επιλογή κάρτας γραφικών σε καινούργιο desktop

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,361
Αθήνα
Στήνω καινούργιο desktop και θα ήθελα μια βοήθεια για να ξεμπλέξω με την κάρτα γραφικών.

Τι πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα: το chip ή τη μνήμη;
Τι είναι πιο καθοριστικό στην απόδοση; το chip ή η μνήμη;
Βλέπω πχ στις παρακάτω κάρτες (ενδεικτικά τις παραθέτω) ότι οι GTX 650 Ti του 1 GB είναι σε παραπλήσια τιμή ή και ακριβότερες απ'ότι οι GTX 650 των 2 GB.

Gigabyte GeForce GTX 650 2GB - 140 ευρώ
Gigabyte GeForce GTX 650 Ti 1GB - 145 ευρώ
Asus GeForce GTX 650 Ti 1GB - 162 ευρώ

Tι θα προτείνατε (σε nVidia) για all-around χρήση (ίσως και παιχνίδια) στο εύρος τιμών 130-150 περίπου;

M/B: Asus P8Z77-V LE Plus
CPU: Intel Core i5-3570
RAM: 16 GB

Διονύση καλησπέρα,

Ο επεξεργαστής που έχεις διαλέξει έχει από μόνος του κάρτα γραφικών.
Δηλαδή αν δεν σε ενδιαφέρουν τα παιχνίδια μπορείς να βολευτείς χωρίς κάρτα.

Tώρα πάνω σε αυτό που ρωτάς το τσιπάκι ειναι πιο σημαντικό
από την μνήμη, δηλαδή καλύτερα να πάρεις την 650 Ti από την 650 2GB.

Πάντως αμα θες να γλυτώσεις κάποια λεφτά καλύτερα να πάρεις
μια 650 απλή με 1GB ή ακόμα καλύτερα μια amd 7770.
Στο σκρουτζ αρχίζουν από τα 105 .
Η διαφορά με αυτές τις κάρτες που κοιτάς για εμένα
δεν αξίζει το περίπου +40% στο μπάτζετ.

Διαφορά που να αξίζει τον κόπο είναι να πας στα 170 περίπου και να πάρεις μια ΑΜD 7850.

Last edited:
Αλέξανδρε δεν είμαι ο μοναδικός χρήστης του pc, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο για κάποια παιχνίδια (με dual boot εννοείται :smile: ). Γι'αυτό και θέλω να ξέρω πώς θα διαθέσω καλύτερα το ποσό που έχω προϋπολογίσει (γύρω στα 130-140) ευρώ για κάρτα. Οπότε πάω για GTX 650 Ti.

Ναι καλύτερα την 650 Ti σε αυτή την περίπτωση.
Προσοχή να είναι Ti αν και είναι εμφανές ότι τις ξεχωρίζεις :-)
Μακριά από υλοποιήσεις με 2GB GDDR3. ΙΜΗΟ Θες υποχρεωτικά GDDR5 και ας είναι η μισή σε ποσότητα.
Τα 2GB θα σου χρειαστούν σε μοντέρνα παίγνια σε αναλύσεις 1080p+ και γενικά είναι περισσότερο future proof.

Γενικά μια αντίστοιχη κάρτα την παίρνεις με κάποια προοπτική, να παίξεις τα φετινά παίγνια (όχι full αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα) και σε δυο χρόνια ξαναβλέπουμε. Η επόμενη ‛κατηγορία’ καρτών είναι πάνω από ~220 ευρώ, και καλά έκανες και έβαλες ένα πάνω όριο τιμής εξαρχής.

Τελικά, κατά 99,9% (και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις), θα ξεχειλώσω το budget και θα πάω σε GTX 650 Ti 2GB GDDR5.
Μάλλον αυτή την Gigabyte.

Ευχαριστώ παιδιά :smile: