4 δεν εχει ψηφιακή επίγεια HD, διότι δεν συμφέρει κανένα παροχέα. Για την εκπομπή σήματος 1080i σε mpeg2 απαιτείται ολόκληρος αναμεταδότης.

λόγω λιγότερης συμπίεσης εννοείς;

κρίνοντας πάντως από τα αμερικάνικα κανάλια (όλα μας τα hd είναι mpeg2, συμπεριλαμβανομένων και των over-the-air: abc, nbc, cbs, fox, cw, pbs), η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη σε mpeg2 απ'οτι στα mpeg4 που βλέπω στην ευρώπη τον τελευταίο καιρό....

οπότε ψηφίζω mpeg2....

Απάντηση: Re: Επίγεια ψηφιακή αυριο: προτιματε Mpeg2 ή Mpeg4.1 AVC H264?

λόγω λιγότερης συμπίεσης εννοείς;

κρίνοντας πάντως από τα αμερικάνικα κανάλια (όλα μας τα hd είναι mpeg2, συμπεριλαμβανομένων και των over-the-air: abc, nbc, cbs, fox, cw, pbs), η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη σε mpeg2 απ'οτι στα mpeg4 που βλέπω στην ευρώπη τον τελευταίο καιρό....

οπότε ψηφίζω mpeg2....

η ποιότητα έχει να κάνει με το bitrate και με την πηγή του , πχ upscaled υλικό σίγουρα δεν φαίνεται όσο καλά θα έπρεπε ...

mpeg4 με bitrate 11-12mbits ισοδυναμεί με mpeg2 28 mbits ... το σύνηθες είναι 8 mbits προς το παρόν ...

Κι εγώ mpeg-4 θα έλεγα, αλλά από την άλλη κι όσα δορυφορικά κανάλια έχω δει ως τώρα σε mpeg4 (απλής ανάλυσης) δεν δίνουν και ιδιαίτερη αισιοδοξία για το ποιοτικό του πράγματος. Σε επίγεια αναμετάδοση μάλλον χειρότερα θα είναι...

Re: Απάντηση: Re: Επίγεια ψηφιακή αυριο: προτιματε Mpeg2 ή Mpeg4.1 AVC H264?

η ποιότητα έχει να κάνει με το bitrate και με την πηγή του , πχ upscaled υλικό σίγουρα δεν φαίνεται όσο καλά θα έπρεπε ...

mpeg4 με bitrate 11-12mbits ισοδυναμεί με mpeg2 28 mbits ... το σύνηθες είναι 8 mbits προς το παρόν ...

θεωρητικά έτσι είναι, καμία αντίρρηση.... στην πράξη όμως, το mpeg4 ενος bluray disc έχει όντως ισοδύναμη ποιότητα με το mpeg2 ανώτερου bitrate ενος bd.... σε live tv όμως απόλα τα κανάλια που έχω πιάσει σε hd μέσω δορυφόρου από αθήνα(έξω τα upscaled που είναι εύκολο να τα καταλαβεις) δεν έχουν την crystal clear ποιότητα που έχουμε στην αμερική... βέβαια δεν έχω δορυφορική στην αμερική για να κρίνω όμοια πράγματα, αλλά το thread είναι για over the air, οπότε κατα τη γνώμη μου σε live hd feeds το mpeg2 παράγει πολύ ανώτερη ποιότητα από το μισό bitrate του avc/h.264....

Mάλλον αυτό μας "φαινεται" γιατι ο εγκέφαλος εχει ψιλοσυνηθίσει τα artifacts και το blocking του mpeg2...μετα απο τόσα χρόνια DVD.

Επίσης, σύμφωνα με την "Ελληνοπρεπή" τακτική,
προβλέπονται "πιτωμενοι" αναμεταδότες, οπότε η όποια αισιοδοξία για 2 1080i προγράμματα ανα μεταδότη ειναι υπερβολική εκ προοιμίου.

γι αυτό ψηφίζω mpeg4.

Ολοι σε Mpeg4 θα γυρίσουν κάποτε.
Ακόμα και στην Αμερική προσπαθούν να βάλουν τον κόσμο να αλλάξει εξοπλισμό και ήδη κάποια κανάλια εκπέμπουν σε mpeg4.
Το να ξεκινήσουμε κατ ευθείαν με mpeg4 θα μας γλυτώσει από μελλοντικές φασαρίες.
Αλλά ας μη βιαζόμαστε. Μη ξεχνάμε ότι έχουμε την πρωτιά στο να είμαστε τελευταίοι.

Ολοι σε Mpeg4 θα γυρίσουν κάποτε.
Ακόμα και στην Αμερική προσπαθούν να βάλουν τον κόσμο να αλλάξει εξοπλισμό και ήδη κάποια κανάλια εκπέμπουν σε mpeg4.
Το να ξεκινήσουμε κατ ευθείαν με mpeg4 θα μας γλυτώσει από μελλοντικές φασαρίες.
Αλλά ας μη βιαζόμαστε. Μη ξεχνάμε ότι έχουμε την πρωτιά στο να είμαστε τελευταίοι.
τα μόνα mpeg4 είναι σε δορυφορικά services, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία στην Αμερική έχουμε cable ή αν δε θες να πληρώνεις διαλέγεις τα over-the-air (αντίστοιχα των βασικών καναλιων εδω, ant1, mega, ερτ, κτλ)...
όλα εκπέμπουν σε mpeg2 (standard και high def) και παράλληλα σε αναλογικό σήμα....
την 1η φεβρουαρίου 2009 σταματάνε και όλες οι αναλογικές transmissions, και όλα τα κανάλια θα συνεχίσουν μόνο σε mpeg2, γιαυτό έχει γίνει και φασαρία για όλα τα set top boxes που θα πρεπει να αγοράσουν όλοι όσοι θέλουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν over the air κανάλια χωρίς τηλεοράσεις με digital-signal-receivers....οπότε δίνουν 40 δολαρια κουπονια για να μπορέσουν ακόμη και η μη έχοντες να συνεχίσουν να βλέπουν τα ota αγοραζοντας digital-to-analog stb....
η dish network, κάτι σαν τη nova εδώ, με 250 περισσότερα κανάλια, και συνολικά γύρω στα 50 hd, είναι η μόνη που κάνει re-encoding μόνο των hd feeds σε mpeg4, και η directv, η άλλη δορυφορική, έχει μισά hd στο original mpeg2 feed, και τα άλλα μισά τα κανει transcoding σε mpeg4, αλλά και πάλι όπως είπα η μειοψηφία έχει δορυφορική στην Αμερική....

Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί κάπου, αλλά σε νήμα των τηλεοράσεων δόθηκαν τα παρακάτω link:

Γιώργο καλημέρα κι ευχαριστώ για το καλωσόρισμα...
Να εδώ το διάβασα :

http://www.satleo.gr/content/view/988/1/

διάβασε και αυτό αν θες :

http://www.satleo.gr/content/view/1021/1/

βέβαια καλό είναι αυτό γιατί θα έχουμε καλύτερη ποιότητα, αλλά και πάλι θα μπούμε στα έξοδα...

Τα ιδιωτικά σε mpeg4 και η ΕΡΤ σε mpeg2 ?

Δηλαδή κι άλλα κουτάκια δίπλα στην τβ;

Έλεος, έχει καταντήσει αηδία....
Τελικά η λύση είναι να βγαίνουν σε μόνιτορ μορφή οι τηλεοράσεις, και να αλλάζουμε δέκτες.

Αν ο δέκτης είναι mpeg4, δεν δείχνει και mpeg2; Νομίζω ότι υπάρχει προς τα πίσω συμβατότητα. Είναι πάντως σαφώς καλύτερη λύση να πάμε στο καλύτερο πρότυπο (mpeg4). Θα έχουμε και καλύτερη εικόνα ακόμα και με 4 κανάλια (SD) από ότι με mpeg2...

Το καλό θα ήταν να πηγαίναμε κατευθείαν σε DVB-T2 να τελειώναμε μια και καλή. Με καρτούλες CF δεν γίνεται τίποτα; Να τις "καρφώνουμε" πίσω από τις τηλεοράσεις για να μπορούμε να βλέπουμε DVB-T HD...

Μμμμμ, DVB-T2 στην Ελλάδα πολύ δύσκολο να παίξει τεχνικά . Με τόσα βουνά και λαγκάδια δεν θα βγαίνει τίποτα σωστό από το stream να μπορέσει να το κάνει decoding ο δέκτης μας. Τώρα όσο για το MPEG-4 ή το MPEG 2 εγώ θα επέλεγα στην παρούσα φάση MPEG 2 για ένα και μόνο λόγο . Να ξεκινήσει επιτέλους η ψηφιακή στην Ελλάδα. Το MPEG 2 αλλάζει σε MPEG 4 (από τον πάροχο) από την πηγή της εκπομπής εύκολα και απλά και στο μέλλον. Αν περιμένουμε πότε θα αποφασίσουν να θεσμοθετήσουν το MPEG4 (κράτος), να τα βρούνε με τις εταιρίες που έχουν stock ένα πολύ μεγάλο αριθμό MPEG 2 τηλεοράσεων και να δούνε τελικά τι θα κάνουνε , μάλλον για το 2015 το βλέπω να γίνεται η πρώτη εκπομπή......

Με εκτίμηση