Εργένικο πικάπ ζητάει κεφαλή νέα και τσαχπίνα!

kourepai

New member
19 March 2009
65
Ελλάδα
Έχω ένα Project rpm 9.1X το οποία θέλει μια καλή κεφαλή μέχρι 600 ευρώ. Μέχρι στιγμής είναι ανάμεσα στις:

1. Benz ace L
2. Denon DL-304
3. Shelter 501 (έχω τη δυνατότητα να τη βρω σε παραμφερή τιμή με τις προηγούμενες)
4. Dynavector 17D3.

Ωστόσο έχει την εντύπωση ότι στον βραχιονά του θα ταιριάζει καλά και sumiko ή ίσως και ortofon. Και πιθανώς το phonostage να χρειαστεί αλλαγή και αυτό (Cambridge Azur 640P). Οπότε δεκτές και προτάσεις κεφαλή + phono.

έχοντας ακούσει όλες εκτός της πρώτης, θα έλεγα υπέρ των 3,4.

Την 3η την έχω ζήσει αρκετές ώρες σε άκουσμα σε φίλο και την 4η την έχω εδώ και 1.5 χρόνο.

Αν δεν έχεις αντίρρηση να πάς σε MM, η Ortofon 2Μ Black ειναι πολύ καλή λύση, γύρω στα 400 Ευρώ και υψηλοέξοδη. Οπότε μπορείς να επενδύσεις τα υπόλοιπα σ' ενα καλύτερο phono.

Χμμ, και ανάμεσα στην 3 και την 4 κ. supersonic, ποιες διαφορές θα επισημαίνατε (όσο είναι δυνατόν να επισημανθούν οι διαφορές)?

Ακόμα, δεν μπορώ να πω πως καταλαβαίνω ποια η ουσιαστική διαφορά των MC και ΜΜ κεφαλών (και για να πω την αμαρτία μου δεν το έχω ψάξει και εκτενώς), αλλά αν η ortofon ακούγεται καλά, δεν βλέπω τον λόγο να μην πάω σε μία τέτοια κεφαλή.

Φίλε μου να σου πω
Η 3 έπαιζε σε σαφώς καλύτερο πικάπ, acoustic signature με βραχίονα unify, ενώ η 4 σε πιό γήινο, thorens td 160 με sme IIIs.

Και οι δυό εξαιρετικές.
Ευχάριστο άκουσμα, ξεκούραστο, με εικόνα και πλήρες φάσμα χωρίς υπερβολές.
Θα τολμούσα να πω υπέρ της 4 που είναι και η προσωπική μου επιλογή, αν και όχι επιλογή, μου προέκυψε.

ίσως πιό γεμάτος ήχος, περισσότερο σώμα...

Λόγω αρχής λειτουργίας, οι MC διαβάζουν καλύτερα απο τις MM αποδίδοντας το περιεχόμενο του δίσκου με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Βέβαια, οι MC είναι συνήθως ακριβες, ιδιαίτερα οι καλές MC. Αν το συνολικό σου budget για phono και κεφαλή ειναι στα 600, θα 'λεγα να πας σε μια πολύ καλή MM και καινούριο phono stage.

Παρεμπιπτόντως, με τι κεφαλή άκουγες ως τώρα;

Ωπ! Διευκρίνιση, δικό μου λάθος. 600 ευρώ είναι το budget για κεφαλή.

Τώρα ακούω με μία ortofon 2m bronze, η οποία δεν είναι κακή, αλλά δεν είναι και κάτι φανταστικό. Και από τότε που άκουσα κάποιες από τις εν λόγω κεφαλές, μπήκα στην διαδικασία αναβάθμισης.

Αν σου πω ότι η Benz Ace L ματσάρει πολύ ωραία με το phono stage που έχεις θα χαλάσω πολύ τη συζήτηση; :ADFADF1:

Δεν θα χαλάσεις καθόλου τη συζήτηση. Για αυτό εξάλλου βάζω και την ερώτηση στο forum (εξ' ορισμού το μέρος στο οποίο προωθείται ο διάλογος και ανταλάσσονται απόψεις) και πολύ χαίρομαι που συμμετέχουν κι άλλοι.

Συνεπώς θα σε ρωτήσω αγαπητέ: αν όμως αλλάξω phono, μήπως κάποια από τις άλλες κεφαλές σε συνδυασμό με το άλλο phono θα ταιριάζει καλύτερα με το προανφερθέν μπακούρικο πικάπ?

Συνεπώς θα σε ρωτήσω αγαπητέ: αν όμως αλλάξω phono, μήπως κάποια από τις άλλες κεφαλές σε συνδυασμό με το άλλο phono θα ταιριάζει καλύτερα με το προανφερθέν μπακούρικο πικάπ?

Τη γνώμη μου την είπα γιατί είχα το 640P με την Benz Ace L (την τελευταία ακόμη την έχω) και έπαιζε πολύ καλά για τα λεφτά του σετ.
Από τότε άλλαξα phono και ακόμη δεν έχω μπει στο τρυπάκι να αλλάξω κεφαλή.
Αν ψάχνεις για πακέτο που να σου δίνει την βέλτιστη απόδοση/τιμή αυτή τη στιγμή τότε αυτό είναι να κρατήσεις το phono stage σου (υποθέτω είναι αυτό που έχει είσοδο και για MC) και να κάνεις τη δουλειά σου με την Benz.
Αν θέλεις ντε και καλά να επενδύσεις το κατιτίς το παραπάνω τότε ας συνεχίσουν οι υπόλοιποι. :D

Ωπ! Διευκρίνιση, δικό μου λάθος. 600 ευρώ είναι το budget για κεφαλή.

Τώρα ακούω με μία ortofon 2m bronze, η οποία δεν είναι κακή, αλλά δεν είναι και κάτι φανταστικό. Και από τότε που άκουσα κάποιες από τις εν λόγω κεφαλές, μπήκα στην διαδικασία αναβάθμισης.

Ιδια κεφαλή έχουμε :D Πολύ καλή, ειδικά ως ΜΜ, αλλα σίγουρα σε άλλη κατηγορία από αυτές που αναφέρεις στο αρχικό post σου. Οπότε αποσύρω την πρότασή μου για την black και γενικώς για MM.

Πάντως, επειδή καλή κεφαλή χωρίς καλό phono ειναι δωρον-άδωρον, δοκίμασε και κανένα διαφορετικό phono stage στην bronze. Eγω πχ είδα τεραστιες διαφορές με ενα απλό DIY phono σε σχεση με το Phonobox SE.

Μεχρι προσφατα ειχα την τυχη να με συνοδευει αυτο το υπεροχο πικαπ.Το ειχα στησει με το ace-m και το αποτελεσμα για τα χρηματα του ηταν εκπληκτικο.

Στις επιλογές σου θα προσέθετα την Ortophon Contrapunkt A.

Απο εκεί και πέρα είναι θέμα γούστου:

Η Denon 304 εξαιρετική για την τιμή της αλλά και στο μισό του προϋπολογισμού σου. Στα 600 Εβρά υπάρχουν καλύτερες.

Η κόκκινη Benz L είναι η κεφαλή που συνδυάζει κάμποση μουσικότητα και λιγότερη ακρίβεια σε αυτήν την τιμή. Το καινούριο μοντέλο S δεν το έχω ακούσει.

Η 17D3 απο την άλλη μεριά είναι η πιό ακριβής κεφαλή απ'όλες σε αυτήν την τιμή. Θα την προτιμούσα. Δύο μειονεκτήματα: 1. Όσο πιό καλό phono της βάλεις τόσο πιό καλή φαίνεται οπότε πάς γρήγορα για αναβάθμιση phono stage 2. Σπάει σχετικά εύκολα η βελόνα

Η Shelter είναι μιά ωραία all around λύση στα λεφτά αυτά. Παρόμοια είναι και η Contrapunct που συγκριτικά μου φάνηκε λίγο πιό μαλακή.

Κύριε Έκτωρα, όταν λέτε ότι η βελόνα της dynavector σπάει εύκολα, εννοείτε και κατά την προβλεπόμενη χρήση ή από κακή χρήση?

Αγαπητέ Tzimisce, τολμώ να πω ότι το γεγονός ότι η κεφαλή που προτείνεις ταιριάζει καλά με το phono μου με βάζει σε σκέψεις.

Και η οφ-τοπικ απάντηση: Το πικάπ μου (αυτό υπαγορεύει, εγώ απλώς γράφω) σε ευχαριστεί για τα καλά σου λόγια μονσιερ jim.

Το στέλεχος της 17D3 είναι πολύ κοντό και από διαμάντι. Αυτό σημαίνει πως θέλει μεγάλη προσοχή στο καθάρισμα της βελόνας και γενικά πως την τοποθετείς στο δίσκο. Σε στραβωμένους δίσκους ίσως μάλιστα και να 'βρίσκει'.

Αν βρίσκεις τη Shelter 501 καινούργια σε αυτά τα χρήματα θα σου συνιστούσα να πας κατ' ευθείαν εκεί, μια που η τιμή της κεφαλής αυτής συνήθως κυμαίνεται στα διπλά.

Κύριε Έκτωρα, όταν λέτε ότι η βελόνα της dynavector σπάει εύκολα, εννοείτε και κατά την προβλεπόμενη χρήση ή από κακή χρήση?

Αγαπητέ Tzimisce, τολμώ να πω ότι το γεγονός ότι η κεφαλή που προτείνεις ταιριάζει καλά με το phono μου με βάζει σε σκέψεις.

Και η οφ-τοπικ απάντηση: Το πικάπ μου (αυτό υπαγορεύει, εγώ απλώς γράφω) σε ευχαριστεί για τα καλά σου λόγια μονσιερ jim.

Εννοώ απο ατύχημα π.χ. κτύπημα του στελέχους (με το χέρι, ξεσκονόπανο κλπ).

Το στέλεχος βέβαια είναι πολύ μικρό, αλλά επειδή είναι εξολοκλήρου απο διαμάντι δεν έχει την ελαστικότητα των άλλων στελεχών. Έτσι σε τέτοια ατυχήματα σπάει πιό εύκολα απο άλλα.

Πρόλα αυτά το προτιμώ απο στελέχη ελαστικά αλλά μεγάλα σαν προβοσκίδες ελέφαντα που έχουν το ίδιο (αν όχι μεγαλύτερο) πρόβλημα