Ερώτημα σχετικά με σωστό mode για 11.2

emperor

Senior Member
2 February 2008
685
Main Listening Position NYC
Καλησπέρα σε όλους,

Έχω έναν Denon 4520, και χθες αγόρασα έναν τελικό για να οδηγήσει τα μπροστινά L&R και να μπω επιτέλους στο 11.2 (είμουνα 9.2).
Εχω κάποιες απορίες όμως και αν και έψαξα μέσα σε πολλά φορουμ δεν βρέθηκε απάντηση:
α) Σύμφωνα με την Denon το mode που πρέπει να παίξει είναι το DTS NeoX το οποίο όταν το βάζω σαν επιλογή μου βγάζει όντως 11 κανάλια, αλλά νιώθω τον ήχω flat παντού (δεν έχει βάθος). Κάτι κάνω λάθος;
β) Σύμφωνα πάλι με την Denon η επιλογή DSX wide/height/back δεν βγάζει ήχο. Ελα όμως που βγάζει και είναι κάτι κλάσεις ανώτερο από το NeoX. Το ζήτημα όμως είναι ότι το DSX βγάζει και "θόρυβο" ή αν θέλετε αλλοίωση. Γιατί; (παίζει και από τα 11 κανάλια)
γ) Το καλύτερο mode που ένιωσα μεγάλη διαφορά και βάθος είτανε το Wide Cinema. Εδώ κι αν είναι περίεργο γιατί όλοι λένε ότι αυτό είναι για 5.1 εώς 7.1 . Aκούω όμως 11 κάναλο κανικότατα και με απίθανο βάθος και εφφέ χωρίς αλλοιώσεις.

Όποιος γνωρίζει κάτι για τα συγκεκριμένα Mode θα εκτιμούσα πολύ την απάντησή του, γνωρίζω κι εγώ ότι παραείναι εξειδικευμένο το ερώτημα.

Και τώρα που διαβάζω το manual του 4520, βλέπω ότι μπορεί να παίξει το DSX με front heights και front wides ταυτόχρονα.

Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση. Δεν λέει ότι "ΔΕΝ κάνει", στα 9.2 με DSX είμουνα και είμαι. Γράφει όμως μέσα στο manual του ενισχυτή ότι για 11.1 βάζεις NEO X και για αυτό μου έκανε εντύπωση. Αν πας εδώ: http://usa.denon.com/DocumentMaster/US/AVR-4520CIE3_ENG_CD-ROM_v01.pdf που δίνουν την αναλυτική πληροφορία γίνεται το μπέρδεμα. Στη σελίδα 85 (88pdf) όπου πραγματικά δεν βγάζω άκρη.
Εντωμεταξύ και στο αμερικάνικο avforum, όλοι αναφέρουν για NEOX, κανείς για DSX με πολυκάναλο. Εσύ παίζεις με 11 καναλο DSX?

Όχι, το DSX που δοκίμασα ήταν σε μικρότερο μοντέλο με 7 κανάλια. Αλλά το DSX ήταν καλύτερο από το Neo:X, hands down!

Εκτός από τη σελίδα που αναφέρεις το γράφει και στη σελίδα 126. Υπάρχει επιλογή fronts, heights και front/heights.

Ε, καλά λογικό στην άλλη πλευρά του ατλαντικού να ασχολούνται περισσότερο με το DTS.

Να προσθέσω λοιπόν το εξής σχετικά με το Audyssey: Στην σελίδα 85 (89 pdf), έχει ένα * δίπλα στην πηγή Dolby True HD για το Audyssey. Λέει λοιπόν ότι το Audyssey προσθέτει μέγιστο 4 κανάλια, 2 height & 2 wide. που ανεβάζει τα κανάλια σε 9.1 ή 9.2. Δεν αναφέρει επεξεργασία για τα πίσω, και εδώ είναι τελικά η απορία μου.
*Στην άλλη πλευρά είμαι κι εγώ Pleo.

Το σύστημα ισοστάθμισης βρίσκει όλα τα ηχεία που έχεις; Ανεξάρτητα αν τα οδηγεί όλα ο AVR ή έχεις κάποια από αυτά να τα οδηγεί κάποιος τελικός μέσω pre-outs. Να έχει λες σύστημα ισοστάθμισης Audyssey και ο αλγόριθμος της ίδιας εταιρίας να δουλεύει μέχρι με 9 κανάλια;
Πάρα πολύ περίεργο. Κι εσύ είπες ότι ακούς 11 στο DSX.

Από την άλλη, ο θόρυβος που ανέφερες στο πρώτο post με το DSX, και αυτό περίεργο.

Ακούω 11 στο DSX αλλά είμαι βέβαιος ότι τα surround back και τα surround παίζουν την ίδια πληροφορία. Πράγμα το οποίο δεν γίνεται με το NeoX το οποίο όμως προανέφερα ότι είναι πολύ κατώτερης ποιότητας. Φοβάμαι ότι η Audyssey και η Denon έχουν κρύψει αυτή την πληροφορία ότι δηλαδή ναι μεν ο ενισχυτής είναι 11.2 αλλά στην πραγματικότητα το audyssey τραβάει μέχρι τα 9.2 . Στην πράξη είναι σαν να έχεις βγάλει τα back + surround back από το ίδιο κανάλι.
Αν κάνω λάθος σε κάτι ή κάποιος συμφορουμίτης έχει παραπάνω πληροφορία καλό θα είτανε να την μοιραστεί μαζί μας.

Σχετικά με το "θόρυβο", ο ήχος ακούγεται πιο φασαριόζικος, δεν μπορώ να τον περιγράψω αλλλιώς. Το πιο περίεργο όμως απ'όλα είναι το wide cinema mode, το οποίο βγάζει πράγματι 11 ξεχωριστά, πως γίνεται αυτό; και με τι; με DSX ή με κάτι άλλο;

Εγώ διαβάζοντας το νήμα, πέρα του τυπικού της υπόθεσης - τι υποστηρίζει στην πραγματικότητα ο Denon σε σχέση με τα specs, αναρωτήθηκα τι να το κάνεις το 11.2 αφού δεν υπάρχουν ταινίες (ή τουλάχιστον είναι ελάχιστες) με 13 κανάλια ήχου. Επίσης ακόμα και να βρείς κάποια, κάθε πότε θα παίζει το κάθε ηχείο, εδώ στα surround και πάλι υπάρχουν ταινίες που σε όλη τη διάρκειά τους παίζουν 2-3 φορές.

Εγώ πάλι νομίζω ότι αυτό που λείπει από το DSX είναι να προστεθούν δύο επιπλέον ηχεία ύψους πίσω, φτάνοντας στο 13.2

@Chrpep
Οι αλγόριθμοι αυτοί επεκτείνουν το surround πεδίο βάσει ψυχοακουστικών μοντέλων και το κάνουν πολύ καλά πλέον. Από τη στιγμή που είναι optional σε ένα μηχάνημα, δεν έχει νόημα η ερώτηση.
Δεν είναι να πεις ότι καταργούν τα μηχανήματα τη δυνατότητα να ακούει κάποιος τα λιγότερα κανάλια ήχου που έχουν οι ταινίες.
Ας μην ξεχνάμε ότι και το 5.1 βάσει κάποιου ψυχοακουστικού μοντέλου καθιερώθηκε.

Last edited:
Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμμία ταινία με πάνω από 7.1 . Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Αφού είχα τη δυνατότητα να το κάνω απλά το έκανα. Άλλωστε νομίζω ότι ο πειραματισμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν εκτός από την τσέπη όλων μας εδω μέσα...
Εν πάσει περιπτώσει chrpep αν δεις ορισμένες ταινίες π.χ. 2012, war of the worlds, Lords of the rings,ή Star Wars και έχεις τη δυνατότητα να τις δεις με 11.χ και μετά με 5.1 ή ακόμη και 7.1 απλά δεν γυρνάς πίσω.
Το βάθος και το εφφέ προσθέτουν τουλάχιστον ένα 20% κατά τη δική μου άποψη (άλλοι λένε πολύ περισσότερο) στο σύνολο της εμπειρίας που έχεις από μία ταινία.

@pleo
Φαντάζομαι ότι την ιδέα αυτή την έχουν ήδη. Είδα πρόσφατα στη Νέα Υόρκη μία υλοποίηση σε μικρό δωμάτιο της Audyssey με εντελώς εξωτικά μηχανήματα και πολλά μικρά ηχεία (πρέπει να είτανε bose) που έδινε 24 κανάλια και 4 sub. Εντάξει, εμπειρία τι να λέμε και το ζήτημα είτανε ότι ενώ είχανε ατελείωτη ισχύ το καταφέρνανε από υλοποιήσεις πολύ οικονομικές. Το ζήτημα είναι ότι όπως πριν 5 χρόνια κάποιοι θεωρούσαν το 6.1 too much, σε 3-4 χρόνια από σήμερα το 9.1 ή 11.1 θα είναι standard. Άλλωστε στα Bluray των 125GB ήδη λένε ότι θα βγάλουνε ταινίες με 4Κ και ήχο 9.1 & 11.1. Μην ξεχνάτε ότι τα iMax έχουν ήχο που σε ορισμένες αίθουσες φτάνει τα 24 κανάλια πράγμα που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει και το home cinema όπως συμβαίνει πάντα.

@pleo & emperor

Ok, κατάλαβα, οπότε είναι 7.1 το οποίο γίνεται "ψευδο-11.2" με χρήση αλγορίθμων. Αν το αποτέλεσμα λέτε οτι αξίζει, καμία αντίρρηση, δεν έχει τύχει να ακούσω απο τόσα ηχεία. Έτσι και αλλιώς το ποστ μου εξέφραζε απορία, οχι κριτική για τις επιλογές οι οποίες σε κάθε περίπτωση ειναι σεβαστές.

Ακριβώς. Και εννοείτε ότι όλοι εδώ είμαστε να εκφράζουμε απόψεις και κάθε κριτική είναι αποδεκτή. Για αυτό είναι η παρέα άλλωστε. :ernaehrung004:

@pleo
Φαντάζομαι ότι την ιδέα αυτή την έχουν ήδη. Είδα πρόσφατα στη Νέα Υόρκη μία υλοποίηση σε μικρό δωμάτιο της Audyssey με εντελώς εξωτικά μηχανήματα και πολλά μικρά ηχεία (πρέπει να είτανε bose) που έδινε 24 κανάλια και 4 sub. Εντάξει, εμπειρία τι να λέμε και το ζήτημα είτανε ότι ενώ είχανε ατελείωτη ισχύ το καταφέρνανε από υλοποιήσεις πολύ οικονομικές. Το ζήτημα είναι ότι όπως πριν 5 χρόνια κάποιοι θεωρούσαν το 6.1 too much, σε 3-4 χρόνια από σήμερα το 9.1 ή 11.1 θα είναι standard. Άλλωστε στα Bluray των 125GB ήδη λένε ότι θα βγάλουνε ταινίες με 4Κ και ήχο 9.1 & 11.1. Μην ξεχνάτε ότι τα iMax έχουν ήχο που σε ορισμένες αίθουσες φτάνει τα 24 κανάλια πράγμα που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει και το home cinema όπως συμβαίνει πάντα.

Μα οι ενισχυτές A/V είναι μηχανήματα που ακολουθούν τις όποιες εξελίξεις. Όχι μόνο στα πόσα ηχεία υποστηρίζουν αλλά και στο τι μπορούν να κάνουν. Πλέον μπορούν, όπως ο δικός σου μια και απ' ότι κατάλαβα έχεις τον CI να είναι οι ίδιοι ethernet hub, να αναπαράγουν μέσω δικτύου αρχεία ήχου, εικόνας κλπ. πράγματα που πριν λίγα χρόνια φάνταζαν αχρείαστα, ενώ τώρα θεωρούνται απαραίτητα.

Λοιπόν, διορθώνω το παραπάνω ότι δεν υπάρχει ταινία παραπάνω από 7.1 . Είναι το Expandables 2 έχει 11.1 κανάλια ήχου, το πήρα χθες και είναι για NeoX (το γράφει και πάνω στο κουτί).
Άλλος κόσμος, άλλος ήχος. Μάλλον βρισκόμαστε μπροστά στα επόμενα standard.