Επιλογή SSD ή άλλου σκληρού για νεοκατασκευαζόμενο PC και άλλα ερωτήματα

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!

Ας πούμε ότι κάποιος (εγώ δηλαδή) πάει να φτιάξει ένα νέο PC εκ βάθρων (:BDBDG54:), με εξαρτήματα που υπάρχουν ήδη και είναι - σχετικά - αναξιοποίητα. Μητρική που επιλέγεται είναι μια με socket 775, με chipset P35 ή X38 (σχετικά παλιά, δηλαδή), CPU ένας τετραπύρηνος Intel Q6700 (κι αυτός παλιός κάπως), μια συστάδα 8 σκληρών του 1TB για αποθήκευση, μια κάρτα γραφικών Sapphire HD4870x2, και κάποια άλλα περιφεριακά που δεν αφορούν στην ουσία του νήματος.

Υπάρχουν επίσης διαθέσιμοι δύο 150άρηδες Velociraptors της WD, που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για το λειτουργικό, μάλλον σε διάταξη RAID 1 (mirroring) για περισσότερη ασφάλεια, χωρίς να αποκλείεται η χρήση τους σε διάταξη RAID 0 για αυξημένες επιδόσεις (πράγμα που θα ήθελα να το συζητήσω εδώ, ώστε να καταλήξω στην πιο σωστή επιλογή).

Λειτουργικό θα μπει, από ότι φαίνεται, κάποια έκδοση των W7, μάλλον η Pro ή η Ultimate. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα που επίσης θέλω να συζητήσω, διότι η Pro είναι κατά 50+ ευρώ φτηνότερη από την Ultimate (σε έκδοση DSP πάντα), και δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν για την προτίμηση της μιας από την άλλη.

Το βασικό ερωτηματικό, όμως, που θα ήθελα να βάλω είναι αν η χρήση ενός σημερινού SSD στη θέση των Velociraptors είναι προτιμότερη ή όχι. Και μιλάω φυσικά για προσιτή σχετικά λύση, διότι αν είναι να διαθέσω πάνω από 300 ευρώ (ή και περισσότερα) για ένα SSD της τάξεως των 64GB, δεν είμαι σίγουρος αν αξίζει τον κόπο. Από ότι βλέπω, οι πιο προσιτοί (ήτοι με τιμές από περίπου 100 μέχρι 190 ευρώ) είναι τεχνολογίας MLC και διαβάζω ότι μετά από κάποιο διάστημα συνεχούς χρήσης, "γεμίζουν" και αρχίζουν να σέρνονται. Είναι έτσι ή όχι; Κι αν είναι όντως έτσι, υπάρχουν λύσεις που να παρακάμπτουν το συγκεκριμένο μειονέκτημα;

Κάποιος ειδήμων (ή κάποιοι ειδήμονες) επί του θέματος υπάρχει (-ουν) ώστε να μπορούν να απαντηθούν τα ερωτήματά μου;

Ευχαριστώ. Και πάλι Χρόνια Πολλά!
-

Εξαρταται γιατι χρηση τον θες.
Πχ μπορεις να παρεις ενα 40gb intel postville (περιπου 100 ευρω) και να βαλεις λειτουργικο και ολα τα βαρια προγραμματα (πχ photoshop/autocadκλπ)
και μετα να χρησιμοποιησεις τα ραπτορια για τα υπολοιπα σε συνδυασμο με ενα μεγαλο (1τβ?) για video-pictures-mp3.
Διαφορα θα δεις σιγουρα αφου οτι ειναι εγκαταστημενο στο ssd πεταει.

Για πιο Indepth πραγματα σε παραπεμπω στους ειδικους.

http://www.thelab.gr/showthread.php?t=63627

Intel SSD

Εξαρταται γιατι χρηση τον θες.
Πχ μπορεις να παρεις ενα 40gb intel postville (περιπου 100 ευρω) και να βαλεις λειτουργικο και ολα τα βαρια προγραμματα (πχ photoshop/autocadκλπ)
και μετα να χρησιμοποιησεις τα ραπτορια για τα υπολοιπα σε συνδυασμο με ενα μεγαλο (1τβ?) για video-pictures-mp3.
Διαφορα θα δεις σιγουρα αφου οτι ειναι εγκαταστημενο στο ssd πεταει.

Για πιο Indepth πραγματα σε παραπεμπω στους ειδικους.

http://www.thelab.gr/showthread.php?t=63627

OK, ευχαριστώ.

Το ερωτηματικό που μένει ακόμα να απαντηθεί είναι αν ο συγκεκριμένος της Intel θα επιβαρυνθεί με επί πλέον υλικό, που σημειωτέον είναι τεχνολογίας MLC, ακόμα κι αν χρησιμοποιηθεί μόνο για το λειτουργικό και τα προγράμματα που αναφέρεις, και τότε αρχίσει να αργοπορεί.

Όσον αφορά στο PC, αυτό προορίζεται για γενική χρήση, τόσο για δουλειές γραφείου, όσο και για άλλα πιο βαριά, όπως η αναπαραγωγή και η επεξεργασία video (SD και HD), φωτογραφίας, κλπ.

Τα παιχνίδια αποτελούν αντικείμενο δευτερεύουσας προτεραιότητας, χωρίς να αποκλείονται, αν και πιστεύω ότι η 4870x2 με καλύπτει με τα σημερινά δεδομένα.

Και πάλι ευχαριστώ. Θα δω το link και θα το μελετήσω.
-

Re: Intel SSD

OK, ευχαριστώ.

Το ερωτηματικό που μένει ακόμα να απαντηθεί είναι αν ο συγκεκριμένος της Intel θα επιβαρυνθεί με επί πλέον υλικό, που σημειωτέον είναι τεχνολογίας MLC, ακόμα κι αν χρησιμοποιηθεί μόνο για το λειτουργικό και τα προγράμματα που αναφέρεις, και τότε αρχίσει να αργοπορεί.

Όσον αφορά στο PC, αυτό προορίζεται για γενική χρήση, τόσο για δουλειές γραφείου, όσο και για άλλα πιο βαριά, όπως η αναπαραγωγή και η επεξεργασία video (SD και HD), φωτογραφίας, κλπ.

Τα παιχνίδια αποτελούν αντικείμενο δευτερεύουσας προτεραιότητας, χωρίς να αποκλείονται, αν και πιστεύω ότι η 4870x2 με καλύπτει με τα σημερινά δεδομένα.

Και πάλι ευχαριστώ. Θα δω το link και θα το μελετήσω.
-

Νομιζω πλεον με το trim και διαφορες αλλες τεχνικες/ρυθμισεις στα win οι ssd ειναι πλεον οκ. εχε υποψη σου οτι με το συγκεκριμενος κοστος δεν τον παντρευεσαι το δισκο οποτε παιρνεις οτι οφελη δινει τωρα και σε 2-3 χρονια με το καλο τον αλλαζεις με σιγουρα καλυτερο/αξιοπιστο.

Αν μου λες οτι ασχολεισε με επεξεργασια video ΙΣΩΣ ο 40αρης να σου πεσει μικρος (αναλογα τα μεγεθη των video/foto) οποτε κοιτα για 80.

Σαν λειτουργικο win7 premium ειναι μια χαρα (τα pro/ultimate δινουν χαρακτηριστικα που παραπεμπουν πιο πολυ σε εταιρικα δικτυα/επαγγελματιες imo) και εχουν και το πολυποθητο trim (http://en.wikipedia.org/wiki/TRIM)

Γενικα παντως οι αυξηση σε επιδοσεις θα σε αφησουν απολυτα ικανοποιημενο.

Και ενα μικρο βιντεο για να καταλαβεις τι εστι ssd
http://www.youtube.com/watch?v=T_Jz7IMwBt4

Φίλε μου,

Διάβασα το τοπικ και έχω μία ερώτηση.
Μπορείς να μας πεις ποιός θα είναι ο ρόλος του Η/Υ που θα στήσεις;
Διαβάζοντας την αρχή (8x1TB αποθηκευτικός χώρος, 4-core CPU) κατάλαβα ότι κατά 90% θέλεις να στήσεις διακομιστή/server. Όμως οι δύο κάρτες γραφικών σε συστοιχία Crossfire μου φάνηκε περίεργη ως επιλογή για διακομιστή (εκτός κι αν σου περισσεύουν :D)
Διαβάζοντας και τα υπόλοιπα κατάλαβα ότι μάλλον θέλεις Desktop.

1) Όσον αφορά τους σκληρούς δίσκους, 2 VelociRaptor σε Raid-0 έχουν επιδόσεις περίπου σχεδόν όσο ένας καλός SSD. 2 Velociraptor σε Raid-1 όμως έχουν τις μισές επιδόσεις. Και στις 2 περιπτώσεις ο χρόνος προσπέλασης/access time των SSD είναι πολύ καλύτερος αλλά ίσως να μην παρατηρήσεις διαφορά.
Η λύση του SSD, δεν σου προσφέρει mirroring άρα είναι καλύτερα να συγκρίνεις τον SSD με τους VelociRaptor σε Raid-0. Έτσι κι αλλιώς, θα σου πρότεινα να κρατάς backup ολόκληρου του δίσκου (όχι μόνο αρχείων μεμονωμένα) ώστε να μη χρειαστείς mirroring. Με εξαίρεση βέβαια την περίπτωση που θέλεις ταχύτατη επαναφορά σε περίπτωση σφάλματος (πιθανότητα 1 φορά στα 3-5 χρόνια).
Τελικώς, θα πρότεινα τη συστοιχία των 2 VelociRaptor για υποκειμενικούς λόγους. Προσωπικά, θέλω να αισθάνομαι την "ανάσα" του κύριου αποθηκευτικού μέσου, να τον ακούω να "στροφάρει", πως το λένε; :D:D:D
Ίσως να αισθάνομαι έτσι λόγω παράδοσης. Αν δεν έχεις πρόβλημα με τον πρόσθετο θόρυβο (βλ. ρόλος του Η/Υ), την κάποια πρόσθετη θερμότητα και ίσως κραδασμούς (σε σπάνιες περιπτώσεις) πήγαινε για τους 2 WD. (O γράφων σε περιπτώσεις server βάζει πάντα 4x Ultra320 SCSI 15k RPM με Hardware Raid-0 και δεν το μετανιώνει ποτέ - κι ακούγεται ο Η/Υ σαν αεροπλάνο :flipout:)

2) Οι διαφορές ανάμεσα σε Windows 7 Professional και Ultimate είναι κυρίως 3:
α) Υποστήριξη MUI. Αν αγοράσεις τα Windows στη γλώσσα που επιθυμείς και δε σκοπεύεις να την αλλάζεις, τότε μάλλον δεν σου χρειάζεται.
β) BitLocker Drive Encryption. Είναι πρόγραμμα για κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου. Δεν γνωρίζω αν το χρειάζεσαι, αλλά γνωρίζω πως υπάρχουν πολλά τέτοια καλά προγράμματα και άλλων εταιριών σε περίπτωση που το χρειαστείς στο μέλλον.
γ) Microsoft Windows Services for UNIX. Αυτό είναι ένα υποσύστημα υπηρεσιών για το λειτουργικό UNIX (και Linux). Έχει πολλές χρησιμότητες αλλά δεν ξέρω αν έχεις λόγους να το αναζητήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες: http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows_Services_for_UNIX

Με εξαίρεση αυτά τα 3 στοιχεία τα Windows 7 Professional υποστηρίζουν όλα όσα έχουν τα Home Premium συν Domain Client (σημαντικό) συν Remote Desktop Server συν Encrypting File System σύν Presentation mode συν XP mode.
Επομένως η επιλογή μάλλον είναι δική σου αναλόγως των αναγκών σου.
Ελπίζω να βοήθησα. -bye-

Το βασικό ερωτηματικό, όμως, που θα ήθελα να βάλω είναι αν η χρήση ενός σημερινού SSD στη θέση των Velociraptors είναι προτιμότερη ή όχι. Και μιλάω φυσικά για προσιτή σχετικά λύση, διότι αν είναι να διαθέσω πάνω από 300 ευρώ (ή και περισσότερα) για ένα SSD της τάξεως των 64GB, δεν είμαι σίγουρος αν αξίζει τον κόπο. Από ότι βλέπω, οι πιο προσιτοί (ήτοι με τιμές από περίπου 100 μέχρι 190 ευρώ) είναι τεχνολογίας MLC και διαβάζω ότι μετά από κάποιο διάστημα συνεχούς χρήσης, "γεμίζουν" και αρχίζουν να σέρνονται. Είναι έτσι ή όχι; Κι αν είναι όντως έτσι, υπάρχουν λύσεις που να παρακάμπτουν το συγκεκριμένο μειονέκτημα;

Αυτή τη στιγμή ένας SSD των 40GB και των 100 είναι κλάσεις ανώτερος σε επιδόσεις από δυο Velociraptor σε RAID0, κυρίως λόγω seek / access time, το οποίο απλά δεν έχει καμία σχέση. Μην ξεχνάμε ότι στον system disk μας ενδιαφέρει κυρίως το seek / access time, και στη συνέχεια το raw throughput.

Αν πάμε στην αξιοπιστία, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους Velociraptors, καθότι όχι μόνο είναι μηχανικές συσκευές με όλα τα κακά που αυτό συνεπάγεται, αλλά είναι και δυο στον αριθμό, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανότητες να χάσεις τα δεδομένα σου αυξάνονται ακόμα περισσότερο.

Τέλος, όπως έγραψαν και τα παιδιά παραπάνω, πλέον έχουμε TRIM support για αρκετούς SSD, με αποτέλεσμα να έχουν ελαχιστοποιηθεί τα θέματα που υπήρχαν με τους SSD.

Αλλά εγώ θα τολμούσα να πω ότι ακόμα και ο πιο αργός (λόγω χρήσης..) SSD πάλι είναι σημαντικά πιο γρήγορος από τους μουσειακούς πλέον Velociraptors.

Μην το σκέφτεσαι καν.

- Πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα
- Πολύ καλύτερη αξιοπιστία
- Ανύπαρκτος θόρυβος
- Πολύ λιγότερη έκκληση θερμότητας

Ο ρόλος του νέου PC και άλλα

Φίλε μου,

Διάβασα το τοπικ και έχω μία ερώτηση.
Μπορείς να μας πεις ποιός θα είναι ο ρόλος του Η/Υ που θα στήσεις;
Διαβάζοντας την αρχή (8x1TB αποθηκευτικός χώρος, 4-core CPU) κατάλαβα ότι κατά 90% θέλεις να στήσεις διακομιστή/server. Όμως οι δύο κάρτες γραφικών σε συστοιχία Crossfire μου φάνηκε περίεργη ως επιλογή για διακομιστή (εκτός κι αν σου περισσεύουν :D)
Διαβάζοντας και τα υπόλοιπα κατάλαβα ότι μάλλον θέλεις Desktop.

Φίλε μου, σ' ευχαριστώ. Η κάρτα είναι μία όχι δύο. Είναι η Sapphire Radeon HD4870 X 2, που βέβαια δεν είναι τίποτε άλλο από δυο 4870 στο ίδιο "σασσί". Μου έχει μείνει από κάποιο hardware που είχα προμηθευτεί για άλλο σκοπό (μαζί φυσικά με τα υπόλοιπα) και δεν αξιοποιήθηκε τότε.

Όσο για τον αποθηκευτικό χώρο, ποτέ δεν πάει χαμένος, αν υπάρχει. Και ναι, το PC, όπως εξήγησα στην αρχή θα είναι desktop γενικής χρήσης, με τα χαρακτηριστικά που είπα. Τώρα, αν μπορέσει να παίξει και το ρόλο του διακομιστή δεν το έχω σκεφτεί, αλλά δεν είναι κακή ιδέα. Το μόνο που με προβληματίζει - μιας και την έριξες την ιδέα - είναι αν σε αυτή την περίπτωση θα ήταν προτιμότερο το λειτουργικό να είναι Windows Home Server αντί για Windows 7.

1) Όσον αφορά τους σκληρούς δίσκους, 2 VelociRaptor σε Raid-0 έχουν επιδόσεις περίπου σχεδόν όσο ένας καλός SSD. 2 Velociraptor σε Raid-1 όμως έχουν τις μισές επιδόσεις. Και στις 2 περιπτώσεις ο χρόνος προσπέλασης/access time των SSD είναι πολύ καλύτερος αλλά ίσως να μην παρατηρήσεις διαφορά.
Η λύση του SSD, δεν σου προσφέρει mirroring άρα είναι καλύτερα να συγκρίνεις τον SSD με τους VelociRaptor σε Raid-0. Έτσι κι αλλιώς, θα σου πρότεινα να κρατάς backup ολόκληρου του δίσκου (όχι μόνο αρχείων μεμονωμένα) ώστε να μη χρειαστείς mirroring. Με εξαίρεση βέβαια την περίπτωση που θέλεις ταχύτατη επαναφορά σε περίπτωση σφάλματος (πιθανότητα 1 φορά στα 3-5 χρόνια).
Τελικώς, θα πρότεινα τη συστοιχία των 2 VelociRaptor για υποκειμενικούς λόγους. Προσωπικά, θέλω να αισθάνομαι την "ανάσα" του κύριου αποθηκευτικού μέσου, να τον ακούω να "στροφάρει", πως το λένε; :D:D:D
Ίσως να αισθάνομαι έτσι λόγω παράδοσης. Αν δεν έχεις πρόβλημα με τον πρόσθετο θόρυβο (βλ. ρόλος του Η/Υ), την κάποια πρόσθετη θερμότητα και ίσως κραδασμούς (σε σπάνιες περιπτώσεις) πήγαινε για τους 2 WD. (O γράφων σε περιπτώσεις server βάζει πάντα 4x Ultra320 SCSI 15k RPM με Hardware Raid-0 και δεν το μετανιώνει ποτέ - κι ακούγεται ο Η/Υ σαν αεροπλάνο :flipout:)

Μάλιστα!

Σε αυτή την περίπτωση, ίσως ακολουθήσω τη συμβουλή σου και δεν μπω στο επί πλέον έξοδο αγοράς SSD - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - διατηρώντας τους velociraptors ως δίσκους λειτουργικού. Εντάξει, 4 Ultra320 SCSI ίσως είναι υπερβολή και μεγάλο έξοδο, αλλά ως ιδέα είναι ελκυστική.

2) Οι διαφορές ανάμεσα σε Windows 7 Professional και Ultimate είναι κυρίως 3:
α) Υποστήριξη MUI. Αν αγοράσεις τα Windows στη γλώσσα που επιθυμείς και δε σκοπεύεις να την αλλάζεις, τότε μάλλον δεν σου χρειάζεται.
β) BitLocker Drive Encryption. Είναι πρόγραμμα για κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου. Δεν γνωρίζω αν το χρειάζεσαι, αλλά γνωρίζω πως υπάρχουν πολλά τέτοια καλά προγράμματα και άλλων εταιριών σε περίπτωση που το χρειαστείς στο μέλλον.
γ) Microsoft Windows Services for UNIX. Αυτό είναι ένα υποσύστημα υπηρεσιών για το λειτουργικό UNIX (και Linux). Έχει πολλές χρησιμότητες αλλά δεν ξέρω αν έχεις λόγους να το αναζητήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες: http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows_Services_for_UNIX

Με εξαίρεση αυτά τα 3 στοιχεία τα Windows 7 Professional υποστηρίζουν όλα όσα έχουν τα Home Premium συν Domain Client (σημαντικό) συν Remote Desktop Server συν Encrypting File System σύν Presentation mode συν XP mode.
Επομένως η επιλογή μάλλον είναι δική σου αναλόγως των αναγκών σου.
Ελπίζω να βοήθησα. -bye-

Ασφαλώς, βοήθησες - και με το παραπάνω!

Η ύπαρξη Microsoft Windows Services for UNIX θα ήταν σημαντική ίσως κάποια χρόνια πριν, τότε που στο γραφείο της ναυτιλιακής που δούλευα είχαμε UNIX και από καιρού εις καιρόν χρειαζόμουν μια συμβατότητα μεταξύ γραφείου και σπιτιού. Τώρα όμως μου είναι μάλλον περιττό.

Εκείνο που δεν ξέρω είναι αν με το Remote Desktop Server των W7 Pro θα μπορέσω - αν χρειαστεί - να κάνω το PC να παίξει το ρόλο του διακομιστή.

Και πάλι ευχαριστώ.
-

Επιλογή SSD αντί WD Velociraptor

Αυτή τη στιγμή ένας SSD των 40GB και των 100 είναι κλάσεις ανώτερος σε επιδόσεις από δυο Velociraptor σε RAID0, κυρίως λόγω seek / access time, το οποίο απλά δεν έχει καμία σχέση. Μην ξεχνάμε ότι στον system disk μας ενδιαφέρει κυρίως το seek / access time, και στη συνέχεια το raw throughput.

Αν πάμε στην αξιοπιστία, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους Velociraptors, καθότι όχι μόνο είναι μηχανικές συσκευές με όλα τα κακά που αυτό συνεπάγεται, αλλά είναι και δυο στον αριθμό, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανότητες να χάσεις τα δεδομένα σου αυξάνονται ακόμα περισσότερο.

Τέλος, όπως έγραψαν και τα παιδιά παραπάνω, πλέον έχουμε TRIM support για αρκετούς SSD, με αποτέλεσμα να έχουν ελαχιστοποιηθεί τα θέματα που υπήρχαν με τους SSD.

Αλλά εγώ θα τολμούσα να πω ότι ακόμα και ο πιο αργός (λόγω χρήσης..) SSD πάλι είναι σημαντικά πιο γρήγορος από τους μουσειακούς πλέον Velociraptors.

Μην το σκέφτεσαι καν.

- Πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα
- Πολύ καλύτερη αξιοπιστία
- Ανύπαρκτος θόρυβος
- Πολύ λιγότερη έκκληση θερμότητας

Δημήτρη, σ' ευχαριστώ. Μάλλον γράφαμε μαζί. Παίρνω πολύ σοβαρά υπ' όψιν μου και τη δική σου συμβουλή και θα προσπαθήσω να συνθέσω τα δεδομένα και να καταλήξω κάπου, ανάλογα με το τελικό εξοδολόγιο.

Ευχαριστώ όλους σας πάρα πολύ.
-

Παιδιά για raid-1 (mirroring) αξίζει να πάρω 2 SSD να τους βάλω στο server της εταιρείας ή ακομη δεν είναι τόσο αξιόπιστοι? (ειναι ΙΒΜ Χ3200 server και τρέχει Oracle Db)

Φίλε μου Παναγιώτη Μελά,

Όντως έχεις δίκαιο για την κάρτα γραφικών. Δεν το πρόσεξα καλά εξ αρχής.
Ένα τόσο δυνατό μηχάνημα μπορεί άνετα να παίξει το ρόλο server. Γενικά οι διακομιστές με λίγους σχετικά πελάτες (π.χ. πέντε-δέκα σε επίπεδο LAN και δεκάδες σε επίπεδο WAN) δεν είναι καθόλου απαραίτητο να είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να ανταποκριθούν ικανοποιητικά.
Τα Windows Home Server, απ' όσο γνωρίζω, βασίζονται στην τεχνολογία των Windows 2003 Server SP2. Τα νέα Home Server v2 θα στηρίζονται στα Windows Server 2008 R2 (που είναι η έκδοση Server των Windows 7), αλλά θα είναι διαθέσιμα μέσα στο 2010. Άρα ίσως είναι προτιμότερο, αν θέλεις, να κάνεις dual-boot Windows 7 και Home Server. Εκτός κι αν δεν έχεις πρόβλημα με το περιβάλλον τύπου XP (αυτό έχουν τα τωρινά Home Server), οπότε τα βάλεις μόνα τους.

Η αλήθεια είναι ότι η συστοιχία των 4 SCSI δίσκων είναι κάπως υπερβολή, με το μεγάλο θόρυβο να είναι σοβαρότατο μειονέκτημα για να εργάζεσαι πάνω από 15 λεπτά :D. Θα ήταν τρομερή επιλογή για εξειδικευμένο server κλεισμένο σε ξεχωριστό δωμάτιο. Πάντως ως έξοδο δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ακούγεται μιας και κυκλοφορούν μεταχειρισμένοι τέτοιοι δίσκοι με κόστος κάτω των 60 ευρώ ανά κομμάτι (χωρητικότητας 146GB) συν 100 ευρώ ο ελεγκτής/controller.
Πάντως οι VelociRaptor δε θα σε απογοητεύσουν καθόλου. Βέβαια αν θέλεις τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα πιθανόν ο SSD να είναι γρηγορότερος, αλλά προσωπικά θεωρώ πως δεν αξίζει για πρώτο βήμα. Ίσως αργότερα...

Αν οι υπηρεσίες για UNIX δε σ' ενδιαφέρουν, μάλλον τα Windows 7 Professional θα σε καλύψουν. Remote Desktop Server έχουν τα Professional, οπότε αν θέλεις να αξιοποιήσεις τον Η/Υ ως διακομιστή τέτοιας υπηρεσίας θα μπορέσεις άνετα. Υπηρεσίες για να τρέχουν οι διακομιστές υπάρχουν σχεδόν άπειρες και πολλές είναι διαθέσιμες και για Windows οπότε αναλόγως τις απαιτήσεις σου, μπορείς να τις προσθέτεις στην πορεία. -bye-

Παιδιά για raid-1 (mirroring) αξίζει να πάρω 2 SSD να τους βάλω στο server της εταιρείας ή ακομη δεν είναι τόσο αξιόπιστοι? (ειναι ΙΒΜ Χ3200 server και τρέχει Oracle Db)

Για το λειτουργικό πιθανά να μην αξίζει - ειδικά καθώς βλέπω ότι raid και trim δε συνεργάζονται πάντα. Για server υπάρχουν και (ακριβότεροι) SLC SSD. Ενώ τα data λογικά τα έχεις σε san/nas.

Re: Επιλογή SSD αντί WD Velociraptor

Δημήτρη, σ' ευχαριστώ. Μάλλον γράφαμε μαζί. Παίρνω πολύ σοβαρά υπ' όψιν μου και τη δική σου συμβουλή και θα προσπαθήσω να συνθέσω τα δεδομένα και να καταλήξω κάπου, ανάλογα με το τελικό εξοδολόγιο.

Ευχαριστώ όλους σας πάρα πολύ.
-

Αντι για server εχεις σκεφτει την αποκτησει ενος NAS (εκτος και αν θελεις τον server και για αλλα πραγματα περαν της αποθηκευσης/streaming)

Mετα απο πολλα χρονια δοκιμων κ εμπρακτα, οχι μονο απο reviews k αποψεις κτλπ, με τη χρηση δυο SSD σε raid0 για το λειτουργικο, το μηχανημα σου θα απογειωθει πραγματικα.Απλα φροντισε για ενα καλο backup σε (μικρη) περιπτωση που....
και θα παθεις πλακα!
Ειχα κ raptors και Velociraptors και SCSI και SAS.
Oι SSD δε συγκρινονται με τιποτα, οποια κι αν ειναι τα μειονεκτηματα τους.

....και ειναι κ αθορυβοι, οποτε τα φουρφουρια...παραμενουν κι αυτα στασιμα...

Όταν έχεις server με 8-10 δίσκους μέσα, όπως ο Παναγιώτης, δύσκολα πηγαίνεις σε NAS..

Σωστα λαθος καταλαβα οτι ηταν αθροιστικα ενα TB και οχι 8 ΤΒ που ειναι το κανονικο.

Αν και παλι μπορει να στησει nas σε περιτυλιγμα pc με διαφορα προγραμματα που κυκλοφορουν.

Λειτουργικό: 32 ή 64-bit

Έχω ακόμα μιαν ερώτηση:

Όπως είναι γνωστό, στο παρελθόν οι περισσότεροι από μας διατηρούσαμε κάποιες αναστολές σχετικά με τα 64μπιτα Windows, και τούτο για λόγους ασυμβατότητας με προγράμματα και drivers συσκευών. Η κατάσταση αυτή συνεχίζοταν και με τα Vista, σε μικρότερο βαθμό ίσως.

Παρ' όλα αυτά τα 64μπιτα εξακολουθούσαν να ελκύουν κάποιους, που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματά τους (διαχείριση περισσότερης μνήμης κ.α.).

Σήμερα τί γίνεται; Τα 64μπιτα W7 εξακολουθούν να έχουν τα ίδια προβλήματα με τους προκατόχους τους; Γενικά, για ένα PC γενικής χρήσης τί πρέπει να προτιμήσει κάποιος, 32 ή 64;

Ευχαριστώ.
-

Φίλε μου,

Ανοίγεις μεγάλο θέμα... :D
Θα πω την άποψή μου με όση αντικειμενικότητα θα μπορούσα να εκφραστώ.
Βέβαια, για μία σαφέστερη εικόνα θα πρότεινα να συγκεντρώσεις απόψεις πολλών και έμπειρων πάνω στα λειτουργικά συστήματα και τις αρχιτεκτονικές των υπολογιστών.
Τα Windows κυκλοφόρησαν σε 64bit από την έκδοση XP. Με εξαίρεση βέβαια τα 2000 που είχαν μία έκδοση 64bit μόνο για τον Intel Itanium.
Οι "καταναλωτικοί" επεξεργαστές υποστήριζαν σετ εντολών 32bit ως το 2003.
Το 2003 παρουσιάστηκε στην αγορά ο Athlon64 και το 2004 ο Pentium4 με σετ εντολών 64bit, οπότε άρχισε να υπάρχει λόγος ύπαρξης και 64bit λειτουργικών (4/2005: Windows XP 64bit).
Βέβαια για να έχει λόγο κάποιος χρήστης να βάλει 64bit λειτουργικό, θα πρέπει να έχει και κάποιο/α προγράμματα μεγάλης σημασίας για τον ίδιο που να εκμεταλλεύονται το 2πλάσιο width του "παραθύρου" του σετ εντολών.
Αργότερα προστέθηκε και το ζήτημα του περιορισμού των RAM. Καθώς κάθε 32bit λειτουργικό μπορεί να κάνει address σε 2^32=4GB RAM, αν κάποιος είχε περισσότερη στον Η/Υ του, αυτή αχρηστευόταν αυτομάτως.
Επομένως παρατηρούμε ότι την αρχή έκανε το "αναβαθμισμένο" υλικό που υποστήριζε τα 64bit και εν συνεχεία και το διαθέσιμο λογισμικό άρχισε να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα (αρχικά με το λειτουργικό και ακολούθως και οι πρώτες εφαρμογές)
Περνώντας ο καιρός, μεγαλύτερα ποσοστά των καταναλωτών άρχισαν να έχουν αναβαθμισμένους Η/Υ με 64bit υποστήριξης και μεγάλες ποσότητες RAM. Έτσι άρχισαν και πολλές εταιρίες λογισμικού (ειδικά αυτές που παρείχαν προγράμματα υψηλής ακρίβειας υπολογισμών/double precision) να παρέχουν εκδόσεις 64bit.
Χωρίς να πολυλογώ, αυτό συνεχίστηκε ώστε τα ποσοστά των "ικανών" να τρέχουν 64bit εφαρμογές αυξήθηκαν στο 50% και παραπάνω. Άρχισε να υπάρχει μία αναστάτωση στην αγορά λογισμικού καθώς οι 64bit εφαρμογές δεν ήταν συμβατές με τις 32bit, κάτι απαραίτητο όταν μία εφαρμογή κάνει "αναφορές" μέσω κώδικα σε κάποια άλλη (pipeline). Συνεργάζονταν οι 32bit με τις 32bit και αντίστροφα μόνο. Αν προσθέσεις και τη σοβαρότατη συνιστώσα των drivers αλλά και του πυρήνα του λειτουργικού, καταλαβαίνεις το χάος.
Με το πέρασμα του χρόνου, άρχισαν να "δημιουργούνται" συμβατότητες ανάμεσα σε 64bit και 32bit εφαρμογές. Βέβαια αυτό δεν ισχύει παντού. Επιλεκτικά κάποιος προγραμματιστής 64bit εφαρμογής προσθέτει τη συμβατότητα με κάποιες 32bit εφαρμογές στις οποίες θέλει να κάνει "αναφορές" μέσα από το πρόγραμμά του. Το 64bit λειτουργικό επίσης έχει συμβατότητα για 32bit εφαρμογές (για ευνόητους λόγους) αλλλά όχι για όλες και όχι 100%. Όλες οι προσπάθεις γίνονται από πλευράς των 64bit εφαρμογών μιάς και αυτές ήταν οι "νέες" στο χώρο, οπότε έπρεπε να συνεργαστούν με τις παλιότερες.
Όλα αυτά γίνονταν εφαρμογή σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό όσο περνούσε ο καιρός. π.χ. τα XP 64bit είναι πολύ δύσκολα, ενώ τα 7 64bit εμφανίζουν λίγα σχετικά προβήματα (αν και ορισμένα είναι δυσεπίλυτα και σοβαρά ακόμα)
Στο θέμα μας τώρα: Λόγω των συνεχών βελτιώσεων και των προσθηκών καλύτερων στοιχείων συμβατότητας με 32bit, τα προβλήματα σιγα-σιγά εξαλείφονται στις περισσότερες περιπτώσεις. Οπότε μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι εν έτη 2010 μπορεί να βάλει 64bit Windows έχοντας σχετικά περιορισμένα προβλήματα να αντιμετωπίσει (εφ' όσον οι περισσότερες εφαρμογές είναι διαθέσιμες για 64bit λειτουργικό και η συμβοτότητά τους έχουν βελτιωθεί ριζικά ως προς τη συνεργασία τους με τις 32bit)
Φυσικά στο μέλλον σιγά σιγά η συμβατότητα θα μεγιστοποιηθεί, ενώ λίγο αργότερα θα αρχίσουν να εξαφανίζονται εντελώς οι 32bit εφαρμογές (θυμηθείτε πότε είδατε 16bit εφαρμογή τελευταία φορά σε Windows και θα καταλάβετε)
Αυτά τα σενάρια συμβατότητας με σετ εντολών έχουν εμφανιστεί πολλάκις στην ιστορία των Η/Υ και έχουν λυθεί και προβλήματα πολύ δυσκολότερα από το πέρασμα από 32bit σε 64bit.

Υ.Γ. Φυσικά όλο το άρθρο αναφέρεται σε λειτουργικά Windows, όπως το ζήτησες. Αν γενικεύσουμε την έννοια 64bit για οποιοδήποτε λειτουργικό, τα πράγματα λίγα απ' όσα έγραψα ισχύουν και το θέμα περιπλέκεται πολύ..

64μπιτα; Ίσως

Φίλε μου,

Ανοίγεις μεγάλο θέμα... :D
Θα πω την άποψή μου με όση αντικειμενικότητα θα μπορούσα να εκφραστώ.
Βέβαια, για μία σαφέστερη εικόνα θα πρότεινα να συγκεντρώσεις απόψεις πολλών και έμπειρων πάνω στα λειτουργικά συστήματα και τις αρχιτεκτονικές των υπολογιστών...........

Ενημερωτικότατο το post σου, φίλε Πανταζή.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Υ.Γ.:
Ίσως τελικά αποφασίσω να πάω σε 64μπιτα, ρισκάροντας τα 127 ευρώ (σε έκδοση DSP). Αν δεν μου δουλέψουν, θα τα χάσω και θα αναγκαστώ να ξανα-αγοράσω 32μπιτα. Αν μου δουλέψουν θα είμαι απλώς ευτυχής.
-

Παρακαλώ φίλε μου!

Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ θα πρότεινα (εφ' όσον θέλεις να αγοράσεις καινούριο λειτουργικό σύστημα) τα Windows 7 64bit σε έκδοση της αρεσκείας σου.
Θεωρώ πως εν έτη 2010, δεν αξίζει να επενδύσεις σε 32bit λειτουργικό.
Επιπλέον θεωρώ μακράν πιθανότατο να σ' ενδιαφέρει να τα δουλέψεις σε επεξεργαστή που παρήχθει το 2007 κι έπειτα και με τουλάχιστον 3GB RAM στη φαρέτρα σου.
Έχω μεγάλη βεβαιότητα πως θα δουλέψουν μια χαρά και οι συμβατότητες που θα έχεις ν' αντιμετωπίσεις θα είναι ελάχιστες. Με λίγη προσπάθεια και κάποιες καλές συμβουλές θα λύσεις όλα τα προβλήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (δηλαδή με εγκατάσταση κατάλληλων patch, εναλλακτικών εφαρμοφών κτλ.)
Στην έσχατη περίπτωση που δεν καταφέρεις να λύσεις μια συμβοτότητα ενός "mission critical" για σένα προγράμματος, μπορείς να τα πουλήσεις σε πολύ καλή μεταπωλητική τιμή και να πάρεις τα 32bit με ελάχιστη διαφορά (ίσως να υπάρχει και πρόγραμμα retrade από τη Microsoft - δε γνωρίζω σχετικά) -bye-