Ερώτηση Δικηγορικής Φύσεως - Παρακαλώ την βοήθεια σας

=silent=

AVClub Fanatic
2 August 2006
11,360
Homeless
Αυτή την στιγμή μένω στο ενοίκιο σε ένα σπίτι από το 2007. Το συμβόλαιο μου (1ος έτους) έχει προ πολλού λήξει και μόλις πριν λίγο καιρό ο ιδιοκτήτης μου, μου ανακοίνωσε ότι πουλάει το σπίτι. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής.

1) Σε περίπτωση που πουληθεί το σπίτι σε πόσο χρόνο είμαι υποχρεωμένος δια νόμου να φύγω?

2) Τι υποχρέωση έχω απέναντι στο νόμο ως προς τις ώρες και τις ημέρες που πρέπει να δείχνω το σπίτι σε υποψήφιους αγοραστές?

Παρακαλώ "μόνο" υπεύθυνες απαντήσεις.

Σας ευχαριστώ

δεν είμαι δικηγόρος αλλά δεν θεωρώ ότι σου απαντώ ανεύθυνα.
Αν έχει λήξει η σύμβαση και δεν προβλέπεται αυτόματη ανανέωση το ξεχνάς
Για το 2 ό,τι αναφέρεται στη σύμβαση.
Αλλά ....εφ όσον έχει λήξει...

Όσον αφορά το 2 το ότι έχει λήξει το συμβόλαιο δεν συμαινει ότι δεν έχω κάποια δικαιώματα. Μου έχουνε πει οτι ειμαι υποχρεωμένος τουλάχιστον 1 φορα την εβδομαδα να δειχνω το σπιτι απλα θελω να το τεκμηριώσω.

το λέω με τη λογική ότι άμα έχει λήξει ...κακώς είσαι μέσα γενικώς.

τεσπα...

Ο ιδιοκτήτης δεν εχει σκοπο να με πεταξει εξω ουτοσιαλως πριν πουληθει το σπιτι το οποιο μπορει να κανει και χρονια who knows. Αλλωστε το χρημα πέφτει ζεστό.

Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

Αυτή την στιγμή μένω στο ενοίκιο σε ένα σπίτι από το 2007. Το συμβόλαιο μου (1ος έτους) έχει προ πολλού λήξει και μόλις πριν λίγο καιρό ο ιδιοκτήτης μου, μου ανακοίνωσε ότι πουλάει το σπίτι. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής.

1) Σε περίπτωση που πουληθεί το σπίτι σε πόσο χρόνο είμαι υποχρεωμένος δια νόμου να φύγω?

2) Τι υποχρέωση έχω απέναντι στο νόμο ως προς τις ώρες και τις ημέρες που πρέπει να δείχνω το σπίτι σε υποψήφιους αγοραστές?

Παρακαλώ "μόνο" υπεύθυνες απαντήσεις.

Σας ευχαριστώ

N.1703/87

'Αρθρο 2 : Διάρκεια της μίσθωσης

Η μίσθωση ακινήτου για κατοικία ισχύει τουλάχιστον για τρία έτη, κι αν ακόμη έχει συμφωνηθεί για βαρύτερο* (προφανώς έχει λάθος στην αντιγραφή, βαρύτερο=βραδύτερο) χρονικό διάστημα ή για αόριστο χρόνο. Η διάταξη αυτή ισχύει και μετά την 1.7.1997. Σύντμηση της τριετίας επιτρέπεται με νεότερη συμφωνία απέχουσα από την έναρξη της μισθωτικής σύμβασης τουλάχιστον έξι (6) μήνες μετά την κατάρτισή της και αποδεικνυόμενη με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθορισθεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 1 παρ. 3 του παρόντος νόμου, ως και την 1.1.1997. Μετά την ημερομηνία αυτή, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμάριθμου του κόστους ζωής, όπως αυτό έχει καθορισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες''.

Επομένως, η μισθωτική σχέση σου βάσει σύμβασης ή ελαχίστου χρόνου βάσει νομοθετικής πρόβλεψης, έχει λήξει. Εφόσον δεν ανανεώσατε την ετήσια σύμβαση αυτή έχει μετατραπεί σε αορίστου χρόνου και απαιτείται καταγγελία εκ μέρους του εκμισθωτή βάσει του 608-609 Α.Κ. Η καταγγελία αυτή είναι αναιτιολόγητη, δηλαδή δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος ως αιτία εκ μέρους του εκμισθωτή (οι λεπτομέρειες ρυθμίζονται στα παραπάνω άρθρα). Η καταγγελία (από τη στιγμή που θα λάβεις γνώση) θα ρυθμίζει και τους χρόνους που υποχρεούσαι να εγκαταλείψεις το μίσθιο.

Όντως οι μισθώσεις κατοικίας προστατεύονται από τον Ν. 1703/87 με ελάχιστη διάρκεια 3 ετών.
Συνήθως τα μισθωτήρια περιέχουν όρο ότι μετά το πέρας της διάρκειας της μίσθωσης, αυτή λύεται αυτομάτως, δίχως εκ της εξακολούθησης της παραμονής του μισθωτή και της ανοχής του εκμισθωτή να συνάγεται σιωπηρή αναμίσθωση για αόριστο χρόνο (οπότε και το καταβαλλόμενο ποσό λογίζεται όχι ως μίσθωμα αλλά ως αποζημίωση χρήσης). Βέβαια εάν αυτή η κατάσταση τραβήξει επί μακρόν, για κάποια χρόνια, και ο εκμισθωτής όχι μόνο ανέχεται την παραμονή του μισθωτή αλλά εισπράττει και τακτικά και στην ώρα τους τα συμφωνημένα μισθώματα, δύσκολα μπορεί να καταρριφθεί (στο δικαστήριο) από τον εκμισθωτή ένας ισχυρισμός του μισθωτή ότι υπήρξε μια απλή συζήτηση και απλή προφορική συμφωνία για αναμίσθωση.
Στις αορίστου διάρκειας μισθώσεις όπου το μίσθωμα ορίζεται κατά μήνα (το συνηθέστερο) η καταγγελία πρέπει να γίνει προ 15 ημερών και ισχύει για το τέλος του ημερολογιακού μήνα (δλδ εάν γίνει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ισχύει για τις 30 Σεπτεμβρίου, εάν γίνει από τις 16 Σεπτεμβρίου και μετά, ισχύει για τις 31 Οκτωβρίου). Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα ο εκμισθωτής σου φέρνει κλητήρα και σε βγάζει, όχι. Τούτο θα απαιτούσε δικαστική απόφαση. Απλώς τα αποτελέσματα της καταγγελίας ισχύουν από τότε, και ο μισθωτής υποχρεούται να αποδώσει το μίσθιο.
Εάν μεταβιβαστεί το ακίνητο, στην περίπτωση που δεν αποδεικνύεται η μίσθωση από έγγραφο βέβαιης χρονολογίας ή υπάρχει τέτοιο έγγραφο αλλά με όρο ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα δικαιούται να αποβάλει τον μισθωτή, η καταγγελία από τον νέο ιδιοκτήτη ισχύει (στην περίπτωσή σου) για δύο μήνες μετά.

Για το δικαίωμα επίσκεψης του εκμισθωτή στο μίσθιο και την επίδειξη του τελευταίου σε τυχόν υποψήφιους μισθωτές ή αγοραστές, δεν υπάρχει κάποια ειδική ρύθμιση στο νόμο για ωράρια και συχνότητα, συνήθως περιλαμβάνονται τέτοιοι ειδικοί όροι στο μισθωτήριο έγγραφο. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί ούτε ο μισθωτής καταχρηστικά να προβάλλει εμπόδια στον εκμισθωτή για την επίσκεψη και επίδειξη του μισθίου, ούτε και ο εκμισθωτής καταχρηστικά να απαιτεί την επίσκεψη σε ακατάλληλες ώρες ή κάθε τρεις και λίγο. Συχνά τα μισθωτήρια έχουν όρο για μία φορά την εβδομάδα όταν πλησιάζει η λήξη της μίσθωσης και μετά από προηγούμενη συνεννόηση και ειδοποίηση του μισθωτή προ μιας ή δύο ημερών.

Last edited:
Συνεπώς ο ιδιοκτητης μπορει να με διωξει ανα πασα στιγμή αν καταλαβα καλα.

Οσον αφορα το ερωτημα Νο.2 για τις ώρες και τις ημέρες που πρέπει να δείχνω το σπίτι σε υποψήφιους αγοραστές εκει τι παιζει? Με ενδιαφέρει επίσης παρα πολυ γιατι με εχουνε πρήξει οι μεσίτες.

Εάν δεν έχεις κάποιον ειδικό όρο στο μισθωτήριο, δεν νομίζω να είναι παράλογο ή καταχρηστικό να επιμείνεις στη μία φορά (το πολύ δύο, εάν θέλεις) φορές την εβδομάδα, σε ώρες που βολεύεσαι από το ωράριο της δουλειάς σου, για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια (πχ 1:30 ώρα κάθε απόγευμα Τετάρτης) και με ειδοποίηση τουλάχιστον προ μιας ή δυο ημερών.

Απάντηση: Re: Ερώτηση Δικηγορικής Φύσεως - Παρακαλώ την βοήθεια σας

Συνεπώς ο ιδιοκτητης μπορει να με διωξει ανα πασα στιγμή αν καταλαβα καλα.

Να καταγγείλει και να ισχύσουν τα αποτελέσματα της καταγγελίας, για να ακριβολογούμε. Χωρίς δικαστική απόφαση δεν μπορεί να σε αναγκάσει να φύγεις κανείς από κει μέσα, και αυτό το υπολογίζουν συνήθως και οι δύο πλευρές. Το καλύτερο είναι να του κάνεις συζήτηση και να του ζητήσεις ένα λογικό χρονικό όριο ειδοποίησης, πχ ένα δίμηνο ή τρίμηνο για να αρχίσεις να ψάχνεις. Εκτός εάν στο έχει ήδη πει το τελευταίο.

Re: Απάντηση: Ερώτηση Δικηγορικής Φύσεως - Παρακαλώ την βοήθεια σας

Εάν δεν έχεις κάποιον ειδικό όρο στο μισθωτήριο, δεν νομίζω να είναι παράλογο ή καταχρηστικό να επιμείνεις στη μία φορά (το πολύ δύο, εάν θέλεις) φορές την εβδομάδα, σε ώρες που βολεύεσαι από το ωράριο της δουλειάς σου, για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια (πχ 1:30 ώρα κάθε απόγευμα Τετάρτης) και με ειδοποίηση τουλάχιστον προ μιας ή δυο ημερών.

Με κάλυψες απόλυτα και με την προηγούμενη απάντηση. :2thumb22sup:

Ηθελα να ρωτησω καποια πραματα ακομα. Η κοινοποίηση αυτη θα πρεπει να γινει προφανως γραπτώς και να μου αποδοθεί. Με ποια διαδικασία ομως γίνεται αυτο? Ρωταω για τον εξής λογο. Μη πανε να το παιξουνε μαγκες και μου φερουνε κανα χαρτι σημερα πχ το οποιο να ειναι με ημερομηνια πριν ενα μηνα.

Και επισης σε περιπτωση που φτασουμε στα δικαστιρια για τον α ή β λογο ποσο καιρο θα κανει να εκδικαστεί? (Εγω φυσικα θα φροντισω να την κανω πριν το δικαστηριο)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερώτηση Δικηγορικής Φύσεως - Παρακαλώ την βοήθεια σας

Με κάλυψες απόλυτα και με την προηγούμενη απάντηση. :2thumb22sup:

Ηθελα να ρωτησω καποια πραματα ακομα. Η κοινοποίηση αυτη θα πρεπει να γινει προφανως γραπτώς και να μου αποδοθεί. Με ποια διαδικασία ομως γίνεται αυτο? Ρωταω για τον εξής λογο. Μη πανε να το παιξουνε μαγκες και μου φερουνε κανα χαρτι σημερα πχ το οποιο να ειναι με ημερομηνια πριν ενα μηνα.

Και επισης σε περιπτωση που φτασουμε στα δικαστιρια για τον α ή β λογο ποσο καιρο θα κανει να εκδικαστεί? (Εγω φυσικα θα φροντισω να την κανω πριν το δικαστηριο)

Η καταγγελία της σύμβασης θα σου έρθει με δικαστικό επιμελητή. Συντάσσεται έκθεση επίδοσης με ορισμένη ημερομηνία παραλαβής.

Αναλόγως την κίνηση των δικαστηρίων. Δεν εκδικάζεται γρήγορα, πάντως, μην ανησυχείς...

Παιδια σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας. Με καλύψατε απόλυτα :2thumb22sup::2thumb22sup::2thumb22sup: