Επίγειο ψηφιακό HD κανάλι. Πιθανά "προβλήματα" αποκωδικοποιητών.

arhss

Established Member
4 February 2012
176
Ειμαι στην Κερκυρα και εδω βλεπουμε πληθωρα ψηφιακων επιγειων απο Ιταλια.
Πριν μερικες ημερες "βγηκε" στον αερα ενα HD καναλι, που πιο πριν "επαιζε" απλα, οχι HD... τι ωραια, λεω και παω να δω
Champions League... (Στην Ελλαδα πρεπει να πληρωσεις για να δεις).
Και ξαφνικα ενω η εικονα ειναι "τζαμι", δεν εχει ηχο!!! Ενταξει λεω, καποιο προβλημα υπαρχει, θα το φτιαξουν. Οι Ιταλοι, απο την αλλη, δεν εχουν τετοια προβληματα, αλλα λεω: μπορει να υπαρχει προβλημα. Περνανε δυο τρεις ημερες και το προβλημα παρεμενε. Γραφω ενα κομματι εκπομπης σ' ενα στικακι να το δω στον υπολογιστη και με εκπληξη ακουω και ηχο και μαλιστα
πολυκαναλο ac3. Ο αποκωδικοποιητης, αν και HD (λεμε τωρα), αδυνατει να "παιξει" τον ποιοτικο ηχο και παιζει μονο με ρυθμο μεταδοσης εως 128kbsec!!!! Δηλαδη οτι πιο χειροτερος ηχος υπαρχει και ο αρμοδιος κατασκευαστης μου λεει: Στην Ελλαδα τα καναλια ετσι παιζουν, με "πατατα" ηχο γιατι να μπουμε στον κοπο να φτιαξουμε μηχανημα που να μετατρεπει (ισως κοστιζει και μερικα λεπτα του ευρω παραπανω και θα κερδιζουν λιγοτερα) τον πολυκαναλο ηχο σε stereo. Αν θες πολυκαναλο παρε ψηφιακο ενισχυτη η αγορασε αλλο μηχανημα!!!!

Εδω: http://www53.zippyshare.com/v/24805311/file.html ειναι το video απο τον Ιταλο και αν θελετε το κατεβαζετε να το τσεκαρετε στα δικα σας μηχανηματα και μου λετε την γνωμη σας.

Κι εδω: http://vimeo.com/45782498 ενα "μικρο" δειγμα απο τα Ιταλικα επιγεια ψηφιακα που λαμβανω.

Υ.Γ. Το μηχανημα που εχω ειναι αυτο: http://www.crystalaudio.gr/ProductCatalog/DVB-T/Decoders/High-Definition.aspx

Re: Επιγειο ψηφιακο HD καναλι. Πιθανα "προβληματα" αποκωδικοποιητων.

Από ότι γράφεις ο ήχος του καναλιού είναι AC3 δηλαδή Dolby. Ο δέκτης δεν έχει δυνατότητα απευθείας αναπαραγωγής AC3 γιαυτό δεν ακούς ήχο στον δέκτη. Τα ελληνικά κανάλια δεν έχουν ήχο AC3 και δεν ξέρω αν θα έχουν ποτέ. Αλλά η δυνατότητα αναπαραγωγής AC3 δεν αφορά μόνο τα κανάλια. Οι δέκτες έχουν και media player δυνατότητες και πολλά εξωτερικά αρχεία (δηλαδή ταινίες) έχουν ήχο AC3. Οι πρώτοι δέκτες είχαν όλοι υποστήριξη AC3. Αλλά όσο περνάει ο καιρός εμφανίζονται όλο και περισσότεροι δέκτες που δεν υπάρχει αυτή η υποστήριξη. Δεν ξέρουμε γιατί υπάρχει αυτή η αλλαγή, αλλά είναι σίγουρα θέμα κόστους. Ίσως έχει προκύψει θέμα δικαιωμάτων που κάποιοι δεν θέλουν να πληρώσουν. Πάντως το θέμα έχει δημιουργήσει πολλές γκρίνιες γιατί πολλές φορές ήχος δεν ακούγεται όπως είπα και σε εξωτερικά αρχεία. Άσχετα από την γκρίνια, η δυνατότητα υποστήριξης AC3 είναι ένα θέμα που προσέχουν πια όσοι αγοράζουν εξωτερικό δέκτη. Σε όλα τα threads καινούριων δεκτών μόλις εμφανίζεται ένας καινούριος δέκτης μία από τις πρώτες ερωτήσεις είναι αν υποστηρίζει AC3. Σκέψου ότι ορισμένοι δέκτες βγαίνουν σε δύο εκδόσεις με μοναδική διαφορά τους ότι η δεύτερη και λίγο ακριβότερη έκδοση υποστηρίζει και AC3 ενώ η πρώτη όχι.

Κοιταξε, οσυγκεκριμενος δεκτης δεν υποστηριζει, γενικα ηχο, πανω απο 128kbsec!!!! Αυτο νομιζα οτι γινεται μονο σε αρχεια video.Εκει κανεις μια μετατροπη στα 128kbsec και τελειωνεις... στην tv ομως;;;; Τι σοϊ HD ειναι και να μην ακους ηχο;
Δεν ξερω αν κατεβασες το αρχειο να το δεις, αν σε σενα "παιζει" ο ηχος. Παντως ειναι απαραδεκτο και δεν υπαρχει καμια δικαιολογια απο τους κατασκευαστες. Να μην πουλανε τετοια μηχανηματα, η αν πουλανε να λενε: δεν εχει ηχο!!! Εγω κι εσυ, γνωριζουμε καποια τεχνικα στοιχεια, ο περισσοτερος κοσμος που δεν ξερει απ' αυτα;
Γι' αυτο εβαλα και την αναρτηση για να μαθει ο κοσμος τι αγοραζει και να μην πεταει τα λεφτα του. Αν και τα δικα μας καναλια παιξουν ετσι (λεμε τωρα), ολοι θα πρεπει να αγορασουν καινουριους δεκτες. Κι αυτο αγαπητε μου φιλε ειναι ενα ειδος απατης εκ μερους των κατασκευαστων.

O δέκτης φτιάχτηκε για την ελληνική αγορά όπου το τηλεοπτικό σήμα δεν περιλαμβάνει ήχο AC3 και δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στο κοντινό μέλλον. Στα τεχνικά του χαρακτηριστικά γράφει καθαρά ποια είδη ήχου μπορεί να αποκωδικοποιήσει και είναι γνωστό εδώ και καιρό στα fora οτι δεν μπορεί να κάνει AC3 downmix. Δεν βλέπω λοιπόν κάτι που να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό "απάτη".

"Απάτη" θα θεωρούσα την τιμή του. Δεν είναι δυνατόν να είναι η επίσημη τιμή του στα 47 με τέτοια σοβαρή έλλειψη, τη στιγμή μάλιστα που μπορεις να βρεις πιο πλήρεις δέκτες με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα.

Εχεις δικιο και σ' αυτο... Εγω ομως ειμαι Ελλαδα, δεν ειμαι Ιταλια!!!! Ασχετα οτι μπορω να δω δικα τους καναλια. Γιατι να μην μπορω να τα δω;
Και μην εισαι ποτε σιγουρος οτι στην Ελλαδιτσα μας δεν θα "παιζουν" ετσι τα καναλια. Γινονται και εκπληξεις. (Euro 2004 πχ)

Αυτό είπα κι εγω: είσαι Ελλάδα και αγόρασες δέκτη που προορίζεται για ελληνικά κανάλια. Πραγματικά εκπλήσσομαι που μπορείς και πιάνεις ψηφιακά απο την Ιταλία. Τι πομπούς έχουν βάλει;

Για να εκπέμψουν τα κανάλια μας με ήχο AC3 θα πρέπει να έρθει οδηγία απ' έξω. Μόνοι τους σιγά να μην το κάνουν. Χρειάζονται επενδύσεις και χρήματα δεν υπάρχουν. Αν και όταν γίνει η αλλαγή, θα έχουμε ηδη αλλάξει δέκτη ή τηλεόραση όλοι μας.

Αυτό το ακούω ένα χρόνο τώρα. Πρώτα η πρεμιέρα θα ήταν στη Eurovision 2012, μετά πήγε στους Ολυμπιακούς και ακόμα περιμένουμε...

Απάντηση: Επιγειο ψηφιακο HD καναλι. Πιθανα "προβληματα" αποκωδικοποιητων.

Το βιντεάκι που ενέβασες το δοκίμασα σε έναν DOOP HDMP 100 και έπαιξε κανονικά ο ήχος, δεν κάνω διαφήμιση στον συγκεκριμένο αποκωδικοποιητή γιατί έχει ένα σορό άλλα προβλήματα αλλά με το βιντεάκι σου τα κατάφερε.