Επιτέλους...Μπήκαν οι υπογραφές για την ανακατασκευή του κτιρίου Φιξ, στη Συγγρού

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,601
Πειραιάς
Πηγή : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=812504&lngDtrID=253

Ήταν κρίμα τόσα χρόνια ένα τεράστιο κτήριο στο κέντρο της Αθήνας να παραμένει σε τέτοιο χάλι κ να είναι έτοιμο να πέσει...

"Υπογράφηκε την Τρίτη η σύμβαση για την ανακατασκευή του κτιρίου Φιξ, που θα αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Όπως σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, με την υπογραφή της σύμβασης και την άμεση έναρξη των εργασιών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δυο χρόνια, το ΕΜΣΤ αφήνει πλέον πίσω του τις πολύπαθες περιπέτειες της στέγασής του. Το κτίριο του ΕΜΣΤ, που καταλαμβάνει κομβική θέση στην πόλη, στη λεωφόρο Συγγρού, ευνοεί την ανάπτυξης του νοτίου πολιτιστικού άξονά της. Συγχρόνως, η γειτνίαση με το υπό ανέγερση Μουσείο Ακρόπολης προσβλέπει στη συγκρότηση ενός πολιτιστικού άξονα με δυο πόλους έλξης διεθνών προδιαγραφών και εμβέλειας, που συνδέουν την αρχαιότητα με τη σύγχρονη καλλιτεχνικής δημιουργία, πρόσθεσε ο κ. Βουλγαράκης.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΜΣΤ Κυριάκος Γριβέας συμπλήρωσε ότι το μουσείο θα είναι ένα από τα σημαντικότερα της χώρας και τα πλέον λειτουργικά του κόσμου. Το νέο μουσείο, λιτό και σύγχρονο, θα σηματοδοτήσει την πρόθεση της Ελλάδας να παίξει ενεργό ρόλο στα παγκόσμια καλλιτεχνικά δρώμενα.
Με ξεκάθαρη οργάνωση θα βοηθά, ώστε οι επισκέπτες να μη χάνονται στο μεγάλο όγκο του κτιρίου. Ευέλικτο στους εκθεσιακούς χώρους θα μπορεί να φιλοξενεί μια ποικιλία εκθέσεων και να προσαρμόζεται στις αλλαγές των εποχών. Θα είναι επίσης ενεργειακά ευαίσθητο στις μεταβολές του ελληνικού κλίματος και έτσι σχεδιασμένο ώστε να είναι οικονομικό στη λειτουργία.
Το Μουσείο θα χωρίζεται σε δυο μεγάλες ενότητες:
- τους δημόσιους χώρους των εκθέσεων και χώρους, όπου θα κυκλοφορεί το κοινό (δημόσιους χώρους, εκθεσιακούς και μη)
- και τους χώρους όπου θα διακινούνται τα έργα Τέχνης και τους χώρους των γραφείων, εργαστηρίων και αρχείων όπου θα εργάζεται το προσωπικό του μουσείου (μη δημόσιους εκθεσιακούς και μη χώρους).
Η συνολικά καλυπτόμενη επιφάνεια του κτιρίου, όπου θα φιλοξενηθεί το μουσείο, είναι 3.125 τ.μ., η συνολική δόμηση 18.200 τ.μ., οι ημιυπαίθριοι χώροι 430 τ.μ. και το δώμα 725 τ.μ."
 
Ένα μεσαίο μουσείο σύγχρονης τέχνης χρείάζεται περίπου τη διπλάσια επιφάνεια από αυτή του ΦΙΞ και μάλιστα όχι χωρισμένη σε μικρές αίθουσες, αλλά σε ενιαίους χώρους.

Ποιό άλλο κτήριο θα πρόσφερε 5-15.000 τμ στο κέντρο της Αθήνας και να είναι δίπλα στο μετρό;
 
Εγώ επιμένω ότι ήταν προτιμότερο να γκρεμισθεί και στην θέση να δημιουργηθεί ένα πάρκο με παιδικές χαρές και πράσινο, άν και παλαιότερα η Δημοτική Αρχή είχε εκφραστεί ανοικτά υπέρ μιας τέτοιας κίνησης, κάτι που το χρειάζεται η περιοχή, μιάς και οι πηγές πρασίνου στην Αττική " εξανεμίζονται ", μέρα με την μέρα.
 
Αν πρόκειται να γίνει κάτι στα πρώτυπα (έστω) της Tate ή του Pompidou, έχει καλώς. Το μετρό είναι δίπλα, όπως κι ένα μεγάλο πάρκινγκ. Δεν είναι κι άσχημα. Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για ένα οικολογικά κατεστραμένο σημείο της πόλης.

Αν πρόκειται, όμως, να γίνει καμιά ημίμετρη βλακεία, τότε καλύτερα θα ήταν μια προσπάθεια για πράσινο.
 
Δεν καταλαβαίνω τη λογική των διατηρητέων. Διατηρητέο και αυτό το έκτρωμα? Σχεδόν όλα τα κτήρια αποτελούν παιδιά της εποχής κατά την οποία έχουν ανεγερθεί, αυτό δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Ειδικά εάν πρόκειται για εποχές της αθλιότητας και της αδιαφορίας για την καλαισθησία χάριν του κέρδους.
 
Και τώρα υπάρχει εκεί πάρκνγκ (που δεν είναι γεμάτο 100% καμιά ώρα της μέρας ή της νύχτας) και θα γίνουν 300 θέσεις ακόμα.

Η λογική του διατηρητέου δεν είναι πάντα η διατήρηση του κτηρίου ως κάτι σημαντικό, αλλά ως άρνηση γκρεμίσματος. Το FIX θα γίνει ένα σύγχρονο μουσείο, όπως έγινε και το εργοστάσιο της FIAT στην Ιταλία, το Λινάτε. Αλήθεια είχε πάει κανείς στο Λινάτε, να δει τί κόλαση και αθλιότητα ήταν ως εργοστάσιο;
 
από τη στιγμή που η κατεδάφιση και ανέγερση νέου κτηρίου, και φθηνότερα θα κοστίσει, και τις ανάγκες καλύτερα μπορεί να καλύψει (για το αισθητικό αποτέλεσμα παρέλκει ο λόγος), ειλικρινά δεν βλέπω το λόγο διατήρησης τέτοιων περιπτώσεων. Να ήταν όπως τα κτήρια που μετατράπηκαν στο σημερινό εμπορικό κέντρο της Τσιμισκή, να το δεχτώ.
 
Το εδώ εργοστάσιο του FIX στη Θεσσαλονίκη είδατε πως έγινε;
Εγώ μικρός το θυμάμαι όταν δούλευε.
Είναι γειτονιά μου. Τώρα έγινε μπουζουκτσίδικα, σκυλάδικα και τέτοια.