Ερώτηση για κατασκευή τροφοδοτικού 12V AC για

efangelos

New member
18 May 2009
31
Καλημέρα,

Το τροφοδοτικό του phono stage τα έφτυσε. Ήταν ένα ac/ac 12V, 500mA από αυτά τα φτηνά του κατασκευαστή (Musical fidelity F 34ADT-8).

Σκέφτηκα να το αναβαθμίσω με μιά DIY κατασκευή .

Έχω ήδη μετασχηματιστή ac/ac 12V, 800mA σαν τον παρακάτω και βρέθηκε και κουτί να τον βάλω μέσα.

Χρειάζομαι κάτι άλλο ??? πχ. διακόπτη, γείωση οτιδήποτε άλλο ?

Παιδιά είμαι άσχετος αλλά με λίγη βοήθεια από εσάς θα γλυτώσω την ηλεκτροπληξία. Please help

EI-Transformer-EI-15-.jpg

Σίγουρα κουτί, μεταλλικό κατά προτίμηση για θωράκιση, γείωση για ασφάλεια, διακόπτη για οικολογία, λαμπάκι ενδεικτικό, καλό καλώδιο εισόδου (3x1 τουλάχιστο) και φίλτρο εισόδου στα 220 VAC ώστε να φιλτραριστούν τυχόν θόρυβοι από το δίκτυο. Μια καλή αναβάθμιση θα ήταν η αντικατάσταση του Μ/Σ με καλύτερο toroidal μεγαλύτερου ρεύματος.
Φιλικά,
Γιάννης

Ευχαριστώ για τα φώτα σου αγαπητέ.

Θα μπορούσε κάποιος άραγε να μου εξηγήσει απλοικά πώς και πού συνδέονται όλα αυτά ?

Τα μοναδικά εργαλεία που διαθέτω είναι τρυπάνια/κατσαβίδια, κολητήρι και τα συνήθη εργαλεία χειρός που βρίσκονται σε ένα σπίτι.

Υ.Γ 1. Παιδιά, είμαι γεωπόνος , οπότε οποιαδήποτε βοήθεια καλοδεχούμενη
Υ.Γ 2. Το κουτί που διαθέτω είναι από αλουμίνιο πάχους 3χιλιοστών
Υ.Γ 3. Απ´οτι καταλαβαίνω το μοναδικό που ίσως δεν χρειάζομαι είναι το διακοπτάκι αφού υπάρχει αντίστοιχο πάνω στο πολύμπριζο και συνεπώς το μηχάνημα θα βρίσκεται υπό τάση μόνο όταν είναι ανοιχτό όλο το σύστημα.

Ευχαριστώ και πάλι
Βαγγέλης

λοιπον πρωτα απο ολα ξεκινας με αρκετη προσοχη και δεν συνδεεις τιποτα στο δυκτιο ο μ/τ εχει 2 ακρα ( καλωδια ) τα οποια ειναι αυτα που θα πανε στο 220v αυτα πρεπει να καταληξουν στο φιλρτο που σου ειπε ο φιλος και η αλλη πλευρα του φιλτρου πρεπει να καταληξη στο βυσμα iec που θα βαλεις στο κουτι ενδιαμεσα στο ενα απο τα δυο καλωδια που τα πανε στο βυσμα iec θα πρεπει να να βαλεις την ασφαλεια εγω διακοπτη δεν θα εβαζα

τα αλλα καλωδια ( επαφες μ/τ ) θα σου δωσουν την ταση για να λειτουργηση η συσκευη σου θα πρεπει να αποφασισεις αν θα βγαλεις εξω το καλωδιο απο το κουτι απευθειας η θα βαλεις καποιο βυσμα

ισως ολα αυτα να σου φαινονται δυσκολα και ισως θα πρεπει να σε βοηθησει καποιος για να μην υπαρξουν προβληματα η παρε ενα καινουργιο για ποιο ευκολα δεν πρεπει να ειναι ακριβο

συμφωνο απολυτα οτι αν το κανεις καλυτερα να βαλεις εναν toroidal μ/τ

Ευχαριστώ,

Τώρα έχω ακόμα καλύτερη εικόνα.

Για το τοροειδή έχεις φυσικά απόλυτο δικαιο αλλά ας ξεκινήσω με αυτόν που έχω ήδη και αν δεν κάψουμε το σπίτι, τον αλλάζω με κάποιον τοροειδή.

Αύριο πάω ράδιο Κατουμά για τα υπόλοιπα που αναφέρετε

τι να τον κανη τον τοροιδη;

αφου ειναι εκτος συσκευης τι θα επηρεαση ο EI που ηδη εχει;

το πλεονεκτημα του τοροιδη ειναι οτι εχει περιορισμενο μαγνητικο

πεδιο και δεν επηρεαζη τριγυρω.

το αλλο πλεονεκτημα ειναι το μικροτερο μεγεθος και βαρος

για ιδια ισχυ αλλα μαλλον ουτε αυτο ενδιαφερη το φιλο μας.

Last edited:
Κύριοι ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Είμαι σχεδόν έτοιμος να το στήσω με τις εξής τροποποιήσεις σε αυτά που μου αναφέρετε :

1. Δεν θα μπεί φίλτρο μέχρι νεοτέρας.
2. Θα συνδεθεί απευθείας στο phono stage χωρίς παρεμβολή βύσματος -δηλ. το καλώδιο 12 βόλτ θα ξεκινά από τον μ/τ κατευθείαν στο phono
3. Το ίδιο θα συμβεί στο καλώδιο τροφοδοσίας (220 βόλτ) , από τον μ/τ απευθείας σε φις σούκο .

Το νέο ερώτημα είναι το εξής : Το καλώδιο ρεύματος 220 βόλτ που αγόρασα είναι 3 Χ 1 όπως μου συνέστησε συμφορουμίτης, άρα είμαι ΟΚ με την πρίζα/φίς τύπου σούκο , το κίτρινο καλώδιο συνδέεται με την γείωση, όλα καλά. Όμως το "τρίκλωνο" καλώδιο 220 βόλτ πώς θα συνδεθεί στον μ/τ που έχει επαφές για 2 καλώδια??

Το κίτρινο καλώδιο-γείωση που να το συνδέσω στον μ/τ ??
Μήπως στο μεταλικό σασί του εκεί που βιδώνει ο μ/τ στον πάτο του αλουμινένιου κουτιού ?
Μήπως σε κάποια βίδα του κουτιού, ανεξάρτητη και μακρυά από τον μ/τ ??

Σημείωση : Το πολύμπριζο πάνω στο οποίο συνδέεται όλο το ηχοσύστημα έχει και δική του γείωση και μάλιστα με ενδεικτικό λαμπάκι και ανάλογη ασφάλεια. Αρα μήπως δεν χρειάζεται η γείωση στον μ/τ ?

Ζητώ συγνώμη προκαταβολικά για τις πολλές ερωτήσεις σε κάτι τόσο απλό ως κατασκευή.

το κιτρινο καλωδιο ειναι η γειωση και πρεπει να την συνδεσεις επανω στο κουτι τα αλλα 2 καλωδια θα πανε στο μ/τ μην ξεχασης την ασφαλεια

χρειαζεται η γειωση για την δικη σου προστασια και φυσικα χρειαζεται και η ασφαλεια

ΟΚ , ευχαριστώ.

Ασφάλεια 10Α ας πούμε είναι καλή ?

Υποθέτω οτι την παρεμβάλλω στο καλώδιο 220 βόλτ αφού βγεί έξω από το κουτί (ώστε αν καεί να την αλλάξω εύκολα).

οχι πρεπει να αγορασεις απο καποιο κατστημα ηλεκτρονικων μια θηκη για ασφαλεια η οποια θα πρεπει να την στερεοσης στο κουτι παρε τις μαυρες τις βιδωτες θα ανοιξης τρυπα στο κουτι και θα την περασης μεσα αυτη εχει ενα παξιμαδι για να την στερεοσης

ασφαλεια 1Α και πολυ ειναι

Last edited: