Επιλογή ηχείων και ενισχυτή

costis_d

AVClub Enthusiast
20 November 2009
758
Πειραιάς
Είμαι στην αναζήτηση ηχείων για το σαλόνι (~32 τ.μ.).
Η απόσταση ακρόασης από κάθε ηχείο μέχρι τον καναπέ είναι γύρω στα 2,70 μέτρα.
Ενδιαφέρομαι για δαπέδου αλλά μήπως θα είναι πολύ μεγάλα για το χώρο;
Από την άλλη αν πάρω βάσης μήπως είναι μικρά; (ο χώρος έχει πολλά ανοίγματα και το σπίτι είναι ψηλοτάβανο).
Σημειωτέον ότι ο χώρος όπου θα μπει το ένα ηχείο είναι πολύ στριμωγμένος: μια εσοχή 30 εκατοστών μεταξύ ενός μεγάλου επίπλου που έχει πάνω την τηλεόραση (CDs, DVDs, κλπ) και όπου θα μπει και το hi-fi, και της μπαλκονόπορτας.

Προσωπικά θα προτιμούσα ηχεία δαπέδου για τρεις λόγους: α) έχουν πιο γεμάτο ήχο, β) τέκνο 4,5 ετών και γ) τέκνο 2,5 ετών (οι έχοντες θα με καταλάβουν).

Έχω ακούσει αρκετά ηχεία και έχω διαβάσει πολύ καλά λόγια για τα Spendor A5, τα Β&W CM7, και επίσης τα ATC SCM 11, τα οποία όμως είναι βάσης.

Από όσα άκουσα, ο πιο ωραίος (ψέματα: εξαιρετικός!) ήχος έβγαινε από ένα μεταχειρισμένο ζευγάρι Rogers Studio 1, τα οποία όμως ήταν λίγο χτυπημένα και το βασικότερο, δεν χώραγαν/χωράνε στο σαλόνι (τα άκουσα με έναν Musical Fidelity A100).

Από καινούργια άκουσα τα εξής (ξεκίνησα από βάσης):

KEF IQ30
Klipsch RB-62
Wharfedale 9.1
B&W 685
Dali Lektor 2
Epos M12i

Μετά πήγα σε δαπέδου όπου άκουσα:

KEF C7
KEF IQ50 (τα IQ5SE είχαν εξαντληθεί :frown:)
Κάποια DALI που δεν θυμάμαι μοντέλο
Epos M16i (με Creek Evo 2)
Castle Conway 3 (μεταχειρισμένα)

Τα Castle δυστυχώς τα άκουσα με λαμπάτο ενισχυτή και δεν ήξερα πώς θα έπαιζαν με ολοκληρωμένο τρανζιστοράτο που θα πάρω)

Τα Epos M16i μου άρεσαν περισσότερο από τα υπόλοιπα (εκτός βέβαια από τα Rogers πού ήταν μακράν εκτός συναγωνισμού αλλά μήπως έβαλε το χεράκι του και ο Class A; ).

Κι επειδή μια φορά θα πάρω ηχεία μήπως αξίζει να κάνω τη χρηματική υπέρβαση και να ανέβω στα Spendor A5 που διαβάζω τα καλύτερα παντού;

Ή στα Β&W CM7? Ή μήπως κανένα δαπέδου της ATC? Αντίστοιχο του ATC SCM 11;

Πέστε καμιά γνώμη για μεταξύ Epos, Spendor A5, B&W CM7 και ATC SCM. Budget ηχείων μέχρι τα 1700 μάξιμουμ.

Από την άλλη, για ενισχυτή, σκεφτόμουνα τους εξής (κάτω από 900 ευρώ,καινούριο ή μεταχειρισμένο):

Roksan Candy K2
Naim Nait 5i
XTZ Class A100D3 (εξαιρετικό το άρθρο στο avmentor)

ΒΟΗΘΕΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, έχω πήξει 4 μήνες τώρα!

Να 'στε καλά...

Last edited:
Πρώτα καταλήγεις σε ηχεία, ακούγωντας αρκετά.

Κατόπιν σε ενισχυτή που να τα οδηγεί σωστά και να «δένει».

Το ιδανικό να ακούσεις τον συνδυασμό.

Αν κατάλαβα καλά ακούς κλασική;
Διότι εκεί ιδιαίτερα τα epos / spendor διαπρέπουν.

Τι μουσική ακούς;

Last edited:
Ακούσματα: Rock 70s - 00s, Hard Rock, Heavy Metal (λιγότερο πια αλλά έχω πολλά βινύλια που θέλω να ξανακούσω), Irish Folk, Jazz, Soundtracks, και η σύζυγος ακούει κλασσική και έντεχνο ελληνικό. Δεν ακούω καθόλου hip hop, techno, drum 'n bass, jungle, κλπ., οπότε αυτά που διαβάζω σε άλλα posts περί σφιχτού, στακάτου μπάσου, μάλλον δεν τα χρειάζομαι.

Μου μένουν να ακούσω τα Spendor A5, τα B&W CM7 και κάποιο από τα floorstander της ATC (αλλά ποιό; Διάβασα καλά λόγια για τα SCM 11, αλλά είναι βάσης - θα μου καλύψουν το χώρο ηχεία βάσης;)

Τα Spendor Α5 τί ήχο βγάζουν; Καμιά γνώμη για αυτά και τα B&W CM7?

Και επειδή ο Μασσέλος και η Location Sound είναι μακριά και από τον Πειραιά που μένω και από την Παιανία που δουλεύω, πριν πάω θέλω να έχω μια γνώμη από συμφορουμίτες για τα ηχεία. Άσε που δεν ξέρω και τιμές για τα ATC αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα δαπέδου θα είναι πολύ εκτός προϋπολογισμού...

Αυτά... Το ανέφερα ήδη ότι έχω πήξει;;

Kατ αρχην περα απο οτιδηποτε καλο ειναι να ακουσεις τους συνδυασμους, διοτι παιζεται και το ψωμι τον ανθρωπων, όπως φυσικα και η δικη σου σωστη επιλογή.

Με πόνο καρδιας μια και αναφερεσαι στα 2-3 αγαπημενα μου ηχεια σαν εταιρειες (βέβαια είναι κι η Quad), οπότε αν θελεις ακου και τα 21 ή 22L.

Τωρα στο προκειμενο τα Spendor / ATC ειναι 86/85 dB και πεφτουν στα 5 ωμ περιπου, οπότε χρειαζεσαι ενισχυτη με ισχυ κι οχι ΤΑ ρευματα κατ αναγκη,
φυσικα αν υπαρχουν ειναι καλύτερα.

Το B&W CM7 ειναι 88 db, αλλά πέφτει στα 3 ωμ, οπότε θελει ενισχυτη
με ΡΕΥΜΑΤΑ στα 3 ωμ και λιγοτερη ισχυ.

Οποτε αρχικα τα πιθανα ζευγαρια ειναι:
Spendor ή ATC με Roksan Candy K2 ή XTZ Class A100D3 και
(ποιάνεις 106 dB, λογικά σε καλύπτουν http://myhometheater.homestead.com/splcalculator.html) και B&W CM7 με Naim Nait 5i (ποιάνεις 105 dB, λογικά σε καλύπτουν) χωρις να αποκλειονται κι οι αλλοι δυο. (ποιάνεις 109 dB, λογικά σε καλύπτουν )

Προσοχή ο naim nait 5i κατεβαινει μεχρι τα 2 ωμ σίγουρα και θα οδηγησει καλυτερα απο οτι φανταζουν τα 50 βαττ τα CM7, οι άλλοι δυο δεν ξερω τι συμπεριφορα θα εχουν με τετοιο φορτιο;

Επίσης αν σου αρκει μέγιστη στάθμη 102 dB παίζει και ο nait 5i με τα Spendor ή ATC

Last edited:
Για να γίνει κατανοητό το παραπάνω μήνυμα μου,
θεωρώ αυτονόητο ότι αξίζει η υπέρβαση
κι εφόσον δεν δίνεις τόσο σημασία στο μπάσο και
ειδικά για την μουσική που ακούς (πλην ίσως hr hm)
νομίζω να ακούσεις τα Spendor με τους ενισχυτες
που αναφέρεις, αλλά κι άλλους αν γίνεται.

Αν και επέτρεψε μου, πως ακούς
Hard Rock και Metal, μάλλον με την
έννοια του "Perfomance" χωρίς δηλ.
την «ένταση» να πω, σαν άκουσμα,
σαν να ήταν δηλ. soft/radio rock ή
alternative rock.

Οπότε να πάω Μασσέλο για να ακούσω Spendor A5 (και πιθανώς και τα S3/5se) με τον Roksan Kandy K2 και στη Location Sound για τα ATC SCM 11 με τον XTZ.

Να 'σαι καλά για τη βοήθεια, θα γράψω εντυπώσεις μετά τις ακροάσεις.

NAI οπωσδήποτε!

Παντός όσο πιο πολλά ακούσεις καλύτερα.

Για να καταλάβεις θεωρώ τον ευατο μου τυχερό
που άκουσα λίγες ώρες τα SCM7/11 (τα προηγούμενα)
και τα Spendor 2/3 και 3/5 παλαιότερα.

Α, ναι πάρε οπωσδήποτε δικά σου CD.

Εννοείται. Και στις προηγούμενες ακροάσεις με τη θηκούλα στο χέρι ήμουνα. Και πρώτο CD το "Irish Heartbeat" των Chieftains με Van Morisson :grinning-smiley-043

Κοίτα, την ένταση στο metal τη θέλω. Εννοούσα ότι δεν με ενδιαφέρει το μπάσο στο συγκεκριμένο είδος μουσικής που ανέφερα (electronica, hip hop, etc.). Επίσης με τη μικρή μου εμπειρία από τις ακροάσεις των ηχείων που ανέφερα στο πρώτο post, δεν θέλω το μπάσο να κυριαρχεί, προτιμώ να ακούω κιθάρες, φωνές πνευστά, και κάποια ηχεία ακουγόντουσαν κάπως "μπουκωμένα" (αδόκιμος ίσως ο όρος αλλά...). Άκουσα για παράδειγμα ένα ζευγάρι βάσης B&W παλιότερο μοντέλο από τη σειρά 800, με πολύ μπάσο αλλά χωρίς καθαρότητα στις υψηλές. Ενώ π.χ. το Epos M12i είχε άλλη καθαρότητα. Και βεβαια από την άλλη, μεταξύ Epos M12i και Epos M16i, προτιμώ ασυζητητί το δεύτερο, γιατί ο ήχος είχε βάθος (λόγω καμπίνας υποθέτω) αλλά ταυτόχρονα και διαφάνεια στο midrange και στις υψηλές. Εδώ που τα λέμε, το Μ16i είναι ακόμα στα top picks μου. Μένει να ακούσω το Spendor και το ATC για να έχω ολοκληρωμένη εικόνα.

Να 'σαι καλά για τη βοήθεια, θα γράψω εντυπώσεις μετά τις ακροάσεις.

ναι τωρα το αντιληφθηκα καλυτερα,
αν και καπως ετσι το φανταζομουνα.

Σιγουρα τα Epos ειναι αξιόλογα. όσο πιο πολλά ακούσεις καλυτερα.

Από οτι καταλαβαινω θελεις ''αφράτο'', ατμοσφαιρικό ηχο....
στηλη στενη λιγο δυσκολο
αν και δεν νομίζω ο συνδιασμός ATC - XTZ να σου κάνει, ισως τα spendor σε αυτά τα χρηματα με αλλον ενισχυτή
Δοκιμασε τα Sonus Faber βγαζει ενα πολύ ωραίο και καλό μοντελο σε στηλη στα λεφτα που ψαχνεις και δε ζοριζεται με τοιχους

Γείτονα (ο γράφων είναι κάτοικος Αγίας Σοφίας), τώρα μου ανάβεις τρεις φωτιές με δυο προτάσεις!

"αν και δεν νομίζω ο συνδιασμός ATC - XTZ να σου κάνει"

Γιατί; Δεν δένει ο XTZ με τα ATC;

"ισως τα spendor σε αυτά τα χρηματα με αλλον ενισχυτή"
Όχι με Roksan Kandy K2; Ποιόν έχεις υπ'οψη σου;

"Δοκιμασε τα Sonus Faber βγαζει ενα πολύ ωραίο και καλό μοντελο σε στηλη στα λεφτα που ψαχνεις και δε ζοριζεται με τοιχους"

Τα Spendor θα ζορίζονται; Πού έχουν το bass port; Και ποιό μοντέλο Sonus Faber;

Για πες...

Πουσαι πατριώτη
1. οχι και θα υποτιμήσεις το ηχείο
2. ???? κολοκυθόπιτα, με spendor δοκιμασε και λάμπα
3. www.sonusfaber.com
collections
toy
tower
εχουν το πορτ πισω αλλά ειναι ποιοτική και μελετημένη κατασκευή

Ευχαριστώ για το feedback. Για λαμπάτο δεν το σκέφτομαι, με περιορίζει το budget του ενισχυτή που από 550 που ήταν για τον Creek Evo 2, πήγε στα 750 για τον XTZ (αν καταλήξω τελικά σε Roksan, θα ψάξω για μεταχειρισμένο). Αλλά και ο ΧΤΖ μπορεί να αναιρεθεί τελικά, ανάλογα με το σε ποια ηχεία θα καταλήξω.

News flash:

Πήγα και άκουσα τα Monitor Audio RS8 με έναν Marantz (δεν συγκράτησα μοντέλο, νομίζω σειρά 7, σίγουρα όχι κάτω από τον PM6003) και με τον Roksan Kandy K2.

Ο ήχος του Roksan εξαιρετικός, εμφανώς καλύτερος του Marantz ακόμα και στα απαίδευτα αυτιά μου. Τα ΜΑ τα οδήγησε με χαρακτηριστική άνεση. Τα ΜΑ σαν ηχεία συμπαθητικά, δεν έμεινα όμως και με το στομα ανοιχτό. Με τον Roksan άκουσα και ένα ζευγάρι Focal (τα 716V νομίζω), αλλά τα ΜΑ ήταν καλύτερα.
Εκεί όμως που εντυπωσιάστηκα, ήταν με τα Leema Acoustics Xone. Θα τα ήθελα με λίγο πιο βαθύ μπάσο αλλά για καμπινούλα
πλάτους 14,2 εκ., ύψους 85 και βάθους 20,7 εκ., είχαν καταπληκτική ευκρίνεια, καθαρότητα, ακόμα και μπάσο.

Άκουσα και ΧΤΖ τα 99.36 με τον A100 D3. Δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσαν, ήταν τραχιά στις υψηλές.
Επίσης άκουσα με τον Α100 και τα ATC SCM 19 (αν και βάσης). Άλλο επίπεδο, και εδώ πρέπει να δώσω τα εύσημα στον nbullamatsis που όταν τον ρώτησα αν XTZ και ATC ταιριάζουν, απάντησε αρνητικά, και πρόσθεσε πως θα υποτιμούσα το ηχείο.

Σαν εντυπώσεις κρατάω τον Roksan σαν έναν πολύ καλό ενισχυτή, και τον ήχο των Leema Xeno και ATC SCM 19 (και τα δύο πολύ εκτός budget - όπως και ο Roksan βεβαίως).

Ευχαριστώ πολύ τον Αντώνη (StepCom) και τον Παναγιώτη (Location Sound).

Συμπέρασμα: "I have a champagne taste and a beer bottle pocket..."