ερωτήσεις για a720 και κάρτα SDHC

pas08

New member
11 January 2008
21
Γειά σας!

Σκέφτομαι να αγοράσω την canon a720.

Μήπως έχει βρει κανείς λινκς για να δω μικροφωτογραφίες αυτής της κάμερας; Φωτογραφίες "απλές" έχω βρει.. Αν δε κάποιος την έχει, είναι δυνατό να ανεβάσει κανα sample, ή να μου στείλει στο email;

Για κάρτα μνήμης έχω βρει αυτή:

http://www.my-shop.gr/eshop/catalog/product_info.php?products_id=21513
είναι sdhc της patriot (who;!) 8gb στα 50 ευρω! Είναι άραγε καλή; Ή μήπως θα μου προτείνατε κάποια άλλη;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Δες εδώ: http://www.dpreview.com/reviews/canona720IS/

12 σελίδες με αναλυτικές πληροφορίες και στο τέλος φωτογραφίες τραβηγμένες με την ίδια.

Την κάρτα μνήμης δεν την ξέρω. Σε απασχολεί η ταχύτητά της κυρίως στο video κι αν τραβάς πολλές φωτογραφίες "σε ριπές".

Ευχαριστώ για την απάντηση!

Το πρόβλημα όμως είναι οτι δίνεi για macro sample κάτι chart tests (εγώ τουλάχιστον με βάση αυτά δε βγάζω άκρη για την ποιότητα των φωτογραφιών αυτών) και όχι από τη φύση πχ κανα έντομο! Ή άλλο site βγάζει ένα αγαλματάκι για macro test .Ξέχασα βέβαια να διευκρινήσω για τι μικροφωτογραφίες ψάχνω... Βασικά θέλω να συγκρίνω μικροφωτογραφίες της A720 και της Α570. Η πρώτη εστιάζει από 1εκ και η 2η από 5εκ, και αναρωτιέμαι κατα πόσο επιρεάζει αυτό την ποιότητα της εικόνας..

Το μόνο που δε μου αρέσει στην Α720 είναι οτι ακόμα δεν έχει βγεί hacked firmware :frown: ενώ για την Α570 υπάρχει. Παρεπιμπτώντως ακόμα δεν έχω βρει αν το hacked firmware για την Α570 υποστηρίζει και raw φορματ, αν ξέρει κάποιος pls help!
Από το λινκ αυτό http://chdk.wikia.com/wiki/Main_Page αν δε κάνω λάθος, μάλλον δεν υποστηρίζεται raw φορματ για την Α570..

Από τη στιγμή που η κάρτα μνήμης στην οποία αναφέρθηκα είναι 6class υπάρχει άραγε περίπτωση να έχω πρόβλημα στη λήψη βίντεο 640Χ480 30fps που δίνει η κάμερα αυτή; Αν ναι πώς θα το παρατηρήσω; Θα "κολλάει", θα χάνονται frames;

Last edited:
Τώρα κατάλαβα τι ακριβώς θέλεις, αλλά δεν έχω ιδέα για τις διαφορές των δύο μηχανών σε macro.
Καλύτερα μπες και ρώτα στο Canon Talk Forum εδώ: http://forums.dpreview.com/forums/forum.asp?forum=1010

Για CHDK, υπομονή!

Δεν ξέρω πώς συμπεριφέρεται η μηχανή με αργή κάρτα κι αν απλά καλύπτεται απ' την προδιαγραφή 6class.
Ίσως ξέρουν στο Storage and Media Forum εδώ:
http://forums.dpreview.com/forums/forum.asp?forum=1023

Ok, ευχαριστώ και πάλι!
Θα ρωτήσω λοιπόν στο φόρουμ που μου συστήνεις

Ok, ευχαριστώ και πάλι!
Θα ρωτήσω λοιπόν στο φόρουμ που μου συστήνεις

...κι όταν με το καλό βγάλεις άκρη πες μας κι εμάς εδώ, έτσι να μας φύγει η απορία!

Τα νέα:

Βγήκε φρέσκο, φρέσκο το hacked firmware για την Α720 σήμερα το πρωί!!
Δε ξέρω ακόμα αν όντως δίνει δυνατότητες για raw format, μόλις ρώτησα αυτόν που το έβγαλε, και περιμένω απάντηση για λεπτομέρειες...
Το λινκ για όποιον θέλει να το κατεβάσει είναι αυτό:
http://www.zshare.net/download/4675310ed272ee/

Μικροφωτογραφία από την Α570 και την Α720 ακόμα δεν έχω βρει, δηλαδή όχι αυτή που θέλω... Ψάχνω κυρίως για μικροφωτογραφίες από τη φύση, πχ κανα έντομο. Τώρα βέβαια, πως θα πλησιάσεις όχι 1εκ, αλλά ακόμα και 5εκ σε αυτό, είναι άλλο ζήτημα! Ίσως δεν έχει νόημα να ασχοληθώ με αυτό, αλλά περισσότερο με το ποιά μηχανή θα μου βγάλει καλύτερη μικροφωτογραφία από τα 5-10εκ.

Για την κάρτα μνήμης της Patriot ακόμα δεν έμαθα τίποτα. ΑΛΛΑ: βρήκα δυο βιντεάκια της Α570. Το ένα διάρκειας 13'' και μεγέθους 23,6ΜΒ και το δεύτερο διάρκειας 6'' στα 10,5ΜΒ. Και τα δυο είχαν γραφεί σε 640Χ480 30fps. Οπότε η ταχύτητα εγγραφής που απαιτεί κάτι τέτοιο, είναι 1,8ΜΒ/sec για το πρώτο βίντεο και 1,75 για το δεύτερο. Άρα φαντάζομαι πως με μια οποιαδήποτε 6class SDHC θα κάνω τη δουλειά μου χωρίς πρόβλημα.

Last edited:
H δυνατότητα για RAW είναι ευπρόσδεκτη φυσικά, αλλά σε αυτή την κατηγορία ίσως απαιτεί δυσανάλογα πολύ δουλειά για διορθώσεις σε θόρυβο, γεωμετρία, contrast, χρωματικές εκτροπές κλπ.

Βρήκα ένα απροσδόκητα αναλυτικό test της Panasonic fz-18 εδώ
http://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=REVIEW&ARTICLE_ID=4
και φάνηκαν πολύ ξεκάθαρα πολλά πράγματα, όπως τι μπορεί να διορθώνει μια μικρή μηχανή σήμερα... Αλλά και πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα πριν τις αυτόματες διορθώσεις!

Καταλαβαίνω τί λες, ναι, δεν είναι και να κάνεις αυτή τη δουλειά με κάθεμια φωτογραφία σου!

Όμως νομίζω πως είναι πολύ χρήσιμη επιλογή για φωτογραφίες με κακό φωτισμό. Για παράδειγμα αν πάρεις μια φωτογραφία μέσα από το δωμάτιο του σπιτιού σου και φαίνεται ένα μέρος του δωματίου και το τοπία από το παράθυρο, τότε: συνήθως έχεις μια εικόνα η οποία είτε θα είναι πολύ φωτεινή στο παράθυρο και κανονική στο δωμάτιο, ή θα σου βγάλει σχεδόν μαύρο ο,τι φαίνεται από το δωμάτιο και σε καλό dynamic range ό,τι βλέπεις από το παράθυρο. Τώρα δε βρίσκω και τα λινκς που δείχνουν αυτό που θέλω να πω.. Στην ουσία (αυτό που έχω καταλάβει τουλάχιστον) είναι οτι η raw σου δίνει καλύτερο dynamic range σε βάρος βέβαια άλλων παραμέτρων όπως ανέφερες, και για το λόγο αυτό θέλει μετά επεξεργασία.

Last edited:
H RAW έχει βάθος χρώματος 12 bit ενώ η JPG 8 bit. Η διαφορά στην δυναμική περιοχή είναι σημαντική.

Από εκεί και πέρα, αν φωτομετρηθεί σωστά το θέμα σου τότε θα φανεί σωστά, άσχετα με το φωτεινό ή σκοτεινό φόντο. Στην RAW ναι, έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις καλύτερες λεπτομέρειες και στα υπόλοιπα λόγω αυξημένης δυναμικής περιοχής όπως σωστά ανέφερες, αλλά θα χρειαστεί και περισσότερη δουλειά μετά. Κανονικά για το παράδειγμα που περιγράφεις θέλεις δύο (ή και περισσότερες) φωτογραφίες που θα έχουν τραβηχθεί με μετρήσεις των διαφορετικών φωτισμών, που μετά θα ενώσεις σε μία.

Αν ήταν RAW από dSLR με ελάχιστο θόρυβο, τα πράγματα θα ήταν ιδιαίτερα απλούστερα, αλλά είδες φαντάζομαι και μόνος σου στο link για τι ποσοστά θορύβου και άλλων παραμορφώσεων μιλάμε... Δεν ξέρω πόσο καλύτερα μπορεί να τα καταφέρει η 720is σε RAW αλλά δεν θα περίμενα ιδιαίτερες διαφορές από παρόμοια CCD.

Κι αφού θέλεις να ασχοληθείς και με macro το φως συχνά δεν επαρκεί και θα καταλήξει να ανέβει ο θόρυβος, οπότε έχε το κατά νου, απλά.

Είχα βρει ένα λινκ με μια φωτογραφία της Α710 σε raw και jpg, ήταν αυτό το παράδειγμα που προσπάθησα να περιγράψω και έπαθα την πλάκα μου με τη διαφορά! Να σου πω την αλήθεια, από τότε άρχισα να ψάχνω και για raw δυνατότητες σε τέτοιες κάμερες.

Τέλος πάντων, τώρα full για Α720!

Είδα και αυτές τις φωτογραφίες:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/A570IS/FULLRES/A570ISINMP3.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/A720IS/FULLRES/A720ISINMP3.HTM
Η πρώτη είναι από την 570 και η 2η (σαφώς ευκρινέστερη) από την 720. Τώρα ελπίζω πως και οι ρυθμίσεις με τις οποίες τραβήχτηκαν οι δυο φωτογραφίες να είναι συγκρίσιμες! Φαντάζομαι πως και σε μικροφωτογραφία θα υπερτερεί η 720.

Ευχαριστώ και πάλι για τις πληροφορίες!

Την 570 τη σκέφτομαι ως 1η μηχανή για τον γιο μου πάντως

Θεωρώντας την καλύτερη από την Α720;

ΥΓ:

Μια διόρθωση: μπήκα πάλι στο dpreview που έμαθα για το νέο hack firmware της Α720.. τελικά δεν είναι όντως hack, ακόμα. Απλά κάποιος κατάφερε να απομονώσει (δε ξέρω αν είναι δόκιμος όρος για την περίπτωση!) το original firmware. Πάντως σύντομα φαίνεται πως θα γίνει και η δουλειά!

Last edited:
Την 570 τη σκέφτομαι ως 1η μηχανή για τον γιο μου πάντως

Μια χαρά είναι η 570, ειδικά και με το CHDK firmware.
Το πρόβλημα με το αργό φλας που ανέφερε ο Βλάσης δεν νομίζω να τον ενοχλήσει ιδιαίτερα στα πρώτα του βήματα.
Το βασικό είναι πώς και πόσο θα ασχοληθεί ο μικρός. Σε τέτοιες ηλικίες η παρατηρητικότητα είναι ακόμα σε εντυπωσιακά μεγέθη κι αν τον βολέψει η μηχανή μπορεί να δώσει και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Να μάθει λίγο και το photoshop μετά, έχει ενδιαφέρον δρόμο μπροστά του! Ξεκίνα τον με το καλό και μετά βλέποντας και κάνοντας!

Θεωρώντας την καλύτερη από την Α720;

όχι, απλώς πιο απλή.
Δεν θα ήθελα να του δώσω μια μηχανή με μεγάλο εύρος ζουμ, γιατί φοβάμαι ότι θα το βρίσκει παιχνίδι και δεν θα κάθεται να καδράρει.
Εάν βρω σε καλή τιμή καμία μεταχειρισμένη S80, ίσως την προτιμήσω.
Επίσης ψάχνω για μοντέλο με προσοθφάλμιο σκόπευτρο.

(φυσικά, θα την παίρνει και ο μπαμπάς... :grinning-smiley-043)

Το πρόβλημα με το αργό φλας που ανέφερε ο Βλάσης δεν νομίζω να τον ενοχλήσει ιδιαίτερα στα πρώτα του βήματα.

και η 720 το ίδιο πρόβλημα αναφέρεται πως έχει... γενικώς δεν υπάρχουν πολλές κόμπακτ με πραγματικά γρήγορη φόρτιση του φλας. Ακόμη και το 420ΕΧ τώρα που έχουν παλιώσει λιγάκι οι μπαταρίες που του βάζω (NiMH 2300 mAh) μετά τις 10-15 λήψεις τα φτύνει, κάνει 20+δεύτερα να φορτίσει.

όχι, απλώς πιο απλή.
Δεν θα ήθελα να του δώσω μια μηχανή με μεγάλο εύρος ζουμ, γιατί φοβάμαι ότι θα το βρίσκει παιχνίδι και δεν θα κάθεται να καδράρει.
Εάν βρω σε καλή τιμή καμία μεταχειρισμένη S80, ίσως την προτιμήσω.
Επίσης ψάχνω για μοντέλο με προσοθφάλμιο σκόπευτρο.

(φυσικά, θα την παίρνει και ο μπαμπάς... )

Α, οκ!

και η 720 το ίδιο πρόβλημα αναφέρεται πως έχει... γενικώς δεν υπάρχουν πολλές κόμπακτ με πραγματικά γρήγορη φόρτιση του φλας. Ακόμη και το 420ΕΧ τώρα που έχουν παλιώσει λιγάκι οι μπαταρίες που του βάζω (NiMH 2300 mAh) μετά τις 10-15 λήψεις τα φτύνει, κάνει 20+δεύτερα να φορτίσει.

Κάπου πρέπει να έχω ακόμα ένα φλας που αν κι έπαιρνε μπαταρίες συνδεόταν και στα 220V χωρίς μετασχηματιστή. Ότι πιο γρήγορο έχω δοκιμάσει προφανώς. Αλλά για φορητό δεν πολυβολεύει φυσικά, μόνο για studio...

Απλά να πω πως για την κάρτα sdhc της patriot δεν έχω κάποια απάντηση από dpreview, αλλά από άλλα reviews χρηστών που διάβασα οι περισσότεροι δεν είχαν προβλήματα. Μένει να ρωτήσω τί εγγύηση δίνουν..

Last edited: