Επιλογή βελόνας για πικάπ

panzer_dagon

New member
5 February 2026
20
Καλησπέρα σε όλους, θα ήθελα τη γνώμη σας για αναβάθμιση βελόνας στο πικάπ μου.
Αυτή τη στιγμή έχω την εργοστασιακή AT-VM95E (πράσινη) και σκέφτομαι να πάω είτε στην:
AT-VMN95EN (πορτοκαλί) ~125€
AT-VMN95ML (κόκκινη) ~165€
Το σύστημά μου είναι:
Πικάπ: Audio-Technica LP120XUSB
Phono stage: Pro-Ject Phono Box MM (παρακάμπτω τον ενσωματωμένο του πικάπ)
Ηχεία: Edifier R2750DB (ενεργά)
Subwoofer: Edifier T5
Να αναφέρω ότι ασχολούμαι με το βινύλιο περίπου 3 μήνες και έχω στήσει ένα βασικό σύστημα. Στο μέλλον, αν συνεχίσει ο ενθουσιασμός, σκοπεύω να το αναβαθμίσω περαιτέρω.
Επίσης, βρίσκομαι επαρχία, οπότε δεν έχω τη δυνατότητα ακρόασης άλλων συστημάτων ούτε εύκολη πρόσβαση σε τεχνικούς για πιο «μπερδεμένες» λύσεις ή μεταχειρισμένο εξοπλισμό.
Ακούω αρκετά μεγάλη γκάμα μουσικής, από κλασική μέχρι heavy/black metal.
Με βάση τα παραπάνω, ποια από τις δύο βελόνες θα προτείνατε και γιατί; Ευχαριστώ

Την 95ΕΝ

Όχι γιατί είναι καλύτερη από την ML ή την SH, αλλά γιατί είναι λιγότερο overkill για το υπόλοιπο σύστημά σου και το πικάπ..

Αν το δούμε διαφορετικά, η ΕΝ "δένει" πιο καλά με την υπάρχουσα γεννήτρια (την VM95 δηλαδή), ενώ οι ML & SH είναι overkill για αυτήν ότι πικάπ και να έχεις.

• Like
Reactions: panzer_dagon
Καλησπέρα σε όλους, θα ήθελα τη γνώμη σας για αναβάθμιση βελόνας στο πικάπ μου.
Αυτή τη στιγμή έχω την εργοστασιακή AT-VM95E (πράσινη) και σκέφτομαι να πάω είτε στην:
AT-VMN95EN (πορτοκαλί) ~125€
AT-VMN95ML (κόκκινη) ~165€
Το σύστημά μου είναι:
Πικάπ: Audio-Technica LP120XUSB
Phono stage: Pro-Ject Phono Box MM (παρακάμπτω τον ενσωματωμένο του πικάπ)
Ηχεία: Edifier R2750DB (ενεργά)
Subwoofer: Edifier T5
Να αναφέρω ότι ασχολούμαι με το βινύλιο περίπου 3 μήνες και έχω στήσει ένα βασικό σύστημα. Στο μέλλον, αν συνεχίσει ο ενθουσιασμός, σκοπεύω να το αναβαθμίσω περαιτέρω.
Επίσης, βρίσκομαι επαρχία, οπότε δεν έχω τη δυνατότητα ακρόασης άλλων συστημάτων ούτε εύκολη πρόσβαση σε τεχνικούς για πιο «μπερδεμένες» λύσεις ή μεταχειρισμένο εξοπλισμό.
Ακούω αρκετά μεγάλη γκάμα μουσικής, από κλασική μέχρι heavy/black metal.
Με βάση τα παραπάνω, ποια από τις δύο βελόνες θα προτείνατε και γιατί; Ευχαριστώ
κεφαλή σχεδόν στην αξία του πικαπ νομίζω ότι είναι υπερβολή γιατί απλά δεν μπορεί να την υποστηρίξει το σύστημα πλατό-βραχίονας. Καλύτερα πάρε δίσκους γιαπωνέζικους/αμερικάνικους αν θες να ακούσεις καλύτερο ήχο!

κεφαλή σχεδόν στην αξία του πικαπ νομίζω ότι είναι υπερβολή γιατί απλά δεν μπορεί να την υποστηρίξει το σύστημα πλατό-βραχίονας. Καλύτερα πάρε δίσκους γιαπωνέζικους/αμερικάνικους αν θες να ακούσεις καλύτερο ήχο!
Το πικάπ έχει αξία 350€

α οκ, λάθος μοντέλο είχα στο μυαλό μου...Πάντως αυτό που είπα για τους δίσκους ισχύει στο ακέραιο!!!!
Δεν έχω ακούσει ακόμα ιαπωνική έκδοση βινυλίου, αλλά με μια πρόχειρη ματιά αυτά που θέλω ξεκινάν από 80€-100€ χωρίς μεταφορικά κτλ.

Δεν έχω ακούσει ακόμα ιαπωνική έκδοση βινυλίου, αλλά με μια πρόχειρη ματιά αυτά που θέλω ξεκινάν από 80€-100€ χωρίς μεταφορικά κτλ.
μπορείς να αγοράσεις κάποιους τίτλους από εδώ Ελλάδα (από τον Δημήτρη Μοσχοβάκο) ή από το discogs

• Like
Reactions: panzer_dagon