επισκευή παλαιού ραδιοφώνου

Human Error

New member
17 December 2008
3
0
Καλησπέρα,
Αρχάριος στο φορουμ αλλά και στην επισκευή ενός παλαιού ραδιοφώνου το οποίο επεσε στα χέρια μου. Είναι ένας υπερ-ετερόδυνος δέκτης, αυστριακής κατασκευής (Radione 550W).
Ας αρχίσουμε με τα βασικά. Πως με ένα πολύμετρο μπορώ να ελέγξω πυκνωτές, αντιστάσεις και τις λυχνίες ?

Αυτά για τώρα,
Ευχαριστώ
Νίκος

Καλησπέρα,
Αρχάριος στο φορουμ αλλά και στην επισκευή ενός παλαιού ραδιοφώνου το οποίο επεσε στα χέρια μου. Είναι ένας υπερ-ετερόδυνος δέκτης, αυστριακής κατασκευής (Radione 550W).
Ας αρχίσουμε με τα βασικά. Πως με ένα πολύμετρο μπορώ να ελέγξω πυκνωτές, αντιστάσεις και τις λυχνίες ?

Αυτά για τώρα,
Ευχαριστώ
Νίκος

Με λίγα χαρακτηριστικά ακόμα ίσος βοηθήσω.-bye-

Πως μπορώ να ελέγξω εαν κάποιος πυκνωτής έχει καταστραφεί?
Υποθέτω ότι θα παρουσιάζει μηδενική αντίσταση στα άκρα του .Εαν βάλω τα probes του πολυμέτρου στους ακροδέκτες του πυκνωτη και δω πεπερασμένη μικρή αντίσταση, είναι ένδειξη για κατεστραμένο πυκνωτή?

Αυτό που θέλω να δω αρχικά είναι εαν κάποιο από τα ηλεκτρικά στοιχεία πρέπει να αντικατασταθεί.
ΒΑσικά πράγματα για αρχή

Ειναι φυσικο να μην περναει ρευμα απο ενα κεραμικο πυκνωτη.Εαν ο κεραμικος διερχεται απο ρευμα ειναι βραχυκυκλωμενος και παει για αντικατασταση.Η μικρη αντισταση που βλεπεις ειναι μαλλον το οτι
τα προβες τα ακουμπας και οχι το οτι περναει ρευμα μεσα απο τον κεραμικο.
Αν ειναι ηλεκτρολυτικος πυκνωτης τοτε ειναι λογικο να περναει ρευμα
οπως επισης ειναι λογικο και καθε φορα που τον μετρας να τον φορτιζεις κι ολας απο το ρευμα του ιδιου
του πολυμετρου .

Οι κεραμικοι πυκνωτες (φακες) σπανια παθαινουν ζημια οι παλιοι τουλαχιστον
γιατι ειχαν φοβερες ανοχες.Φυσικα η διελευση του ρευματος απο μεσα τους σου δειχνει οτι ειναι κατεστραμενος.(βραχυκυκλωμενος)
Αυτοι οι πυκνωτες που θα εχουν πιο πιθανα
προβλημα ειναι οι ηλεκτρολυτικοι (ειναι σαν βαρελακια,σαν μπαταριες ειναι).
Σε αυτους υπαρχει πολικοτητα και προτου τον βγαλεις απο πανω η κανεις οτιδηποτε αλλο πρεπει τον εκφορτισεις πρωτα !!!!!
(βραχυκυκλωνεις τα ποδαρακια του η το θετικο του με το σασι).
Φυσικα η συσκευη (ραδιοφωνο)σε καμμια περιπτωση δεν πρεπει να ειναι στην πριζα.
Δεν υπαρχει καποιος συγκεκριμενος τροπος να μετρησεις τους πυκνωτες
εκτος απο ενα καπασιτομετρο.Επειδη δεν ανηκουνε στα ακριβα ανταλακτικα
νομιζω οτι πρεπει να αντικατασταθουνε .
Οι ηλεκτρολυτικοι κανουνε εξομαλυνση στο ρευμα και με πιθανη δυσλειτουργια τους το ραδιοφωνο σου θα βγαζει τον θορυβο των 50 Ηζ
του οικιακου ρευματος.
Ενα στοιχειο που θελει προσοχη ειναι ο μετασχηματιστης 220 επισης ενος παλιου ραδιοφωνου σε τι κατασταση ειναι.Συμβουλεψου εκει καποιον
ειδικο καλυτερα.Συνηθως οι μετασχηματιστες στα ραδιοφωνα αυτα
και οι λυχνιες εχουνε καταπονηθει απο θερμοκρασιες κατα την χρηση.

Καλη επιτυχια σου ευχομαι .

Ήσουν κατανοητότατος (λήμμα υπό αμφισβήτηση)
Πάλι καλα που υπάρχουν και κάποια φόρουμ να μας λύνουν απλά και γρήγορα κάποιες ερωτήσεις.
Θα συνεχίσω τη προσπάθεια αν και έχω δρόμο ακόμη
Προς το παρών...
Ευχαριστώ θερμά
Νίκος