Επιλογή προβολέα-οθόνης και οι θέσεις τους

toasted

AVClub Addicted Member
11 October 2011
1,579
Πάτρα
Καλησπέρα και πάλι. Αφού κατέληξα στα των ηχείων και ενισχυτή στο http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/85952-help!-My-home-cinema, έφτασε η ώρα για τον προβολέα και το πανί. Στο επισυναπτόμενο σχέδιο απεικονείζονται οι θέσεις των ηχέιων και ο χώρος. Το σήμείο θέασης θα βρίισκεται 3 ως 3,75 m από την οθόνη. Η τελική επιλογή έχει να κάνει με την γωνία των μπροστινών ηχείων με τον άξονα θέασης. Αυτή θα καθορίσει τελικά και τις ακριβείς θέσεις των πίσω ηχείων.
Έρχομαι στις ερωτήσεις:
α) Σύμφωνα με τα παραπάνω, ποιό setup για την θέση θέασης προτείνετε; Αν είμαι στα 3 m (γωνία 60 μοιρών) μικραίνει ο χώρος από την άλλη όμως οι αποστάσεις μπροστά και πίσω από το σημείο θέασης έχουν μικρότερη διαφορά από ότι αν η θέση είναι στα 3,75 m. Εγώ (χωροταξικά) προσανατολίζομαι στα 3,75.
β) Σε κάθε περίπτωση, σε τί μέγεθος οθόνης να κατευθυνθώ; Λόγος πλευρών; Αν μου προτείνατε και κάποια συγκεκριμένα, θα ήμουν υπόχρεος :firstprize: Το κόστος για αυτή αρχικά θα είναι συγκρατημένο. Ίσως στο μέλλον αντικατασταθεί, αλλά πρέπει να είναι ηλεκτρική.

γ) Για προβολέα ο EPSON tw3600 πως ακούγεται για τον συγκεκριμένο χώρο; Τον έχω δεί, οκ, αλλά δεν έχω δεί και πολλούς άλλους για να έχω ικανό μέτρο σύγκρισης. Άλλες προτάσεις;
δ) Τελος -ευτυχώς!!!- ο προβολέας θα τοποθετηθεί στην οροφή. σε ποια απόσταση πρεπει να είναι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;

Ξέρω οτι κούρασα με το μακροσκελές post, αλλά είναι πολλά όσα με απασχολούν. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

.hc.jpg

Λόγος πλευρών της οθόνης 16:9. Από τα 3,75μ. θα προσανατολιζόμουν σε πανί 96-106 ίντσες (όμως το τι αρέσει και πόσο μεγάλη προτιμά ο καθένας την εικόνα επαφίεται στο προσωπικό γούστο). Δες και κάποιους από τους DLP (Benq, Optoma). Η απόσταση του προβολικού από την οθόνη πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει φωτεινότητα σύμφωνα με τα standards και χρήση του ζουμ περίπου στα μισά. Καλές αγορές!!!

Καλη μέρα. Ευχαριστω για την απάντηση. Διευκολύνεται αρκετά η κατάσταση! Κάτι ακόμα που παρέλειψα να ρωτήσω: το κεντρικό ηχείο θα μπει πανω απο το πανί. Δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει πρόβλημα με αυτό. Σωστα;

Απάντηση: Re: Επιλογή προβολέα-οθόνης και οι θέσεις τους

το κεντρικό ηχείο θα μπει πανω απο το πανί. Δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει πρόβλημα με αυτό. Σωστα;

Nope....αρκετός κόσμος το τοποθετεί πάνω από το πανί (λόγω έλλειψης ραφιών ή τοίχου) με μια κλίση προς τα κάτω. Δεν υπάρχει πρόβλημα.

Re: Απάντηση: Re: Επιλογή προβολέα-οθόνης και οι θέσεις τους

Καλησπέρα. Φαίνεται να καταλήγω στον epson tw-6000. Σε τι απόσταση προτείνετε να τοποθετηθει απο την οθόνη και ποιά είναι τα μεγιστα και ελάχιστα όρια αυτής? Μιλάμε για 106 ιντζες. Όσον αφορά την κατακόρυφη θέση του, ποιά είναι η βέλτιστη για προβολή? Γενικά επιθυμώ να ξέρω τη θέση που προτείνεται για το καλύτερο αποτέλεσμα με το δυνατόν λιγότερες διορθώσεις. Πολλές οι απορίες αλλά τώρα εχω την δυνατότητα για αλλαγές του χώρου και προσπαθώ να προβλέψω ό,τι μπορώ- άσχετος γάρ! Ευχαριστώ!

Η ιδανικοτεροτερη θεση του προβολεα (σαν και αυτον που επελεξες) αναφορικα με την κατακορυθη θεση του ειναι ακριβως απεναντι απο το κενtρο της οθονης.
Αν αυτο δεν ειναι δυνατον, μην σε αγχει. Βαλτον οπουδηποτε "εντος" της οθονης.

Σχετικα με το ποσο μακρια θα πρπει να ειναι απο την οθονη, ριξε μια ματια εδω:

http://www.projectorcentral.com/Epson_Europe-EH-TW6000-projection-calculator-pro.htm
"Παιξε" λιγο με τις διαστασεις

Χονδρικα, απο 3 εως 5 μετρα δινει 106".

Η ιδανικοτεροτερη θεση του προβολεα (σαν και αυτον που επελεξες) αναφορικα με την κατακορυθη θεση του ειναι ακριβως απεναντι απο το κενtρο της οθονης.
Αν αυτο δεν ειναι δυνατον, μην σε αγχει. Βαλτον οπουδηποτε "εντος" της οθονης.

Σχετικα με το ποσο μακρια θα πρπει να ειναι απο την οθονη, ριξε μια ματια εδω:

http://www.projectorcentral.com/Epson_Europe-EH-TW6000-projection-calculator-pro.htm
"Παιξε" λιγο με τις διαστασεις

Χονδρικα, απο 3 εως 5 μετρα δινει 106".

Αγαπητέ Database Error ευχαριστω κατ´ αρχάς για τις απαντήσεις. Με εξέπληξε το ότι η ιδανική θέση είναι απέναντι από το κέντρο της οθόνης, αφου στο site της epson νομίζω προτείνει κάτω ή επί της οροφής τοποθέτηση! Ίσως βεβαια δεν το ερμήνευσα εγώ σωστα. Όποιες αποκλίσεις στο ύψος δηλαδή διορθώνονται με lens shift; Ο Epson έχει αυτή τη δυνατότητα;
Το projectorcentral το έχω συβουλευτεί. Δεν γνωρίζω όμως ποιά ειναι η βέλτιστη τιμή zoom. Ο συγκεκριμένος προβολέας έχει από 1x ως 1,63x.
Και πάλι ευχαριστώ!