Ερώτηση για τεχνική πολαπλών εκθέσεων.

pap-x

Senior Member
17 September 2007
540
Θεσσαλονίκη
Έχω παρατηρήσει ανά καιρούς συνήθως σε αστροφωτογραφίες, εκθέσεις όπως 100*30sec και τα λοιπά. Τι πλεονέκτημα έχει αυτή ή τεχνική? Και πως συνδυάζεις πολλές φωτογραφίες για να βγάλεις μία με μεγαλύτερη έκθεση?
Στη μηχανή επιλέγεις απλά 30sec shutter και continuous mode? ή είναι κάτι πιό ψαγμένο?
 
Το "στακάρισμα" αυξάνει την έκθεση, κρατώντας παράλληλα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τον θόρυβο. Υπάρχει βέβαια και το θέμα της υπερθέρμανσης του αισθητήρα (που και αυτή παράγει θόρυβο) που δεν αποφεύγεται. Επίσης υπάρχει στακάρισμα που δεν χρησιμοποιείται για αύξηση της έκθεσης, αλλά αφαίρεση του θορύβου (average out).

Υπάρχουν ειδικά προγράμματα για αυτό, αλλά δεν έχω χρησιμοποιήσει κανένα. Για τις κόμπακτ της Canon, υπάρχει το "ανεπίσημο" firmware CHDK που κάνει παπάδες, μεταξύ άλλων και αυτόματο stacking σε raw.
 
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι το πως πολλές φωτογραφίες με ίδια έκθεση σου δίνουν μία με μεγαλύτερη. Αφού η πληροφορία που λαμβάνουν είναι παρόμοια. Πως δηλαδή αν βάλεις την μία πάνω στην άλλη θα αυξηθεί η φωτεινότητα?
Με ποιόν τρόπο μπορείς να κάνεις την κάμερα να τραβάει συνεχόμενα φωτογραφίες συγκεκριμένης έκθεσης? Θέλει κάποιο συγκεκριμένο firmware επίσης?
Ευχαριστώ και πάλι.
 
Με ποιόν τρόπο μπορείς να κάνεις την κάμερα να τραβάει συνεχόμενα φωτογραφίες συγκεκριμένης έκθεσης? Θέλει κάποιο συγκεκριμένο firmware επίσης?
Ευχαριστώ και πάλι.

Όσο πατάς το κουμπί του κλείστρου, η μηχανή θα συνεχίσει να τραβάει. Σε λειτουργεία Μ εάν δεν θέλεις να μεταβάλλεται η έκθεση. Εάν σκοπεύεις να το κρατήσεις για μερικά λεπτά, καλύτερο είναι ένα ντεκλανσέρ (για dslr μιλάμε). Εάν είναι για παραπάνω, καλύτερα ένα ντεκλανσέρ με ιντερβαλόμετρο (όπου μπορείς και να προγραμματίσεις, πχ 100 λήψεις με χρονική απόσταση, για παράδειγμα, 10 δευτερολέπτων αναμεταξύ τους).
 
Στην αστροφωτογράφιση συνήθως γίνεται στακάρισμα με VIDEO frames.
Ενα πολυ γνωστό προγραμμα για αυτη την δουλειά ειναι το REGISTAX που δε κανει μονο στακαρισμα αλλα και align μεταξυ των φωτογραφιών. Θέλει λιγο δουλιτσα γιατι οι επιλογές και οι μεθοδοι αρκετές αλλα το αποτέλεσμα δικαιώνει.
 
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.
Απλά δεν κατάλαβα πως πολλές φωτογραφίες ίδιας έκθεσης αυξάνουν την φωτεινότητα. Ας πούμε η Sony έχει μία τεχνική η οποία τραβάει 6 συνεχόμενες φώτο και αφού ο θόρυβος εμφανίζεται σε τυχαία σημεία, όταν τις ενώνει μειώνει το θόρυβο. Αυτό το stacking όμως στο Registax πως αυξάνει την έκθεση?