εργαλεία γιά φωτογράφιση προιόντων

ORAMA

Established Member
5 July 2008
254
Γειά σας, μένω επαρχία ,θέλω νά ασχοληθώ μέ τήν φωτογράφιση προιόντων, ακόμα δέν έχω πάρει κάποια slr έχω τήν HS20 fujifilm.Τό ερώτημα είναι νά πάρω μιά slr crop ή μιά μεταχειρισμένη full frame ;
Σκεφτόμουν νά πάρω τήν sony a65 ή τήν nikon D5200 πού είναι καί οί δύο στά 24 ΜΡ.Γενικά θά μέ βόλευε μιά κρόπ επειδή είναι γενικής χρήσης μέ προσιτούς άς πούμε φακούς σέ σχέση τούς πανάκριβους πού φοράει μιά full frame.
Από φακό γιά αυτήν τήν δουλειά θά χρειαστώ κάποιον μάκρο μάλον;

Εξαρτάται από τα προϊόντα και τον τρόπο προβολής τους. Αν ας πούμε τα προβάλεις μόνο μέσω internet ίσως αρκεί η μηχανή που έχεις με ένα lightbox και ένα τρίποδο. Δώσε μας περισσότερα στοιχεία...

Νομιζω οτι αν θελεις σωστο και επαγγελματικο αποτελεσμα, οτι και προιον να φωτογραφισεις, ενας μακρο φακος (πχ. ο φτηνος Νικον 40mm micro) και μια dSLR (πχ Nikon 3xxx,5xxx) ειναι απαραιτητα εργαλεια.
Αν φωτογραφιζεις προιοντα στο ραφι, και δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις τριποδο, ο μακρο φακος πρεπει να εχει VR σταθεροποιηση (Nikon 85mm micro).
Αν φωτογραφιζεις στο σπιτι/γραφειο, θα χρειαστεις ενα lightbox (υπαρχουν διαφορα μεγεθη απο 30cm εως 60cm+), τριποδο και καποιες λαμπες/πηγες φωτος για σωστο φωτισμο.

Αλλα οπως λεει και ο Δημητρης πιο πανω, καλυτερα να δωσεις λιγες παραπανω πληροφοριες για το τι ακριβως προιοντα θελεις να φωτογραφισεις και για το πως σκεφτεσαι να χρησιμοποιησεις τις φωτογραφιες.

Περισσότερο μικρά αντικείμενα όπως κοσμήματα θά φωτογραφίζω, γιά νά συνεργαστώ μέ κάποιον φίλο πού φτιάχνει τέτοια πράγματα.Έχω πειραματιστεί στό παρελθόν μέ διάφορα αντικείμενα πάντα μέ τρίποδα .Τό αποτέλεσμα ήταν καλό καί μέ λίγη επεξεργασία στό photoshop.Δέν χρησιμοποίησα κάποιο soft box αλλά μέ τό φώς τής ημέρας σέ σκιερό μέρος.Εδώ υπάρχει όμως ένας περιορισμός ότι ή δουλειά γίνεται πολύ πρίν βραδιάσει.Πειραματίστηκα καί μέ τίς λεγόμενες λάμπες οικονομίας μέ θερμοκρασία ημέρας μέ απόδοση ή κάθε μία πάνω από 120w καί μέ έκπληξη είδα ότι δέν ήταν αρκετό τό φώς γιά μεγαλύτερα αντικείμενα, γιά νά κάψει τό φόντο.Τά φώτα ή τά flash είναι ή δύσκολη καί πολυδάπανη ιστορία θά έλεγα γιά αυτό δέν ρώτησα πρός τό παρόν γιά αυτά.Αγόρασα καί ένα πωλωτικό φίλτρο δέν ξέρω άν βοηθάει.Τελικά η slr λέτε είναι απαραίτητη;Καί από ότι κατάλαβα ό Χιώτης αναφέρεται σέ full frame.Τό αποτέλεσμα μέ ενδιαφέρει νά είναι επαγγελματικό.Πάντως γιά αφίσες δέν θά προοορίζονται αλλά στήν πορεία ποτέ δέν ξέρεις τί μπορεί νά προκύψει.Ευχαριστώ γιά τίς απαντήσεις ότι πληροφορίες άλλες θά είναι χρήσιμες.

υπαρχουν compact μηχανες πια , οπως η panasonic lx 7 kai olympus xz2, που εχουν καταπληκτικους φακους και τρομερο macro !
Πολυ καλυτερες απο πολλες dslr με κιτ φακους !

δες φωτο εδω…. http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/104597-Μολις-παρελαβα-Olympus-XZ-2-!

Πράγματι πολύ ωραία δείγματα,αυτή τήν περίοδο έχει γίνει βομβαρδισμός μοντέλων compact αυτού τού τύπου πού τό είχε ξεκινήσει ή canon νομίζω μέ τήν σειρά G .Ιδιαίτερα τό σύστημα HS έχει απωγειώσει τίς κόμπακτ.Αλλά άν βάλεις κάποια ευρώ παραπάνω παίρνεις slr.Καί τά παραπάνω μεγαπίξελ χρειάζονται καί αυτά.

Δε χρειάζεσαι dslr αλλά μια compact με καλό macro.

Τις προάλλες έβγαλα κάποια χειροποίητα κοσμήματα με μια olympus 5060 (σε macro mode) και με τον κουμπάρο μου να κρατάει πάνω από το lightbox ένα λαμπατέρ!

Αν είσαι πολύ απαιτητικός θα πρέπει να βρεις μια μηχανή με καλό raw έτσι ώστε να φέρνεις τα χρώματα μετά.

Περισσότερο μικρά αντικείμενα όπως κοσμήματα θά φωτογραφίζω, γιά νά συνεργαστώ μέ κάποιον φίλο πού φτιάχνει τέτοια πράγματα.Έχω πειραματιστεί στό παρελθόν μέ διάφορα αντικείμενα πάντα μέ τρίποδα .Τό αποτέλεσμα ήταν καλό καί μέ λίγη επεξεργασία στό photoshop.Δέν χρησιμοποίησα κάποιο soft box αλλά μέ τό φώς τής ημέρας σέ σκιερό μέρος.Εδώ υπάρχει όμως ένας περιορισμός ότι ή δουλειά γίνεται πολύ πρίν βραδιάσει.Πειραματίστηκα καί μέ τίς λεγόμενες λάμπες οικονομίας μέ θερμοκρασία ημέρας μέ απόδοση ή κάθε μία πάνω από 120w καί μέ έκπληξη είδα ότι δέν ήταν αρκετό τό φώς γιά μεγαλύτερα αντικείμενα, γιά νά κάψει τό φόντο.Τά φώτα ή τά flash είναι ή δύσκολη καί πολυδάπανη ιστορία θά έλεγα γιά αυτό δέν ρώτησα πρός τό παρόν γιά αυτά.Αγόρασα καί ένα πωλωτικό φίλτρο δέν ξέρω άν βοηθάει.Τελικά η slr λέτε είναι απαραίτητη;Καί από ότι κατάλαβα ό Χιώτης αναφέρεται σέ full frame.Τό αποτέλεσμα μέ ενδιαφέρει νά είναι επαγγελματικό.Πάντως γιά αφίσες δέν θά προοορίζονται αλλά στήν πορεία ποτέ δέν ξέρεις τί μπορεί νά προκύψει.Ευχαριστώ γιά τίς απαντήσεις ότι πληροφορίες άλλες θά είναι χρήσιμες.

Για επαγγελματικού επιπέδου αποτέλεσμα ξεχνας τις "λαμπες οικονομίας". Καμμία απο τις εύκολα προσβάσιμες δεν έχει ικανοποιητικό CRI .. χαλάνε τα χρώματα (κατι πρασινίλες στα χρυσά) και οδηγούν σε καψίματα σε συγκεκριμένα χρώματα ενω αφήνουν άλλα υποεκτεθειμένα. Υπάρχουν βέβαια και μοντέλα "πλήρους φάσματος" αλλά είναι πανάκριβα και 2-3 εξειδικευμένες εταιρίες τις διαθέτουν.
http://www.lrc.rpi.edu/programs/NLPIP/lightingAnswers/fullSpectrum/benefits.asp

Καλύτερα βρες δυνατούτσικες Halogen εχουν CRI 100, πλήρες φάσμα, είναι και φτηνές. Kαι αν χρειαστεί ανέβασε την θερμοκρασία απο περίπου 3000Κ που έχουν σε περίπου 4000-4500 με ειδικές μπλέ ζελατίνες. Δεν είναι οτι καλύτερο για τους ψηφιακούς αισθητήρες να έχεις "φως ημέρας" δηλ. 5500-6500Κ, η καλύτερη και πιο ισσοροπημένη περιοχή λειτουργίας τους είναι σε 4000-4500Κ.

Το "κάψιμο" το πετυχαίνεις και με μεγαλύτερη έκθεση ετσι και αλλιώς στατικό θέμα με τρίποδο φωτογραφίζεις. Αλλά νόμίζω ουτε το κάψιμο σου χρειάζεται κανονικά θα σου δημιουργήσει και πρόβλημα θάμβωσης. Καλύτερα ας είναι λιγο γκρί και το φέρνεις με την επεξεργασία.

Πολωτικό σε μεταλλικές αντανακλάσεις δεν βοηθάει. Και μπορεί να σου κάνει και χρωματική εκτροπή.

DSLR σίγουρα είναι καλύτερα αλλά βγαίνει ακριβούτσικα με καλό φακό macro. Αν φωτογραφίσεις τίποτε αντικείμενα με μαύρες περιοχές θέλεις και μεγάλη δυναμική περιοχή που οι κομπακτ δεν σου προσφέρουν.

Πάντως (μτχ) Nikon D5100 + Tamron 90 macro θα σου είναι κουτί με κόστος αρκετά κάτω απο χιλιάρικο.

Είχε πριν λιγο καιρό ενα σχετικό νημα ο minister δεν ξέρω πως προχώρησε ...

Για επαγγελματικού επιπέδου αποτέλεσμα ξεχνας τις "λαμπες οικονομίας". Καμμία απο τις εύκολα προσβάσιμες δεν έχει ικανοποιητικό CRI .. χαλάνε τα χρώματα (κατι πρασινίλες στα χρυσά) και οδηγούν σε καψίματα σε συγκεκριμένα χρώματα ενω αφήνουν άλλα υποεκτεθειμένα. Υπάρχουν βέβαια και μοντέλα "πλήρους φάσματος" αλλά είναι πανάκριβα και 2-3 εξειδικευμένες εταιρίες τις διαθέτουν.

Καλύτερα βρες δυνατούτσικες Halogen εχουν CRI 100, πλήρες φάσμα, είναι και φτηνές. Kαι αν χρειαστεί ανέβασε την θερμοκρασία απο περίπου 3000Κ που έχουν σε περίπου 4000-4500 με ειδικές μπλέ ζελατίνες. Δεν είναι οτι καλύτερο για τους ψηφιακούς αισθητήρες να έχεις "φως ημέρας" δηλ. 5500-6500Κ, η καλύτερη και πιο ισσοροπημένη περιοχή λειτουργίας τους είναι σε 4000-4500Κ.

Το "κάψιμο" το πετυχαίνεις και με μεγαλύτερη έκθεση ετσι και αλλιώς στατικό θέμα με τρίποδο φωτογραφίζεις. Αλλά νόμίζω ουτε το κάψιμο σου χρειάζεται κανονικά θα σου δημιουργήσει και πρόβλημα θάμβωσης. Καλύτερα ας είναι λιγο γκρί και το φέρνεις με την επεξεργασία.

Πολωτικό σε μεταλλικές αντανακλάσεις δεν βοηθάει. Και μπορεί να σου κάνει και χρωματική εκτροπή.

DSLR σίγουρα είναι καλύτερα αλλά βγαίνει ακριβούτσικα με καλό φακό macro. Αν φωτογραφίσεις τίποτε αντικείμενα με μαύρες περιοχές θέλεις και μεγάλη δυναμική περιοχή που οι κομπακτ δεν σου προσφέρουν.

Πάντως (μτχ) Nikon D5100 + Tamron 90 macro θα σου είναι κουτί με κόστος αρκετά κάτω απο χιλιάρικο.

Τό πράγμα τελικά είναι πιό εξιδικευμένο από ότι φανταζόμουν.Νόμιζα τό ιδανικό είναι τό φώς τού ήλιου.Πολύ χρήσιμες πληροφρίες Ηλία φαίνεται ότι τό κατέχεις τό θέμα.Όταν λές πρόβλημα θάμβωσης μάλον εννοείς τά όρια τού αντικειμένου γίνονται θολά.
Τά studio flash πού βλέπω σέ γνωστά ηλ.μαγαζιά Ελλάδα είναι πανάκριβα , άν είχες νά δώσεις κανένα λίνκ γιά κάπως φτηνή λύση θά ήταν τέλεια.Αυτά πού πουλάνε στό ebay πακέτο καμιά σχέση;Δέν κάνουν;π.χ. http://www.ebay.com/itm/PHOTOGRAPHY...714?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a7e92eaaa.

http://www.ebay.com/itm/JULIUS-STUD...767?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cc907bec7

Γιά slr είμαι κολημένος σέ κάποια μοντέλα πού ανέφερα λόγο τών πολλών μεγαπίξελ πού έχουν καί τής περιστρεφόμενης οθόνης .

Last edited:

Δεν αναφερομουν σε Full Frame. Στο παραδειγμα εννοουσα τις Nikon D3000 και D5000 και τα νεωτερα μοντελα. Την σειρα D5000 την εβαλα μεσα λογω σπαστης οθονης που με εχει βοηθησει σε αβολες περιπτωσεις μακρο.
Εχω προσπαθησει μακρο μικρων αντικειμενων (νομισματων) με LX3 αλλα το αποτελεσμα δεν ηταν πουθενα κοντα σε σχεση με την D5000 + Nikon 40mm micro. Βεβαια αν ειχα περισσοτερη εμπειρια η ιστορια θα ηταν ισως πολυ διαφορετικη.

Το θεμα ειναι οτι αν νομιζεις οτι θα χρησιμοποιησεις μια dSLR και εκτος επαγγελματικου σκοπου, η επενδυση αξιζει, δεν το συζηταμε.

Τό πράγμα τελικά είναι πιό εξιδικευμένο από ότι φανταζόμουν.Νόμιζα τό ιδανικό είναι τό φώς τού ήλιου.Πολύ χρήσιμες πληροφρίες Ηλία φαίνεται ότι τό κατέχεις τό θέμα.Όταν λές πρόβλημα θάμβωσης μάλον εννοείς τά όρια τού αντικειμένου γίνονται θολά.
Τά studio flash πού βλέπω σέ γνωστά ηλ.μαγαζιά Ελλάδα είναι πανάκριβα , άν είχες νά δώσεις κανένα λίνκ γιά κάπως φτηνή λύση θά ήταν τέλεια.Αυτά πού πουλάνε στό ebay πακέτο καμιά σχέση;Δέν κάνουν;π.χ. http://www.ebay.com/itm/PHOTOGRAPHY...714?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a7e92eaaa.

http://www.ebay.com/itm/JULIUS-STUD...767?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cc907bec7

Γιά slr είμαι κολημένος σέ κάποια μοντέλα πού ανέφερα λόγο τών πολλών μεγαπίξελ πού έχουν καί τής περιστρεφόμενης οθόνης .

To φώς του ήλιου θεωρείται καλύτερο γιατί ακριβώς είναι πηγή πλήρους (CRI 100) φάσματος αντίθετα με τις λαμπες εκκενωσης (φθορίου - ατμών μεταλλου) κορυφές και λαγκάδια (CRI 80-85) με εξειδικευμένες κατασκευές στην περιοχή του CRI 90 αλλα αυτές κοστίζουν.

Οταν λέμε φως ημέρας εννοούμε 5500Κ που είναι το μέσο φως του μεσημεριού. Αν τραβήξεις μαρτιο απογευματάκι είναι σαφώς κατω απο 5000Κ. Σε υψος 30 μοίρες είναι 4500Κ μια χαρα φως http://www.olympusmicro.com/primer/photomicrography/colortemperature.html .

Οι πυρακτώσεως οι απλές είναι και αυτές πλήρους φάσματος αλλα η χαμηλή θερμοκρασία τους (2750Κ) υποεκθέτει ασχημα το μπλέ κανάλι.

Οι halogen έχουν λιγο πιο ψυχρό φως (3000Κ) και πλήρες φάσμα (CRI 100), σε συνδυασμό με μπλε τζελ μπορείς να ψυχράνεις το φως στους 4000-4500Κ

Γράφω οτι είναι το σημείο ισσοροπίας στις 4000-4500 για τους ψηφιακούς αισθητήρες επειδη έχω δεί οτι οι συντελεστές του WB είναι μικρότεροι εκεί. Στις 2750 έχουμε συνήθως μπλέ περι το 2,00 κοκκινο 1,2. Στους 5500Κ ανάποδα Β 1,2 - R 2.0 Στις μέσαίες θερμοκρασίες οι συντελεστές θα είναι κοντά στο 1,4. Μπορείς να δείς αυτούς τους συντελεστές στο site DxoMark measures.color response.

Στην πράξη ενας συντελεστής WB 2,0 σημαίνει οτι, αυτό που εχει καταγράψει ο αισθητήρας πολλαπλασιάζεται Χ2 είναι το ίδιο σαν να έχεις το αδυνατο κανάλι με διπλάσιο ISO. Ενα στοπ υποεκθεση. Με συντελεστή 1,4 η διαφορά είναι μισό στοπ .. εσυ αποφασίζεις αν θέλεις να κερδίσεις αυτό το μισό στοπ.

Για την θάμβωση.

Εκτός απο προβλήματα στις ακμές μεταβασης απο καμμένο σε νορμάλ, όπου φυσικά το προβλημα είναι εντονότερο, παίρνεις και ενα πέπλο (veiling flair) σε όλο το καδρο που καταστρέφει το κοντραστ γενικά και το μικροκοντραστ ακομα πιο πολύ .. θέλεις ειδική μεταχείρηση για να το επαναφέρεις και δεν είναι σίγουρο αν θα το καταφέρεις και σε τι ποσοστό. Οφείλεται στις εσωτερικές αντανακλάσεις του φακού του αισθητήρα κλπ.

Κανε μια δοκιμή .. βάλε ενα θέμα με σκοτεινή λεπτομέρεια μπροστα στην οθόνη του PC (να καλύπτει ενα 20% του κάδρου το θέμα και ολο το υπόλοιπο κάδρο να έχει το φωτεινό background) και φωτογράφισέ το με πλήρες φως οθόνης και μετά με μειωμένο κρατώντας σταθερές ρυθμίσεις στη μηχανή ...

Για να βγάλεις το άσπρο φοντο που θες δεν χρειάζεται να το κάψεις ..

Last edited:

Πέρα από τις 2 λάμπες αλογόνου που αγόρασα δεν προχώρησα σε αυτόν τον τομέα.
Έκανα μια δοκιμή και απογοητεύτηκα, λόγο έλλειψης χώρου δεν μπορώ να διαχειριστώ τον φόντο.
Και εκτός αυτού κατάλαβα ότι για αρχή είναι πιο σημαντικό είναι να δοκιμάσω Ταχύτητα-Διάφραγμα-ISO και να μάθω γενικά την μηχανή οπότε πάω για καμιά εξόρμηση.

Πέρα από τις 2 λάμπες αλογόνου που αγόρασα δεν προχώρησα σε αυτόν τον τομέα.
Έκανα μια δοκιμή και απογοητεύτηκα, λόγο έλλειψης χώρου δεν μπορώ να διαχειριστώ τον φόντο.
Και εκτός αυτού κατάλαβα ότι για αρχή είναι πιο σημαντικό είναι να δοκιμάσω Ταχύτητα-Διάφραγμα-ISO και να μάθω γενικά την μηχανή οπότε πάω για καμιά εξόρμηση.

Προσωπικά θα πρότεινα πρώτα την αγορά ενός soft box σαν κι αυτό http://www.ebay.com/itm/NEW-80-cm-p...trols_Softboxes_Diffusers&hash=item1c21f052e0 ίσως λίγο πιο μικρό.

Μετά δυο τέτοια http://www.ebay.co.uk/itm/1-Dayligh...graphy_StudioEquipment_RL&hash=item2c62f30007 εγώ τα έχω αγοράσει από πέρυσι και είναι πολύ καλά. Το σημαντικό είναι ότι περιλαμβάνεται και η λάμπα που είναι πολύ δυνατή.

Μετά ένα τριπόδι για τη μηχανή που ήδη έχεις. Εγώ πρόσφατα αγόρασα το Benro A250FBH00 http://www.photozone.gr/product.asp?catid=242 στα 59 ευρώ με παράδοση στην Ελλάδα από το γερμανικό amazon.

Και φυσικά στη συνέχεια θέλεις πολύ διάβασμα και πειραματισμό.

Σάς ευχαριστώ , θά βάλω τά πράγματα στήν σειρά καί αναλόγος θά πράξω.