επιλογη καλωδίων για δίπολα-Επείγον

agrino

Senior Member
13 November 2008
454
καλησπέρα!
χρειάζομαι επειγόντως τη βοήθεια σας.
Εχω ανακαινίσει το σπίτι μου κι έχω φτιάξει τι υποδοχές για τα ηχεία. Μόλις είδα ότι ο ηλεκτρολόγος μου έχει περάσει μέσα από τη γυψοσανίδα καλώδια για τα πίσω και τα μπροστινά ηχεία καλώδια τα οποία είναι πολύ ψιλά (σαν αυτά που έχω για compact home cinema sony). Δεν ξέρω αν κάνουν για τα πίσω ηχεία. Ειδικά αν βάλω δίπολα. Τι καλώδια πρέπει να κοιτάξω να έχει περάσει για να σηκώσουν όποια επιλογή ηχειων και να κάνω? Ειμαι στο τελικό σημείο και η γυναίκα μου θα με σκοτώσει αν κάνω κάτι μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης!
Το ίδιο καλώδιο να περάσω και στα πίσω και στα μπροστα ηχεία? ολα είναι περασμένα μέσα απο γυψοσανίδα και πρέπει ότι αλλαγές κάνω να τις κάνω άμεσα...
Χρειάζομαι επειγόντως βοήθεια... Ευχαριστω!

Φυσικά θέλεις κάτι καλύτερο από το ηλεκτρολογικό καλώδιο. Και αυτό δεν έχει σχέση με το αν τα ηχεία είναι δίπολα ή όχι.
Μπορείς να ξεκινήσεις με το απλό "κόκκινο-μαύρο" που υπάρχει σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρολογικών, αλλά τουλάχιστον σε μια σεβαστή διατομή (1,5 mm2). Στα καταστήματα ηλεκτρονικών θα βρεις κουλούρες από καλύτερο χαλκό σε λίγο ακριβότερη τιμή από μια πληθώρα εταιρειών. Η Belden είναι από τις πιο γνωστές. Και από κει και πέρα το κόστος ανεβαίνει όσο θέλεις. Φρόντισε μόνο να περάσει με τέτοιο τρόπο (πχ σε κανάλι) ώστε να μπορεί να αλλάξει χωρίς να γκρεμίσεις τη γυψοσανίδα, γιατί και το επόμενο συνεργείο μπορεί να σου κάνει ζημιά... Υπάρχουν καλώδια ειδικά για εντοιχισμό που έχουν, πχ, πολύ χοντρό περίβλημα για να αντέχουν την κακομεταχείριση. Δεν υπάρχει πρόβλημα να είναι διαφορετικά τα εμπρός καλώδια από τα πίσω. Μάλιστα αφού τα εμπρός παίζουν και την μουσική και είναι πιο κοντά, μπορείς να βάλεις λίγο καλύτερο καλώδιο.

Βρήκα διαφανη κουλούρα με καλώδια απο χαλκό με διαμετρο 2χ3mm. Ειμαι οκ?

Θα σου προτεινα (δεν ξερω αν γινεται πλεον) αντι για καλωδια να περασεις σε αυτη την φαση σωληνες απο pvc, φ10 με φ16 καλυτερα, απο τα σημεια που μελλοντικα θα βαλεις τα ηχεια σου, εως το σημειο που θα εχεις τις πηγες σου.

Στο λεω αυτο γιατι το καλωδιο ειναι σχετικο με το ηχειο, και αν δεν εχεις αποφασισει τι ηχεια θα βαλεις, κανε αυτο που σου προτεινω. Δεν χρειαζεται αγχος, απο τις σωλημες μετα περνανε ευκολα τα οποια καλωδια. (προσεχε ομως μην τσακισει καποια σωληνα στην διαδρομη)

Στην γυναικα σου να της πεις να σκοτωσει αυτον που σου εβαλε το καλωδιο της πλακας...

Δεν ειμαι ειδικος. Σορρυ.
Ακολουθησε την συμβουλη του In() παραπανω.

Για τα πισω βαλε κατι απλο.Σε περιβαλον homecinema και οταν θα παιζουν τα πισω αναλογα με τα εφε της ταινιας δεν αξιζει να χαλασεις χρηματα.Για τα μπροστα απο τα οποια ειναι πολυ πιθανον να ακους και μουσικη παρε κατι πιο ποιοτικο.
Η γνωμη μου ειναι οτι και τα καλωδια πρεπει να συμβαδιζουν με το κοστος του υπολοιπου εξοπλισμου.Μια τιμια και οχι πολυ ακριβη λυση ειναι τα oelbach παντα σε διατομη και κοστος αναλογα με τα ηχεια και τον ενισχυτη σου

Ως μια πάρα πολύ καλή λύση γενικής χρήσης που θα σεβαστεί και την τσέπη σου, θα σου πρότεινα το Belden 5000UE για τα πίσω και το 5T00UP για τα εμπρός. Δες σχετικά εδώ:

http://www.bluejeanscable.co.uk/store/speaker/index.htm

Παίζουν και με ηλεκτροστατικά ηχεία.

Για ενισχυτή έχω καταλήξει στο ονκυο 807 για ηχεία ακόμη δεν ξέρω. Περιμένω να τελειώσω το σπίτι και μετά να ασχοληθώ με την αγορά τους. (Σκέφτομαι κάτι σε klipsch Rf 52, ή focal dome 5.1 αναλογα να θα βάλω ηχεία βάσεις ή όχι). Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθώ να περάσω τώρα τα καλώδια για τα πίσω ηχεία για να μην χρειαστεί μετά να ξηλώνω και να ακούω μουρμούρα....