Επιλογή δέκτη-One box to rule them all

pegasos

New member
29 December 2006
35
Καλημέρα,

μετά από αρκετό καιρό αποχής από τα δορυφορικά ετοιμάζομαι για αγορά δέκτη.
Οι ανάγκες μου είναι να αντικαταστήσω και το HTPC που έχω για αναπαραγωγή ταινιών.
Παρακάτω βάζω με σειρά προτεραιότητας τις ανάγκες μου.

1) Υποστήριξη emulation χωρίς προβλήματα
2) Δυνατότητες media player για αναπαραγωγή mvk απο Lan File server
3) HD δέκτης
4) DVB-T για digea (λύση μέσω usb stick είναι αποδεκτή)

Από την έρευνα που έκανα στις ανάγκες μου ταιριάζει ο azbox elite.
Εχω όμως τις παρακάτω απορίες, σαν media player ειναι ισάξιος με ενα κοινό Media player με Lan ?
Με ενδιαφέρει να παίζει κυρίως από LAN mkv 1080p με υψηλό bitrate και να περνάει 5.1 DTS, DD από την οπτική. Με προβληματίζει όμως η υποστήριξη του από το λογισμικό. Ξέρω ότι υπάρχει enigma2 αλλά είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Το επίσημο λογισμικό του δέκτη θα με καλύψει στην παρούσα φάση ?

Δεύτερη λύση είναι ένας κλώνος DM800 που έχει την καλύτερη υποστήριξη από software αλλά δεν γνωρίζω πως πάει σαν Media player, κάπου πήρε το μάτι το valerie project σε τι βαθμό είναι ώριμο αυτό ?

Τρίτη λύση ξεθάβω την skystar 2 την συνδέω στο HTPC και μπλέκω με yaVDR :-)

Ακούω τις προτάσεις σας

P.S. 250 ευρώ ---- Max budget

ξεθάβεις την skystar ( η άνετα παίρνεις και την HD ,αν έχεις linux θα έχεις θέμα ώμος με codec )
τον 800 αποκλεισετω για media player για τα άλλα κάνει οτι υπόσχεται με άνεση 1,3,4

Re: Απάντηση: Επιλογή δέκτη-One box to rule them all

ξεθάβεις την skystar ( η άνετα παίρνεις και την HD ,αν έχεις linux θα έχεις θέμα ώμος με codec )
τον 800 αποκλεισετω για media player για τα άλλα κάνει οτι υπόσχεται με άνεση 1,3,4

Η τελευταία λύση ειναι και η πιο περίπλοκη για χρήση απο την οικογενεια που έχουν μάθει με ένα τηλεκοντρόλ στο χέρι. Για αυτό την έβαλα τελευταία. Αν χρειαστεί θα την ακολουθήσω

Οι κάτοχοι AZBox τι άποψη έχουν για τα ερωτηματά μου ?

φιλε μου ο κθενας απο μας εχει διαφορετικες απαιτησεις, εμενα προσωπικά με καλυπτει ο ellite οσο για σενα εαν τα .mkv αρχεια που εχεις ειναι σε 720p θα σε καλύψει αλλα εαν ειναι 1080p θα εχεις σιγουρα προβλημα καθως προς το παρον ο δεκτης εχει προβλημα ως προς την ταχυτητα μεταφορας δεδομενων καθως προβλημα εχει επισης με το ελληνικο epg γιαυτο το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να παρεις εναν δεκτη απο καποιον γνωστο σου για δοκιμη και να κρινεις εσυ πλεον αν ο δεκτης καλυπτει τις απαιτησεις (αναγκες) σου

φιλε μου ο κθενας απο μας εχει διαφορετικες απαιτησεις, εμενα προσωπικά με καλυπτει ο ellite οσο για σενα εαν τα .mkv αρχεια που εχεις ειναι σε 720p θα σε καλύψει αλλα εαν ειναι 1080p θα εχεις σιγουρα προβλημα καθως προς το παρον ο δεκτης εχει προβλημα ως προς την ταχυτητα μεταφορας δεδομενων καθως προβλημα εχει επισης με το ελληνικο epg γιαυτο το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να παρεις εναν δεκτη απο καποιον γνωστο σου για δοκιμη και να κρινεις εσυ πλεον αν ο δεκτης καλυπτει τις απαιτησεις (αναγκες) σου

Φίλε Nakata τα περισότερα mkv που έχω είναι 1080p και μάλιστα βρίσκονται σε file server(samba).

Το πρόβλημα που είναι στην cpu ή στο transfer rate του Lan ? Το πρόβλημα υπάρχει και στο επίσημο λογισμικό ή μόνο στο enigma2 (που λογικό είναι να έχει θέματα αφου μετρά λίγους μήνες δημιουργίας)

Υπάρχει περίπτωση να λυθεί με software optimization ? Διαβαζω για Plug-ins που υπερχρονίζουν την cpu.

Σχετικά με το ελληνικό epg ή μενού δεν με απασχολεί καθόλου.

θα συμφωνήσω μαζί σου ότι μια δοκιμή θα μου έλυνε όλες τις απορίες αλλά δυστυχώς κανένας γνωστός μου δεν έχει azbox και αναγκαστικά ζαλίζω εσάς.....

The VERY short version απάντηση (είναι και 4 το πρωί). Ζητάς ΠΟΛΛΑ. Δεν δίνεις και πολλά $$ οπότε...
Εγώ λέω πάρε ένα Xtreamer sidewinder (παίζει τα πάντα) και έναν Edision Mini ip. Περίπου 250 θα δώσεις, αν ψάξεις και σε τίποτα μεταχειρισμένο.
Το 800 να παίξει HD, άστο. Πιο γρήγορα θα τελειώσει το μετρό στη Θεσσαλονίκη.
Πρέπει να παραήταν μεγάλο το διάστημα αποχής σου.

1) Υποστήριξη emulation χωρίς προβλήματα
2) Δυνατότητες media player για αναπαραγωγή mvk απο Lan File server
3) HD δέκτης
4) DVB-T για digea (λύση μέσω usb stick είναι αποδεκτή)

Σου προτείνω DM500HD + usb mod (θα πρέπει να βρεις κάποιο ηλεκτρονικό να στο κάνει). Με αυτό το δέκτη έχεις πολύ καλή συμβατότητα σε θέματα media player, κορυφαία συμβατότητα με emulators, usb dvb-t με stick και φυσικά HD. Δηλαδή καλύπτονται και οι 4 απαιτήσεις σου, αλλά το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 400 ευρώ σχεδόν (340 ο δέκτης, 20 ευρώ ένα active usb hub, 25 ευρώ ένα usb dvb-t και κάποια χρήματα για τον ηλεκτρονικό που θα σου κάνει το usb mod).
Αν δε θες να μπλέξεις με usb mod που ακυρώνουν και την εγγύησή σου, τότε πας είτε σε ακριβότερες λύσεις (DM800se) είτε στο Vu Solo. Ο solo όμως δεν έχει δυνατότητα DTS downmix, συνεπώς θα πρέπει να έχεις και AV receiver που να μπορεί να κάνει dts decoding.
Τόσο το BCM7325 του Solo όσο και το BCM4705 των DM500HD, DM800se έχουν δυνατότητα αναπαραγωγής mkv και avi containers με AVC/H.264 video codec επιπέδου L4.1, υποστήριξη divx/xvid codec, vc-1 codec ενώ από ήχο υποστηρίζουν mpeg audio layer 2 και 3, AC3, DTS και AAC, ενώ το BCM4705 υποστηρίζει επιπλέον AAC-HE και DD+.

Χρονια πολλα παιδια.

Δηλαδη το DM800HDse παιζει mkv απροβληματιστα? Υπαρχει καποιο thread ή οδηγιες γι' αυτο?

@angelheart Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ζητάω πολλά από τον dreambox 800 όσο αναφορά την αναπαραγωγή MKV αφού δεν είναι σχεδιασμένος για αυτή την δουλειά.

Θα διαφωνήσω όμως για τον azbox αφού η αναπαραγωγή MKV είναι κάτι που υποστηρίζει & διαφημίζει. Άλλωστε δεν ζήτησα κάτι τρελό π.χ. BD ISO με menu support, mkv 1080p ζήτησα να παίζει από lan. Επίσης η ίδια εταιρία έχει & media player βασισμένο στο ίδιο chipset αλίμονο αν έχει αυτή την απόδοση.

@malakudi Σε ευχαριστώ για την άψογη τεχνικά τεκμηριωμένη σου απάντηση. Αν έχεις κάποιο link που να περιγράφει το πως το κάνεις σε dm800se ή vu solo θα με βοηθήσει.

@nakata Ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για το προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε :a0210:

Για AVC/H.264 mkv 1080p ΜΕΧΡΙ L4.1 (δηλαδή κάτι releases με 16 reference frames τα ξεχνάτε) το μόνο που χρειάζεστε είναι το media player που είναι προεγκατεστημένο σε όλα τα γνωστά images. Για DTS downmix χρειάζεται να εγκαταστήσετε το πακέτο dreamdts . Υπότιτλοι υποστηρίζονται αρκεί να είναι σε UTF-8. Επίσης χρειάζεστε το autoresolution plugin ρυθμισμένο να γυρίζει σε 1080p24 όταν δει ανάλογο input, ώστε να έχετε judder free αναπαραγωγή.

Βασικά τα παραπάνω τα παίζει και ο απλός DM800 (χωρίς DTS downmix) απλώς έχει πρόβλημα με το δίκτυο που δεν αποδίδει πάνω από 30Mbit. Αν αντιγράψετε τα αρχεία σε εσωτερικό δίσκο, τότε δεν έχει πρόβλημα (έχω δοκιμάσει μέχρι 50Mbit bitrate). Ο DM800 ΔΕΝ παίζει xvid/divx

Pegasos δεν έχω καταλάβει αν διαφωνούμε καν. Η άποψη που εξέφρασα είναι σαφής. Με αυτά τα λεφτά δεν βγαίνεις. Εσύ έβαλες το πλαφόν, όχι εγώ. Εκεί πάει το οτι παραήταν μεγάλη η αποχή σου. Δεν θα τα ρώταγες αυτά αν είχες επαφή με το θέμα. Τέσπα εγώ ΔΕΝ εξέφρασα καμία άποψη για τον Elite. Δεν ξέρω τι εννοείς λοιπόν οτι διαφωνείς μαζί μου "για τον AZbox".
Έχω και AZBox (τον Premium), και Xtreamer, και μέχρι πολύ πρόσφατα είχα και Edision mini. Για ΑΥΤΟΝ τον συγκεκριμένο λόγο είπα αυτά που είπα.

BTW ζητάς να πάρεις δορυφορικό δέκτη, και στα προαπαιτούμενα που βάζεις, ΔΕΝ υπάρχει κάτι που να αφορά δορυφορικά θέματα, (ευαισθησία tuner πχ τυχαίο παράδειγμα ή πχ ποιότητα εικόνας) ενώ όλη η κουβέντα γίνεται για τις multimedia δυνατότητές του δέκτη. Μπήκες σε μονόδρομο από την ανάποδη δλδ. Μην μου πεις οτι τα ψψκαμ είναι θέματα δορυφορικού δέκτη.

Τέσπα ότι θέλεις κάνεις. Την γνώμη μας ζήτησες. Απάντησα. Καλή επιτυχία στην επιλογή σου.

Pegasos δεν έχω καταλάβει αν διαφωνούμε καν. Η άποψη που εξέφρασα είναι σαφής. Με αυτά τα λεφτά δεν βγαίνεις. Εσύ έβαλες το πλαφόν, όχι εγώ. Εκεί πάει το οτι παραήταν μεγάλη η αποχή σου. Δεν θα τα ρώταγες αυτά αν είχες επαφή με το θέμα. Τέσπα εγώ ΔΕΝ εξέφρασα καμία άποψη για τον Elite. Δεν ξέρω τι εννοείς λοιπόν οτι διαφωνείς μαζί μου "για τον AZbox". .
Διαφωνώ στο ότι ο Azbox Elite κοστίζει περίπου 250 , υποστηρίζει λειτουργίες media player στο επίσημο image και θεωρητικά καλύπτει τις ανάγκες μου αλλά από ότι γράφεται δεν λειτούργει σωστά. Σε αυτό ζήτησα την άποψη σας.
BTW ζητάς να πάρεις δορυφορικό δέκτη, και στα προαπαιτούμενα που βάζεις, ΔΕΝ υπάρχει κάτι που να αφορά δορυφορικά θέματα, (ευαισθησία tuner πχ τυχαίο παράδειγμα ή πχ ποιότητα εικόνας) ενώ όλη η κουβέντα γίνεται για τις multimedia δυνατότητές του δέκτη. Μπήκες σε μονόδρομο από την ανάποδη δλδ. Μην μου πεις οτι τα ψψκαμ είναι θέματα δορυφορικού δέκτη. .
Σωστός ο συλλογισμός αλλά τι να συζητήσουμε όταν έχω σταθερό πιάτο 1.10 στραμμένο στον Hotbird σχετικά με την ευαισθησία του tuner ? Επίσης ας είμαστε ρεαλιστές, περιμένουμε να δούμε διαφορά στην ποιότητα από κανάλια που στην καλύτερη εκπέμπουν σε ανάλυση 720x576 & max mpeg compression και προβάλλονται σε full hd τηλεοράσεις ? Στα δικά μου μάτια αυτό το υλικό από όποιο μέσο και να προβληθεί θα είναι προβληματικό. Αν θες να δεις ποιοτικά fullhd κανάλια θα πρέπει να ακολουθήσεις «άλλους δρόμους» ή ακόμα καλύτερα να στραφείς σε πακέτα του εξωτερικού.

Γενικά η εποχή που η ποιότητα κατασκευής στου δέκτες έπαιζε σημαντικό ρόλο πέρασε ανεπίστρεπτη και για αυτό οι παραδοσιακές εταιρίες έχουν αποσυρθεί από τον χώρο. Η άποψη μου είναι ότι πλέον τα δορυφορικά έχουν λόγο ύπαρξης για live αθλητικά γεγονότα & για παιδικά προγράμματα.
Τέσπα ότι θέλεις κάνεις. Την γνώμη μας ζήτησες. Απάντησα. Καλή επιτυχία στην επιλογή σου.
Σεβαστή η άποψη σας, και πολύτιμη η βοήθεια από τα μέλη του forum.

Έχω μια τάση να "ξεχνάω" τον μικρό AZBox, χωρίς να μου έχει κάνει κάτι κακό. Να πω την αμαρτία μου, σε αυτό το thread διάβασα οτι Elite και Premium έχουν διαφορές ως προς την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων. Δεν το ήξερα πολύ απλά διότι ποτέ δεν παρακολουθούσα τα του Elite. Εφ όσον βέβαια το είπε ο Nakata δεν το συζητάω, έτσι θα είναι.
Η πρόταση που σου έκανα, βασίζεται σε ιδία άποψη των συσκευών που πρότεινα. Υπάρχει και κάτι ακόμη όμως. Είναι πολύ απλές ως συσκευές στην χρήση τους. Δεν υπάρχει θέμα να μπλέξεις με βάλε/βγάλε και ράβε/ξήλωνε που έχουν οι Linux δέκτες. Υπάρχει δε και σοβαρό ενδεχόμενο να ξεχάσεις να κάνεις και firmware upgrade πολύ καιρό μιας και δεν θα σε προβληματίζει κάτι. Η πείρα μου σε Linux δέκτες, λέει οτι με αυτούς, το βάλε/βγάλε είναι πολύ συχνό. Συχνά για κάποιους γίνεται και αυτοσκοπός. Είναι μια παράμετρος που προέκυψε μετά από εμπειρία (ως χρήστης) πέραν των 3 ετών πλέον και που πολλοί δεν την βλέπουν.
Παράλληλα, ως συνδυασμός πάντα, καλύπτουν απόλυτα τα προαπαιτούμενα που έθεσες.
Και πάλι καλή επιτυχία στην επιλογή σου και κυρίως καλοθέατα.

Σίμος

ΥΓ : Σε ένα ανάλογο thread, είχα προτείνει στον topic starter να ανακαινίσει την ταράτσα του. Το ίδιο θα απαντήσω και στην ερώτηση που μου κάνεις "...τι να συζητήσουμε όταν έχω σταθερό πιάτο 1.10...". Βάλε μοτέρ. Η δορυφορική TV έχει αυτή την ομορφιά. Ψάχνεις, γυρνάει το πιάτο, παρατηρείς το ξένο πρόγραμμα, τέτοια πράγματα. Αν μπορείς φυσικά, πρώτο μέλημά σου πρέπει να είναι η ταράτσα.

Last edited:
Το "όλα σε ένα" δεν είναι πάντα ούτε φτηνότερο ούτε καλύτερο. Μπορεί να σε γλιτώνει από επιπλέον καλώδια και τηλεκοντρόλ αλλά πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς.
Στα 250 ευρώ συσκευή "όλα σε ένα" σύμφωνα με αυτά που ζητήθηκαν δεν υπάρχει. Γι' αυτό και εγώ πρότεινα πιο ακριβές λύσεις που όμως κάνουν αυτό που ζητήθηκε.
Εναλλακτικά, ένας κλώνος DM800 (για να πληρούνται τα 1,3,4) και ένα NMT ίσως να είναι πιο οικονομική λύση.

δεν αρχίζεις να ξεθάβεις την skystar με 0 κόστος
τα mkv θα τα χρησιμοποιεί όλοι η οικογένεια ?
αν όχι ένα δέκτη (dm500 η dm800) για την οικογένεια για το 1,3,4
και εσύ με την skystar 1,2,3,4 ποιο φθηνά δεν νομίζω να μπορείς

Η σκέψη μου ήταν να γλιτώσω από τα πολλά τηλεχειριστήρια-πηγές.
Αυτή την στιγμή έχω

1) Microsoft Remote (για το HTPC)
2) Dreambox 500 remote
3) DVB-T για DIGEA
4) Yamaha Ενισχυτής
5) Τηλεόραση

στο συρτάρι βρίσκονται remote για την skystar, remote για την Pinnacle tv, remote για την audigy και η λίστα συνεχίζεται.....

Το dreambox θα τον χαρίσω στον αδελφό μου για το εξοχικό και με αυτή την ευκαιρία ήθελα να πάρω κάτι που να αντικαταστήσει της πρώτες 3 πηγές μου.

Εκεί κόλλαγε και ο τίτλος "One box to rule them all" Αντε εξηγήστε εσείς σε γυναίκα τι πρέπει να κάνει αν θέλει Α)να δει ταινία στο nova cinema, Β)να δει το νησί που έχασε χθες αλλά σε έβαλε να το κατεβάσεις και είναι στον file server, Γ)και να χαζέψει στο star που δεν το πιάνεις καλά από την αναλογική αλλά παίζει μια χαρά στην digea & όλα αυτά χωρίς να γκρινιάξει

Το να αγοράσω ένα ακόμα κουτί (nmp) δεν έχει νόημα αφού καλύπτω τις ανάγκες μου, όπως και θα με ψιλό ενοχλήσει να έχω δέκτη με «κλειστό λογισμικό» χωρίς τις χαρές του linux.

Στα τεχνικά δεν έχω πρόβλημα, κολλητήρι πιάνει το χέρι μου για πατέντες (dm500hd) και στις linux καταστάσεις βγάζω άκρη.

Δεν έχω παρακολουθήσει τις εξελίξεις στου HD δέκτες και τις δυνατότητες τους και για αυτό το λόγω άνοιξα αυτό το threat.

Μέχρι πόσο χρήματα πρέπει να διαθέσω για να καλύψω τις ανάγκες μου ?

Η λύση ss2 είναι καλή αλλά θα χρειαστεί αρκετό χρόνο από μέρους μου για να παίξει σωστά

Last edited:
Νομίζω η πιο απλή λύση στην περίπτωσή σου είναι ένας DM800 κλώνος με usb dvb-t (συνολικό κόστος περίπου 230 ευρώ) και το pc για τις δύσκολες ματρόσκες (γιατί ο DM800 δε θα τις παίζει όλες). DTS δε θα κάνει decode παρά μόνο passthough, αλλά αφού έχεις ενισχυτή δε θα έχεις πρόβλημα.

Εναλλακτικά βλέπεις και τον Vu Solo αν θες κάτι καλύτερο ποιοτικά (η ποιότητα των κλώνων είναι μέτρα) ή και DM500HD + usb mod, αλλά ανεβαίνεις σε χρήματα.