Ερώτηση για bi-wiring

George35

Established Member
27 August 2010
223
Καλησπέρα,

Θα ήθελα νας ρωτήσω κάποια βασικά για bi-wiring μιας κι έχω μαύρα μεσάνυχτα. π.χ.

1) Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται ίδια καλώδια;
2) Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται καλώδια με την ίδια αντίσταση; Π.χ. τι θα γίνει αν βάλεις ένα 2,5 άρι για τις ψιλές, κι ένα 4-άρι για τις χαμηλές, ή το ανάποδο; Θα είναι ο ήχος πιο ασύνδετος;
3) Μιας κι έχω καλώδιο για τις ψηλές, κάποια πρόταση για -όχι ακριβό- μπασοκαλώδιο;

Ευχαριστώ,

Καλησπέρα,

Θα ήθελα νας ρωτήσω κάποια βασικά για bi-wiring μιας κι έχω μαύρα μεσάνυχτα. π.χ.

2) Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται καλώδια με την ίδια αντίσταση; Π.χ. τι θα γίνει αν βάλεις ένα 2,5 άρι για τις ψιλές, κι ένα 4-άρι για τις χαμηλές, ή το ανάποδο; Θα είναι ο ήχος πιο ασύνδετος;
3) Μιας κι έχω καλώδιο για τις ψηλές, κάποια πρόταση για -όχι ακριβό- μπασοκαλώδιο;

Ευχαριστώ,

1) Δεν ειναι απαραιτητο να χρησιμοποιησεις το ιδιο καλωδιο
μια και αλλα χαρακτηριστικα εχουν τα μεσουψηλα απο τα χαμηλα
αλλα συχνα η καταληξη ειναι να χρησιμοποιουνται τα ιδια καλωδια
2) Η αντισταση ειναι ενα απο τα χαρακτηριστικα του καλωδιου
που διαμορφωνουν τα χαρακτηριστικα του οποτε εφαρμοζεις
κατα βουληση
3) Ενας γενικος κανονας για μπασοκαλωδιο ειναι οσο παχυτερο
το καλωδιο τοσο το καλυτερο

Re: Απάντηση: Ερώτηση για bi-wiring

Καλησπέρα,

Ευχαριστώ,

Και γω το παρακάτω ακολουθώ :

Πάντα το ίδιο καλώδιο, ίδιο μήκος!

Και γω το παρακάτω ακολουθώ :

Πολλά λεφτά βρε παιδιά. Μήπως έπρεπε να πάρω εξαρχής το 8TC bi-wired (Ισως ακόμα να έχω αυτή τη δυνατότητα); Πιο φθηνά θα βγει από δύο 4TC χωριστά.

Ετσι και αλλιως οι διαφορετικες συχνοτητες μεταφερονται σε διαφορετικο χρονο απο μονες τους, οποτε το μηκος καλωδιου δεν παιζει ρολο στο αν θα εχουμε καποια αμελητεα καθυστερηση ή οχι.
Ουτε και το παχος.

Απο κει και περα οι ηλεκτρικες αναγκες μεταφορας του σηματος ειναι ως εξης:
Χαμηλες συχνοτητες -> παχυ καλωδιο. Βαλε καποιο 4αρι. Εισαι σουπερ.
Υψηλες συχνοτητες -> λεπτο καλωδιο. Βαλε καποιο 2.5αρι. Εισαι σουπερ.

Οπως σου ειπαν ηδη δηλαδη.

Τωρα οσο αφορά την ποιοτητα καλωδιου παρε καποιο καλωδιο ηχειων με πολλους κλωνους. Τετοιο βρισκεις και σε καταστηματα ηλεκτρονικων.

Εκεινο που θα ηταν καλο να προσεξεις ειναι να μην κουλουριασεις το καλωδιο (πολλοι αγοραζουν ακριβο καλωδιο και λυπουνται να το κοψουν), να μην περασεις τα καλωδια πλεκτα (το ενα στριφογυρισμενο με το αλλο), να μην ειναι πολυ κοντα τα δυο καλωδια μεταξυ τους, να εχουν μια σχετικα καλη αποσταση το ενα απο το αλλο.

ΥΓ. αν ειναι μαπα το κροσοβερ οτι καλωδιο και να βαλεις δεν το σωζεις, ουτε αν κλιπαρει ο ενισχυτης σου. Αν μαλιστα η πηγη ειναι της πλακας τοτε δεν σε σωζει ουτε το αν θα εχεις οχι ασημενια καλωδια αλλά ουτε απο το ακριβοτερο υλικο του κοσμου.
Κοινως μην ασχολεισαι με πιτουρα οταν υπαρχουν πολυ σοβαρα θεματα τα οποια θα καθορισουν το τι θα ακους και μονο αυτα παιζουν ρολο.

Πολλά λεφτά βρε παιδιά. Μήπως έπρεπε να πάρω εξαρχής το 8TC bi-wired (Ισως ακόμα να έχω αυτή τη δυνατότητα); Πιο φθηνά θα βγει από δύο 4TC χωριστά.

Κατ αρχάς να σου υπενθυμίσω ότι αν επελέξεις να κάνεις bi-wiring μην ξεχάσεις να αφαιρέσεις τις μεταλλικές γέφυρες από τα ηχεία σου γιατί αλλιώς κινδυνεύεις να κάνεις ζημιά.

Αν έχεις έναν μόνο ενισχυτή (τελικό ή ολοκληρωμένο δεν έχει σημασία) εγώ στην θέση σου θα πήγαινα για ένα καλώδιο σαν το 8TC που αναφέρεις.

Αν έχεις δύο ενισχυτές (δλδ ολοκληρωμένο + τελικό ή έναν πρό + 2 τελικούς) τότε μόνο μπορείς να χρησημοποιήσεις καλώδια διαφοορετικού πάχους για τις χαμηλές και υψηλές συχνότητες.

Τωρα οσο αφορά την ποιοτητα καλωδιου παρε καποιο καλωδιο ηχειων με πολλους κλωνους. Τετοιο βρισκεις και σε καταστηματα ηλεκτρονικων.

Εβαλα καλώδιο ηλεκτρολογίου 4αρι για τις χαμηλές και το Kimber 4TC στις ψιλές. Πήρα πιο πολύ μπασο, αλλά είχα την εντύπωση (ίσως να ήταν και ιδέα μου βέβαια) ότι ο ήχος ήταν κάπως "ασύνδετος". Θα ξαναδοκιμασω βεβαια για να επιβεβαιωσω.

Εβαλα καλώδιο ηλεκτρολογίου 4αρι για τις χαμηλές και το Kimber 4TC στις ψιλές. Πήρα πιο πολύ μπασο, αλλά είχα την εντύπωση (ίσως να ήταν και ιδέα μου βέβαια) ότι ο ήχος ήταν κάπως "ασύνδετος". Θα ξαναδοκιμασω βεβαια για να επιβεβαιωσω.

Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις ιδιο καλώδιο και για τις δύο διαδρομές,
μην τα μπλέκεις όλα μαζί...Το αποτέλεσμα που πήρες για αρχή, είναι ενδεικτικό..

το ποιο σωστο ειναι να στειλεις ενα email στον κατασκευαστη των ηχειων σου και να σου πει αυτος τι πρεπει να κανεις.

Ετσι και αλλιως οι διαφορετικες συχνοτητες μεταφερονται σε διαφορετικο χρονο απο μονες τους, οποτε το μηκος καλωδιου δεν παιζει ρολο στο αν θα εχουμε καποια αμελητεα καθυστερηση ή οχι.
Ουτε και το παχος.
...

Αυτό δε το ήξερα! Που το διάβασες? Μπορείς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες, σε παρακαλώ...

Πηγες απο απλη συνδεσμολογια σε διπλοκαλωδιωση και βλεπεις οτι ο ηχος ειναι "ασυνδετος";

Ωραια, τοτε συγκρινε απλη συνδεσμολογια με το 4αρι, με το Kimber και μετα ολα αυτα με την διπλοκαλωδιωση.

Κανονικα, και για αυτους που σου προτεινουν το ιδιο καλωδιο και για τις χαμηλες και για τις υψηλες, εφοσον χρησιμοποιεις παθητικα crossover το καλωδιο των υψηλων μεταφερει και τις χαμηλες και ενα χοντρο καλωδιο θα επρεπε να ηταν και εκει.
Αλλά λογω οτι η αποδοση των χαμηλων απο το καλωδιο των υψηλων δεν σε ενδιαφερει τοτε βαζεις το λεπτοτερο απο τα οποια θα εκαναν ουτως ή αλλως για την δουλεια (σε απλη συνδεση).
Δηλαδη ενα καλωδιο 2,5αρι.
Αν ειχες ενεργητικο κροσαρισμα τοτε δεν παιζει απολυτως κανενα ρολο το τι καλωδιο θα χρησιμοποιησεις στο ενα και στο αλλο.

Εγω θα ελεγα πριν βουτηξεις γερα το χερι στην τσεπη και πριν απογοητευτεις να δοκιμασεις σκετο το 4αρι σε απλη συνδεση.
Και κανε στον εαυτο σου το τυφλο τεστ.
Μιας και η αυθυποβολη ειναι ενα απο τα μεγααααλα αρνητικα στον χωρο.

ΥΓ. Μια φορά δοκιμασα ενα καλωδιο Kimber σε ενα subwoofer και το αποτελεσμα ηταν απογοητευτικο...

Last edited:
Εγω θα ελεγα πριν βουτηξεις γερα το χερι στην τσεπη και πριν απογοητευτεις να δοκιμασεις σκετο το 4αρι σε απλη συνδεση.
Και κανε στον εαυτο σου το τυφλο τεστ.
Μιας και η αυθυποβολη ειναι ενα απο τα μεγααααλα αρνητικα στον χωρο.

ΥΓ. Μια φορά δοκιμασα ενα καλωδιο Kimber σε ενα subwoofer και το αποτελεσμα ηταν απογοητευτικο...

Εχω δοκιμάσει και το 4αρι σε απλή σύνδεση. Για 2,5 ευρώ το μέτρο ήταν εξαιρετικό. Αρκετά καλός ο ήχος, αλλά σε σχέση με το Kimber 4TC υπήρχε μια διαφορά. Δεν θα έλεγα χαοτική (όσο μου επιτρέπει το αυτί μου να καταλαβω) αλλά ήταν αισθητή προς το καλύτερο υπερ του Kimber. Τωρα θα μου πεις αν γι' αυτή τη μικρή διαφορά αξίζει να πληρώσεις 15 φορές πιο πολλά λεφτά. Από τη στιγμή που πληρώνεις 2500 για σετ ηχείων ενισχυτή, θα τα δώσεις αυτά τα λεφτά για το λίγο καλύτερο παραπάνω και αυτό είναι που εκμεταλλεύονται φυσικά και οι κατασκευάστριες εταιρείες.

Απάντηση: Re: Ερώτηση για bi-wiring

Ετσι και αλλιως οι διαφορετικες συχνοτητες μεταφερονται σε διαφορετικο χρονο απο μονες τους,
οποτε το μηκος καλωδιου δεν παιζει ρολο στο αν θα εχουμε καποια αμελητεα καθυστερηση ή οχι.

Nαι, βεβαιως! Ακους τα ελεφροποδαρα πριμα το πρωι και κατα το μεσημερακι ερχονται βαρια-βαρια τα μπασα!

Ουτε και το παχος.

Εκεινο που θα ηταν καλο να προσεξεις ειναι να μην κουλουριασεις το καλωδιο (πολλοι αγοραζουν ακριβο καλωδιο και λυπουνται να το κοψουν),
να μην περασεις τα καλωδια πλεκτα (το ενα στριφογυρισμενο με το αλλο), να μην ειναι πολυ κοντα τα δυο καλωδια μεταξυ τους, να εχουν μια σχετικα καλη αποσταση το ενα απο το αλλο.

Ετερος...γκουρου (κι εδω μεσα αλλα και αλλου) προτεινει να δοκιμασουμε στριφτο (πλεκτο) καλωδιο! Παιδες...μας μπερδευεται αγρια!

ΥΓ. αν ειναι μαπα το κροσοβερ οτι καλωδιο και να βαλεις δεν το σωζεις, ουτε αν κλιπαρει ο ενισχυτης σου. Αν μαλιστα η πηγη ειναι της πλακας τοτε δεν σε σωζει ουτε το αν θα εχεις οχι ασημενια καλωδια αλλά ουτε απο το ακριβοτερο υλικο του κοσμου.
Κοινως μην ασχολεισαι με πιτουρα οταν υπαρχουν πολυ σοβαρα θεματα τα οποια θα καθορισουν το τι θα ακους και μονο αυτα παιζουν ρολο.
Οταν ομως ο ιδιος ο κατασκευαστης των ηχειων σου, προτεινει διπλοκαλωδιωση;

Αλλο το στριφτο, οπως το λες εσυ, το πλεκτο καλωδιο και αλλο το κουλουριασμενο. To κουλουριασμενο δημιουργει πηνιο. Υπαρχουν περιπτωσεις που αγορασαν μακρυ πανακριβο καλωδιο και δεν το εκοψαν...
Εμενα παντως δεν μου αρεσουν τα πλεκτα καλωδια, τυπου Kimber.

Οσο για το αν η ταχυτητα του ηχου εξαρταται απο την συχνοτητα ειναι ενα θεμα που το αναφερα μιας και πολλοι θεωρουν οτι με αλλο καλωδιο στην διπλοκαλωδιωση θα εχουν και αλλο αποτελεσμα.
Υπαρχει ενα θεμα στην χρηση διαφορετικου καλωδιου αναμεσα στα δυο σε διπλοκαλωδιωση λογω διαφορετικης συνθετης αντιστασης αναμεσα στα χαμηλα και τα υψηλα.
Αλλά αυτο το θεμα το καθοριζει πιο πολυ το ιδιο το κροσοβερ, και οχι το καλωδιο...

Τελος για μενα τα καλωδια ειναι μια τριχα συρματος μπροστα στο υπολοιπο συστημα.
Η σπουδαιοτητα στην τελικη ποιοτητα ηχου ειναι ασημαντη εως μηδενικη (αρκει να μην εχει χρησιμοποιηθει λεπτο καλωδιο ή πολυ κακης ποιοτητας, οπως ενα οξειδωμενο καλωδιο).

Ενα θεμα που θα παιξει ρολο στην τελικη ποιοτητα και στο τι ακουμε ειναι η τοποθετηση των ηχειων.
Κατι που δεν κοστιζει και ομως εκει κανουμε περικοπες και συμβιβασμους (πολλες φορες αναγκαστικα λογω διαρυθμισης χωρου).

Οσο το γιατι οι κατασκευαστες προτεινουν διπλοκαλωσιωση:
Μα γιατι πουλαει.
Αλλο το δικο σου ηχειο να εχει κατι που δεν εχουν αλλα.
Δεν θα εκανες το παν να δωσεις εμφαση και να μεγενθυνεις το ποσο σημαντικο ειναι αυτο το πλεονεκτημα που εχουν;
Το marketing δουλευει, εμας να μην δουλευει.

ΥΓ. Παντως ολα ξεκινανε απο την πηγη. Αυτη καθοριζει πως θα παιζει το συστημα. Μετα ο ενισχυτης και μετα τα ηχεια (αν μιλαμε μονο για μηχανηματα και οχι τοποθετηση ηχειων/χωρο). Τα καλωδια σε αυτη την αλυσιδα ειναι απλοι κομπαρσοι.
Πολλοι ξεκινουν αναποδα. Πρωτα αγοραζουν ηχεια (δινουν πολλα λεφτα), μετα ενισχυτη και μετα πηγη. Αν μαλιστα δωσουν πολυ σημασια στα καλωδια δεν ξερω ποσο γεματο πορτοφολι θα εχουν για τα υπολοιπα που παιζουν πραγματικα ρολο.

ΥΓ2. Πολλοι προσπαθουν να διορθωσουν μια κακη πηγη με εναν "καταλληλο" ενισχυτη (κατ`αυτους "καλο" ενισχυτη).
Το γνωστο "ματσαρισμα".
Π.χ μια πηγη που εχει λαμπρα μεσσαια με εναν ενισχυτη (ή με ηχεια) που εχει γλυκα εως και ανυπαρκτα μεσσαια.
Τιποτα, απλα ειναι μια προσπαθεια αποτυχιας. Πας να παντρεψεις δυο αποτυχημενες συσκευες μπας και τα δυο (αντιθετα) αρνητικα βγαλουν κατι ουδετερο...

ΥΓ3. Ενα tweeter που ξυραφιαζει δεν το σωζει οχι το καλυτερο καλωδιο του κοσμου αλλά ουτε ολα μαζι.
Το ιδιο και για ενα woofer που μπουμαρει ή μπερδευει.

ΥΓ4. Οταν καλωδια κοστιζουν οσο μια πηγη ή ενας ενισχυτης τοτε καταλαβαινεις πως κατι δεν παει καλα.

Last edited:
...
Οσο για το αν η ταχυτητα του ηχου εξαρταται απο την συχνοτητα ειναι ενα θεμα που το αναφερα μιας και πολλοι θεωρουν οτι με αλλο καλωδιο στην διπλοκαλωδιωση θα εχουν και αλλο αποτελεσμα.
...

Δε πολυκατάλαβα τη λογική αυτής της αιτιολόγησης...:nounder:

Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, μπορείς να απαντήσεις ευθέως αν τελικά η ταχύτητα του ήχου εξαρτάται από την συχνότητα του ή όχι?

Η ταχυτητα του ηχου στην ατμοσφαιρα ειναι ιδια για ολες τις συχνοτητες (σε απολυτες συνθηκες).
Απλα εκεινο που αλλαζει ειναι οτι δεν ακουμε μονο τον πρωτευοντα ηχο αλλά πολλες αντανακλασεις. Αυτες αλλαζουν την ταχυτητα του ηχου που φτανει στα αυτια μας.
Οι υψηλες εχουν μεγαλυτερη κατευθυντικοτητα αλλά υποφερουν και λογω αυτης (αν βρισκεσαι εκτος ζωνης).
Ολα αυτα μαζι με πολλα αλλα ακομη κανουν την ταχυτητα του ηχου που φτανει στα αυτια μας να διαφερει αναλογα την συχνοτητα.
Ποσο μαλλον σε ενα δικαναλο συστημα στο οποιο δεν φτανει στην σωστη (ιδανικη) χρονικη στιγμη ο ηχος απο καθε ηχειο αλλά ξεφευγει πολυ (και τι να κανεις αν εισαι περιορισμενος απο τον χωρο και δεν εχεις εστω ενα time alignment).

Με λιγα λογια υπαρχουν τοσα αλλα που θα επηρεασουν το θεμα αυτο παρα ενα καλωδιο.

Οχι οτι διαφωνω με το θεμα να βαζουμε ιδιο καλωδιο σε bi-wiring.
Απλα δεν συμφωνω στο οτι ειναι τοσο τραγικο να μην βαλουμε το ιδιο. Με μετρο ομως οι διαφορες.

ΥΓ. Τελος τι bi-wiring οταν θα παιξει απο τον ιδιο ενισχυτη.