επιλογη dual lnb για astra 19.2

Απάντηση: Re: Απάντηση: επιλογη dual lnb για astra 19.2

Συμφωνώ 100% μαζί σου, αλλά μιλάμε για 13-19 που και τη χούφτα σου για πιάτο να βάλεις και το δάχτυλο για lnb, θα κατέβουν!
Μάλιστα!

Στο συγκριτικό τριών lnb που έκανα σε κινητό πιάτο για τις 19Ε ,είχα για "χούφτα" ένα πιάτο 1,70m και είχα για "δάχτυλο" το MTI AP8-T2NRC 0,1db .
Αποτέλεσμα στις δεκατρείς (13) από τις δεκαπέντε (15) συχνότητες είχε το "δάχτυλο" MTI AP8-T2NRC 0,1db μηδέν σήμα .
Επειδή δεν ήταν "ευθυγραμισμένο " το lnb και στις συχνότητες που ήταν κοντά ή σε αντίθετη πόλωση δεν μπορούσε να τις ξεχωρίσει.

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1389375&postcount=36

Προφανώς είσαι νέος στα δορυφορικά.

Στα δορυφορικά είμαι από το 1999. Αλλά δεν έχει σημασία ποιός "την έχει πιο μεγάλη"...

Τώρα μου λες ότι δεν ήταν ευθυγραμμισμένο το lnb. Λογικό να σου δίνει 0% σήμα...αν δε δεν ήταν και το πιάτο κεντραρισμένο...εκει να δεις μηδενικά...

Εδώ λέμε αν η στροφή του lnb από μόνη της μπορέι να σου δώσει από 0% πλήρη λήψη, όχι για όλες τις παραμέτρους που μπορούν να επηρρεάσουν τη λήψη!

Δεν επανέρχομαι στο θέμα.
Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με κάποιον που μιλάει για χούφτες και δάχτυλα ...

Ήταν σχήμα λόγου και για να ελαφρύνει το κλίμα...λυπάμαι που το πήρες ανάποδα! Βέβαια το επικαλείσαι αφού έχεις απαντήσει πρώτα αλλά....τεσπα!

Επίσης δεν αναφέρθηκα στο ειρωνικό σου σχόλιο περί "νέου"...

Απάντηση: Re: επιλογη dual lnb για astra 19.2

Ήταν σχήμα λόγου και για να ελαφρύνει το κλίμα...λυπάμαι που το πήρες ανάποδα!
Κακώς πήγε στραβά η κουβέντα.

Στο θέμα μας,σε νορμάλ περιπτώσεις η στρέψη του lnb επηρειάζει λίγο ή ελάχιστα την ποιότητα του σήματος.
Υπάρχουν περιπτώσεις που εκπέμπουν αναμεταδότες στην ίδια συχνότητα (η είναι πάρα πολύ κοντά οι συχνότητες)και στις δυο πολώσεις (οριζόντια και κάθετα).
Εκεί η σωστή στρέψη του lnb παίζει ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα.
Ο astra έχει τα τελευταία χρόνια τέτοιες συχνότητες.

πρακτικά δηλαδή, εγώ που δεν πιάνω ποτέ στον Astra τα τελευταία 2 χρόνια τα κανάλια του ZDF τα sd (infokanal, theaterkanal), και νομίζω ότι οι συχνότητές τους δεν βγαίνουν με τίποτα, υπάρχει περίπτωση να τις βγάλω? πιάτο 1,20 televes, με τον Astra παράκεντρο...

Έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω γόβας, ο τεχνικός στον hotbird πριν 4 χρόνια που κάναμε την εγκατάσταση....θα την ξανασκαλίσουμε τον άλλο μήνα... να το αλλάξουμε, απλά φροντίζοντας το diseq να έχει τον hotbird στη θέση 1 λες δηλαδή...

Σίγουρα να το αλλάξετε. Αν και εξαρχής δε θα είχες κανένα πρόβλημα στο hotbird σε παράκεντρη λήψη και ειδικά σε τέτοιο κάτοπτρο.

Re: Απάντηση: Re: επιλογη dual lnb για astra 19.2

Κακώς πήγε στραβά η κουβέντα.

:2thumb22sup:

Στο θέμα μας,σε νορμάλ περιπτώσεις η στρέψη του lnb επηρειάζει λίγο ή ελάχιστα την ποιότητα του σήματος.
Υπάρχουν περιπτώσεις που εκπέμπουν αναμεταδότες στην ίδια συχνότητα (η είναι πάρα πολύ κοντά οι συχνότητες)και στις δυο πολώσεις (οριζόντια και κάθετα).
Εκεί η σωστή στρέψη του lnb παίζει ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα.
Ο astra έχει τα τελευταία χρόνια τέτοιες συχνότητες.

Συμφωνώ απόλυτα ότι η στροφή επηρρεάζει λίγο ή ελάχιστα τη λήψη, γι' αυτό και λέω ότι θα μου φανεί πολύ παράξενο η στρέψη από μόνη της να σε πάει από το 0% στο 90%.

Θυμάμαι ότι κάποτε είχα κάτι lnb Televes, 0,7db, με τα οποία στον astra έδιναν οριακή ως ανεπαρκή λήψη. Με στροφή του lnb σχεδόν 90 μοίρες (ναι, με το καλώδιο να είναι παράλληλο στο έδαφος) είχα σωστή λήψη.

Αυτό είναι το πιο ακραίο που έχω συνατήσει με τις στροφές των lnb, αλλά κι εκεί από το 40-45% πήγα στο 80% (με Humax 5400).

Λοιπόν παιδιά μην μαλωνετε. Το πλαγιασα ελαφρώς αριστερά κ τσουυυυππππ.. Βρήκε σήμα 83%..!! άνοιξαν όλα..

Τώρα έχω άλλο πρόβλημα. Αφού τοποθέτησα τα 2 τwin lnb πηρα ΕΝΑ ακόμα diseqc διπλο. Αφού είχα ούτως η άλλος ΕΝΑ για την άλλη τv.. Το πρόβλημα μου τώρα είναι οτι στον δεύτερο δέκτη dreambox 500 που έχω δεν μπορώ να συντονισω σωστά τα diseqc.

Μου γράφει μήνυμα οτι δεν βρέθηκε lnb με diseqc 1.2 .. Τι σημαίνει αυτο.;;
Πρέπει να ρύθμιση μήπως κ τον άλλον δεκτή που έχω μεσα.;;

Τι να κανω.;; Κ πως να το κανω..;;

Σου έγραψα στο άλλο νήμα που το ρώτησες.

Άρα αποδεικνύεται ότι είχα άδικο και μια στροφή του lnb μπορεί να δώσει σήμα από 0% στο 83%. Προσωπικά πάντως δεν το έχω συναντήσει ποτέ.

Δεν χρειαζεται να διαφωνειτε σε τοσο εντονο βαθμο. Με ενα πεδιομετρο που δειχνει CBER/VBER/BER (καποιο promax ας πουμε) μπορειτε πολυ ευκολα να διαπιστωσετε με ποιο τροπο επηρεαζεται ενα carrier με την στρεψη του LNB, ακομα και αν το πιατο εχει την απολυτη στοχευση πανω στο δορυφορο, ακομα και αν ο δορυφορος δινει πολυ ισχυρα carrier στην περιοχη μας.

Και ειναι αυτονοητη η σημασια του skew στο LNB: Δοκιμαστε να στησετε την επιγεια κεραια σας με τα element καθετα αντι για οριζοντια (δωστε της δηλαδη μια γωνια 90μοιρων γυρω απο τον αξονα της) και τσεκαρετε την αλλαγη στο σημα στα ψηφιακα καναλια (και στα αναλογικα εαν θελετε να παρατηρησετε ολες τις λεπτομερειες/διαφορες). Ετσι ακριβως συμβαινει και με την κλιση του LNB, αλλα με επιπλεον δεδομενο οτι το δορυφορικο σημα φτανει στη γη αρκετα πιο εξασθενημενο συνηθως, αρα η σωστη κλιση παιζει ακομα σημαντικοτερο ρολο.

Επισης, σε δυσκολες συχνοτητες μπορει να δειτε διαφορα ακομα και μετακινωντας μεσα-εξω το LNB.

Last edited:
Δεν χρειαζεται να διαφωνειτε σε τοσο εντονο βαθμο. Με ενα πεδιομετρο που δειχνει CBER/VBER/BER (καποιο promax ας πουμε) μπορειτε πολυ ευκολα να διαπιστωσετε με ποιο τροπο επηρεαζεται ενα carrier με την στρεψη του LNB, ακομα και αν το πιατο εχει την απολυτη στοχευση πανω στο δορυφορο, ακομα και αν ο δορυφορος δινει πολυ ισχυρα carrier στην περιοχη μας.

Και ειναι αυτονοητη η σημασια του skew στο LNB: Δοκιμαστε να στησετε την επιγεια κεραια σας με τα element καθετα αντι για οριζοντια (δωστε της δηλαδη μια γωνια 90μοιρων γυρω απο τον αξονα της) και τσεκαρετε την αλλαγη στο σημα στα ψηφιακα καναλια (και στα αναλογικα εαν θελετε να παρατηρησετε ολες τις λεπτομερειες/διαφορες). Ετσι ακριβως συμβαινει και με την κλιση του LNB, αλλα με επιπλεον δεδομενο οτι το δορυφορικο σημα φτανει στη γη αρκετα πιο εξασθενημενο συνηθως, αρα η σωστη κλιση παιζει ακομα σημαντικοτερο ρολο.

Επισης, σε δυσκολες συχνοτητες μπορει να δειτε διαφορα ακομα και μετακινωντας μεσα-εξω το LNB.

Σε όλα αυτά που γράφεις συμφωνήσαμε απόλυτα...!!! Αλλού ήταν η διαφωνία...