Ερώτηση για στριμμένα ομοαξονικά αντί splitter και δορυφορική εγκατάσταση

djargad

New member
9 April 2014
5
Καλησπέρα σας,

Θα σας πω την ιστορία από την αρχή για να καταλάβετε ποια είναι η απορία μου. Είχαμε κάνει πριν από 7 στο σπίτι που μένω τώρα μια ανακαίνιση. Ο ηλεκτρολόγος τότε είχε κατεβάσει από την ταράτσα σε μια πρίζα TV διελεύσεως στο σαλόνι ένα ομοαξωνικό και από την πρίζα ξεκινούσαν άλλα 2 ομοαξωνικά για 2 δωμάτια (αστέρας λέμε τώρα:a0210:). Η εγκατάσταση αυτή είχε γίνει μόνο για κεραία τηλεόρασης.

Πριν από κανα εξάμηνο έκανα κι εγώ μια ανακαίνιση όπου ήθελα να μεταφέρω βγάλω μια 2η πρίζα στο σαλόνι από την απέναντι πλευρά. Το καλώδιο το πέρασε ο ηλεκτρολόγος με κανάλι ΑΛΛΑ (κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα). Πριν το περάσει αυτό που έκανε ήταν ουσιαστικά να ακυρώσει την πρώτη πρίζα και να μαζέψει τα 4 καλώδια (ταράτσας, δωματίων και νέο σαλονιού) , να τα στρίψει μεταξύ τους , να τους βάλει μια μονωτική και τέλος. Θα μου πείτε τώρα δεν ήξερες δεν ρώταγες;; Η αλήθεια είναι ότι τότε όντως τότε δεν ήξερα και επειδή όλες οι άλλες πρίζες είχαν σήμα (97% αντί 100% της κεντρικής) δεν έδωσα βάση...ωσπου μπήκε και η δορυφορική στη ζωή μας και ψιλοέμαθα..αργά.

Έχουμε αποφασίσει με τους υπόλοιπους ενοίκους (διόροφη οικογενειακή με 3 διαμερίσματα) να βάλουμε μια κεντρική δορυφορική εγκατάσταση με 2 lnb (οτε και νόβα) . Για την ακρίβεια 1μ gibertinni με 2 slim Maximum-XO-R4 quad και combiners της spaun για να κατέβει το σήμα από τα υπάρχοντα καλώδια. Σε αυτά είναι πάρα πολύ πιθανών εγώ προσωπικά να προσθέσω και ένα diseq 2/1 (ή 4/1 για ίσως μελλοντική επέκταση). Το μόνο που με προβληματίζει είναι τα στριμμένα με τη μονωτική. Τί προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσω. Θα χρειαστεί να κάνω κάτι ή μπορώ να το αποφύγω;; Αν έβαζα πχ ένα splitter διαβάζω ότι μπορεί να έχω μέχρι και 10db απωλειες, οπότε δεν μπορώ να φανταστώ τι απώλειες έχω τώρα. Αν μπει diseqc αργότερα θα μπορεί να φέυγει ο τόνος του διακόπτη από το σύμπλεγμα;;;Να αρχίσω να σκέφτομαι από τώρα τις μπουλντόζες;;

Ευχαριστώ και συγνώμη αν έγινα κουραστικός

1ο βήμα: Θα πάρεις το καλώδιο που έρχεται από τη ταράτσα και το καλώδιο που πηγαίνει στην απέναντι πρίζα του σαλονιού, θα βάλεις σε κάθε άκρη καλωδίου από ένα φις τύπου F και θα τα ενώσεις μεταξύ τους με σύνδεσμο τύπου F.
2ο βήμα: Θα βάλεις μία δορυφορική πρίζα στην απέναντι μεριά του σαλονιού ή ένα combiner. Όπως κάνει την μίξη κάνει και την απόμιξη.
3ο βήμα: Την έξοδο SAT θα τη βάλεις στη δορυφορική και την έξοδο TV θα τη στείλεις σε ένα splitter 1:2 με φισάκια τύπου F. Την έξοδο τη μία θα τη στείλεις στην εκεί τηλεόραση και την άλλη θα τη στείλεις πάλι πίσω μέσα από το κανάλι με επιπλέον καλώδιο στην αρχική πρίζα του σαλονιού.
4ο βήμα: Το καλώδιο που επιστρέφει πλέον στην αρχική πρίζα του σαλονιού και θα το στείλεις σε ένα splitter 1:2 με φισάκια τύπου F. Στις εξόδους του θα συνδέσεις τα άλλα 2 καλώδια που πάνε στα δωμάτια.

ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ!!!

Μπορείς έτσι να στείλεις και εικόνα από τον δορυφορικό σου δέκτη αργότερα στα δωμάτια, να βάλεις και ματάκια και να αλλάζεις τα κανάλια με το τηλεκοντρόλ από τα δωμάτια κλπ...

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση. Φοβερή ιδέα:2thumb22sup: . Με ενδιαφέρει περισσότερο αυτό που λες με την επιστροφή του αποκωδικοποιητή σε άλλα δωμάτια και αυτό με τα ματάκια. Που να ψάξω να βρω τρόπο και υλικά εγκατάστασης;;;

ΥΓ. Από ότι κατάλαβα πάντως ουτε λόγος για στριμμένα καλώδια θα πρέπει είτε με splitter είτε με μουφες να παίξω.