ΕΠΙΣΚΕΥΗ TANNOY CHEVIOT HPD 315A

Xmoran

AVClub Enthusiast
7 February 2011
1,106
Ν. ΣΜΥΡΝΗ
Υπάρχουν στο πατρικό μου σπίτι 4 ηχεία TANNOY CHEVIOT HPD 315A, αγορασμένα πριν μισό αιώνα (!!), όταν ακόμα ήμουν 17-18 χρονών.... Φοβερά και τρομερά ήχεία τότε, οι ακροάσεις με αυτά μου έχουν μείνει αλησμόνητες.
Χρόνια ανενεργά (μιας και έφυγα από το πατρικό μόλις παντρεύτηκα) χρήζουν επισκευής (σκισμένες μεμβράνες).
Έχω ήδη μιλήσει με την αντιπροσωπεία της Tannoy που είναι πλέον η Orpheus Audio και εκκρεμεί να πάω το 1 ζευγάρι εκεί, αλλά θα ήθελα και κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση

Εννοείς σκισμένο foam?
image.thumb.jpg.ee8dd6a72744e40067ef462ec8531282.jpg
ή μέσα το χαρτί του κώνου?

Πάντως υπάρχουν και ειδικευμένοι επισκευαστές, πχ ο Πανταζόπουλος στην Σολωμού, ο Γουσέτης στην Καλλιθέα κα.

Last edited:
Υπάρχουν στο πατρικό μου σπίτι 4 ηχεία TANNOY CHEVIOT HPD 315A, αγορασμένα πριν μισό αιώνα (!!), όταν ακόμα ήμουν 17-18 χρονών.... Φοβερά και τρομερά ήχεία τότε, οι ακροάσεις με αυτά μου έχουν μείνει αλησμόνητες.
Χρόνια ανενεργά (μιας και έφυγα από το πατρικό μόλις παντρεύτηκα) χρήζουν επισκευής (σκισμένες μεμβράνες).
Έχω ήδη μιλήσει με την αντιπροσωπεία της Tannoy που είναι πλέον η Orpheus Audio και εκκρεμεί να πάω το 1 ζευγάρι εκεί, αλλά θα ήθελα και κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση
Μετά από 50 χρόνια θα θέλουν και αλλαγή οι πυκνωτές.

Εννοείς σκισμένο foam?
View attachment 245677
ή μέσα το χαρτί του κώνου?

Πάντως υπάρχουν και ειδικευμένοι επισκευαστές, πχ ο Πανταζόπουλος στην Σολωμού, ο Γουσέτης στην Καλλιθέα κα.

Ναι, βασικά και εκ πρώτης όψης γι' αυτό μιλάω, για τα foam. Ευχαριστώ για τους επισκευαστές, τους βρήκα στο google.
Υπόψη ότι δεν έχω πάει ακόμα από το πατρικό να τα δω από κοντά και να δω αν και πως παίζουν, οπότε δεν ξέρω αν έχουν και άλλες βλάβες (π.χ πυκνωτές )

To "σάπισμα" του foam γίνεται κάθε 10-15-20 χρόνια και επιδιορθώνεται εύκολα.
Απλά μαθαίνεις να ζεις μ' αυτό το αναλώσιμο.
Και καθόλου να μην παίζουν τα ηχεία, αυτό θα συμβεί....

Και λογικά όπως λέει και ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ στο #3, θα θέλουν και έλεγχο/αλλαγή οι πυκνωτές του crossover.

Last edited:
.....
Υπόψη ότι δεν έχω πάει ακόμα από το πατρικό να τα δω από κοντά και να δω αν και πως παίζουν, οπότε δεν ξέρω αν έχουν και άλλες βλάβες (π.χ πυκνωτές )
Αν έχει διαλυθεί το foam, θα έλεγα μην τα βάλεις να παίξουν, καθόσον κεντράρουν και το πηνίο του μεγαφώνου στον μαγνήτη.
Αν δεν υπάρχει το foam, μπορεί να βρει το πηνίο και να γίνει ζημιά.
Καλύτερα να τα πας ολόκληρα τα ηχεία να τα δουν εκεί που θα αποφασίσεις.

Αν έχει διαλυθεί το foam, θα έλεγα μην τα βάλεις να παίξουν, καθόσον κεντράρουν και το πηνίο του μεγαφώνου στον μαγνήτη.
Αν δεν υπάρχει το foam, μπορεί να βρει το πηνίο και να γίνει ζημιά.
Καλύτερα να τα πας ολόκληρα τα ηχεία να τα δουν εκεί που θα αποφασίσεις.
Ευχαριστώ για την συμβουλή, θα την ακολουθήσω.
To "σάπισμα" του foam γίνεται κάθε 10-15-20 χρόνια και επιδιορθώνεται εύκολα.
Απλά μαθαίνεις να ζεις μ' αυτό το αναλώσιμο.
Και καθόλου να μην παίζουν τα ηχεία, αυτό θα συμβεί....

Και λογικά όπως λέει και ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ στο #3, θα θέλουν και έλεγχο/αλλαγή οι πυκνωτές του crossover.
Ευχαριστώ. Θα τα πάω από εβδομάδα για έλεγχο και επισκευή (?) και θα επανέλθω...

Εκτός του foam, υπάρχει και λαστιχένιο δακτυλίδι που κρατάει σημαντικά περισσότερο, αλλά μπορεί να έχει κάποια αλλοίωση στον ήχο του μεγαφώνου, λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών των υλικών. Εκεί που θα τα πας, θα σε συμβουλέψουν αν το ρωτήσεις αυτό.

• Like
Reactions: Xmoran
Και τα 4 TANNOY CHEVIOT HPD 315A επισκευάστηκαν με πολύ προσιτό κόστος - δεν χρειάστηκαν πυκνωτές, μόνο foam - και η ηχητική απόλαυση ξεκίνησε και πάλι μετά από τόσα χρόνια αφού τοποθετήθηκαν πλέον στο σαλόνι του σπιτιού μου :)
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κύριο Πανταζόπουλο για την επισκευή τους και τις πολύτιμες συμβουλές του (y)

Να θυμάσαι πως μετά από 10-15-20 χρόνια, θα θέλουν πάλι αλλαγή τα foam
Καλά, αυτά μετά από 15-20 χρόνια θα είναι (μάλλον) εδώ.... εγώ δεν ξέρω αν θα είμαι.... :p

Καλά, αυτά μετά από 15-20 χρόνια θα είναι (μάλλον) εδώ.... εγώ δεν ξέρω αν θα είμαι.... :p
Όλοι εδώ θα είμαστε και θα περιμένουμε να ενημερώσεις το νήμα με το νέα foam που θα βάλεις τότε.
:)

3969442486_74a7be5b55_b-jpg.965945

Βλέποντας το cross, που είναι 2ης ταξης στο woofer και μπορεί και τρίτης στο tweeter (με αρκετές ρυθμίσεις), κρίνεται απαραίτητη η μέτρηση των πυκνωτών.
Αν είναι οκ ( σπάνιο..) τους αφήνεις.
Συνήθως οι αρχαίοι πυκνωτές μεγαλώνουν την χωρητικότητα και
μπορεί να ζορίσεις τα tweeter, αφού
το high pass θα έχει αλλοιωθεί.
Άλλαξε με MKT ή MKP, 4-5 πυκνωτές
είναι, θα γίνει πιο "φωτεινό" το ηχείο!

• Love
Reactions: Δημοκηδής