Επιτηρητής Τάσης

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τ.

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
7,386
ΛΑΓΟΝΗΣΙ
Με αφορμή περιστατικό υπέρτασης του φορτίου της ΔΕΗ την Παρασκευή που είχε σαν αποτέλεσμα την έκρηξη στον μετασχηματιστή στον πίνακα της πυρανίχνευσης στη δουλειά μου,αλλά και την πυρκαγιά που ξέσπασε σε 2 γειτονικά διαμερίσματα-το ένα εκ των οποίων καταστράφηκε ολοσχερώς-αλλά και εκρηξεις στους πίνακες της ΔΕΗ σε άλλα 4 διαμερίσματα και 2 καταστήματα,για να αποφύγω τέτοια περιστατικά,ο υπάλληλος της ΔΕΗ που ήρθε,μου είπε να βάλω επιτηρητή τάσης μιας που ο σταθεροποιητής είναι πανάκριβος.
Ψάχνοντας λίγο στο ιντερνετ,διάβασα αρκετά υπέρ αλλά και κατά του επιτηρητή,με κυριότερο αυτό της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Έχετε κάποια γνώμη;

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,865
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Eχω βαλει (υποτιθεται) τον καλυτερο επιτηρητη (HAGER EU-102 + ESC-240S) για μονοφασικο ρευμα
(με γενικη ασφαλεια 45A) και ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ (δηλαδη, ενα χρονο και κατι) δεν ειχα καποιο προβλημα.

Προσεξε κατι με τους επιτηρητες > ΖΕΣΤΑΙΝΟΝΤΑΙ πολυ ! Αφηνω το τζαμακι του πινακα μισανοιχτο,
να ανανεωνεται ο αερας εντος του πινακα. Ιδιως το καλοκαιρι ! Ζεματαει αν το ακουμπησεις.

Οσον αφορα το ΠΟΤΕ θα λειτουργει το ρελε διακοπης (λογω υπερτασης/υποτασης)
ειναι κατι που μπορεις να ρυθμισεις εσυ. Θα υπαρξει μια περιοδος trial and error μεχρι να βρεις
το δικο σου ρεαλιστικο πλαφον τασης. Εγω το εχω σταθερα (για υπερταση) στα 250 Volt.
Το ξερω οτι ειναι πολλα, αλλα αν το βαλω στα 248 V ... θα χω χαβαδακι με αποτομα blackouts :LOL:
μια φορα καθε δυο βδομαδες (μενω σε περιοχη με πιστοποιημενα υψηλη ταση) και ειναι σπασιμο
καθε φορα που συμβαινει αυτο. Σου ρχεται μια λαχταρα :p

Οι σταθεροποιητες τασης, τοσα χρονια που χρησιμοποιουσα, δεν μου προσφεραν τα αναμενομενα.
(παρε και ενα UPS για το PC .... εκει που οντως δεν πρεπει να χασεις τιποτα απο διακοπη ρευματος).

Last edited:

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,865
Οσον αφορα την ευθυνη της ΔΕΗ ....
θα σου εγγυηθει ταση δικτυου αναμεσα στα 207 και 253 Volts !!!!! :blink:

Δηλαδη, 230 V (-+ 10%).

Οσον αφορα σταθεροποιητες τασης (πινακα, οχι πριζας) ο πιο "ταιβανεζικος" μονοφασικος ξεκινα απο τα 600 ευρω
και σηκωνει φορτιο μονο μεχρι 5 KW. Υποψιν, οτι 5 KW ειναι μονο οι απαιτησεις της κουζινας σου !!!!! :LOL::LOL::LOL:
Για ολοκληρο το σπιτι, θελεις κατι κοντα στα 10 με 15 KW ! Ανετα φτανεις και ξεπερνας τα 1000-1300 ευρω
(χωρις τα εξοδα εγκαταστασης και ... τα σκαψιματα σε τοιχους !)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τ.

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
7,386
ΛΑΓΟΝΗΣΙ
Kαταρχήν να σ´ευχαριστήσω για την απάντησή σου.Εχεις βάλει κάτι για να προστατεύεις τον επιτηρητή,πχ ασφάλεια;Το ESC-240S που γράφεις,είναι ρελέ φορτίου;

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,865
ΝΑΙ !

Το ESC-240S ειναι το ρελε φορτιου (αυτο που ζεματαει) και το EU-102 ο επιτηρητης.
Μην με ρωτησεις συνδεσμολογια (τι αναχωρει και τι τερματιζει) γιατι ΔΕΝ ειμαι ηλεκτρολογος !

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τωρα που ξανακοιταξα το manual ... την προστασια του επιτηρητη ισως να μην την αναλαμβανει το ESC-240S.
Γιατι (απο οσο θυμαμαι τα λογια του ηλεκτρολογου) το ESC-240S επεται του ΕU-102. Δεν προηγειται (ωστε
να προστατεψει τον επιτηρητη). Με πασα επιφυλαξη, η σειρα συνδεσμολογιας πρεπει να ειναι >
1) - Επιτηρητης τασης
2) - Ενδεικτικο λαμπακι
3) - Ρελε διαρροης
4) - Γενικη ασφαλεια
5) - Ρελε φορτιου (???)

Δεν πρεπει να υπαρχει ενας διακοπτης (με τουλαχιστον 1Α) που να προστατευει τον επιτηρητη ?
Ας μας βοηθησουν και οι ηλεκτρολογοι .... -bye-

Last edited:

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,865
Aπο τοτε που αγορασα πολυμετρακι (της πλακας, των 9 ευρω) εχω αντιληφθει οτι οι "δυσκολες" ωρες (υπερταση)
ειναι ΟΤΑΝ βγαινουν οι βιομηχανιες απο το δικτυο και μεχρι την επομενη μερα. Η ΔΕΗ δεν ρυθμιζει τα σκαμπανεβα-
σματα αναλογα με τα απαιτουμενα φορτια. Αν τα απαιτουμενα φορτια λιγοστεψουν, μοιραια η ταση θα ανεβει !
End of story !!!

Ευτυχως, ΔΕΝ βγαινουν ολες οι βιομηχανιες μαζι ωστε να εκτοξευθει η ταση στην στρατοσφαιρα. Βγαινουν ενας-ενας.
Για την ακριβεια, οι πραγματικα επικινδυνες ωρες ειναι οταν βγαινουν και τα νοικοκυρια (μονο τα ψυγεια δουλευουν)
απο το δικτυο και μενουν ... κατι νυχτομαγαζα.

Ποτε ειναι αυτο ?
12 τα μεσανυχτα με 6 το πρωι ! ( .... ξερω ξερω ... τοτε που βρυκολακιαζετε ολοι στο PC και την TV :LOL:)
Με διαφορα, οι χειροτερες ωρες για να δουλευεις οικιακες συσκευες. Η ταση (στον επιτηρητη μου) δειχνει 246 με 250 V.
Bεβαια, στις πριζες ειμαι 4 με 5 volt παρακατω (ας ειναι καλα το πολυμετρο, μου ανοιξε τα ματια). Αλλα, και παλι ....
οι συσκευες αντεχουν μεχρι 240 V. Ποσο καιρο μπορουν να αντεξουν τα 244 και 246 V ? Μονο το Planned Obsolesence
της κατασκευαστριας εταιριας ξερει !

Τι ειναι αυτο ? .... Η Επιτομη της Αεναης Βιομηχανικης Παραγωγης !!!! :p
Η εξηγηση της αειφορου κερδοφοριας των κατασκευαστων οικιακων συσκευων ... τα τελευταια 40 χρονια !
Πιο πριν ............................ εφτιαχναν τοσο ανθεκτικα μηχανηματα, που αναγκαστηκαν να βαλουν μυαλο !

Last edited:

Fixxxer

Supreme Member
24 December 2012
6,977
Πίσω απ' τον ήλιο
Για να το παρουμε λιγο απ την αρχη γιατι αλλο στιγμιαια υπερταση δικτυου και αλλο συνεχομενη...
Σωκρατη εσυ τι απο αυτα εχεις?
Η συνεχης υπερταση μπορει να οφειλεται σε διαφορα πραγματα οπως πχ κατοικια κοντα σε βιομηχανια,κοντα σε Μ/Σ ΔΕΗ που μπορει να ειναι προβληματικος,προβληματικη παλια εγκατασταση κλπ...
Ο επιτηρητης τασης κανει για την συνεχομενη υπερταση η υποταση, αν ομως υπαρχουν υπερτασης απο κεραυνους, επαναφορα τασης απο μπλακ αουτ τοτε το αντικεραυνικο ειναι αυτο που κανει τη δουλεια...

RALLIART

Established Member
25 July 2010
298
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Επιτηρητη, οπως και αντικεραυνικο, σε τριφασικο πινακα, εχω τοποθετησει κι εγω, κατοπιν προτροπης του αδερφου, ηλεκτρολογος-αυτοματιστης γαρ, εδω και ενα χρονο χωρις κανενα προβλημα.Παρεχει προστασια απο υπερταση-υποταση σε ολες τις συσκευες που περιεχουν πλακετα.Τωρα το πως ειναι ρυθμισμενος μην με ρωτησετε, δεν εχω ιδεα.Μπορω να πω ομως οτι μου εξηγησε τοσα πολλα για την χρησιμοτητα του που απο τοτε κοιμαμαι αρκετα πιο ησυχος.Αν δεν κανω λαθος, τα υλικα ειναι της SCHNΕIDER και μονο αυτα ειχαν στοιχισει γυρω στα 270 ευρω.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τ.

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
7,386
ΛΑΓΟΝΗΣΙ
Το σκηνικό δεν ήταν στιγμιαίο,ούτε οι εκρήξεις έγιναν την ίδια στιγμή.Η πρώτη έκρηξη-στον πίνακα πυρανίχνευσης-έγινε 12.45.Αργότερα έγιναν οι υπόλοιπες καταστροφές στα γειτονικά διαμερίσματα και καταστήματα.
Το περιστατικό συνεβει την περασμένη Παρασκευή στον Άλιμο στη δουλειά μου.

Fixxxer

Supreme Member
24 December 2012
6,977
Πίσω απ' τον ήλιο
RALLIART οντως η Schneider εχει πολυ καλα υλικα για αυτες τις δουλειες τωρα το πως το ρυθμισε ο αδερφος μπορει να επαιξε με το range της τασης μπορει να επαιξε απλα με το χρονο διακοπης, μπορει και με τα δυο πραγμα πιο συχνο...
Σωκρατη λογικα θα ειχατε συνεχομενη υπερταση οποτε θα πρεπει κι σεις να βαλετε εναν επιτηρητη τασης ακομα κι αν ηταν μεμονομενο περιστατικο...
Νομιζω οτι αντικεραυνικα και επιτηρηση τασεις πρεπει να μπουν στους υποχρεωτικους κανονισμους εγκαταστασεων σπιτιων και επαγγελματικων κτηριων (στις βιομηχανιες ισχυουν και αλλα πραγματα)

Ο επιτηρητης τασης δεν προστατευει απο κρουστικη ταση (κεραυνους κλπ) γιατι δεν θα καταλαβει καν αυτη την ταση για να πεσει γιατι ειναι πολυ μεγαλης συχνοτητας...

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,865
Το αντικεραυνικο, μπορει να εγκατασταθει στις υπαρχουσες ραγες του πινακα ?
Η ειναι μεγαλυτερο και θελει σκαψιμο τοιχου ... :icon15:

Και κατι ακομα :
ποσα ampere αντεχει (στιγμιαια) ο επιτηρητης τασης ?

Fixxxer

Supreme Member
24 December 2012
6,977
Πίσω απ' τον ήλιο
Ναι μπορει να εγκατασταθει αλλα εξαρταται ποσο γεματες ειναι οι ραγες κι αν ειναι μονοφασικος η τριφασικος...

Απο εναν επιτηρητη τασης που ειδα μπορει να αντεξει ως 30Α για κατω απο 3 sec...

Fixxxer

Supreme Member
24 December 2012
6,977
Πίσω απ' τον ήλιο
Δες εδω http://www.schneider-electric.gr/do...ings/presentation_overvoltage_contractors.pdf

Η ικανοτητα του αντικεραυνικου ειναι να οδηγησει το ρευμα οσο πιο γρηγορα στη γη πριν περασει απ τον πινακα στις συσκευες γι αυτο πρεπει να μπει κοντα στη μπαρα γειωσης...
Απο ampere αντεχει αρκετα της ταξης των μερικων δεκαδων kA...

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,865
Αρα, ο επιτηρητης ειναι για ελαφριες δουλειες.

Ποσο πιθανο ειναι μεσα σε μια πολη, αναμεσα σε πολυκατοικιες (που δεν βρισκονται σε καποιο υψωμα)
να παθεις τετοια ζημια απο κεραυνο ?

Fixxxer

Supreme Member
24 December 2012
6,977
Πίσω απ' τον ήλιο
Ο επιτηρητης ειναι μονο για την συνεχομενη υπερταση η υποταση και συνηθως συνδυαζεται με ενα ρελε φορτιου στην επαφη εξοδου του ετσι ωστε οταν "δει" μια υπερταση/υποταση (για οσο διαστημα του εχουμε ορισει εμεις) να δωσει εντολη στο πηνιο του ρελε φορτιου και να κοψει την παροχη στον πινακα ωστε οι συσκευες να μην εχουν υπερταση/υποταση...
Αν υπαρχει σε καποιο κτηριο αλεξικεραυνο δεν νομιζω να υπαρχει προβλημα...
Το θεμα ειναι τι θα γινει σε περιπτωση που πεσει στο εναεριο δικτυο της ΔΕΗ η σε περιπτωση που η ταση εχει σκαμπανεβασματα απο κακοκαιρια η επαναφορα απο διακοπη...
Νταξει οι πιθανοτητες να σου καψει συσκευες ειναι αρκετα μικρη ωστοσο τα λεφτα που θα δωσεις για την ασφαλεια που θα σου παρεχει θα ειναι πιο λιγα απο τη ζημια που μπορει να προκαλεσει...

Μιας και ειπα για μπλακ αουτ να ξερετε οτι υπαρχουν λαμπες οπου συνεχιζουν να λειτουργουν κανονικα με φως και μετα τη διακοπη ρευματος...

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,865
Ναι, αυτο εννοω (με το ορο "ελαφρες δουλειες").
Η (συνεχομενη) υπερταση των 250 V ειναι καψουλι μπροστα στo επαγωγικο ρευμα ενος κεραυνου (στο εναεριο δικτυο).

Οταν επανερχεται το ρευμα, μετα απο μια προγραμματισμενη διακοπη της ΔΕΗ (πχ. για εργασιες δικτυου στην περιοχη),
ποσα Volts ανεβαζει στιγμιαια (η περιοχη και το σπιτακι μας) ?

Fixxxer

Supreme Member
24 December 2012
6,977
Πίσω απ' τον ήλιο
Καλυτερα κεραυνος παρα συνεχομενη υπερταση δικτυου αν μπορουμε να το πουμε ετσι...
Bαση Διεθνους προτυπου δεν πρεπει να υπερβαινουν τα 1,5xUn+750 Volts οπου Un= 230 για 1Φ η 400 για 3Φ και για χρονο απο 0.05 sec ως 5sec...
Τωρα η στιγμιαια που ειναι σε μsec δεν ξερω ποσο μπορει να ειναι...

kostasra

New member
5 October 2014
21
, η σειρα συνδεσμολογιας πρεπει να ειναι >
1) - Επιτηρητης τασης
2) - Ενδεικτικο λαμπακι
3) - Ρελε διαρροης
4) - Γενικη ασφαλεια
5) - Ρελε φορτιου (???)

Δεν πρεπει να υπαρχει ενας διακοπτης (με τουλαχιστον 1Α) που να προστατευει τον επιτηρητη ?
Ας μας βοηθησουν και οι ηλεκτρολογοι .... -bye-

Αν βαλεις μικροαυτοματο 1Α θα το καιει συνεχεια με την συνδεσμολογια που λες.
Η συνδεση ειναι 4),3),2),1)