Επιλογή projector για τηλεοπτικό σήμα + ταινίες

Maria An.

Established Member
28 June 2006
292
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σας,

σκέφτομαι για μια αναβάθμιση του υπάρχοντος προβολικού (infocus X2), το οποίο χρησιμοποιώ σχεδόν 10 χρόνια. Θα ήθελα τη γνώμη σας, κατά πόσο ένας νέος υψηλής ανάλυσης 1080p θα είχε πρόβλημα με τη γνωστή ποιότητα του τηλεοπτικού σήματος. Μήπως πρέπει να επιλεχθεί κάτι υποδεέστερο και αν ναι ποιός θα ήταν καλός για home cinema; Επίσης, πολλές φορές η θέαση δεν θα γίνεται με απόλυτη συσκότιση, οπότε καλό θα ήταν να μην έχει τεράστια πτώση ποιότητας σε τέτοιες συνθήκες. Σκεφτόμουν για κάποιο φωτεινό προτζέκτορα σε συνδυασμό με γκρί οθόνη (Platinum ίσως). Επίσης το rainbow μας ταλαιπωρεί οικογενειακώς, αλλά παρόλα αυτά δεν αποκλείω τους DLP για τα υπόλοιπα πλεονεκτήματά τους. Το 3d δεν με ενδιαφέρει, οπότε ίσως και ένας παλαιότερος καλός μεταχειρισμένος να ήταν μια επιλογή.

Η θέση τοποθέτησης θα βόλευε να είναι στα 5,70m και θέασης στα 4, αν είχε και lens shift θα ήταν τέλεια.

Το οικονομικό είναι ευέλικτο, αλλά σκεφτόμουν ένα όριο στα 1500 ευρώ.

Ευχαριστώ

Καλησπέρα!

Να ξεκινήσουμε πρώτα από τα δύσκολα και μετά να πάμε στα εύκολα?:smile:

Από τα 5.7 μέτρα (τοποθέτηση) πρέπει να πας σε κάποιον long throw προβολέα, εκτός αν συζητάμε για κάδρο 200 ιντσών!!

Τα νέα μοντέλα (ή εν πάση περιπτώσει, σχετικά νέα μοντέλα) διαθέτουν ως επί το πλείστον φακούς short-medium throw. Τέλος, είναι ακόμη πιο λίγα αυτά που μετακινείται ο φακός τους. Όσον αφορά το τηλεοπτικό, υπάρχει και ισχύει ανεξίτηλο το γνωστό ρητό: garbage in, garbage out. Σίγουρα όλα τα τσιπάκια δεν κάνουν την ίδια δουλειά, ωστόσο, σε αυτή τη ζώνη τιμής, οι διαφορές στην επεξεργασία είναι πραγματικά δυσδιάκριτες. Ακόμα, όμως, και πανάκριβοι επεξεργαστές εικόνας δεν μπορούν να κάνουν θαύματα με τα χαμηλής ποιότητας σήματα.

Επίσης...όταν λες + ταινίες, εννοείς ταινίες HD ή αυτές που προβάλλει η τηλεόραση? Το rainbow των σημερινών DLP είναι πρακτικά ανεπαίσθητο μπροστά σ' αυτό που έχεις ζήσει τόσα χρόνια με τον Ινφόκους (οι τροχοί είναι πιο γρήγοροι με περισσότερα segments). Η γκρίζα οθόνη σίγουρα θα βοηθήσει σε σχέση με την λευκή κάτω από τις συνθήκες που περιγράφεις. Τέλος, τα σημερινά μηχανήματα είναι πολύ πολύ πιο φωτεινά από τον X2 και ασφαλώς καλύτερα στα πάντα. (όχι μόνο στην ανάλυση)

Η οθόνη μπορεί να είναι περίπου 2,50 μέτρα πλάτος και 1,80 ύψος. Σε 4:3 οθόνη αντιστοιχεί περίπου σε 120 ίντσες από ότι είδα. Η ύπαρξη lens shift δεν θα βοηθήσει και στην μεγάλη απόσταση προβολής;

Ταινίες εννοώ hd, αλλά και dvd ανάλυσης. To Sony dvd hd recorder-player που έχω υποστηρίζει upscaling 1080p μέσω hdmi, αλλά δεν πιστεύω στα θαύματα! Το τηλεοπτικό σήμα καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί, μήπως όμως γίνει πιο ενοχλητικό από ότι τώρα που προβάλω με τον Χ2 στις 80 ίντσες; Ο προβληματισμός μου είναι, μήπως στο sd σήμα ένας υψηλής ανάλυσης προτζέκτορας τονίζει περισσότερο τις αδυναμίες του, από ότι ένας hd ready και ειδικά σε μια μεγάλη οθόνη.

Σίγουρα θα δεις τις ατέλειες μεγεθυμένες σε 120άρι κάδρο. Μιλάμε για παραπάνω από διπλάσια επιφάνεια. Γιατί, όμως, πανί 4:3? Ακόμα και το τηλεοπτικό δεν έχει γυρίσει σε 16:9?

Όσο για το lens shift, βοηθάει μόνο στην τοποθέτηση του προβολέα καθ' ύψος (είτε κατά πλάτος σε όσους διαθέτουν και την επιλογή οριζόντιας μετακίνησης). Η απόσταση έχει να κάνει μόνο με το zoom του προβολέα.

Το 4:3 το κοιτούσα γιατί ο Χ2 έχει Aspect Ratio 4:3. Απλά σκεφτόμουνα, μήπως η ύπαρξη επιπλέον ύψους στο πανί μου δώσει μια ευελιξία προς την τοποθέτηση ακόμα και με νέο προτζέκτορα (16:9), ο οποίος δεν θα μπει στο ταβάνι, αλλά σε ένα ρακ. Βέβαια θα είχα μια πλευρά χωρίς μαύρη μπορντούρα έτσι. Αν όμως δεν έχω επιλογές για τόσο μεγάλη απόσταση προβολής ίσως πρέπει να ξανασκεφτώ το θέμα της τοποθέτησης.

Αν ανεβάσεις λίγο το budget και το ψάξεις ίσως βρεις τον epson 8100 ο οποίος ανοίγει κάδρο 120 ιντσών από τα 3,59 εως τα 7,64, έχει lens shift αλλά καλό είναι να χρησιμοποιηθεί με μέτρο. Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τον καινούργιο 7200 ως προς τις αποστάσεις και το lens shift αλλά με τη μισή αντίθεση αν θυμάμαι καλά και τιμή οριακά πάνω από το budget σου. Δεν τον έχει δει κανείς τον 7200 απόσο ξέρω εδώ στο avclub να μας πει τι ακριβώς σημαίνει αυτό σε επιδόσεις αλλά υποθέτω-ελπίζω πως θα είναι καλύτερο το μαύρο του από τα starters μοντέλα της optoma και της benq. Είναι και τριτσιπος οπότε δε θα έχεις θέμα ουράνιου τόξου αλλά πιθανόν να έχεις θέμα σύγκλισης των πάνελ που μέσω λογισμικού άλλοι λένε πως διορθώνεται και άλλοι πως απλά μπαλώνεται.

Καλημέρα,

Το ρακ είναι στα 80 εκατοστά, αλλά έχει και χαμηλότερα ράφια. Η οθόνη μπορεί να είναι περίπου στα 70 εκατοστά από το πάτωμα.

Τους epson τους σκέφτηκα, αλλά δεν τους έχω δει. Δεν έχω ακούσει όμως καλά λόγια για τον ποιοτικό έλεγχό τους και είναι και 3LCD, οπότε ίσως είναι λαχείο τι κομμάτι θα σου τύχει. Βέβαια είναι μια λύση.

Σκέφτηκα και την άλλη εκδοχή. Αν μπει ένας προτζέκτορας με συνδεσιμότητα wifi στην οροφή και αντικαταστήσει ένα φωτιστικό οροφής ώστε να πάρει ρεύμα από εκεί; Αν δεν έχει καθόλου καλώδια, τότε μπορεί να μπει σε πιο μικρή απόσταση από τα 5,7 μέτρα, θα μετρήσω για να δω πόσο ακριβώς. Είδα δύο μοντέλα της epson με αυτή τη δυνατότητα, υπάρχουν άλλες καλύτερες εναλλακτικές;

Μιας και έρχεσαι από εμπειρία παλιού προβολικού, θα σου πρότεινα να δεις με τα μάτια σου πως παίζουν οι νέοι. Δες τον 7200 που προτείνει ο Panoramix καθώς και τους Optoma 25/131 και Benq 1070/1500. Μετά, κοιτάζεις και το θέμα τοποθέτησης ώστε να σκαρτάρεις αυτούς που δεν σε βολεύουν.

Από ότι φαίνεται η αγορά αναβάλλεται. Ο βασικός λόγος που ήθελα να αλλάξω προβολικό, ήταν η πιο βολική τοποθέτηση στο χώρο, κάτι που από ότι φαίνεται δεν γίνεται με λογικής τιμής προβολικά. Από την άλλη, από μια μικρή έρευνα που έκανα, η μόνη διέξοδος εάν δεν είσαι στην Αθήνα, είναι η τυφλή ιντερνετική αγορά. Οπότε, το απολύτως λογικό, δοκιμάζεις και διαλέγεις είναι ανεφάρμοστο. Εκτός αν κάποιο μαγαζί μου διαφεύγει.

Με την ευκαιρία, να ρωτήσω και τα παρακάτω:

α)Με τον Infocus X2 που έχω, είναι καλύτερα να μην προχωρήσω σε μεγαλύτερη οθόνη για τηλεοπτικό σήμα; Να θυμήσω ότι στο χώρο θα βόλευαν οι 110 με 120 ίντσες αντί 80 που είναι τώρα.
β)Το γεγονός ότι έχει native aspect ratio 4:3, οδηγεί σε απώλεια ανάλυσης όταν προβάλει σε 16:9;
γ)Όταν παρακολουθώ ΝΕΡΙΤ HD, δεν βλέπω διαφορά στην εικόνα σε σχέση με την απλή ΝΕΡΙΤ (η σύνδεση είναι με hdmi και δείχνει ότι είναι 1080i). Χρήση keystone έχω κάνει λόγω τοποθέτησης.

Ευχαριστώ

Last edited:
Απάντηση: Re: Επιλογή projector για τηλεοπτικό σήμα + ταινίες

Από ότι φαίνεται η αγορά αναβάλλεται. Ο βασικός λόγος που ήθελα να αλλάξω προβολικό, ήταν η πιο βολική τοποθέτηση στο χώρο, κάτι που από ότι φαίνεται δεν γίνεται με λογικής τιμής προβολικά. Από την άλλη, από μια μικρή έρευνα που έκανα, η μόνη διέξοδος εάν δεν είσαι στην Αθήνα, είναι η τυφλή ιντερνετική αγορά. Οπότε, το απολύτως λογικό, δοκιμάζεις και διαλέγεις είναι ανεφάρμοστο. Εκτός αν κάποιο μαγαζί μου διαφεύγει.

Με την ευκαιρία, να ρωτήσω και τα παρακάτω:

α)Με τον Infocus X2 που έχω, είναι καλύτερα να μην προχωρήσω σε μεγαλύτερη οθόνη για τηλεοπτικό σήμα; Να θυμήσω ότι στο χώρο θα βόλευαν οι 110 με 120 ίντσες αντί 80 που είναι τώρα.
β)Το γεγονός ότι έχει native aspect ratio 4:3, οδηγεί σε απώλεια ανάλυσης όταν προβάλει σε 16:9;
γ)Όταν παρακολουθώ ΝΕΡΙΤ HD, δεν βλέπω διαφορά στην εικόνα σε σχέση με την απλή ΝΕΡΙΤ (η σύνδεση είναι με hdmi και δείχνει ότι είναι 1080i). Χρήση keystone έχω κάνει λόγω τοποθέτησης.

Ευχαριστώ

α) Το θέμα του κάδρου έχει να κάνει με την φωτεινότητα και την ανάλυση. Όσον αφορά το φως, πιθανότατα και να μην έχεις θέμα μιας και ως γνωστόν οι Infocus ήταν από παλιά πολύ φωτεινοί προβολείς (ωστόσο πρέπει να συνυπολογίσεις και την πτώση λόγω ωρών και πιθανού μη καθαρισμού). Η χαμηλή, όμως, ανάλυση σε τόσο μεγάλο κάδρο θα γίνει εμφανέστατη και θα μετράς τα πίξελς ένα προς ένα. Η εικόνα δεν θα είναι πλέον συμπαγής και το μόνο που θα μένει θα είναι μια πιο μεγάλη εικόνα, αλλά, χαρακτηριστικά υποδεέστερη σε ποιότητα από τις 80'' που είσαι τώρα.

β) Όχι, γίνεται απλό stretching (θα βλέπεις τους πάντες σαν τον Φασούλα)

γ) Δεν βλέπεις καμμία διαφορά διότι δεν μπορεί να υπάρξει διαφορά ακόμα και σήμα 16Κ να διάβαζε και να δεχόταν ο προβολέας από την στιγμή που το πάνελ του έχει συγκεκριμένη ανάλυση (800χ600). Με λίγα λόγια, ό,τι σήμα και να του ρίξεις, πάντα 800χ600 θα βλέπεις. Η χρήση του keystone πιθανότατα (100%!!) σου έχει καταστρέψει την ευκρίνεια. Κάνε μία δοκιμή με και χωρίς και θα το διαπιστώσεις (δοκίμασε ένα ντέσκτοπ ή εικόνες με γράμματα).

Re: Απάντηση: Re: Επιλογή projector για τηλεοπτικό σήμα + ταινίες

β) Όχι, γίνεται απλό stretching (θα βλέπεις τους πάντες σαν τον Φασούλα)

Όταν παίζει σε 4:3 γίνεται αυτό. Σε ρύθμιση 16:9 η εικόνα έχει κανονικές αναλογίες. Απλά μου φαίνεται λογικό να χάνει τμήμα του 800Χ600 της ανάλυσης στο πάνω και κάτω τμήμα. Τα Ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια τι ανάλυση έχουν σήμερα;

Επομένως λογικά με ένα καλύτερο προτζέκτορα, μόνο στην ΝΕΡΙΤ hd θα είχα ουσιαστική βελτίωση σε θέμα ανάλυσης. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι έχει σημασία και το native aspect ratio αν είναι 16:9, θα ψάξω για περισσότερες πληροφορίες. Το keystone ξέρω ότι μου κάνει ζημιά, αλλά με το δεδομένο χώρο και μηχανήματα δεν γίνεται να μην το χρησιμοποιήσω, απλά το ελαχιστοποιώ όσο γίνεται.

Ευχαριστώ για τη βοήθεια