Ερώτηση για σύστημα Home Theater

kursk

New member
2 January 2018
8
Γεία σας,

Είμαι καινούργιος στο χώρο του AV και διαβάζοντας και από εδώ προσπαθώ να μάθω κάποια πράγματα.
¨Εχω καταλάβει πως στο δίλημμα ηχομπάρα ή ηχοσύστημα με ενισχυτή, ηχεία, sub κλπ h η απάντηση είναι ξεκάθαρα Ηχοσύστημα

Ξέρετε αν με κάποιον ενισχυτή AV πχ DENON AVR-X2800H μπορεί κανείς να συνδέσει ασύρματα Ηχεία και SUB (ασύρματα εννοώ χωρίς καλώδια ήχου, γιατί την παροχή ρεύματος δε τη γλιτώνουμε) ή για κάτι τέτοιο πρέπει να πάει κανείς μόνο σε λύση τύπου ηχομπάρας SONOS με Mini-SUB και ηχεία ERA κλπ.

Επίσης για DOLBY ATMOS η συνδεση μεταξύ Τηλεόρασης και ενισχυτή ή ηχομπάρας πρέπει να είναι HDMI e-ARC η αρκεί HDMI ARC ή optical ;

Επί της ουσίας το "πρόβλημα" των περισσότερων είναι όχι όλα τα καλώδια, αλλά εκείνα που πάνε από εμπρός στον ενισχυτή προς τα πίσω στα ηχεία.

Για να γλιτώσεις τους πειραματισμούς με ηχομπάρες ή ασύρματα ενισχυτακια και λοιπές ποιοτικώς τραγικές λυσεις, βάλε κανάλι για τα καλώδια που θα πάνε στα πίσω ηχεία, είναι η δική μου γνώμη.

Οπτική και Dolby Atmos δεν υπάρχει, μεταξύ arc και eArc, το δεύτερο θέλεις για να τα έχεις όλα.

Γεία σας,

Είμαι καινούργιος στο χώρο του AV και διαβάζοντας και από εδώ προσπαθώ να μάθω κάποια πράγματα.
¨Εχω καταλάβει πως στο δίλημμα ηχομπάρα ή ηχοσύστημα με ενισχυτή, ηχεία, sub κλπ h η απάντηση είναι ξεκάθαρα Ηχοσύστημα

Ξέρετε αν με κάποιον ενισχυτή AV πχ DENON AVR-X2800H μπορεί κανείς να συνδέσει ασύρματα Ηχεία και SUB (ασύρματα εννοώ χωρίς καλώδια ήχου, γιατί την παροχή ρεύματος δε τη γλιτώνουμε) ή για κάτι τέτοιο πρέπει να πάει κανείς μόνο σε λύση τύπου ηχομπάρας SONOS με Mini-SUB και ηχεία ERA κλπ.

Επίσης για DOLBY ATMOS η συνδεση μεταξύ Τηλεόρασης και ενισχυτή ή ηχομπάρας πρέπει να είναι HDMI e-ARC η αρκεί HDMI ARC ή optical ;
Υπερθεματίζοντας στην απάντηση του φίλου @Pleo
Ασύρματα μπορείς να βάλεις, θα χρειαστείς καλό πομποδέκτη όπως τον tri-band της SVS, και σωστή τοποθέτηση τους για να μην υπάρχουν θέματα στην μετάδοση (και κατά συνέπεια ένας unhappy customer).

Ιδανικό πάντα είναι το καλώδιο, δηλαδή με κάποιο τρόπο να περαστεί καλώδιο από τον ενισχυτή προς τα ηχεία. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους, μπορεί να υπάρχει και ανώδυνη λύση ανάλογα τον χώρο σου (μπορεί π.χ. αν έχεις σοβατεπί γύψινο παχύ να μπει εντός το καλώδιο), ή και επώδυνα (σκάψιμο και σωλήνωση, ή κανάλι εξωτερικό βαμμένο στο χρώμα τοίχου/ταβανιού)... και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και εξωτερικά (π.χ. από το μπαλκόνι για να βγάλεις surround speaker μετά από κάποιο παράθυρο).
Έχω κάνει και πιο extreme λύσεις, όπως π.χ. σε χώρο που υπήρχε μοκέτα, σκάψιμο και πέρασμα καλωδίου μέσα από τον αρμό ή και το ίδιο το πλακάκι).

Λύσεις υπάρχουν, φτάνει να υπάρχει θέληση και χρήμα.

Atmos περνάς μέσω ARC (HDMI), αλλά στην απωλεστική του μορφή (over Dolby Digital Plus), ενώ στην eARC περνάει και το μη-απωλεστικό (Lossless) Dolby Atmos (μέσω TrueHD).

Επίσης θες και ενισχυτή AV με έξοδο προενίσχυσης για τα πίσω ηχεία.

Εάν για τα surround βάλεις ενεργά ηχεία, και Wireless transmitter & receiver, όπως ας πούμε τo set WT-1 και WR-1 της Monitor Audio, θα μπορέσεις να έχεις ασύρματα surround ηχεία.

Πάντως ήδη μιλάμε για ηχεία που έχουν άλλα δύο καλώδια ρεύματος και τα transmitter και receiver άλλα δύο. Δηλαδή για να αποφύγεις δύο καλώδια, θέλεις μετά τέσσερα καλώδια... :p

• Haha
Reactions: billpeppas
Πάντως ήδη μιλάμε για ηχεία που έχουν άλλα δύο καλώδια ρεύματος και τα transmitter και receiver άλλα δύο. Δηλαδή για να αποφύγεις δύο καλώδια, θέλεις μετά τέσσερα καλώδια... :p

...τα οποία όμως δεν θα τρεχουν από τον ενισχυτή μέχρι τα πίσω ηχεια, αυτό ειναι το θέμα

Το λεω για να μη τα μπλέξει ο φίλος (εννοείται ότι πάντα ειναι προτιμότερη η ενσύρματη λύση)

...τα οποία όμως δεν θα τρεχουν από τον ενισχυτή μέχρι τα πίσω ηχεια, αυτό ειναι το θέμα

Το λεω για να μη τα μπλέξει ο φίλος (εννοείται ότι πάντα ειναι προτιμότερη η ενσύρματη λύση)

Τα οποία καλώδια ρεύματος των πίσω ηχείων θα τρέχουν με καμιά μπαλαντέζα μέχρι την πρίζα στον τοίχο η οποία θα είναι στο πάτωμα και ως καλώδιο γενικώς θα είναι πιο χοντρό και άκαμπτο σε σχέση με των ηχείων.

Η εμπειρία δείχνει ότι στο τέλος αυτές οι λύσεις δεν είναι πρακτικές, γι' αυτό και, αν όχι όλοι, η συντριπτική πλειοψηφία καταλήγει σε καναλάκι. Και δεν φαίνεται τίποτε.

Τα οποία καλώδια ρεύματος των πίσω ηχείων θα τρέχουν με καμιά μπαλαντέζα μέχρι την πρίζα στον τοίχο η οποία θα είναι στο πάτωμα και ως καλώδιο γενικώς θα είναι πιο χοντρό και άκαμπτο σε σχέση με των ηχείων.

Η εμπειρία δείχνει ότι στο τέλος αυτές οι λύσεις δεν είναι πρακτικές, γι' αυτό και, αν όχι όλοι, η συντριπτική πλειοψηφία καταλήγει σε καναλάκι. Και δεν φαίνεται τίποτε.
Προφανως δεν μιλάμε για τέτοια λύση αλλά για πριζα που πιθανότατα έχει κοντά στα πίσω ηχεία (αν δεν έχει, φυσικά δεν εχει νόημα).

Συμφωνώ με το καναλάκι αλλά πολύς κόσμος το απεχθάνεται (και τον καταλαβαίνω).

• Like
Reactions: billpeppas
Προφανως δεν μιλάμε για τέτοια λύση αλλά για πριζα που πιθανότατα έχει κοντά στα πίσω ηχεία (αν δεν έχει, φυσικά δεν εχει νόημα).

Συμφωνώ με το καναλάκι αλλά πολύς κόσμος το απεχθάνεται (και τον καταλαβαίνω).

Δηλαδή είτε μιλάς για τοίχο πολύ κοντά στα surround ηχεία, άρα κατά πάσα πιθανότητα και τοίχο κολλημένο στην πλάτη του καναπέ, άρα ας μην μιλήσουμε για surround πηγή εδώ, είτε μιλάς για δυο παράλληλους τοίχους που ο καθένας έχει πρίζα και τα surround ηχεία είναι πολύ κοντά σε αυτά και όλο αυτό με τις σωστές αποστάσεις από τη θέση ακρόασης και πάει λέγοντας.

Ξαναλέω, η εμπειρία δείχνει ότι στο τέλος καναλάκι θα βάλεις. Είναι εγκαταστατικό το θέμα, όχι προτιμήσεων.

Επίσης, ενισχυτή με έξοδο προενίσχυσης και για τα πίσω ηχεία, άρα μιλάμε με το καλημέρα για πάνω από τα 1000 ευρώ. Ας πούμε έναν Denon 3800Η.
Και τελικά θα βγει πιο ακριβά και ας μην μιλήσω για το τι ενεργά θα θέλει μετά...

Δεν μιλαω για προτιμηση (ειπα, το καλωδιο ειναι προτιμότερο).

Τοιχος πίσω (και όχι κολλητά) από θεση ακρόσης δεν ειναι καθόλου σπάνιο (το αντίθετο, θα έλεγα).

Δεν μιλαω για προτιμηση (ειπα, το καλωδιο ειναι προτιμότερο).

Τοιχος πίσω (και όχι κολλητά) από θεση ακρόσης δεν ειναι καθόλου σπάνιο (το αντίθετο, θα έλεγα).

Στο τέλος θα θέλει κανάλι για τα καλώδια ρεύματος...

H προτίμηση δεν ήταν για σένα αλλά για τον OP.

Στο τέλος θα θέλει κανάλι για τα καλώδια ρεύματος...
ΟΚ, αφου ξέρεις πως ειναι το σπίτι του (και όλα τα σπίτια, βάσει όσων λες), να μη συζητάμε αδικα....

Δεν χρειάζεται καν να ξέρεις τον χώρο. Ξέρεις το budget ήδη από τον ενισχυτή. Ξέρεις ότι τα καλώδια δεν τα θέλει για αισθητικούς λόγους, άρα ξέρεις ότι για να ανταπεξέλθουν τα ενεργά σε τέτοιες συνθήκες και με δεδομένο το budget που ήδη ξέρεις, θα είναι τίποτε γκουμούτσες που δεν στέκονται αισθητικά, οπότε back to square one.

Από μίλια φαίνεται η ορθή λύση, δηλαδή το καναλάκι. Δεν χρειάζεται να ξανανακαλύπτεις τον τροχό. Έτοιμο σερβιρισμένο είναι το πράγμα.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παιδιά. Με βάλατε σε σκέψεις τωρα. Πρέπει να κοιτάξω την εναλλακτική με το καναλάκι

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παιδιά. Με βάλατε σε σκέψεις τωρα. Πρέπει να κοιτάξω την εναλλακτική με το καναλάκι

Στα ίδια χρήματα θα έχεις καλύτερο ήχο και καλύτερη αισθητική με τα παθητικά ηχεία.

Άσε που, αν το επιτρέπει ο χώρος και η τοποθέτηση ως προς την θέση ακρόασης, πλέον υπάρχουν και On Wall ηχεία για τη δουλειά αυτή. Που σημαίνει ότι το καναλάκι σε αυτή την περίπτωση παραμένει στην επιφάνεια του τοίχου και το καλώδιο δεν βγαίνει από αυτό εμφανώς για να πάει στα ηχεία.
Γιατί σε περίπτωση κλασικής μεθόδου με ηχεία επάνω σε βάσεις δαπέδου, το καλώδιο θα πρέπει να κρυφτεί κάτω από τον καναπέ και αναλόγως όλο και κάπου θα φαίνεται μέχρι να φτάσει στα ηχεία, όσο κι αν το κρύβουν οι κολώνες της βάσης των ηχείων, στις οποίες θα περνά μέσα.

Σύμφωνα με το budget σου, για να βρεις ενεργά ηχεία και να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, δεν θα βρεις είτε εμφανισιακά αντίστοιχα ούτε κάποια που να είναι εμφανίσιμα αλλά να έχουν την ισχύ που απαιτείται. Το ένα από τα δύο θα λείπει σε αυτό το budget.

+1 Για το Καναλακι (κολλημένο στο σοβατεπί στο πατωμα και στο χρώμα του σοβατεπί , εν προκειμενου για την δικια μ περίπτωση ) κ ξερό ψωμί...τρελό wife facrtor για σαλόνι ειδικα...Εχω κρυψει μεσα τους άπειρα μέτρα καλωδίων 13 ηχείων κ 2 subwoofer παιρνώντας με άριστα το τεστ!! Ευλογία... 😁

• Like
Reactions: Pleo and vlad66
+1 Για το Καναλακι (κολλημένο στο σοβατεπί στο πατωμα και στο χρώμα του σοβατεπί , εν προκειμενου για την δικια μ περίπτωση ) κ ξερό ψωμί...τρελό wife facrtor για σαλόνι ειδικα...Εχω κρυψει μεσα τους άπειρα μέτρα καλωδίων 13 ηχείων κ 2 subwoofer παιρνώντας με άριστα το τεστ!! Ευλογία... 😁
Ή η γυναικά σου σε αγαπάει πολύ ή έχει πολύ μυωπία :ROFLMAO:

Με αυτόν τον χαρακτήρα που επιδεικνύει γραπτώς τουλάχιστον, θα ήταν απίθανο να βρεθεί άνθρωπος που να μην τον συμπαθεί.

Τώρα σε ό,τι αφορά το καναλάκι, εάν κάνεις σωστά τη δουλειά, δεν το κοντράρει κανένα ασύρματο ηχείο.

• Like
Reactions: djmnv81
spcav καπου πηρε το ματι μου πως εχεις φτιάξει σε δικο σου προσωπικο κ dedicated χώρο το πολυκάναλο σου σύστημα.

Εάν είσαι παντρεμένος... μια χαρη μονο θέλω...πιασε αύριο την γυναικα σου π είναι κ Δευτέρα και θα είναι μες στο κεφι στο σχολασμα μετα την δουλειά και πες της πως θελεις να καταργήσεις τον dedicated σου χώρο και να βαλεις στην τραπεζαρία της 13 ηχεία με 4 subs , 4 εκ των οποιων ανοιγοντασ τρυπες στους τοιχους κ κρεμώντας τα από εκεί , πανελακια υβρυδικα , πανελακια στυλ πινακων ζωγραφικης με μονωτικο από πίσω , πανελακια αβγοθήκες , 4 κακασχημες κολώνες πορωδους υλικου στις 4 γωνίες για το bass , ενα ρακ πυργο με μηχανηματα 100 κιλων κ αλλη μια ραφιερα γεματη επίσης προβολικα κ λοιπο AV εξοπλισμό , πανιά προβολικων και καμια 80ρια μέτρα καλούμπας παχιών καλωδιων QED ...........και γραψε μας εαν τα καταφερεις να ξανα γραψεις...πως πήγε ??? :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Για τα πρακτικα τωρα επανερχομαι στο θέμα...ελπίζω τουλάχιστον να βλεπεις εσυ το μαυρο καναλακι... βοηθαει κ η σκονη π ειχε τότε πάνω τυχερούλη...μαλιστα εχω βαλει 2 λογω παχιων καλωδιων QeD ( 4άρι διατομή κ ενωμενα χαμηλης ευλυγυσίας καλώδια ) , ένα κολλητα στο σοβατεπί και ένα πανω στο σοβατεπί.

Εδω πιο παλια φωτο οταν ειχα 7.2.4 κ η θεση ακρόασης ήταν στον θεό...πιο καινουργια δεν εχω να δεις τι γινεται στο 9.4.4....😁

vlcsnap-2025-11-23-21h46m58s866.png

Η τσιμινιέρα και το καλοριφερ βοηθησαν ακόμα περισσότερο την καλυψη απόκρυψη όπως ειχαμε σαν δοκιμοι αξιωματικοι κ στον στρατό...

Ολα τα καλώδια πηγαν αριστερόστροφα αφηνοντασ την αλλη πλευρα κ τα ανοιγματα - καμάρες π έχω ελευθερες καλωδίων....

Μπράβο μου θα πώ!!!:ROFLMAO:👏

vlcsnap-2025-11-23-21h47m42s761.png

Με αυτόν τον χαρακτήρα που επιδεικνύει γραπτώς τουλάχιστον, θα ήταν απίθανο να βρεθεί άνθρωπος που να μην τον συμπαθεί.

Τώρα σε ό,τι αφορά το καναλάκι, εάν κάνεις σωστά τη δουλειά, δεν το κοντράρει κανένα ασύρματο ηχείο.
Το να καταφερει ενα προσωπο π δεν εχω γνωρίσει από κοντα , μέσα μονο από την γραφή μου και να δηλώνει αυτα π δηλώνει μ δείχνει άτομο με υψηλό δείκτη IQ κ συναισθημτικής νοημοσύνης!! Εύγε Λεωνίδα!!