Ερώτηση για αγορά DAC, αξίζει στο συγκεκριμένο setup?

konc

New member
4 July 2012
19
Καλησπέρα παιδιά,

Θα ήμουν ευγνώμων αν δίνατε τα φώτα σας στο παρακάτω. Στον υπολογιστή χρησιμοποιώ αυτά τα ηχεία
http://www.m-audio.com/products/view/bx5-carbon
συνδεδεμένα (αναλογικά, jack->RCA) στην on board κάρτα ήχου για μουσική. Απ' το το setup και μόνο καταλαβαίνετε τις απαιτήσεις :)

Η ερώτησή μου λοιπόν είναι η εξής: Έχει κανένα νόημα να χρησιμοποιήσω ένα απόλυτα φθηνό DAC ενδιάμεσα όπως πχ
http://www.audioshow.gr/index.php?o...ew=productdetails&virtuemart_product_id=10603
και να συνδέσω την on board κάρτα ήχου -> toslink -> DAC -> analog -> ηχεία?
Σκοπός μου είναι να γλυτώσω από την αναλογική έξοδο της κάρτας ήχου, αλλά με τέτοιας κατηγορίας DAC τι γίνετε? Αν μου πείτε ότι η πχ η σκέψη έχει λογική αλλά χρειάζομαι πολλαπλάσια χρήματα για DAC για να μην τα κάνω χειρότερα, θα κάτσω στ' αυγά μου. Εξερευνώ ουσιαστικά την πιθανότητα να μπορέσω να πάρω κάτι καλύτερο με ένα τέτοιου μεγέθους έξοδο.

Ευχαριστώ!

Προσωπικά, θα ακολουθούσα την συμβουλή των προλαλήσαντων και θα πήγαινα περίπου στα 100 ευρώ για ένα σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα.
Εφόσον χρησιμοποιείς υπολογιστή τότε συνδέεις μέσω usb σε ένα dac και θα έχεις σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα.
Πολύ καλή επιλογή το Dragonfly που έβαλε παραπάνω ο teddy743.
Από το ίδιο μαγαζί στον Πειραιά θα κοίταζα και για το PROJECT USB-BOX-S : http://www.audioshow.gr/e-shop/prod...sb-input-,-turns-pc-to-cd-player-black-detail

Οπότε αν είναι να κάνω κάτι, ας κοιτάξω σ' αυτήν την κατηγορία. Λέω να το προχωρήσω, δεν χρειάζεται κάποιο υπερβολικό ποσό απ' ότι βλέπω για κάτι καλύτερο από την on board κάρτα.
Επειδή όπως καταλάβατε δεν έχω ιδέα και πρώτη φορά ασχολούμαι με DAC, σίγουρα θα πάρω καποιο από τα προτεινόμενα εδώ. Αλλά αυτά βλέπω πως δεν τα συνδέεις ψηφιακά με την υπάρχουσα κάρτα ήχου, συνδέονται μόνο με ένα USB και βγάζουν αναλογική έξοδο. Πως ακριβώς λειτουργούν πρακτικά? Δηλαδή θέλουν drivers για το λειτουργικό και εμφανίζονται ως συσκευή που πρέπει να την επιλέξεις ως output? Καταργούν/αντικαθιστούν την on board κάρτα ήχου?

Ευχαριστώ όλους για το "ξεστράβωμα"! :ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Ερώτηση για αγορά DAC, αξίζει στο συγκεκριμένο setup?

Καλώς μας ήρθες κατ' αρχήν.
Ακριβώς όπως το λες,λειτουργούν σαν αυτόνομη κάρτα ήχου,μπορείς δηλαδή να απενεργοποιήσεις αν θέλεις την onboard ή να ορίσεις αυτή σαν έξοδο στο πρόγραμμα αναπαραγωγής της μουσικής σου και την onboard για όλα τα άλλα (μη προτεινόμενο,δεν φαντάζομαι να θέλεις να πετάγονται ήχοι από το πουθενά την ώρα που ακούς μουσική ).

Θα χρειαστείς drivers κι επίσης θα χρειαστεί να στήσεις σωστά κι ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής (foobar πχ. ) για να εκμεταλλευτείς πλήρως τις δυνατότητες του νέου σου dac.

(και μην ανησυχείς,εδώ είμαστε για οτιδήποτε χρειαστείς. )

Κατάλαβα, κυριολεκτικά αντικαθιστώ την κάρτα ήχου. Μια χαρά, θα απενεργοποιήσω λοιπόν εντελώς την on board μιας και δεν χρησιμοποιώ τίποτε άλλο (πχ εισόδους-εφέ-surround).
Foobar χρησιμοποιώ οπότε περνάω και μια βόλτα από το σχετικό thread. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες και θα ενημερώσω μόλις έρθει στα χέρια μου με εντυπωσεις!

Edit: Επειδή το USB δεν το βλέπω διαθέσιμο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, θα μπορούσα να πάρω και αυτό
http://www.diapasonhifi.gr/index.php/dac-box-e-project-audio.html
αν έχω καταλάβει σωστά, συνδέοντας την υπάρχουσα κάρτα ήχου με toslink πάνω του και γλυτώνοντας και τους drivers, σωστά? Ίσως να το προτιμήσω κιόλας γιατί έτσι είναι εντελώς άσχετο από το λειτουργικό, οτιδήποτε με ψηφιακή έξοδο μπορεί να συνδεθεί πάνω του.

Last edited:
Εάν η κάρτα ήχου που έχεις τώρα, δίνει το σήμα από την ψηφιακή της έξοδο χωρίς επεξεργασία, τότε μπορείς να πάρεις κ αυτό που αναφέρεις.
Αν όμως το "πειράζει" τότε είναι δώρο-άδωρο...καλύτερα usb.

Είναι πολλά πράγματα τελικά που δεν ξέρω! Πάω για το USB να είμαστε σίγουροι...

Για αυτό ακούγονται καλά πράγματα (στα 100 ευρώ που λέει και ο Πέτρος) http://www.amazon.de/Audioquest-SR-...&sr=8-1&keywords=Audioquest+DragonFly+USB+DAC
Επειδή όμως δεν το χω και πολύ με τα Dac περίμενε να ακούσεις αρκετές απόψεις από πιο έμπειρα μέλη.

Το Dragonfly είναι πολύ καλή περίπτωση. Αν θέλεις μπορείς να πάρεις το καινούριο, το Dragonfly Black που έρχεται στα ίδια λεφτά και μπορεί να συνδεθεί εύκολα σε κινητό ή tablet για να ακούς μουσική όταν είσαι π.χ. σε διακοπές.

Εγω θα σου πρότεινα κάτι απο τον επαγγελματικό χώρο. Για να εχεις και έλεγχο έντασης έξω απο τα windows και να βγάζει και trs ώστε να μη μπλεκεις με ανταπτορες.

Τελικά αγοράστηκε το USB Box της Pro-ject και είπα να γράψω δυο λόγια μιας και βοηθήσατε τόσο.
Όχι οι πρώτες, αλλά οι δεύτερες-τρίτες εντυπώσεις ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικές είναι θετικές και σε καμία περίπτωση δεν το μετανιώνω. Σε παράλληλη ακρόαση flac που γνώριζα καλά όντως μπορούσα να ξεχωρίσω αν παίζει η παλιά on board κάρτα ήχου ή το Pro-ject. Να πω την αλήθεια περίμενα μεγαλύτερη διαφορά, αλλά γι' αυτό μάλλον δεν φταίει το DAC αλλά οι λανθασμένες προσδοκίες, τα μέτρια αυτιά και ηχεία μου. Ο ήχος είναι όντως πιο γλυκός, όχι τόσο ξερός, λίγο πιο αναλογικός... δεν ξέρω πως να το εκφράσω αλλιώς, αλλά αυτή η μικρή διαφορά ήταν για τα αυτιά και τα γούστα μου σίγουρα προς το καλύτερο.

Σίγουρα όμως θα μπορούσα να είχα κάνει κάποια καλύτερη επιλογή με πχ volume control, balanced εξόδους (τα έλεγε ο αποπάνω :worshippy:) και μεγαλύτερο bit/sampling rate από 16/44. Αλλά εντάξει, ήμουν εντελώς άσχετος και παραμένω σχεδόν εντελώς άσχετος... Από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς, στο επόμενο θα είμαι πιο υποψιασμένος.

(bonus ιστορία: εκεί πάνω στην αγορά άλλαξα ταυτόχρονα και σπίτι. Το συνδέω για πρώτη φορά στο ίδιο pc/ηχεία και παθαίνω σοκ... Τρελά παράσιτα και βόμβος, άκουγα τον υπολογιστή να λειτουργεί στα ηχεία. Ομολογώ, σκέφτηκα πως αν είναι έτσι τα USB DACs ας έμενα με την onboard καλύτερα :) Τελικά αποδείχθηκε πως ο νέος χώρος έχει έντονο ground loop, ανάβει δοκιμαστικό στη γείωση του πολύπριζου. Ευτυχώς έχει και τριφασικό οπότε μπόρεσα να συνδέσω ηχεία και υπολογιστή σε διαφορετικές φάσεις. Αλλά ειλικρινά, τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος σε παρόμοια περίπτωση αν δεν έχει τριφασικό? Πολύ θα ήθελα να ακούσω απόψεις γιατί απ' όσο διάβασα μέχρι να βγάλω άκρη με τη δική μου περίπτωση άνθρωποι τραβάνε τα μαλλιά τους και καταλήγουν σε ground isolators που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.)

Και πάλι ευχαριστώ όλους για τις προτάσεις και τις πληροφορίες!

Έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά τι θα μπορούσε να κάνει κανείς σε ενοικιαζόμενο σπίτι χωρίς προοπτική μακροχρόνιας παραμονής? Δεν είμαι γνώστης, το ακριβώς αντίθετο, πολύ βασικά πράγματα μόνο. Σοβαρά ρωτάω. Η τάση δεν είναι σημαντική, δεν τη νιώθεις καν σε σασί συνδεδεμένο στην πρίζα, φαίνεται για κλασσικό ground loop που όμως αρκεί να περάσει ελέφαντες στα ηχεία.

Έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά τι θα μπορούσε να κάνει κανείς σε ενοικιαζόμενο σπίτι χωρίς προοπτική μακροχρόνιας παραμονής? Δεν είμαι γνώστης, το ακριβώς αντίθετο, πολύ βασικά πράγματα μόνο. Σοβαρά ρωτάω. Η τάση δεν είναι σημαντική, δεν τη νιώθεις καν σε σασί συνδεδεμένο στην πρίζα, φαίνεται για κλασσικό ground loop που όμως αρκεί να περάσει ελέφαντες στα ηχεία.

Η ζωή σου ,η ασφάλεια σου είναι άσχετη με το αν είναι νοικιαζόμενο
Αν δεν το κατέχεις ,φώναξε κάποιο επαγγελματία να στο λύσει .Χρειάζεται κάποιες βασικές γνώσεις ,πού αν δεν τις έχεις καλό είναι να φωνάξεις κάποιον πού ξέρει .
Μπορεί μόνο σ αυτή τη παροχή να υπάρχει γυμνωμένο το καλώδιο της φάσης και να ακουμπά με τη γείωση ή να γίνεται κάτι παρόμοιο .
Γινεται σε όλες τις παροχές του σπιτιού ή μόνο σε μία ;

Re: Απάντηση: Re: Ερώτηση για αγορά DAC, αξίζει στο συγκεκριμένο setup?

Γίνεται σε όλες τις πρίζες, στην αρχή μετέφερα για δοκιμή υπολογιστή-ηχεία σε άλλη πρίζα διαφορετικής φάσης και είχα τα ίδια. Ακούμπησα και εκεί το δοκιμαστικό στη γείωση και άναψε.
Έτσι που τα λες θα πρέπει να φωνάξω κάποιον ακόμα και αν δεν θέλει ο ιδιοκτήτης να πληρώσει. Θεώρησα πως επειδή η τάση στη γείωση είναι πολύ μικρή υπάρχει απλά ένα "προβληματάκι" που προκαλεί πρόβλημα στην ευχαρίστησή μου (μουσική) αλλά δεν αξίζει να ασχοληθώ περισσότερο εφόσον το "έλυσα".

Αγαπητέ φίλε,η γειωση ειναι για μα μας απαλλάσσει απο το περιττό φορτίο οχι για να εισάγει επιπλέον.
Ειναι σοβαρό και θελει φροντίδα,ανεξαρτήτως ήχου,κλπ. Αν ειναι ενοικιαζόμενο,ισως μια συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη βοηθήσει. Φαντάζομαι πως ούτε αυτός θα θελει να υπάρχει ενα ανοιχτό ενδεχόμενο ατυχήματος ή φωτιάς στο ακίνητο του.

Συμφωνώ σε όλα και ευχαριστώ ξανά για την επισήμανση της σοβαρότητας. Εννοείται πως θα ασχοληθώ μετά απ' αυτά, είτε με τη συνεργασία του ιδιοκτήτη είτε χωρίς. Για DAC ρωτάς και καταλήγεις να καταλάβεις πως χρειάζεσαι ηλεκτρολόγο :)

Συμφωνώ σε όλα και ευχαριστώ ξανά για την επισήμανση της σοβαρότητας. Εννοείται πως θα ασχοληθώ μετά απ' αυτά, είτε με τη συνεργασία του ιδιοκτήτη είτε χωρίς. Για DAC ρωτάς και καταλήγεις να καταλάβεις πως χρειάζεσαι ηλεκτρολόγο :)

Το κυρίαρχο είναι η ασφάλεια μας και έπειτα ο ήχος .
Αν η οικοδομή είναι παλιά και κακοφτιαγμένη μπορεί να υπάρχουν φθορές στα καλώδια ,αλλά όπως και να έχει θέλει προσοχή

Θεωρώ οτι μπορείς να πλασαρεις στον ιδιοκτήτη την υποχρέωση τοποθέτησης αντιλεκτροπληξιακου ρελέ.
Η τοποθέτηση του θα φέρει φάτσα φορα το πρόβλημα της διαρροής και θα γίνει αναγκαστική επέμβαση.
Φερέ ενα εγκαταστατη ηλεκτρολόγο.